Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325769 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Re: Истината за помаците
« Reply #180 on: November 22, 2009, 20:08 »
Поздравления за този клип, suleiman94!
Допускам, че този клип ще предизвика негодуването на много отричащи устната традиция наши съфорумници!Но е хубаво да се знае, че има хипотеза за наличието на помаци в Родопите преди идването на Османската империя по тези земи! И, ако се окаже истина, то отпада митът, че помаците сме насилствено ислямизирани(потурчени) българи! Отпадането на този мит нито ме радва, нито ме разочарова-натъжава ме факта, че е бил измислен мит за да бъдем малтретирани и за да бъдем асимилирани, като етнос!
Факта, че има млади хора, като тебе suleiman94, ме радва, защото истината се търси и ще се узнае от поколенията!
Разбира се, намирането на този камък ще е невъзможно,според мене, защото другарите сигурно са го строшили на прах, за да не излезне истината наяве! Не ни остава нищо друго, освен да се доверим на добронамереността на този чичко!

Наличието на помаци в Родопите преди идването на Османската империя отдавна не е хипотеза а Факт доказан от много изследователи от Турция и Германия.Точно тези помаци изповядващи исляма,като религия помагат на настьпващата османска войска,това е и една от причините помаците да са много уважавани  и ценени в Турция и до ден днешен.Разбира се има и други сьществени причини,които се оценяват високо от турците.Факта че не сме ислямизирани насилствено а доброволно сме приели исляма от емисари от арабските страни сьм го приел отдавна и от тогава сьм в мир сьс себе си и с околните.От този момент насетне непрекьснато сьм разяснявал и убеждавал по младите,че те само могат да се гордеят с произхода си без да има от какво да се срамуват в това отношение.Хора като сюлейман са гордост за нашият сайт за нашият втори дом.

Offline abc

• Forum fan
Re:Истината за помаците
« Reply #181 on: November 22, 2009, 20:30 »
Вероятно става въпрос за турци в Турция и турски емигранти в Германия. Надали други биха се ангажирали с подобна версия.

Няма как да се каже от мюсюлманин н-то поколение, че исляма му е наложен насилствено. Все пак исляма е доброта :)
А за онези ислямизирани бъргари, които е явно, че ги има, така и никой не спомена къде са, как са, как са се устроили ;)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Истината за помаците
« Reply #182 on: November 22, 2009, 21:20 »
Ne moje da si musulmanin ako uprajnyavaş sila vırhu nyakogo v imeto na İslama zashtoto v Sveşteniya Koran tova se podçertalo mnogo yasno. Nikoy musulmanin ne bi poel takıv risk, da naruşava Korana. Neka se ima vpredvid çe v minaloto Korana se e spazval mnogo striktno. Ne e imalo i segaşniya negativizam pri hristiyanite v Bg. Neka si pripomnim çe pırvite türki prieli İslama sa Kazanskite bulgari.( 10 vek) Neka sışto si pripomnim çe mnogo bulgari sa prieli İslama pri sreştata im s Osmanliite. Ne sa malko i popovete podali molba do şeyhulislama za da stanat musulmani po sobstvenite ubejdeniya.
Sna na İvan Şişman ( Aleksandır) sışto prie İslama dobrovolno. Ne sa malko po Evropa i USA nauçnite rabotnici koito dobrovolno sa prieli İslama.
Çeteş Korana i sam si izbiraş. Tam e podçertano çe tova e poslednoto poslanie kım cyaloto çoveçestvo. V Bibliyata na Barnabas i drugi sa izrazeni dumiti na Hz.isus (İsa) çe ''şte doyde drug poslannik koyto şte vi uvedomi. Ako az sega vi uvedomya şte ima hora koito şte me razberat pogreşno.''
Hz. Muhammed S.A.S. e posledniya prorok dokato vıv vsiçki monoteistiçni religii i filosofii kato konfuçioizma se spomenava za idvaneto na spasitel.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #183 on: November 22, 2009, 21:23 »
Аз също съм убеден, че разказът ще предизвика негодуване от много форумници тук и ще търсят  поводи да отрекът казаното от човека от Мадан, но това не мисля, че трябва по някакъв начин да ни притеснява.ТОВА Е ИСТИНАТА! Аз със сигурност знам какъв съм и дано всички да разберат.
 Както казах по-горе същите открития са направени и в моя край, само че историческите плочи са изчезнали безследно.И това което най-много ме притеснява е, че има вероятнос да са унищожени не от другарите, а от наши братя помаци!!! -дано виждате всички до къде може да се промие мозъка на един човек, до там че да не вижда как е навредил на своя народ!!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #184 on: November 22, 2009, 22:01 »
Не е негодумание Сюлеймане. Не става въпрос за този разказ.

Субиги, именно за това иде реч. Никой няма да повярва, че при налагането на православието, католицизма или исляма не е играла често голямата гьостерица. Но именно отричането на свещенните книги на насилието при разпространението от една страна и човешката глупост от друга НАЛАГА да бъде пропагандирано НЕнасилие при този процес. Разбира се ще кажете, че не е вярно. Но това не е вярно.

Shumarov

• Guest
« Reply #185 on: November 22, 2009, 22:09 »
Не е негодумание Сюлеймане. Не става въпрос за този разказ.

Субиги, именно за това иде реч. Никой няма да повярва, че при налагането на православието, католицизма или исляма не е играла често голямата гьостерица. Но именно отричането на свещенните книги на насилието при разпространението от една страна и човешката глупост от друга НАЛАГА да бъде пропагандирано НЕнасилие при този процес. Разбира се ще кажете, че не е вярно. Но това не е вярно.

Сигурно е играла голямата гьостерица,абц! Но, ако се окаже истина за този камък, че не са били османците, които са наложили исляма в Родопите! Даваш ли си сметка колко жалко би било за помаците, които са повярвали във версията на "Време Разделно", ако се окаже, че не са били "потурчени"?? Колко е жалко за идеолозите на преименуванията с цел "възстановяване на историческата справедливост", и колко отвратително е това за всички потърпевши??

Offline Hat

• Moderator
« Reply #186 on: November 22, 2009, 22:14 »
В такьв случай е важно да имаш вьзможност на избор и то свободен.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #187 on: November 22, 2009, 22:21 »
Шумаров, доколкото знам е имало единични места където е съществувал исляма преди османците. А цялата история надали и децата ни ще я научат.

Shumarov

• Guest
« Reply #188 on: November 22, 2009, 22:36 »
Шумаров, доколкото знам е имало единични места където е съществувал исляма преди османците. А цялата история надали и децата ни ще я научат.

В никакъв случай не поставям под съмнение познанията ти по въпроса, абц - поставям под съмнение източниците на познанията ти! Допускам, че са ни еднакви източниците :) Проблема при мене е, че аз съм отвратен от историята и вече не се интересувам от нея, но пък съм сигурен, че беше манипулирана историята и по този начин са ни манипулирани знанията!
Имам спомен, че в мойто родно село са извадени надгробни камъни и са спасени от чупене по някакъв мистериозен начин.Готов съм да заложа бана на фотакиев, че в тези плочи също ще има цифри, които потвърждават наличието на мюсюлмани отпреди Османската империя  ;D

Offline abc

• Forum fan
« Reply #189 on: November 22, 2009, 22:38 »
Манипулирана беше. Нямаме спор. Аз не съм отричал наличието на мюсюлмани преди османците.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #190 on: November 23, 2009, 15:29 »
Жалко е, че историята се пише от историци със политически цели!!
  Историята би трябвало да се пише от независим човек освободен от чуждото мнение, а не от доносници и сателити на държавната политика!! Но такива са повечето, а както се досещате именно тази история ни я представят на нас, а не тази, написана от реалните исторически извори!
  За надгробните плочи, просто незнам какво да кажа!-те са реалните извори на историята, но както е на всякаде, те са унищожени, и до сега можем само да се чудим какво е писано на тях и защо надписите толкова са стреснали държавата та да накара "верните чеда български" да ги разрушат. На всякаде има гробища, кадето се чудиш и се маеш- как да повярваш че тук са били погребвани хора!? Как може с лека ръка да вземеш  чук и пирон и да идеш да се "бориш" с мъртвите!  ТУК приятели мога да ви кажа, че към идеализаторите и изпълнителите на тази "патриотска" постъпка мога да им кажа, че ние хората със чисти сърца и душа можем само да ги съжаляваме и да им съчустваме на промитите им мозъци!! Защото само болни мозъци са способни да оскверняват гробовете на хора,на които Всевишният е отрдил да приключат със земния си живот!
   За манипулирането няма какво да кажа, НИЕ ако знаем какви сме то няма за какво да ни манипулират. А на манипулиране може да се поддаде само незнаещия и неинформирания човек!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #191 on: November 23, 2009, 16:38 »
Историята винаги се е писала и ще се пише от историци навсякаде,кадето е имало нормално сьществувание на хората по света.В Бьлгария цялата система е била с краката нагоре щеше да е анормално да има реална история.Давам пример с моето родно село Крастава,което носи името си от крастата по овцете,по време на режима то става Крьстава заради това, че при разкопки бил открит голям каменен крьст,който другарите предварително били заровили.Манипулацията е била по всички вьзможни начини и е  нормално голямата маса от хора да бьде подвластна на манипулирането,но винаги е имало природно надарени хора,които са устоявали и именно тези хора ще помагат за сьбуждането от летаргичният сьн.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #192 on: November 24, 2009, 15:47 »
aми те истините отдавна чукат на главите и пред очите ни, но за съжаление някои наши приятели по-далече от капаците на комунизма не могат да прогледнат. аз притежавам и движими и недвижими доказателства за произхода на помаците и не обвинявам "българите", че се чувстват помохамеданчени. няма такова понятие мохамедами - има мюслюмани, този етикет го лепнаха комунистите. а колко до "история,на вероятностите" по тях са вещи онези от Смолянския форум. но едно са забравили: защо и какво търси Арапският мост на изхода на Смолян към Пампорово, какво търси Араповският манастир в Родопите , а да не говорим за надгробните плочи, тюрбетата и т.н. аз също съм сигурна че част от помаците имат арабско потекло, или са приели исляма от тях. който иска намира.и вместо да си чешат езиците , някои хора да се разровят в миналото и без пристрастия да изучат малко исторически факти.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Истината за помаците
« Reply #193 on: November 24, 2009, 15:52 »
Poznavam naşenci s prezime Arapovi. V TR ne sım çul da ima takova prezime.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #194 on: November 24, 2009, 16:10 »
още с едно манипулират българите - Танръ /Тангра/ товае езическият бог на тюркските племена и както е известно е и български, защото българите също са тюркско племе. но кой е Танръ? това е планина в Монголия, която е известна с името Тангра.древните са обожествявали планината, за това е останала във вярванията им. за никой не е тайна колко езически елементи и вярвания все още битуват и в двете световни религии - ислям и християнство. това е причината да битува като бог и в двтв религии, по-точно  в християнството само при българите. при турците като едно от имената на Аллах, който има 99 имена.разбира се още дълго ще битуват сред нашите вярвания, докато не спрем да ги обсебваме като лични. Всевишният е един, кой както иска да го нарича стига да не отрича вярата на другия и да бъде човек от нов тип - човекът на новото време - обичащ и приемащ всеки с правото му да се самоопределя какъв е и в какво иска да вярва без да унижава същото това право на другия. асз мисля така.