Author Topic: Митът "Време разделно"  (Read 81685 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Митът "Време разделно"
« Reply #60 on: June 22, 2009, 22:36 »
daczo, това са единични случаи на насилие (предимно от башибозук), в повечето от които дори не става дума за "помохамеданчване".

В случая говорим за държавна политика на Османската империя за масова насилствена ислямизация "с огън и меч" на цели села. Доказателства за това липсват.

Не Мустафа. Недей непрекъснато да връзваш панделки и кичиш с рози империята. Масова повсеместна ислямизация с огън и меч не е имало, но локални нетърпящи възражение е имало. "Време разделно" е филм отразил събитията в една местност. Не в цяла България. За мюсюлманите турците като мюсюлмани може да са братя и заради това да се напасва където скърца, но за християните Османската империя е довела до столетия мрак и насилие. Факт е, че т.н. барутен погреб на Европа е бившата територия на бившата Османска империя. Както стана въпрос вече ако животът е бил толкова добър никой нямаше да напъва със зъби и нокти да се откопчи.

Не закачай паметта на хората...

Offline daczo

• Forum fan
Re: Митът "Време разделно"
« Reply #61 on: June 22, 2009, 22:38 »
Izviniavam se samo iskah da pokaża istinata.Istoriiata e bezmilostna i zatova triabva da gledame sega,i da ne rovim bolesni rani.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #62 on: June 22, 2009, 22:39 »
Пак казвам - исторически доказателства за масова насилствена ислямизация няма. "Хрониката на поп Методи Драгинов" е възрожденски фалшификат.

А ти не накърнявай избора им.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #63 on: June 22, 2009, 22:48 »
Не Мустафа. Недей непрекъснато да връзваш панделки и кичиш с рози империята. Масова повсеместна ислямизация с огън и меч не е имало, но локални нетърпящи възражение е имало. "Време разделно" е филм отразил събитията в една местност. Не в цяла България. За мюсюлманите турците като мюсюлмани може да са братя и заради това да се напасва където скърца, но за християните Османската империя е довела до столетия мрак и насилие. Факт е, че т.н. барутен погреб на Европа е бившата територия на бившата Османска империя. Както стана въпрос вече ако животът е бил толкова добър никой нямаше да напъва със зъби и нокти да се откопчи.

Не "приятелю" abc, не слагай болката на здравата глава.
Ти си човекът които познавам и от други форуми.Стилът ти ми е ясен - саркастичен и сексистки.
Именно ти ми направи скандал когато те изтрих за това че нарече Даниела Горчева - "задници", заедно с нейната колежка.
А Даниела я познавам лично.
Сигурен съм че дори и времето да се върне назад ти пак така ще й кажеш.Та ти изобщо не си се променил.
Но тука май номерът няма да мине.
А що се отнася за филма "Време разделно" , писнало ми е да повтарям нещата за де зазвучат като клишета.
призовавам админите да изтрият материала на дазчо и да го предупредят че сега не е времето от преди 1989 г когато насила ни набутваха като копърки в консервена кутия в тогавашните киносалони за да гледаме тези филмови пасквили.
Моля уважение...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #64 on: June 22, 2009, 22:51 »
mustafa_b пак отиваме на онова, че всеки приел исляма го е направил в добро съзнание и с ясна воля, а всеки приел християнството го е направил в умопомрачение и следващ користни цели. И всяко свидетелство за друго е фалшификат. Обидно е някак си. И за тебе и за мен.

А ти не накърнявай избора им.

Кога съм го направил? НО! При всички ли е бил доброволен избор? Версията, че насилствено се е случило при 0.0000001 % е пресилено. Май на всички ни е ясно. Историята се пише от победителите. Нали не е имиджово империята да напише в аналите си "Днес бяхме в село Х. Поради ... причини трябваше да бъдат въведени в правата вяра. Те обаче не искаха и след като изклахме половината другата половина се съгласи доброволно. Дрехите на закланите прибрахме и разпределихме справедливо между войниците. Взехме си и няколко моми и деца за лична употреба."

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #65 on: June 22, 2009, 22:56 »
Цитираните в изследванията на Махиел Кил османски регистри за въпросната "местност" говорят друго.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #66 on: June 22, 2009, 22:59 »
Цитираните в изследванията на Махиел Кил османски регистри за въпросната "местност" говорят друго.
Мустафа остави го..
Той знае тези неща одавна. Мислиш ли че ще се промени?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #67 on: June 22, 2009, 23:01 »
Мустафа остави го..
Той знае тези неща одавна. Мислиш ли че ще се промени?

Не. Няма да се промени.

Метка, за мен миналото няма никакво значение. Но съм изключително възмутен от факта, че едно литературно произведение успя да подготви обществото ни и да задвижи такъв огромен потенциал за насилствен асимилационен процес като Възродителния процес. И което е по-лошо, това все още продължава...

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #68 on: June 22, 2009, 23:02 »
Не.
Тогава ти си наивник или аз съм влак!

Selcha

• Guest
« Reply #69 on: June 22, 2009, 23:02 »
Този роман е построен върху една неистина, върху т. нар. "Райковски дневник", който описва събития от 1756 г., когато Чепинското корито приема Исляма. В този дневник се описва как биват изклани 200 първенци от с. Райково, днес квартал на Смолян, отказали да приемат чужда вяра. Турската империя обаче ежегодно е правила преброявания, не само на хората, но и на добитъка, само мравуняците не е преброявала. Целта й е била само една - да събира повече данъци. Та, преди гореупоменатото клане, в Райково са преброени 236 жители. Да изколиш после от тях 200 първенци, е малко несериозно. През 1990 г. химичен анализ доказва, че Райковският дневник е писан в 1913-а, при поредния възродителен процес у нас. Излиза, че става въпрос за фалшификат.

Offline abc

• Forum fan
Митът "Време разделно"
« Reply #71 on: June 22, 2009, 23:21 »
Познатия от Метка стил копи-пейст не ми е любим и поради това няма да ви заливам с откъси от книги.

Времето когато беше пуснат филма имаше нужда от такъв. Няма спор. Водеха ни групово да го гледаме, също факт. Учехме в часовете по история под разни форми да мразим турците. И нещата се напасваха както би го направила всяка една попагандна машина. Поради липса на друг поглед, други източници и усещане за свобода бяхме манипулирани. Не казвам, че е добро.

За мен също миналото няма значение дотолкова, доколкото не бъде подменяно. Понеже тук има намесена и империя, към която има различно отношение от страна на помаците и християните ще вметна, че всячески наследника на империята се мъчи да заличи зверствата си. Вашата гледна точка сигурно е друга, но моята е, че османската власт е довела християните до скотско съществуване. Принудата може да има разни форми.

ПС Четох материала от линка ти Мустафа. Аз не владея истината. Тя е подвласна на Бог и глупаците. Сигурно бъркам, сигурно истината е някъде посредата. Засега толкова, че утре дойде а трябва да се работи.

Бай Ганьо

• Guest
« Reply #72 on: June 23, 2009, 10:24 »
Сега остава да кажете, че е нямало и геноцид над арменците.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #73 on: June 23, 2009, 10:55 »
Сега остава да кажете, че е нямало и геноцид над арменците.
Ей, друже "Ганчю Балкански", ам нема ли вече да споменете и да заговорите и за геноцида срещу Помаците от 12-та година насамь!  ???  >:(  8)
Нимьой, тъка си затварювайте очиньките, де, зар народа да ние услепель!  8)  ;D  :D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #74 on: June 23, 2009, 11:23 »

За мен също миналото няма значение дотолкова, доколкото не бъде подменяно. Понеже тук има намесена и империя, към която има различно отношение от страна на помаците и християните ще вметна, че всячески наследника на империята се мъчи да заличи зверствата си. Вашата гледна точка сигурно е друга, но моята е, че османската власт е довела християните до скотско съществуване. Принудата може да има разни форми.

Важна е и гледната точка на третите (независими) лица. Ето една статия от Бернар Лори:

http://www.bulgaria.indymedia.org/article/8758.