Български > Компютри и Интернет
Нещо интересно от Интернет
yusu:
Музикални очи
Беглик:
С машина “сбирщайн” от камиони ЗИЛ, ГАЗ-53, автобус “Чавдар” и руски трактор фермер ходи на кафе и тегли закъсали нови возила46-годишният Смилян Маневски от село Долен, община Сатовча, сътвори с части от стари камиони и трактори уникална селскостопанска машина, с която оре, бразди, използва я да тегли закъсали в гората камиони, каруци и др. Машината на Маневски е истинска атракция и за местните хора и туристи. Когато паркира самоделния трактор, марка “сбирщайн”, в центъра на селото, веднага привлича вниманието на всички. Маневски споделя, че с трактора сутрин ходи и на кафе, тъй като къщата му е далеч от центъра. Понякога качва и съседи. В селото се шегуват, че си имат местно атрактивно такси. Репортер на “Струма” намери в дома му собственика на уникалната машина Смилян Маневски, който разказа: Дълги години се опитвах да събера пари, за да си купя трактор, но не успях. Обикалях България, предлагаха ми различни машини, но за всички джобът не ми отговаряше, пък и да си кажа честно, не ми се видяха много издръжливи за нашите терени. Веднъж трябваше да дам поне 8000 лева за стара машина, после да давам още пари за части и ремонти, защото нямаше да издържи на натовареността, за която щях да я купя. Така започнах да събирам части от стари трактори и камиони и ето го резултата - готовият трактор. Здрав е като танк. С него ходя в гората по най-труднопроходимите места. Изкарвал съм многократно закъсали трактори и каруци. С него ора на нивата.
Шасито е самоделка от камион. Предният и задният мост са от бракуван "Чавдар". Двигателят е от стар руски трактор, а скоростната кутия е от камион ЗИЛ-157. Лебедката е също от стар ЗИЛ. Машината си има и хидравлика за плуг. Гумите са от ГАЗ-53, известен като "Виетнамка". Когато трябва да използвам трактора за оране, свалям лебедката и слагам плуговете. Пригодил съм прикачващ инвертар и така машината е универсална за всякаква полска и горска работа.
От три години си олекотявам живота с трактора, който сам направих. Много ми е скъп, пръв помощник е в ежедневната ми работа. Много хора ме търсят за услуги и така горе-долу връзвам двата края. Има мераклии от селото да им помогна да си направят и те такава машина, но нямам части.
Ако знаете колко чужденци са се возили и са се снимали на трактора... Интересно им е, но не знаят, че сиромах човек си е чист дявол, заключи разказа си Смилян Маневски.
в-к Струма
isa71:
Пощальон се ожени за умиращата си котка
"Нашите сърца бият като едно - уникално е", разказва жениха
"Сесилия е толкова доверчиво същество. Ние се гушкаме постоянно и тя винаги спи в леглото ми", заяви 39-годишният Уве Мицшърлих.
http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1087085098
muti6:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1306302172756#w400-h300
neru:
Френският парламент одобри връщането на Нова Зеландия на татуирани и мумифицирани глави на войни - маори, съобщи - "Ройтерс". Това става няколко века след като те са били донесени в Европа, за да бъдат показвани като екзотична чудатост.
http://www.moreto.net/novini.php?n=84804
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version