Author Topic: Помаци от южните Родопи (днешна Сев. Гърция)  (Read 53317 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Абе, човек не виждаш ли че защото е роден като Помак и затова християните дори го мразят много повече за това, че е приел християнството а е бивш Помаки и бивш християнин и като бивша Милиционер е изнасилил едно момише с психични отклонения, след което е избягал и се е скрил в някаква църква за да се спаси. Знаеш ли щ.какво казват за него християните. "Махни го тоя помак, той окелпези своята религия, сега ще развали и нашата, не ни трябва такъв". Аз иначе нямам нищо против него като бивш Помак, просто го съжалявам горкият човещ, защото въпреки, че е приел християнството и се опитва да кръщава, дори самите християни го подиграват и не го въпримета като техен по вяра. Ей това е съдбата на помака!

Offline kasmet70

• Advanced member
 ;D ;DДа познато ми е житието и страданието на отец Саръев ;D

Isyankar

• Guest
Добре, поне се успокоих, че омразата не е, защото насила покръства някого, тъй като това е нещо с което аз остро не бих се съгласил и дори не бих повярвал, че е възможно да се случва в 2009 година. :)

Да не изместваме темата повече и да се върнем на помаците от южните Родопи, които се молят час по-скоро да бъдат отворени всички пунктове с Родопите...

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Здравей Исмет, в това, което пишеш има много вярни неща. Както каза един път един имам в джамията в моето село: "Не се правете на християни! Колкото и да се правите, те никога няма да ви приемат, защото сте помаци и сте от помашко потекло. Дори да приемете християнството и да станете по-големи християни от тях, пак няма да ви приемат. Това, което искат от вас, е да влезете в калта, да затънете и да сте в по-лошо положение от тях. Но дори и тогава пак няма да ви приемат." Саръев не е изключение.

Поздрави,
Чечлията

Offline kasmet70

• Advanced member
Тук съм съгласен,но дали на гърците ще им се бърза?Аз специално имам кумшии от този край-останали при затварянето на границата.

Isyankar

• Guest
Ами според мен гърците вече нямат избор. След 2 години, когато влезем в Шенген, доколкото знам отпадат всички видове граници с Гърция. Т.е. дори да няма пункт и път - по кози пътеки, ако трябва хората пак ще могат вече да стигат до другия край на браздата...Мисля, че такива са правилата в Шенген...Ама не мисля, че община Златоград (например) или отсрещната в Гърция ще оставят така ... един чакъл поне ще насипят ...

Надявам се, че не се бъркам за правилата на придвижване в зоната на Шенген. До колкото знам е възможно в началото да има просто пунктове по старите граници за плащане на винетка, но скоро се гласят да приемат общоевропейска винетка, тъй, че и това ще отпадне....Ама според мен не би трябвало някой да ме спре да си мина по някоя пътечка в гръцко ... Това, което съм видял в Западна Европа, че никакви граници няма....няма нищо...всеки си минава както и от къде си иска ... Т.е. помаците от Родопите отново ще бъдат в една държава :))

Ismet DRAMSKY

• Guest
Е-е, най-после се уточнихме! За онези пунктове които споменаваш и които трябва да се отворят и хората в Родопите да бъдат по-свободни, прочети статиите в долупосочените интернет връзки, там където един бивш зам.министър и много голям помак се мъчи да направи нещо за помаклъка в Родопите, но алчните БСП-ари и ДПС-ари, ще го изядат защото иска да направи нещо за онеправдания помаклък в региона!
http://www.focus-news.net/?id=n1140321
http://www.focus-radio.net/?s=2&do=o5220&PHPSESSID=vc0q89u6iac16h13666b0dg7o1

Isyankar

• Guest
Исмет, цитирам от първата ти статия:

"Войнов обясни още, че ако се започне изграждането на преходите сега, след две години, когато България вече е член на Шенген, няма да е нужно да се изгражда гранична инфраструктура като пропусквателни пунктове и други."

Значи наистина след 2 години - на практика няма значение има или няма пунктове - важното е да има път ... :)

След 2 години - майка Родопа планина ще бъде щастлива...Тя отново няма да е разделена от изкуствени граници, които да делят нейните чеда...Вече няма да има никакви граници в Родопите...Дано никога вече не се връщат границите в Родопите !

Пламен Пасков

• Guest
Здравей Исмет, в това, което пишеш има много вярни неща. Както каза един път един имам в джамията в моето село: "Не се правете на християни! Колкото и да се правите, те никога няма да ви приемат, защото сте помаци и сте от помашко потекло. Дори да приемете християнството и да станете по-големи християни от тях, пак няма да ви приемат. Това, което искат от вас, е да влезете в калта, да затънете и да сте в по-лошо положение от тях. Но дори и тогава пак няма да ви приемат." Саръев не е изключение.

Поздрави,
Чечлията
Ако това е вярно, излиза, че този имам в прав текст пропагандира верска неприязън и неприемане на другите религии.
Да не говорим, че и лъже безсрамно.
Интересно, къде в Корана е прочел, че задача номер едно на християните е да натикат правоверните в калта?

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Пасков ти си бил голям гений. "този имам в прав текст пропагандира верска неприязън и неприемане на другите религии". Ми ти какво искаш, да пропагандира примеане на други религии?  ;D

Ismet DRAMSKY

• Guest
Пламене, никъде не видяхме да се пропагандира верска неприязън и никой не е казал, че християните искат да натикат правоверните в калта. Доколкото разбрах от коментара по-горе става въпрос, че някои Помаци сами се набутват в калта от старанието си да се покажат, че са християни или са били бивши християни, такива като милиционера Саръев! Нека да не се тълкуват погрешно коментарите!

Offline Gelina

• Forum fan
Няма да ми се смеете на въпроса!
Има ли помаци изповядващи друга религия освен исляма?Без да броим новопокръстилите се!
Просто незнам, за това питам!

Offline imersim

• Member
  • **
Здравейте и от мен.
  Не знам да ли си представяте каква радост за сърсето и  щастие за душата е да минеш границата и да срещнеш хора от местните, които те приемат като свой. Надявам се по-скоро да се оправят пътищата за които говорите.Тези пътища сигурно са съществували като маршрути  до 1912-1913.
 А сега и по въпроса за помаците и религиите. По подразбиране (по дефолт) помаците са мюсюлмани. (Иначе защо държвата ще сменя имена, облекло и ритуали). Това обаче не пречи на никого в днешния глобален свят да избира религия за своята вяра. Както се казва всеки си има глава на раменете. И в тази връзка ще ви разкажа една басня. Признавам си не знам кой е автора.
Отишло  магарето при лъва и се оплакало:
-Царю честити природата ми е дала дълги уши, но другите животни ми се смеят. Искам да ги отрежа та да не са толкова дълги.
-Добре щом така си решил.-съгласил си лъва.
Отрязало си магарето ушите и гордо се завърнало при другите животни. Като го видели без уши другите  животни започнали да му се смеят и да му се подиграват още повече. Отишло магарето пак при лъва и се оплакало че сега му се подиграват и присмиват още повече.
-Преди поне приличаше на магаре, а сега с отрязани уши вече на нищо не приличаш.-отговорил му лъва и започнал да се смее.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Генетичната и биографична карта на Помаците е кратка, ясна и позната! Достойни,тудолюбиви, горделиви, преданни, силни и издръжливи, но разделени люде, най-близките и преки наследници на Тракийската цивилизация приели исляма доброволно през 8 - 10 век. Е има и изключения, но те са по-скоро като гроната басня или като милиционера Саръев и единични комплексирани като онези от Златоград, но какво да се прави, това е живота!

Offline Gelina

• Forum fan
Отишло  магарето при лъва и се оплакало:
-Царю честити природата ми е дала дълги уши, но другите животни ми се смеят. Искам да ги отрежа та да не са толкова дълги.
Отрязало си магарето ушите и гордо се завърнало при другите животни. Като го видели без уши другите  животни започнали да му се смеят и да му се подиграват още повече. Отишло магарето пак при лъва и се оплакало че сега му се подиграват и присмиват още повече.
-Преди поне приличаше на магаре, а сега с отрязани уши вече на нищо не приличаш.-отговорил му лъва и започнал да се смее.
[img]Отишло  магарето при лъва и се оплакало:
[img]Отишло  магарето при лъва и се оплакало:

Доста поучителна! Браво на този,който я е измислил!