Author Topic: Помаци от южните Родопи (днешна Сев. Гърция)  (Read 53317 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Приказки колкото си щеш-позовавания на псевдонаучни резултати също(впрочем какво ли целят те.
Религията това е в днешно време личен избор-а и в миналото е имало една амалгама от религиозни вярвания и схващания-Ислям Християнство-крипто християнство и тн.

Offline Сидхарта

• Historian
Много трогателно е това което каза един възрастен човек от там че цитирам по памет-цял живот за България мисля и не е имало случай да срещна българин и поне вода да не му дам-това толкова ме трогна че с думи не мога да го опиша.Това е причината за съчиняването на псевдонаучни теории с посока юг.Надявам се че ще бъдем достойни да отвърнем със същите чувства към тези хора.Колкото за религиите това е огромна тема мисля че съвременният човек трябва да е толерантен към религиозните предпочитания на другия.

emin4eto

• Guest
Относно писаното по-напред в темата смятам,че помаците сме само и единствено мюсюлмани!
Иначе сте прави новопокръстилите се,дори в църквата не ги приемат,делейки ги на "наши" и "ваши".
За имената ... и аз съм записан в акта за раждане с българско име,но съм мюсюлманин!
Срамно признавам,че за същите помаци става въпрос...за тези по пътя към границата...но проблема при нас идва от тези които забравят корените си,забравят от къде са излезнали, но вече втората ни джамия се строи и ако е късмет това лято може и да е готова...ако пак нещо не стане...
Само щв ви помоля да не ни обиждате,защото все още голяма част от нас държим на помаклъка.
Важното е , че ще ходим на бани в селото зад браздата...така наречените Луже,където има мин. бани и ще се печем на гръцкийън дениз.

Isyankar

• Guest
emin4eto, ако знаеш колко много се радвам и аз на това бъдещо отваряне на родопската граница. Може би моето географско минало, а и настояще са причина за това - но мисля, че това трябва да бъде празник за цяла Тракия и Родопа :) Дано след 2 години, когато няма граница - да има пътища от всяко родопско село до границата до съседното в гръцко ... Трябва да се компенсират десетилетията на изолация ! :)

emin4eto

• Guest
Наистина трябва да се компенсират!
Само да знаеш колко добри,трудолюбиви,честни,сърдечни и изстарадали хора са събратята ни от другата страна на синора.Трябва да вземем пример от тях ...те пазят ревниво традициите си и са се съхранили като едно сплотено малко общество.Мога да ги сравня с нашите тертипи от преди 50 години,но в никакъв случай не казвам ,че са изостанали....просто при тях все още ги има ценностите за които можем да мечтаем !!!

Isyankar

• Guest
Не се съмнявам в добротата, трудолюбието, честността и сърдечността на хората от другия край на браздата - те са същите, каквито са и от нашата страна на границата...това са едни и същи хора - разделени от политическите граници преди десетилетия.

В Гърция може да е нямало Възродителен процес, но дори и сега - там е доста сериозен проблем помаците да говорят на своя език так, камо ли да се индентифицират като нещо си. Децата им много сериозно се елинизират. Буквално до преди 5-6 години там имаше пълен културен геноцид над това население. Проблем беше дори някой от тука да отиде там на гости. Дори и сега все още, ако не ви опзонаят или не видят, че са от "наште" - трудно ще ви заговорят на друг език освен гръцкия ... Там възродителния процес беше по-мек, но много по-продължителен и с много по-големи трайни последствия (според мен).

Offline husein

• Adviser
аз се запознах с помаци от гръцко,много по вярващи са!и са се запазили като помаци повече от тези които са в България,и се срамувам от някои тукашни помаци,всъщност гърците са спасили местенските помаци от сеч през 1912година,знаете какво става със тези по долината на Струма!селям еминче дръжте се!и дано скоро да е готова джамията,ще дойда да я видя  ишаллах!

Isyankar

• Guest
Да, но от това, което се вижда от тези клипчета, които съм поставил, а и други филми, които съм гледал - доста от младите са се елинизирали или погърчили, като почти не знаят вече езика ...

Offline husein

• Adviser
това не е вярно те знаят три езика говорил съм с хора от ксанти,имали са проблеми,но много,много по малки от тези  които са преживели помаците в България.

Isyankar

• Guest
Дано да е така...Това, което аз съм виждал по гръцка и бг телевизия, че в Драмско май беше, младите много трудно завързват някое изречение на майчин език .... някой поназнайват някоя песен, която обаче не знаят какво значи...Дано да си прав ти, Хюсеин .... В Гърция комунизъм не е имало, ама пък расизъм там винаги си има ... нали от гърците по-стари и по-велики няма...

pesho

• Guest
Отговорност за страданията ,раселването ,етническото разместване и културния генецит  на месното население (мюсюлмани и християни )  в  Родопите и Беломорска Тракия е на Българския шовенизъм и неговия владетел .... комлексирания хомосексолец Фердинанд
 Заради болния му мозък  Беломорска Тракия е  дадена на Гърция след Първата световна воина а след  това последваха и договорите за едниеско почисване и разместване на раиона  между  България  ,ГЪрция и Турция

Offline ismetaga

• Avarage member

с.Смилян

Isyankar

• Guest
Отговорност за страданията ,раселването ,етническото разместване и културния генецит  на месното население (мюсюлмани и християни )  в  Родопите и Беломорска Тракия е на Българския шовенизъм и неговия владетел .... комлексирания хомосексолец Фердинанд
 Заради болния му мозък  Беломорска Тракия е  дадена на Гърция след Първата световна воина а след  това последваха и договорите за едниеско почисване и разместване на раиона  между  България  ,ГЪрция и Турция

Това не е български шовинизъм, а българска политическа некадърност. В моя край - всеки втори е изселник от Беломорието или Одринско. Всички  сме теглили последствията от недалновидната и некадърна политика на редица наши държавници....Само, че тя не е продуктивана от народа...Народа никой не го е питал - иска ли да се окаже един ден в територията на чужда държава, никой не го е питал иска ли комунизъм или не иска, никой не го е питал иска ли възродителен процес или не иска....и т.н...Гърците като нация и народ поне са много по-последователни в отстояване на интересите си ... но там да знаеш, че второто мнение много по-трудно се чува - от "гърците по-велики няма на света"

Ismet DRAMSKY

• Guest
Ами, ако погледнем близката история в годините назад от 1912 год. ще се види, че Помаклъка е бил гонен, клан, насилван и подтискан почти еднакво и от тогавашните Български и тогавашните Гръцки власти, ам никой не иска да си го каже на глас, макар че това е минало. Най-големите кланета на помацти са извършени като почнеш от Жижево,Црънча, Триград,Мугла и завършим с тоталното унищожаване на тогавашният център на самопровъзгласилата се "Помашка република" - Тъмръш. В северна Гърция има обезлюдени почти над 100 помашки села. След това през 1912-1919 и 1920 година в Гърция пък започва гонения на помаците и турците от Северна Гърци къб БГ и Турция понеже са мюсюлмани, дори гърците забраняват "Помашкият език" и карат помаците да учат само турски език, която грешка осъзнават едва 80 години по късно и чак от 1990 г. започват да привличат помаците и да ги ухажват като местен етнос защото просто не могат да го изтрият от тези земи, колкото и малко да са останали.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ам, забравихте турците. Те са виновни за изгонването и избиването на помаците от Драмско, Кавалско и въобще от цяла Гръцка Македония.

След като Гърция губи Гръко-Турската война през 1923, Турция се съгласява да подпише мирен договор само ако се разменят населенията. Така турция изгонва около 1,3 милиона гърци от територията си, елиминирайки всякакви евентуални бъдещи претенции на гърците да си върнат егейския бряг и градове като Измир. В замяна на тези 1,3 милиона гърци, Гърция трябва да "върне" на Турция всички мюсюлмани, живеещи в Македония. Именно за това са изгонени нашите помаци от там. Именно по вина на Турция са избити и изгонени жителите на Гръцкия Чеч. В договора Турция не е включила Западна Тракия, за да има там свое население, което в бъдеще би послужило евентуално за изявяване на териториални претенции към Гърция. Просто турците и помаците в Гърция са заложни на турската политика. Те са използвани като оръжие срещу Гърция.