Патриотизъм в непремерени граници преминава в национализъм според мен. Така мисля.
Мутиш, някак е трудно да се приеме, че всеки с особено мнение не е човек с особено мнение, а фоб, фил, незапознат и злонамерен. Не е така, но пък разумът присъства в поста ти и като махна последното изречение съм съгласен с теб. Произхода на този или онзи в общи линии има смисъл за академиците и националистите. Може би пропускам категории. Защо трябва да се изкривя и да кажа, че не харесвам Време разделно? Харесвам го. Защо един художествен филм трябва да се приема като публикация на академик историк в световно научно списание? Той е просто художествен филм. Вероятно пускането му на екран точно в онзи момент не е било случайно. По тази логика обаче, на отричането на неудобното ще стигнем нива на извратеност на янките. Там са спорни световни класици, защото ползвали думата негър, разказвали за убииства и не се отнасяли с уважение към животните. Това за мен е извратеност. А филми и книги нека да има, пък всеки може да избере на кое да вярва и на кое да не вярва.
А отричането на насилственото налагане на исляма, подобно на насилственото налагане на християнството са сходни и неприемливи за едните или другите, защото влизат в противоречие с основните си поучения. Кой ще отрече, че насилие не е имало? Султаните, кралете и царете са избивали собствените си родове и приближени заради власт.