Author Topic: Помаци от южните Родопи (днешна Сев. Гърция)  (Read 53316 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Помаци в Гърция:

http://www.youtube.com/watch?v=JBSPfVgT0y0

http://www.youtube.com/watch?v=E20EPb4XSU8&feature=related

Зад синора  2 - част 03

Много трогателни истории ще видите. Аз съм го гледал преди няколко години този филм, но днес открих, че го има и в Интернет... Вярно, че са снимани от ТВ Скат, ако искате се абстрахирайте от коментарите на водещата, ако не ви допадат, но пък думите на хората в устата не могат да им сложат в крайна сметка и това, което говорят няма как да се изманипулира :))

Ако има такава тема - се извинявам, нека да се постави там...Но мисля, че трябва да е в този раздел. Много трогателни кадри.

Isyankar

• Guest
Само да добавя, че през Юни 2009 година по план трябва да бъде отворен пункта Златоград-Термес ! Това ще бъде едно от най-важните исторически събития в региона за последния половин век ! А само след 2 години - дори няма да има пункт, тъй като България ще стане част от шенгенското пространство ! :)

emin4eto

• Guest
Аз съм от Златоград и тук повечето сме помаци и доста хора имат роднини в Искеча и Лужесе.Вече за трета или за четвърта година ще се провежда погранична среща,обикновено е май месец, но за тази година все още не е  ясно.В Златоград също по-голямата част от населението сме помаци, но вече има и доста покръстили се.....абе заповядайте на събора - не мисля че ще съжалявате!

Offline kasmet70

• Advanced member
Eха ще се печем всеки събота и неделя в по-чисто море

Isyankar

• Guest
Ако това наистина се случи да открият пункта през Юни ще бъде много голямо събитие ! Дано след 1 година и Маказа да има същата съдба ! Крайно време е да падне желязната завеса в Родопите, която разделя цели десетилетия семейства и роднини едни от други  ...

Ismet DRAMSKY

• Guest
Абе, все съм се чудил какво са толкова комплексирани помаците от Златоград, ча някои будали от тях да вземат да се покръстват. Това си е тяхно право, но направо ме е срам за това. Виж, нека да си носят новите български ивено, но пък чак да се кръстят - позор. Вместо да се гордеят, че те като Помаци са наследници на най-древната, образована и богата цивилизация  в Европа - Траките, те се комплексират. Няма ли кой да ги вдъхнови тези заблудени извинявам се овчици, да се гордеят с настоящото си като Помаци и с героичното си минало!

Isyankar

• Guest
Че като се е покръстил някой - защо вече не е помак според теб ? Или да си помак е религиозна принадлежност ? Или просто казваш, че няма помашки етнос и когато се покръстят - вече не са помаци ?

Или, ако някой помак реши да е атеист - пак ли му се отнема правото да е помак ?

А, ако реши да се отдаде на източните религии, което в момента е доста модерно на запад ?

Изобщо до кога с това Средновековно мислене....

Помак се ражда и помак се умира ! Ако ще религията, ако ще пола си да сменя - няма как да се смени от помак на японец !

Offline kasmet70

• Advanced member
До някъде си прав.И да се прекръси и два пъти пак ще го гледат на него като на помак,даже по-лошо ,като вероотстъпник.Ще стане човек без капка достоинство.

Isyankar

• Guest
Тези дето щели да го гледат на криво - те също имат назадничево мислене. :) Вероотстъпник може да бъде наречен един атеист ... А той, ако си има силна вяра в Бога - не мисля, че има толкова голямо значение от каква религия ще е....Но всичко е до цивилизационни схващания...

Аз лично познавам много помаци дето са си сменили религията, но не са по-малко религиозни и честно казано от най-старите до най-младите в селото - никой не е погледнал на тях като на "вероостъпник" ... Защото вярата не зависи от вида религия ...а от религиозността на човека....Той може на челото си да татуира, че е мюсюлманин, ама пак да не вярва и пак да е "вероотстъпник" ...

Аз съм убеден, че Боян Саръев, например, е много по-вярващ от някои мюсюлмани или християни било помаци, било някакви други ...

Вярата не е до религии.....Хоп щом си мюсюлманин и значи автоматично си много вярващ ... Вероотстъпници могат да бъдат атеистите да речем...

Ismet DRAMSKY

• Guest
Така е козата не може да стане овца, но все пак почти 99.9% от Помаклъка се чувстват и се възприемат като мюсюлмани без значение какви имена носят и дали са полуатеисти или не и никой не им пречи на онези другите, като онзи милиционера - Боян Саръев да стане дори и поп! Ами трябва да знаеш, че повечето Помаци в БГ, особено възрастните ако им кажеш че са българи, те моментално се оприличават на християни. Ето от там е това разбиране, защото трябва да се уважават най-вече възгледите на възрастните, а то за младитне може и всякак. На преброяването през 2000г. много от Помаците в Чеча с еписа китайци и японци, знаеш ли защо? Аз знам, ако недзнеш питай тях!

Offline kasmet70

• Advanced member
Саръев-за изгода какво ли не би продал .Ако това е премер за подръжание жалко на всички  християни.Той ще разцепи църквата не на две ,а на четири.Имате си отличен идол. ;D

Ismet DRAMSKY

• Guest
За същите ли комплексирани помаци от Зллатоград ли става въпрос, където по пътя за Гърция си преименуваха връх Костадин и си направиха на баира църкава и не позволиха на другите Помаци - мюсюлмани да си направят джамия там и дори в центъра на града на мястото на джамията и старите гробища направиха бит пазар. Абе, то някъде и библията пишеше - вън търговците от храмовете!

Offline kasmet70

• Advanced member
Така е адаш.

Isyankar

• Guest
Не отричам, че много от по-възрастните (не само помаци) са си със старите разбирания..Но младите вече са в Интернет - четат, разбират, разсъждават....

Не мога да си обясня каква е тая омраза към Саръев....Той с меч ли ходи да покръства ? В крайна сметка - насила никой не е покръстил предполагам....Аз до скоро не знаех дори за него ...

Offline kasmet70

• Advanced member
Сигурно още не му са дали,не се учудвам и да тръгне.