pekçok toplumda yer alan buna benzer ritüeller mistik anlamlar taşır ve renklerde yaşam içinde bulabileceğiniz en mistik kavramlardır. pomaklarda var olan gelinlerin yüzlerini süsleme geleneğininde böyle bir anlam arz ettiğini düşünüyorum. gelinlerin yüzlerinde kullanılan renkler genelde sabit ve işlemeler ise sabit kalıpların farklı varyasyonları şeklinde...
ben renkler üzerinden yola çıkarak birkaç bilimsel (psikoloji bilimi) veriden bahsetmek istiyorum. belki gelinlerin yüzlerinde kullanılan sabit renkler konusunda birkaç fikir yakalarız...
renkelerin insan davranışını ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği bugün kesinleşmiştir. uzmanlar, her rengin, yaşamda karşılık bulduğu bir iletisi olduğunu söylüyorlar. renk bilimini, bilim olarak kabul etmeyen bazı kişiler buna basit bir mantıkla bakarlar. aslına bakılırsa renkler, kutsal ve ulvi zekanın, hayatın, yaşamın, geleceğin bir ifade ediliş durumudur. çin ve mısırda renk kaimcilerinin, insanın yedi katlı doğası ile bir bütün olduğu, güneş ışığı tayflandığında, yedi ayrı rengin doğuşu arasındaki bağlantıyı, renlerin önce, insanlar için var olduklarını doğrulamaktır. kendi özünde bir biçim olan, renk bilim sisteminin, meydana geliş sebebi budur. renk bilimi üç sistemden oluşur.
1- psikolojik sistemde; beynimizde uyanan bir duyumdur.
2- fizyolojik sistemde; birçok ışık çeşitlerinin, göz retinası üzerinde, sinirler vasıtası ile oluşabilen fizyolojik hareketlerdir.
3- fiziksel sistemde; ışıkla, spektrimla, ölçülerle ve rakamlarla belirtilen bir oluşumdur.
buraya kadar renklerle ilgili yapmak istediğim açıklamaydı şimdi bu temellere dayanarak pomak düğünlerinde ki gelinlerin yüzlerinde kullanılan sabit renklerin insan üzerinde ki etkisi ve çok uzun tarihler boyunca yaşamda temsil ettikleri simgeleri sıralamak istiyorum.
kırmızı genel analamda; ateş elemetinin rengidir. kanla, dolayısıyla hayat ve ölümle, doğumla bağlantılıdır. ilkel kabilelerde kırmızı kutsal varlıklarla ve en üst sosyal sınıflarla bağlantılı kutsal renkti. kırmızı içinde sağlığı muhafaza eder. güç, fiziksel enerji dinçlik ve tutkuyu barındırır. turuncu genel anlamda; cesaret, konsantre olma kabiliyetini güçlendirme dikkat çekme, uyum yeteneği, stimülasyon ve teşvik etme yeteniğini temsil eder. pembe genel anlamda; kırmızının yoğunluğunun hafifletilmiş halidir. hassas duyguları ve duygu karışımlarını, rahatlama ve gevşemeyi, ahlak ve şeref duygularını temsil eder. sarı genel anlamda; sarı hava elementini rengidir. güneşi, hububatı ve dünüce gücünü temsil eder. akıl, hareket, iletişim, kehanette bulunma ve güveni temsil eder. kişiliğinde sarı barındıran insanlar mükemmel bir analitik zihne sahiptirler. yeşil genel anlamda; şansı, bereketliliği, hasadı ve iş birliğini, tabiatla bağlantı ve barışıklığı, iyileştirme gücünü temsil eder. yeşil toprak elementinin rengidir ve gezegenimizin berekez ve verimliliğinin yanısıra hayatın kendisini temsil eder. mavi genel anlamda; kozmik bir renktir sınırsızlık ve uzaklığı barındırır. su elementinin rengidir. okyanu, uyku, alacakaranlık ve gökyüzünü sembolize eder. anlayış, sağlık, barış, mutluluk, ruhani uyanıklılık ve sabrı temsil eder. ve en son renk gelinlerin yüzlerinde kullanılan zemin rengi beyaz ise; masumiyeti, temizliği ve asaleti temsil eder. beyaz renk BİRLEŞTİRİCİDİR.
umarım bunlar üzerine daha mantıklı çıkarımlarda bulunan olabilir ben en azından şansımı denedim arkadaşlar,