Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325836 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Ynt: Истината за помаците
« Reply #240 on: February 14, 2010, 21:07 »
Пасков, аз пък живях известно време там и общувах с хора от различни социални групи, интересно те как говореха автентичен помашки диалект - запазен в най-добър вид. ако не ти се вярва сред тях имам приятели директор на културен център, главен редактор и собственик на списание, ректор на университета в Едирне и пр., както съседи на моите роднини от Чепеларе, Смолян и Чавдар. толкова за помаците там.
Вярвам ви.
Това по никакъв начин не изключва казаното от мене (което всъщност е заявявано тук, във форума), защото вашите лични впечатления и контакти в Турция нямат представителен характер.
Изнесеното мнение във форума за забравата на роден език - също. Така че, ще трябва да дочакаме сериозни и достоверни изследвания по този въпрос. Дотогава можем само да предполагаме и да се базираме на впечатления: свои или чужди.
Аз лично бих се радвал, ако изнасяното преди във форума се окаже грешно и всички или мнозинството помаци в Турция са си съхранили родния език.

но ,всеки като попиташ:"Коя е родината?" отговаря, че е от пример:Албания, Грузия, Абхазия, България, Китай и т. н. а за да разбереш исляма - трябва да я познаваш като религия. цяла индонезия са мюслюмани - те да не би да са турци, или суданците, или Бергът на слоновата кост , Нигерия и т. н. какво общо имат с турците или какво общо имат половината от етиопците с българите, защото са християни. хайде да не се излагаме поне с тези детински въпроси.
Вие май не ме разбрахте.
Аз бях и сега съм напълно съгласен с този ваш абзац.
И никога не съм твърдял или мислил, че щом голямата част от помаците са били или са мюсюлмани, следва да бъдат определяни като турци.
Бъркате ме с някого - тук с вас сме единомишленници.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #241 on: February 15, 2010, 08:04 »
Г-н Пасков, виждам ,че на спирка "истина" ще се срещнем, защото притежавате аналитичен ум. По въпроса за "представителността" аз залагам на човешките истини, които не влизат в сметките на политическите и идеологическите истини. Може и да съм сумирала вашите с нечии други коментари, моля извинение.

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #242 on: February 15, 2010, 19:39 »
Неразбирам защо трябва да има конфронтации и спорове нека всеки сам определи за себеси , нека трагнем от там като какви сасе определяли предцитени преди 100-200 години, там трябва да търсим истината за мен те са кумани печенеги юруци но по важнотое да бъдем праведни мюсюлмани, и да уважаваме всеки независимо за какъв се мисли

Offline Националист

• Member
  • **
За Помацките работи
« Reply #243 on: February 15, 2010, 22:26 »
Първо, здравейте на всички! Ще помоля всички, които имат мнение по темата да пишат на кирилица!

И така да започнем със заглавието :) Аналогията с "За Македонцките работи" на Кръсте Мисирков не е случайна. В тази тема ще говоря за една част от България и българския етнос, която сме на път да загубим.
Ще продължа, като се представя. Аз съм на 29, роден в Кърджали, сега живея в София, работя като архитект в голяма фирма, чието име няма да споменавам за да не правя реклама :).
И така, да преминем по същество. Изключително лошо впечатление ми направи във вашия форум срамът, който някои от вас изпитват към самите себе си. Средно (не споря, че е точно така, но това видях) 3 от 10 потребители, пищещи във форума на български език притежават в аватара си турското знаме. Не знам дали си задавате въпроса, но вие виждали ли сте в нормален български форум, толкова много хора да слагат българско знаме или герб на аватара си. Само се замислете как в момента това на вас не ви прави абсолютно никакво впечатление и вие едва за вас е странно, че това ме дразни. Бих желал да попитам тези хора, имат ли турски произход и защо толкова искат да бъдат турци след като дедите им са били заплашвани от тях или да променят вярата си или да бъдат убити. Няма да ви занимавам с Яне, Болен, Сокола и т.н. Ваше право е да се чувствате като турци или каквито искате, ваше право е да не ми прочетете коментара, защото видите ли този човек с име "Националист" иска да ни смени имената и да ни вкара в църквата. Тези, които са стигнали до тук мисля, че разбраха, че нямам такива мисли в главата си и искам да започна един конструктивен диалог с вас. Причината е много проста: В Кърджали и в София имам приятели, които са чисти турци и с мога да ви кажа, че те са много по-големи българи от вас. С какво се занимава един български турчин ли? Работи, яде, пие, излиза с приятели и не се различава с нищо от мен. Бала си карахме в Турция, понеже никой не беше ходил там, а доста бяха турци. Автобуса ни се движеше с българско знаме отзад, още си пазя снимката, на която класната ми - туркиня, без да и споменавам името, се беше завила със знамето на общата снимка на класа преди да потеглим за вкъщи. А вие тук приятели едва ли не ще повърнете от гадост и срам, че родния ви език е българския и в паспорта ви пише българин. Моля някой от тези хора родени и израсли в България да ми обясни, с какво толкова ви е срам от Родината ви, та слагате турски знамена по аватарите си, чак някой до толкова се беше изхвърлил та си е сложил знамето на СКТР ( Северен Кипър ). Една част от хората тук биха преминали през апокалипсис, само и само да станат турци. Тези хора ореантират живота си изцяло към тази цел и забравят други, много по-важни в живота неща. Тук е моята аналогия с македонците, липсата на идентичност. Както техните мозъци бяха промити през периода 1944 - 1989, така и вашите мозъци не могат да приемат българското самосъзнание като нещо нормално. Причината поради която българските мюсюлмани или помаци, не се обиждайте, не могат да се само осъзнаят като българи е една - Възродителния процес. Както казват хората, болката на хората ги обединява. Вас болката ви обедини със турците, които наравно с вас са пострадали. За разлика от тях обаче, вашите травми са много по-коварни и трудно лечими от техните. След падането на комунизма за тях положението стана ясно - турци с българско гражданство, който иска си стои, който иска може да отиде и в Европа, и в Турция, и където си поиска. С помаците стана друго, те трудно могат да забравят болката, защото те са приемали тази държава като тяхна, а изведнъж тя им забива нож в гърба. Помаците няма къде да отидат, а Родината им ги приема за чужди.
Това е началото на страха, страха от християните, които добрите и работни помаци са имали за братя, а сега са ги излъгали. Човек не може да приеме, че е част от една нация след като приема 90% от нея за врагове. И тук идва въпроса, кой съм аз. След като един път са сложени в един кюп с българските турци, помаците, загубили своята идентичност приемат тази на своите приятели. Започват да опознават тяхната култура, по-нататък език, докато един ден, този човек слага турското знаме на играчка окичена на огледалото за задно виждане на колата си, малко притеснен, превъзбуден и горд, че е "турчин", в началото притеснен от околните, но в последствие става пример и за други, които също изпитват този проблем на идентичността. И така днес, тук, в този форум имаме една значителна част форумници, които са по-големи турци от тези в меджлиса. Процесът малко напомня на гърчеенето, по време на османското робство. Процесът е много стабилен и трудно обратим.
Ще посветя и една част от поста си на "помашката нация". С риск да бъда груб, ще ви задам въпроса, харесвате ли идеята на Босна и Херцеговина и смятяте ли, че е бошняците, които през 14ти век се бият на Косово поле Османската империя и остават завинаги в историята на Сърбия, днес мразят сърбите поради друга причина, а не поради войната в Босна ? Агресията ражда омраза, бошняците създадоха своята нация, върху идеята за омразата към сърбите. По същия начин те до 1991ва се самоопределяха за сърби, примери много, а след 5 години не можеха да се гледат. Гоненията и смяната на имената прикючи, тук война няма да има, няма да има втора Сребреница и повече нации на Балканите не са нужни. Повече агресия към вас не е нужна, и времето ще излекува раните и след време вие спокойно и без отвъщение ще можете да се наречете българи.
Ето, аз съм националист и не ви се случи нищо страшно от това, че прочетохте поста ми, не съм ви обиждал, нито съм ви карал да правите нещо против волята ви. Мисля, че ще разберете, че българските националисти не са хората, създали концлагерите и избили милиони невинни хора. Ние сме едни обикновенни българи, които обичаме България и българите (включително и вас, без значение за какви се мислите). Искаме държавата да ни е богата, с добра инфраструктура и законодателство, за да можем всички да бъдем равни. :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #244 on: February 15, 2010, 22:40 »
НАЦИОНАЛИСТ, ние не сме приели самосъзнанието и вярата на нашите приятели, а на нашите деди и на нашият род!  И това един човек да е националист няма нищо лошо, лошото е когато национализма е за сметка на умразата към други националности, междо другото мисля, че оприличаването ни с македонците нещо не върви, даже изобщо НЕ. Аз винаги съм мислил, че македонците са българи. Няма за какво да се дразниш, за това че някой си е сложил за аватар  знаме с полумесеца... В националистическите форуми е рядкост да видиш някои, който не си е сложил бг знаме или герб, даже слагат и картата на БГ по време на Симеон и Самуил, нещо което със сигурност не си видял тук, само че за ТР. И да знаеш, че за никой помак не е срам да вдигне българското знаме, не се срамува от това, че в паспорта му пише - българин, защото на всеки с бг гражданство пише - българин !
 И за СКТР- то май мен визираш а? ;) Вгледаи се по-добре, аватарът ми не е на СКТР...

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #245 on: February 16, 2010, 13:12 »
Един интересен Армаган от земята на Помаките, макар и поднесен на друг поднос и тепсия!
Всеки със своите изводи, а Помаците ще се произнесат най-накрая!  ;D
ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СЕЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/15/drevni-trakiiski-selishta-na-teritoriiata-na-gyrciia.494096

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #246 on: February 16, 2010, 14:05 »
Да, теб визирам и се извинявам за грешката си :-\ - знаметона СКТР е с две червени, а не зелени линии. Можеш ли да ми обясниш своят произход. По-точно ме интересува българският майчин ли ти е, къде си роден и като какъв се самоопределяш в момента.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #247 on: February 16, 2010, 17:21 »
Националист, какво значение има това, и за какво ти е тази информация?

Аз да те питам, защо мислиш (ако ставаше дума за СКТР на аватарът ми) че се изхвърлям ?
По български форуми рядкост ли е слагането на религиозен символ за аватар ?

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #248 on: February 16, 2010, 20:39 »
Извиних се вече за грешката си,можеш да слагаш религиозни символи и на сциентоложки, масонски или каквито поискаш секти  ;). Да не говорим, че исляма е световна религия и неговите символи, учение и ценности са благородни и не пречат никому. Мен религията ти не ме интересува, ти можеш да си я изповядваш свободно. Интересно ми е, ти като какъв се само определяш, като какви са се самоопределяли твоите деди и рода ти. Най-точно да ти кажа, интересувам се от тази група хора, чиито майчин език е българския и се самоопределят като турци.

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #249 on: February 16, 2010, 21:35 »
..... като какъв се само определяш, като какви са се самоопределяли твоите деди и рода ти. Най-точно да ти кажа, интересувам се от тази група хора, чиито майчин език е българския и се самоопределят като турци.
Здрасти, Мерхабьа и Селям - "Националисте"!  ::)
Ако, може едно въпросче?  ???
Какво ти е отношението към онези, дори и по-малко от другите, които се определят като "Помаци", чийто майчин език е "Помашки", някои го наричат "Тракийски", "Родопски", "Архаичен Български", Славонски", "Болгарски" и т.н., без значение, и самите те се самоопределят като "Помаци" !  8)
Какво ти е намерението към тях, шье ги колиш ли, шье ги бесиш ли, или некое друго намерение имаш към тех!  ;D
Ей, тъй, от любопитство!  ;)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #250 on: February 16, 2010, 21:49 »
.... като какви са се самоопределяли твоите деди и рода ти. Най-точно да ти кажа, интересувам се от тази група хора, чиито майчин език е българския и се самоопределят като турци.

Аз се самоопределям за такъв, за каквито са се самоопределяли моите деди и родът ми!
 Интересно ми е защо толкова те интересуват тези хора, които споменаваш ти ?
 Няма ли всеки право да се определя за такъв какъвто се чувства  ???

neru

• Guest
« Reply #251 on: February 16, 2010, 23:08 »
Pomak-Spartak
Member

Неактивен

Публикации: 17

« Отговор #245 -: Днес в 11:12:06 »
Цитат
Един интересен Армаган от земята на Помаките, макар и поднесен на друг поднос и тепсия!
Всеки със своите изводи, а Помаците ще се произнесат най-накрая! 
ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СЕЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/15/drevni-trakiiski-selishta-na-teritoriiata-na-gyrciia.494096. Ne Pom@k-Sp@rtak!Posledni 6te se proiznesat BULGARITE.Tezi,koito ve4no sa bili tuk! A tova ,koeto tzitira6,vzemi ta go pro4eti o6te vednaj!!!!

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #252 on: February 17, 2010, 14:36 »
Спартак, това нещо което ти наричаш "помашки", е част от диалектиката на българският език, банатски, софийски, македонски, търновски, бургаски и т.н. говори се различават от българския език. Според мен е прекалено самонадейно да мислиш, че родопския говор може да се определи като самостоятелен език, само защото по-голямата част от хората говорещи на този диалект са с друга религия. Какво правим с хората, които също живеят там и говорят по същия начин? Мисля по този въпрос няма какво повече да кажа. А за хората бих поискал да ми кажеш какво точно, означава това помак. Използваш го като народност, като място на раждане (като перничанин), какво точно имаш предвид с това помак. Моето предположение, че го използваш като народност, за да ти отговоря на въпроса ми трябват някои пояснения - от къде идват, от кои племена произхождат, език и културни особености (песни и празници несвързани с религията).

Сюлейман, нека да задам въпроса си по друг начин - като какви са се самоопределяли твоите деди. Все пак това е форум, ти ако искаш можеш да не ми отговориш, не мисля, че трябва да имам някаква велика цел, заради която да ти задавам този въпрос. Накратко - опитвам се да ви излъжа, и да ви накарам сами да си признаете, че сте българи, без да нарушавам добрия тон или да прекопирам цялата википедия във форума  :D ;)

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #253 on: February 17, 2010, 14:45 »
Моето предположение, че го използваш като народност, за да ти отговоря на въпроса ми трябват някои пояснения - от къде идват, от кои племена произхождат, език и културни особености (песни и празници несвързани с религията).
По точното обръщение е Помак, а Спартака е по назад, защото нали знаеш, че една част от Помаците имаме по неколко десетки имена, по вина на лошите националисти!  ;D
НЕ, тук не го използвам като значение за отделна националност или значение за отделна народност, а за отделен етнос или общност със своите характерни, специфични, културно-религиозно и т.н. други характеристики и част от българският народ, като съвкупност от множество такива етноси и общности, а и пък изобщо не като македонския, с претенции за ниви, ливади, реки, води, територии и т.н.!  8)
Иначе за другите неща има много писания и прения в този форум, които могат да се прочетат подробно, стига човек да има време!  ;D  ;)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #254 on: February 17, 2010, 14:49 »
...за да ти отговоря на въпроса ми трябват някои пояснения - от къде идват, от кои племена произхождат, език и културни особености (песни и празници несвързани с религията).

Националист, ако се поразровиш малко в сайта, ще намериш тонове информация за тези въпроси на които се каниш да дадеш информация...!  Тук не си първя с ''великата'' цел да ни кажеш кои сме, от каде идваме и т. н.  Десетки са идвали само с тази цел, да ни опяват колко чисти българи сме, как сме говорили най-чистия български език.  Аз ти благодаря, че имаш такова намерение, та най-после да се осазнаем ние невежите..., но чели сме мноооооооооого от бивши съфорумци ''историци'', но някои от тях бяха толкова вманиачени, че повече заприличаха не на историци, а на истЕрици ! ;)