Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 321928 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Ynt: Истината за помаците
« Reply #255 on: February 17, 2010, 14:51 »

Сюлейман, нека да задам въпроса си по друг начин - като какви са се самоопределяли твоите деди. Все пак това е форум, ти ако искаш можеш да не ми отговориш, не мисля, че трябва да имам някаква велика цел, заради която да ти задавам този въпрос. Накратко - опитвам се да ви излъжа, и да ви накарам сами да си признаете, че сте българи, без да нарушавам добрия тон или да прекопирам цялата википедия във форума  :D ;)

Националист: преди '45 година мюсюлманите в България като какви са се самоопределяли ?

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #256 on: February 17, 2010, 15:15 »
Националист, ако се поразровиш малко в сайта, ще намериш тонове информация за тези въпроси на които се каниш да дадеш информация...!
Сюлейман, ще ви помоля да покажете или дадете поне няколко килограма от тези тонове инфомация, които би трябвало да ме опровергаят - мен или съмишленниците ми.
Ще ви бъда наистина благодарен.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #257 on: February 17, 2010, 15:26 »
Пламен, прочети целият ми пост, и се сети  за коя информация говоря и от кои източници е и дали тя те опровергава или тe подкрепя... 

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #258 on: February 17, 2010, 15:32 »
Пламен, прочети целият ми пост, и се сети  за коя информация говоря и от кои източници е и дали тя те опровергава или тe подкрепя...  
Сюлейман, предлагам да излезем от плаващите пясъци на досещанията и гаданията и да стъпим на твърдата територия на конкретиката.
Ще повторя въпроса си:

къде в този сайт има категорични доказателства, че помаците не са българи по произход?

Подчертавам: по ПРОИЗХОД, а не по самоопределение днес, или преди 20-30-50 години.
Защото последните стотина години са имали големи ПОЛИТИЧЕСКИ, а не фактологически основания за политическа обида, и са търсили шанс и възможност за реванш по загубения в резултат на руско-турската война от 1877-1878 година привилигерован статус на мюсюлманите срещу гайримуслимите в османската империя.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #259 on: February 17, 2010, 15:38 »
Д-р Пасков, като добре запознат с историята, искам да ви запитам - след като помаците са с български произход, значи ли това, че са били с християнска религия преди да приемат исляма.
Благодаря предварително! :)

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #260 on: February 17, 2010, 15:44 »
Д-р Пасков, като добре запознат с историята, искам да ви запитам - след като помаците са с български произход, значи ли това, че са били с християнска религия преди да приемат исляма.
Благодаря предварително! :)
Значи, че голямата част от тях са били християни.
Формално: вероятно всички.
По простата причина, че християнството във византийската версия е наложено от Борис Михаил и владетелите след него абсолютно безалтернативно и безкомпромисно, даже и жестоко.
Говорим за балканските българи. Защото волжките вече са си били мюсюлмани: приет от персите през 922 година.

Не-християните или не-православните (с изключение на малко католици - имало е уния, кореспонденция и дипломатически отношения и с папата все пак) са били преследвани, прогонвани и избивани.
Точно от такива преследвани богомили на Балканите се е сформирала Босна, а самото учение е плъзнало из цяла Европа, стигайки до митичните катари, бугри, албигойци и други подобни във всички големи европейски държави.
Доколко са били в сърцата, в мислите или в интимните си вярвания правоверни и православни християни, можем само да гадаем. Факт е оцелелият и на днешен ден Български НАРОДЕН календар, който е предхристиянски. И, макар и с опити за натъманяване от Православието, си остава много повече НАРОДЕН, а не християнски. Календар, построен от старите българи, който е синхронизирал не само с движението на енергиите през сезоните, но и с точно отражение на космическите им астрологически познания, инкорпориран в ритъма, живота на всеки човек от народа. Даже и тези, които не са осъзнавали значението, смисъла и предназначението на обредността им. Взаимстван от китайците и описан в И-Дзин (Книга на промените)
Например: християните може да го наричат Гергьовден (на Свети Георги), мюсюлманите: Хедерлез, но датата, периода и обредността е много преди тези две религии да стъпят на Балканите.

Връщайки се към доказателствата за предислямското християнство:останалите на днешен ден документални факти, наративни източници и археологически находки сочат категорично за християнство, както и за езичество, в това число и тибетски, по-точно, хелиоцентрични, соларни вярвания и учения (свастиките по църквите и в римско-"тракийските" постройки.
Крепости, села и землища с църкви, макар и разрушени след падането под османско робство, абсидите си стоят и днес из целите Родопи, Пирин, или която и да е друга теоритория на Балканите.
Косово, което сега е с преобладаващо католическо-мюсюлманско население, е била Косово и Метохия, тоест, църковно-манастирският и книжовен център на Балканите с векове, както сега е останал само Атон на Халкидики.
Отговорих ли на въпроса ви?

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #261 on: February 17, 2010, 16:36 »
А имате ли доказателства, че покръстването 864-868 е обхванало всички територий  с преобладаващо днес помашко население.Не е тайна, че самото християнство е наложено трудно, даже е имало и бунтове, против това налагане.В източници се намират сведения че е имало и арабски емисари, предлагащи исляма като религия, което идва да каже, че се се е знаело и за исляма като вариант.В много високопланински села няма даже и помен - примерно от каквито и да било останки от строеж на църковни храмове.В много от селата пък има както църкви така и джамий.Има съседни села - едното с християнско, другото с мюсюлманско население, и така е на целия балкански полуостров.От всичко това, ако направим аналогичен анализ, лесно би следвало, че исляма е дошъл много по-рано от идването на османците.
Съжалявям, че в момента нямама възможност да представя, но бях срещал литература с цитати от автентични писма на османските пълководци до султана, по време на нахлуването на балканите, в които се споменава за заварено тук население с мюсюлмански корени.Така че, да се твърди еднозначно, че всички едва ли не са били християни, мисля е дост не логично.Една от заповедите на пратеника Мухаммед сас, е била за известяване и разпространение на исляма до всички точки.Емисари е имало и то много още от негово време.За това говори факта, че всички негови сподвижници са намерили смъртта си по различни точки на земята, разпространяващи исляма.

П.С. както вие се изразихте,че "вероятно всички", са приели християнството, ме кара да си мисля, че и вие нямате точни доказателства, че всички единодушно са приели християнството по време на покръстването.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #262 on: February 17, 2010, 16:37 »
Едно си баба знае и него се си бае.

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #263 on: February 17, 2010, 16:42 »
Националист: преди '45 година мюсюлманите в България като какви са се самоопределяли ?
Преди тези години една част от Помаците са се определяли като "Помаци", а друга част като "Турци"!
След създаването през 30-те години на "Културата" (Дружба-Родина), една част от Помаците, започнали да се определят, една част като "Българи-мюсюлмани", а друга част като "Турци"!
В периода на 1937г. до 1945г. до преустановяване дейността на "Културата", на "Помаците" е било забранено да се определят като "Помаци" или като "Турци", а единствено като "Българи" или като "Българи-мюсюлмани"!
От началото на 1945г. новата ОФ-власт отново им позволява да се определят основно като "Помаци" и по-малко като "Турци", за известен период, докато започната новите "Възродителни Процеси" и тогава пак, всичко отначало дори и с по-силни репресии!
Но, това може да се проследи по-подробно в изданието на Фондация "Тангра" от 2009г., като книга със заглавие "Дружба  - "Родина - Спомени за бъдещето", все пак колкото и да има разни мнения и противоречия!
За да не се изваждат пак тонове информация, нека който има възможност да си прочете книгата и всеки сам да си направи изводите, както и Много, Много други книги!
Азье, не искам да коментирам самата информация в книгата, тъй като част от нея може да се ползва като документалистика за онези странни процеси през това време, а и по-късно от това време!
Нека всеки сам да си прави изводите, но през различните периоди на "Помаците" им е било налагано да бъдат себе си, ту като "Помаци", ту като "НеПомаци" или нещо друго!
Хайде, весело прочитане на читателите, за да няма пак излишни спорове, защото ако някой Помак почне да коментира, отново ще възникнат един куп противници и оборващи всяко едно мнение на Помаците!
Та, затуй, да не излезе като в оная приказка!  ;D
"Чукча, не е читател, Чукча е Писател!"  :D

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #264 on: February 17, 2010, 16:42 »
Гедже, въпросът не е към мен, но се замисли по тези въпроси - възможно ли е преди да дойдат османските турци, в региони на Византия и България, които са били изцяло християнски държави и във времена, в които по тези земи не са съществували никакви мюсюлмани, да говорим, че българските мюсюлмани са приели исляма преди настъпването на турците. Мисля всички вие сте наясно с това. Вашите деди са предпочели да приемат исляма, пред това да бъдат убити. Резултат от това сте вие. Знам, че вероятно този факт е неприятен за вас. За жалост, обаче трябва да го приемем и вие трябва да знаете, че никой не може да ви нарича "предатели" или с подобни класификации, защото ако днес някой бъде изправен пред такава дилема, България ще стане 101% мюсюлманска държава. Просто трябва да приемем фактите и взаимно да се уважаваме.
Спартак, наричам те така, защото тук повечето са помаци, а спартак си единствен  ;). С теб разговорът е безсмислен, ти се чувстваш българин и аз се радвам за теб. Моята идея е да убедя твоите братя в това :)
Сюлейман, аз не съм историк, нито професор Вучков, и все пак би ли ми отговорил на въпроса, който ти задавам в 3 поредни мои поста  :-\ Можеш да не ми отговориш, но мисля, че това е нормален въпрос и не виждам причина, да криеш отговора само за себе си.  :)

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #265 on: February 17, 2010, 16:46 »
Не ме интересува етническата принадлежност. Според мен, Помаците са просто помаци! винаги е била такъв и ще бъде такъв...В България, Турция и Гърция сигурно има - ще има помашко малчинство и хора, които се чувстват като помаци.

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #266 on: February 17, 2010, 16:47 »
А имате ли доказателства, че покръстването 864-868 е обхванало всички територий  с преобладаващо днес помашко население.Не е тайна, че самото християнство е наложено трудно, даже е имало и бунтове, против това налагане.В източници се намират сведения че е имало и арабски емисари,
Със сигурност княз Борис - Покръстителя, тогава е изклал по-голяма част от Помаците които са се възпротивявали, а по-слабите, по-страхливите и по-податливите са приели от страх за живота и имота си новата религия - Християнството, а от там насам, во веки веков, та чак до днес!  :o ;D

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #267 on: February 17, 2010, 16:55 »
Тоска според теб има ли католическо малцинство, или още по-фрапантно - габровско малцинство? Какво те кара теб, да се чувстваш като малцинство - нарушени права, дискриминация или какво точно. В САЩ има няколко милиона мексиканци, които никога не са се оплакали, че са малцинство. Все пак, ако имате някъкви такива проблеми, моля сподоелете!  :)

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #268 on: February 17, 2010, 16:57 »
Спартак, наричам те така, защото тук повечето са помаци, а спартак си единствен  ;). С теб разговорът е безсмислен, ти се чувстваш българин и аз се радвам за теб. Моята идея е да убедя твоите братя в това :)
Да, но, Първо Помак и тогава Българин, защото миналата година един Помак от Помашките села от Гърция ми рече: "И язье съм Помак, но и Турчин!", па язье му отвърнах, "И язье съм Помак, но след това и Българин!"  8)
Нали, требва да си браним териториите!  :D
Помак, звучи много гордо за Помака, за комплексираният човек не звучи добре, а както и всеки сам за себе си от другите народи, етноси и общности, също неговото АЗ звучи славно и гордо, лошо има ли в това!  ;)

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #269 on: February 17, 2010, 17:00 »
Гедже, въпросът не е към мен, но се замисли по тези въпроси - възможно ли е преди да дойдат османските турци, в региони на Византия и България, които са били изцяло християнски държави и във времена, в които по тези земи не са съществували никакви мюсюлмани, да говорим, че българските мюсюлмани са приели исляма преди настъпването на турците. Мисля всички вие сте наясно с това. Вашите деди са предпочели да приемат исляма, пред това да бъдат убити. Резултат от това сте вие. Знам, че вероятно този факт е неприятен за вас. За жалост, обаче трябва да го приемем и вие трябва да знаете, че никой не може да ви нарича "предатели" или с подобни класификации, защото ако днес някой бъде изправен пред такава дилема, България ще стане 101% мюсюлманска държава. Просто трябва да приемем фактите и взаимно да се уважаваме.
Сюлейман, аз не съм историк, нито професор Вучков, и все пак би ли ми отговорил на въпроса, който ти задавам в 3 поредни мои поста  :-\ Можеш да не ми отговориш, но мисля, че това е нормален въпрос и не виждам причина, да криеш отговора само за себе си.  :)

Замислям се, а ти замисляш ли се.Дай доказателства, че не е имало мюсюлмани по земите ни.Да не би да е имало телени заграждения.
За уважението - ДА.България е моята родина, майчиният ми език е българският, религията ми е ислям, и съм благодарен на дедите си, че са я приели, доли да са били християни.Но проблема тук е в това, че не всички мислят като мен, защото много от мойте приятели мюсюлмани днес не искат и да чуят за исляма, заради същата причина, която постоянно набивате в пространството, за християнския произход на помаците.За едни ако не е причина и проблем, за други е, и това много добре го знаете, и спекулирате с него.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42