Author Topic: Мевљуд-роденден на Мухаммед а.с  (Read 11587 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Serif mkd

• Adviser
Селам до сите од Помак еу,посебно до муслиманите!
        Почитувани! Во недела 8.03.2009,спред хижретскиот календар е 12 Ребби-ул-евел.Тоа е роденденот на,можеби,најсаканиот човек од страна на Створителот-Аллах џ.ш-човекот во кого Самиот
Аллах се колне (Кур’ан,сура Хиџр,72).-Аллаховиот пејкамбер ,Мухаммед а.с
        Роденден на Пејкамберот чие што посланство Аллах џ.ш на човештвото го најави во:
        Новиот завет,Евангелие по Јован (поглавие 16,цит.7-13)
        Стариот завет,поглавие,18-повторени закони,18
        Во светата книга на Хиндусите "Бхавишја Пурана",kade se veli "Ќе се појави духовен Учител ,странец(јабанџија)со своите другари.Ќе се вика *Пофалениот*...О гордост на човештвото,жителу на пустината! Си собрал голема сила да го убиеш Сатаната,а самиот си заштитен од непријателот".(Кхад 3,Адхја 3,Шхалок 5-8)
        Во светата книга на старата персиска вера *Дасатир*(14) се вели "Кога Персијанците ќе паднат ниско во својот поредок,во Арабија ќе се роди човек чии следбеници ќе го срушат нивниот престол и вера.Надуените моќници на Персија ќе бидат совладани.Куќата која беше изградена и во која се поставени многу кипови,ќе биде очистена од нив,и лугето ќе се свртуваат(ујдисуваат)кон неа за време на молитвата.Неговите следбеници ќе ги покорат градовите на Персија и околу неа..Лугето ќе се испомешаат меѓу себе.Чесните луѓе на Персија и други ќе се придружат на неговите следбеници"

Почитувани! Оваа тема ја предлагам со цел да се информираме како се обележува овој мубарек(благословен)ден во нашите места.Како се обележувал во минатото,како денеес...
        Мислам дека со нашите прилози ќе допринесеме за подобро да се запознаеме помеѓу нас, да се потсетиме на ,можеби подзаборавените верски и културни традиции... Се надевам и очекувам Ваши прилози.....Како предлагач ќе почнам од себе.
        Во нашиот -Дримколски регион,во селата,Лабуништа,Подгорци,Октиси,Боровец,Јабланица и др.,Мевљудот се обележувал и во Џамиите и во домовите...Џамиите се украсувале(гизделе),на минарето се поставувал исламскиот бајрак,се учеле илахии и касиди(песни со духивен и побожен карактер)се учел мевљуд,мираџ(поеми ви чест на Пејкамберот а.с.) се учело Сура,Ја*син(за рахмет на умрените) и т.н.
        Домовите се чистеле како за Бајрам.Се спремало најдобро јадење,особено слатки...најчесто традиционални како татлија(баклава)оџо-колено кад*н ѓубе,шекер паре и
др.
         Така било некогаш,така нешто слично е и денес со таа разлика што денес местото на старите традиционални,особено слатките јадења како да го преземаат современите торти и колачи...
          На сите муслимани во оваа прилика им го честитам овој мубарек-ден со желби за се најдобро! Во очекување на Ваши кажувања селам..!Ваш Шериф

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Мевљуд-роденден на Мухаммед а.с
« Reply #1 on: March 06, 2009, 19:34 »
Шериф ага, Аллах да е доволен от теб и от сите муслимани. Амин!

halikan

• Guest
« Reply #2 on: March 06, 2009, 20:35 »
jiv i zdrav Sherif aga, takiva hora me raduvat deka sa zapazili tradiciite i sicko musulmansko,za golemo sojalenie deka kod nas mnogo malko vece takiva lude,zaboravihme tradicii religia vece netarsim kakvo tya nas uci,zaboravihme nashite zadaljenia kato musulmane,samo kajuvame 4e sme takiva i s tova se zadovolyavame ,nepitamekoga sa dori nashite sveshteni dni i noshti,nito pak gi praznuvame kako trebuva.selyam

Offline bogutevolu

• Charter member
« Reply #3 on: March 07, 2009, 09:20 »
Шериф ага, Аллах да е доволен от теб и от сите муслимани. Амин!

I ot men... blagodaria.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #4 on: March 07, 2009, 16:14 »
Аго Шериф, похвална е тази ваша традиция , прииска ми се да споделя този празник с вас братята торбеши. Хареса ми това, че го чествате като семеен празник, това сплотява и обединява хората.
В Брезница рожденния ден на Пророка се отбелязва само в джамията.

Bujrum,buk...-aga ne sme daleku...ne ti treba viza (kako sto mi trba mene za tamu)bujrum te pa ce vidite i vo dzamija(prekrasni mladi deca i momicinja se ucat Kur"an,..mevljud,ilahii i dr..ce cestat lokum,hurmi i dr...)a i po doma ce jademe sve najdobro-"sto dal Gospod"-Allah dz.sh.
    Na site od pomak eu uste ednas cestitki-mev.mubarek olsun i pisite za adetite!!selami i pozdravi od Mkd.Vas Serif.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #5 on: March 11, 2009, 15:10 »
Se obidov da ispratam nekolku sliki od svecenosta po povod mevludot vo dzamijata vo moeto Podgorci, no stom pritisnam na vmetni fotografija izleguva samo slednoto . Ve molam: Nazmi, Rahmie, Bukovqnoglu_s ili nekoj drug ako znae da mi kaze kako da vnesam slika.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #6 on: March 12, 2009, 22:40 »
Eve konecno, se nadevam, uspesen obid da go spodelam so vas ambientot od dzamijata vo moeto Podgorci na denot na mevlud: Ovie prekrasni momicinja (devojcinja) ispolnija prekrasni ilahii i kasidi i prekrasno ucea Kur'an. Nesto slicno bese i vo drugite torbeski naselbi vo drimkolskiot region - Oktisi, Borovec, Jablanica i osobeno vo nasata najgolema naselba - Labunista. Javno bi go zamolil mojot prijatel i direktor na PRO TV Labunista, nasiot clen Agim_Mkd, ako moze da isprati video snimki od svecenosta vo Labuniskite dzamii. Istoto vazi i za site nasi clenovi od pomak eu ako imaat takvo nesto neka go ispratat ili neka ni napisat kako mevludot bese odbelezan vo nivnite sredini.

Offline bogutevolu

• Charter member
« Reply #7 on: March 13, 2009, 11:04 »
Blagodaria na Serif mkd

Yatse hubava..

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #8 on: March 13, 2009, 11:18 »
Много хубава традиция! Жалко, че все още се намират хора, които виждат заплаха в лицето на тези невинни момиченца. Мултикултуризмът изисква да не скърцаме зъби, когато разглеждаме подобни снимки. Защото светът е красив, когато е шарен.