Author Topic: Митът "Време разделно"  (Read 81298 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Ynt: Митът "Време разделно"
« Reply #15 on: June 03, 2009, 14:00 »
Мустафа, в онази агресивна среда, когато отвсякъде си бил заобиколен от враждебни съседи, това е било начинът. Да не мислиш, че сърбите и гърците са правили в Македония нещо по-различно. В интерес на истината най-жестоки са били гърците - след като са избивали българските села, рязали са ушите на труповете и за всяко ухо са получавали съответната сума.
Fortuna Favet Fortibus - Съдбата обича смелите

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #16 on: June 03, 2009, 14:08 »
За онези времена - да. Но ти и сега /едва ли не/ определяш като родоотстъпник всеки, който не се самоопределя като българин. Останах с впечатлението, че одобряваш действията на онези двама главорези /по принцип, а не с оглед на историческата обстановка/, което ме възмути.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #17 on: June 03, 2009, 14:24 »
Естествено, че определям като родоотстъпник всеки македонист. Както на вас са ви сменяли имената през 70-те, така и моят дядо през 40-те и 50-те години на паспорта му е пишело не българин, а македонец. И всичко това заради идеите на Георги Димитров. Както при вас я има травмата от ВП, така я има и при нас.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #18 on: June 03, 2009, 14:39 »
Естествено, че определям като родоотстъпник всеки македонист. Както на вас са ви сменяли имената през 70-те, така и моят дядо през 40-те и 50-те години на паспорта му е пишело не българин, а македонец. И всичко това заради идеите на Георги Димитров. Както при вас я има травмата от ВП, така я има и при нас.

Ами моите родители и до днес си пазят онези паспорти на които пише македонец.
И кво от това.Това е без значение според мене.
Но интересното е друго.
Интересното според мене че винаги се дава за пример като виновник Георги Димитров.
Аз мисля че заслуга за тези паспорти имат ренегатите от ВМРО, които са се трансформирали со кротце и со благо, от фашисти в комунисти след  09. 1944.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #19 on: June 03, 2009, 14:46 »
За теб и твоите родители това сигурно е нямало никакво значение, но в моя род това е имало огромно значение.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #20 on: June 03, 2009, 14:53 »
За теб и твоите родители това сигурно е нямало никакво значение, но в моя род това е имало огромно значение.
Mоже би имаш право, но ние не помним моменти преди 1989 година в които да е нямало опити за промяна на идентичноста ни.
Родителите ми, и родителите на моите родители постоянно са живеели в такава екстремална среда .От тази гледна точка мнозина тука форумци които постоянно се оплакват че говорим само за В П, биха могли да ни разберат.
Тези неща просто трябва да се изговорят.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #21 on: June 03, 2009, 14:57 »
Да, така е. Всеки човек някога стига до своя катарзис - ще поплаче, ще започне да крещи, ще му мине мъката.
В интерес на истината аз за първи път публично пред толкова много хора се паля по тази тема. В нашето семейство, които са бивши комунисти, а сега привърженици на БСП, тази тема на разговор винаги е била страшно неудобна и се е отбягвала.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #22 on: June 03, 2009, 15:02 »
Вярвам ти.

И при нас след 1912 година сички маже са били принудени да станат членове на ВМРО, после след 1944 , пък на БКП.
Незнам дали си виждал този мои материал:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,442.msg806.html#msg806

пост номер 6 от метка.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #23 on: June 03, 2009, 15:10 »
Да, заглавието на темата, в която пишем, е показателно, но не знам дали разделното време е мит.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #24 on: June 03, 2009, 15:10 »
Естествено, че определям като родоотстъпник всеки македонист.
А,възможно ли е всеки македонец или както казваш ти македонист да определя всеки българин за родоотстъпник.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #25 on: June 03, 2009, 15:20 »
Македонците, така или иначе, вече живеят в отделна държава. С променено съзнание са от пропагандата след толкова много години, минали са толкова много поколения. Сигурно вече и те ни смятат за родоотстъпници.

Въпреки това аз имам много приятели македонци от Вардарско. Рядко говорим за тези неща, а и повечето от тях вече осъзнават каква е истината за произхода им. Не им натрапвам възгледите си. С един от тях дори бяхме съквартиранти 2 години в Студентския град, но той пък беше с българско самосъзнание и през 90-те семейството му в Скопие е било репресирано заради това, че са се чувствали българи.

Аз лично не познавам друг такъв уникален случай в света, както лабораторното създаване на македонската нация за няколко десетилетия.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #26 on: June 03, 2009, 15:21 »
А,възможно ли е всеки македонец или както казваш ти македонист да определя всеки българин за родоотстъпник.

Да, възможно е, защото това им е втълпявано погрешно в главите повече от половин век...

П.С. И така наречените "македонска нация" и "македонски език" са създадени именно от Георги Димитров и Тито, естествено под влияние на братушките...

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #27 on: June 03, 2009, 15:30 »
А, ако и въру нас или върху вас е упражнявана пропаганда и промиване, възможно ли е ние/вие  да сме/сте родоотсъпници и да сме с променено съзнание.

Аз лично не познавам друг такъв уникален случай в света, както лабораторното създаване на македонската нация за няколко десетилетия.
Сигурен ли си.Направи кратко околосветско историческо пътешествие за последните сто години да видим дали ще си промениш мнението.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #28 on: June 03, 2009, 15:31 »
Гошето се върти в момента на 360 градуса ,като слуша ,че за всичко само него обвиняват.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #29 on: June 03, 2009, 15:32 »
Е, не съм сигурен. Казвам, че аз лично не познавам такъв случай.