Author Topic: Помаци от южните Родопи (днешна Сев. Гърция)  (Read 53307 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Ne se bezpokoy Veysalov, Turcite nyamat takova namerenie, dokato pri gırcite i bulgarite neştata sa mnogo po-razliçni. Turciya se çuvstva moralno zadıljena da podkrepya i pomaga na Pomacite poradi istoriçeski fakti, a ne kakto se iska da se propagandira. Turciya e edinstvenoto sigurno pristanişte za Pomaşki korabi pretırpeli kruşenie po Balkanskoto more. Ot tolkoz mnogo preselnici v TR nyama nito edin sluçay v koyto na nyakogo da mu e bilo impozirano Tursko poteklo. V TR nikoy ne se interesuva ot potekloto na drugiya. Tova e bolest koyato oşte vırluva po Balkanite poradi demogravski opaseniya na nyakoi dırjavi çieto bolşinstvo  jiveeşto tam e komleksirano poradi straha ot izçezvane.

В Турция помаците вече едва говорят почти родния си език. Там ги/ни претопихте. Какво ми ги хвалиш.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Pomacite v TR se topyat ot kef v kazani s med. A drugade gi topyat v kazani s goryyaşt katran.
Prilikata e samo v çerniya kazan

Offline Kaplan

• Adviser
Голям прием, няма що. Младите вече говорят само турски и само са чували, че имат някакви помашки корени...Асимилационната политика на тази страна е уникална. Докато критикува другите - тя си върши подмолно нещата...Ашколсум.

Питам се "защо пак, само Турция води асимилациона политика", в Гърция и Сърбия нямали такава... Истината тук приятели, е че някои хира не виждат по-далече от носа си, и мислят, че целия свят се върти около Балканите и по-точно около нашето отечество България. Половината от рода ми е в Турция, знам много добре какво е полужението на помаците там, и за да не рипнат на бунт някои от съфорумците тук, няма да казвам какво е! Истината, е че на нашите братя в Турция имат такива права и свободи, които ние можем само да си ги мечтаем... По-добре е нашите "български родолюбци" да погледнат към братята си в Сърбия и Македония, защото тяхното полужение е по-различно. Те са на голямо дередже... За помаците в Турция не мислете, не знаете какъв е техния живот, за това не дейте да казвате големи думи за тях.. Оставете ги, Насочете погледите си към истинските ви родове в Западните покрайнини и Македония....!

Offline Hadj

• Adviser
Помаците в Гърция въобще не искат ние да  ги обгрижваме..А относно помаците в Турция / имам мнаго роднини там/  това което знам от тях те са търсили закрила в тази държава и са благодарни.1992 Г. когато бях там сварих стара леля която още бе жива.Когато я поканих да ни дойдат на гости тя ми отговори че тук и е много добре и не иска да се връща при спомените от онова време.Наистина тези които живеят в градовете и не контактуват с други помаци децата им трудно говорят помашки /но ни разбират/.Има обаче села където целите са помашки говорят на съхранения помашки говор от преди 80-90 години,даже имаше възрасти жени които трудно говорят турски.

Вейсалов

• Guest
Брей тая майка турция, беее :) Като ви чета излиянията единствено започвам да се чудя как така още не сте се запътили към китните анадолски поля и баири.

Offline Kaplan

• Adviser
Брей тая майка турция, беее :) Като ви чета излиянията единствено започвам да се чудя как така още не сте се запътили към китните анадолски поля и баири.

spoks, taka lesno nqma da ni izgonite :D ;D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Вейсалов плаче за поредния си БАН.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2792.0.html

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
Ne se bezpokoy Veysalov, Turcite nyamat takova namerenie, dokato pri gırcite i bulgarite neştata sa mnogo po-razliçni. Turciya se çuvstva moralno zadıljena da podkrepya i pomaga na Pomacite poradi istoriçeski fakti, a ne kakto se iska da se propagandira. Turciya e edinstvenoto sigurno pristanişte za Pomaşki korabi pretırpeli kruşenie po Balkanskoto more. Ot tolkoz mnogo preselnici v TR nyama nito edin sluçay v koyto na nyakogo da mu e bilo impozirano Tursko poteklo. V TR nikoy ne se interesuva ot potekloto na drugiya. Tova e bolest koyato oşte vırluva po Balkanite poradi demogravski opaseniya na nyakoi dırjavi çieto bolşinstvo  jiveeşto tam e komleksirano poradi straha ot izçezvane.
Najdobar odgovor,i na ovoj komentar nema shto da se replicira!!!  :)
2/3 od makedonskite pomaci(torbeshi),denes zhiveat vo Turkiye,a medju niv i mnogu moi rodnini vo Adapazar i Izmir.
No sakam da kazham deka od razgovorite so niv,a tie redovno go posetuvaat rodniot kraj (Labunishta),nashincite vo Turcija
se chuvstvuvaat mnogu podobro odkolku vo rodnot kraj,i se golemi patrioti na Turcija.
A zoshto tolku mnogu si ja sakaat staro-novata tatkovina(vatan)...odete prashajte gi niv tamu..
Selam do nashincite niz celiot svet,a posebno vo Turkiye!!!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
В случея съм длъжен и аз да спомена мнението си. От тетевенския край помаци има в селата Черкез муселлим, Мандра и пр които се намират в близост до Лулебургас. Тези помаци там са се заселвали от 1880 г., но и до дне си говорят на майчения език. Говоря за помаци, които най-ранно от всички други са се заселили в тези земи.

Offline rcn

• Senior member
Голям прием, няма що. Младите вече говорят само турски и само са чували, че имат някакви помашки корени...Асимилационната политика на тази страна е уникална. Докато критикува другите - тя си върши подмолно нещата...Ашколсум.

За "асимилационната" политика на Република Турция към помаците са виновни България, Гърция и Югославия - в тези държави винаги на малцинствата се е гледало като на пришълци и неканени гости. Особено в България това отношение граничи с цинизъм, след като наляво и надясно се твърди за вековни "братски" и "кръвни" връзки между помаците и православните, а на практика "братята и сестрите" с по един вързоп са се изнасяли или са ги изнасаляли в югоизточна посока.Повечето от вас имат братя и сестри - представете си за миг само какво трябва те да ви сторят, че да не може да ги понасяте и да не искате да ги виждате и тогава ми говорете за "асимиалторката" Турция и "историческа истина".

Offline Hadj

• Adviser
  Вейсалов.Ти къде взе да ни изпращаш.От тук нямям намерение да мърдам.Наистина хората когато са бягали за Турция  родината има била мащеха затова за тях тя е майка.А на мен  със всичките си кусури България ми харесва и не бих я напуснал.А явно не си чел какво съм писал за Турция и каде видя  "излеяния".

Вейсалов

• Guest
...... Изстрито от Администратор!!! Предупреждение за Вейсалов.

Вейсалов

• Guest
За "асимилационната" политика на Република Турция към помаците са виновни България, Гърция и Югославия - в тези държави винаги на малцинствата се е гледало като на пришълци и неканени гости. Особено в България това отношение граничи с цинизъм, след като наляво и надясно се твърди за вековни "братски" и "кръвни" връзки между помаците и православните, а на практика "братята и сестрите" с по един вързоп са се изнасяли или са ги изнасаляли в югоизточна посока.Повечето от вас имат братя и сестри - представете си за миг само какво трябва те да ви сторят, че да не може да ги понасяте и да не искате да ги виждате и тогава ми говорете за "асимиалторката" Турция и "историческа истина".

Кой кого е асимилирал бе, пич ? Помаците са чисти българи и няма нужда да бъдат асимилирани. Единствената държава, която ги асимилира е турция, защото един път смени религията им, а сега се опитва да смени историята и езика им. Е няма да стане. Запомни ми думата.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Помаците в Северна Гърция / pomakos/ са днес по поречието на река Струма до Комотини.Разделен народ,народ който си говори чисто помашки в къщата.
Гърция ги призна като Етнос с право да учат в училищата помашки език.
Athanate Peiraia Diplopenies

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
http://www.youtube.com/watch?v=JBSPfVgT0y0&feature=player_embedded#!

П.С:- да видим и другата страна, коментари относно нас помаците!