Author Topic: aynı dili konuşalım  (Read 21993 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mehmetfevzi şişman

• Candidate member
  • *
  • mehmetfevzi
Ynt: aynı dili konuşalım
« Reply #30 on: April 02, 2009, 00:26 »
arkadaşlar cahilliğime verin,bir kaç sorum olacak beni aydınlatırsanız sevinirim. 1-pomakların konuşmaları bg.da her bölgede farklımı  2-Bizim TÜRKİYE içindeki gibi şive farkımı yoksa TÜRKİ devletleri arasındaki leğçe farkı kadarmı
ACI çekmeden bir yerlere geldiyseniz,birileri sizin için ACI çekmiştir.

Offline bogutevolu

• Charter member
« Reply #31 on: April 02, 2009, 15:04 »
Pomakların konuşmaları derken Pomaklara mahsus ayrı bir şive yoktur. Hangi bölgede olursa olsun pomaklar kendi yöresindeki diğer halkla aynı şiveyi konuşmaktadır. Mesela Lofça Pomakı kendi bölgesindeki yerel şiveyi, Rodop ve Pirin pomakları neredeyse her köye mahsus şive vurgularıyla kendi ağızlarını konuşurlar. Bununla ilgili sitemizdeki dil haritalarını incelersek bu konuda bir fikir edinebiliriz.

Türkiyedeki Pomaklar halen dilin bir asır önceki otantik yapısını korumaktadırlar. Bulgaristanda buna şimdi eski dil demektedirler.

Zlatograd şivesi resmi bulgarca konuşanlar tarafından neredeyse yarısı anlaşılmaz olarak nitelendirilmektedir. Pomakça dediğimiz dil Bulgarca ile Makedonca arasında kendisine özgün bir dil sayılabilir. Bugün Makedonca Bulgarcaya çok yakın olduğundan bulgarlar ayrı bir Makedon dilinin varlığını kabul etmemektedirler. Ancak Makedonca bugün için dünya ölçeğinde ayrı bir dil olarak tanınmaktadır.

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #32 on: April 02, 2009, 16:03 »
Sanırım şöyle bir gerçek var: Dünyada en çok Pomak nerede var deseniz? Hiç kuşkusuz herkes Türkiyede der. Peki neden bu böyle diye kendime hep sormuşumdur? Neden atalarımız dünyanın en güzel doğasını terkedip anadolunun çorak topraklarında yaşamayı tercih etmiş? İşte neden Pomaklar Türkiyede kendi dillerini unutmuş veya konuşmuyor veya daha acı olanı çocuklarına öğretmiyorun cevaplarının anahtarı bence? Yaşadıkları acıları unutmak ,aşağlanan, kovulan, yok sayılan ikinci sınıf insan olmamak için olabilir mi? Ortak dili geçtim ortak gönül, ortak düşünce bana yeter. Kaybolmmuşuz ve erimişiz bu koca anadolu kazanında FARKINDAMISINIZ? Dili kafaya takmayın POMAK BİLİNCİNİ canlandırsak kendimizden utanmasak yeter. Eğer bu site Türkçe olmasa dünyanın en büyük Pomak topluluğu Türkiye Pomaklarının kendinden haberi olmaz.

Saygılar

Offline daylek

• Adviser
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
« Reply #33 on: April 02, 2009, 16:16 »
Aynen öyle Sayın Kumuk! ve hatta bu sitede yazılan Türkçe bile çok kere yetersiz kalmakta anlatım aracı ve farkındalık açısından ne heves! ne ses! ne nefes! :(
Çan, ezan arasında
Çeperlerini yıkmaya çalışan
Küplere sıkışmış
Akışkan ruhların iniltileri
Mübah mıdır?