Author Topic: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009  (Read 83458 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Gelina

• Forum fan
Ynt: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009
« Reply #60 on: March 16, 2009, 12:13 »
Лидерът на ДПС-Гърмен: Обвиненията към Ахмед Башев са пълна глупост и нелепост

16 март 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус" 

Обвиненията към кмета на община Гърмен Ахмед Башев, по мое лично мнение, са пълна глупост и нелепост. Това каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин лидерът на ДПС в община Гърмен Рифат Атипов, който е и бивш кмет на село Рибново. Той бе категоричен, че е пълен абсурд точно кметът на Гърмен да бъде обвинен в насаждане на ислямски радикализъм. Според него, в случая целта е друга – заиграване на религиозна основа. “Вярно е, че Рибново е село, известно с това, че е различно. Но защо точно Рибново са избрали такива политици като Яне Янев, за да преследват предизборните си цели? Това е опасна тема и е добре държавните институции да се поинтересуват от нея във всички страни и посоки”, каза още Рифат Атипов. Той допълни, че медиите също имат известна вина, тъй като в последните дни темата е преекспонирана, за да се търсят сензации. Според Атипов, в случая става дума за лично отношение между две страни, което е излязло от нормалните рамки и е стигнало до там, че да занимава цялата страна с несъществуващ религиозен конфликт.
“Населението тук си живее съвсем нормално и няма никакви проблеми в тази посока. Това трябва да се стане ясно на хората в цяла България. Няма никакви притеснения и проблеми по отношение на религията нито в село Рибново, нито в община Гърмен, нито в цялата Благоевградска област”, категоричен бе Рифат Атипов. Той заяви, че в момента се изкачва получаването на по-подробна информация за това, което се е случило тази сутрин с Ахмед Башев. Когато се получи повече яснота, най-вероятно ще бъде свикан общинският съвет на ДПС, който със сигурност ще излезе с позиция по случая, категоричен бе Рифат Атипов.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #61 on: March 16, 2009, 12:21 »
Ей интернета е велика сила. Благодарение на Чечлия и Гелина, Истината по случая лъсна за нула време. С една дума кмета ми изглежда свестен или се лъжа?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #62 on: March 16, 2009, 12:22 »
Обърнете внимание как Бареков поднася новината по www.btv.bg

Всеки си гони реклама чрез сензации. Жалко за мюсюлманите в това село и околностите му. Жалко и за органите на реда, които съдействат с подобни действия за нагнетяването на религиозна нетърпимост в страната.

А Тв "Скат" ще имат материал за уплътняване програмата си с месеци напред.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #63 on: March 16, 2009, 12:26 »
Ей интернета е велика сила. Благодарение на Чечлия и Гелина, Истината по случая лъсна за нула време. С една дума кмета ми изглежда свестен или се лъжа?

Кмета Башев не е "китка за миришене", но в никакъв случай не мога да го определя като "ислямист". В статията по-горе първоначално го представят като агент на ДС, а след това в пълната му противоположност. Голяма метаморфоза ще да е претърпял този човек.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #64 on: March 16, 2009, 12:27 »
Мустафа, вие сте образован и интелигентен човек и мисля, че разбирате какво имам предвид.  Не твърдя, че прокуратурата и ДАНС са прави в случая.  Но не твърдя и обратното.  Без да сме се запознали с всички материали по случая, а това няма как да стане, единствено възможни са догадките и предположенията.

Казах, че мнението ви е субективно, защото си служите неправилно с понятия като "цялото общество", "приемане на различните" и т.н.  Това води до изкуствено насаждане на вражда между мюсюлманите и тези, които изповядват други религии.  Кой иска подобна вражда?  Не мисля, че "цялото общество" вижда в мюсюлманите терористи, както твърдите.  Ако ще ми давате примери с Атака и тем подобни организации, то имайте предвид, че те не са олицитворение на "цялото общество", дори напротив. 

Това понятие "различни" е доста относително.  Всички сме различни, еднакви хора няма. Предполагам, че имате предвид различието по отношение на религиозната принадлежност.  Мисля, че по-правилно би било, ако се каже, че различните трябва да се приемат помежду си, т.е. процесът да е двустранен.       

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #65 on: March 16, 2009, 12:29 »
Току що гледах репортажа на БТВ в новините. Според репортера - това, което прави впечатление е, че една част от жените не носят традиционните за този край родопски забрадки, а някакви по-различни (които всички сме виждали) арабски тип или нещо подобно. Надявам се по-късно да има връзка на сайта на телевизията към обедните новини и този репортаж.

Тенденцията в модата си казва думата и в Исляма. Какво сега, държавата трябва да определя как да се обличам, така ли?

Isyankar

• Guest
« Reply #66 on: March 16, 2009, 12:30 »
Тенденцията в модата си казва думата и в Исляма. Какво сега, държавата трябва да определя как да се обличам, така ли?

В училище - ДА !

На улицата - НЕ !

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #67 on: March 16, 2009, 12:35 »
Благодаря, Мустафа.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #68 on: March 16, 2009, 12:37 »

Всеки си гони реклама чрез сензации. Жалко за мюсюлманите в това село и околностите му. Жалко и за органите на реда, които съдействат с подобни действия за нагнетяването на религиозна нетърпимост в страната.

Споделям мнението със следната забележка, че проблемът касае всички, а не само мюсюлманите. 

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #69 on: March 16, 2009, 12:38 »
Мустафа, вие сте образован и интелигентен човек и мисля, че разбирате какво имам предвид.  Не твърдя, че прокуратурата и ДАНС са прави в случая.  Но не твърдя и обратното.  Без да сме се запознали с всички материали по случая, а това няма как да стане, единствено възможни са догадките и предположенията.

Казах, че мнението ви е субективно, защото си служите неправилно с понятия като "цялото общество", "приемане на различните" и т.н.  Това води до изкуствено насаждане на вражда между мюсюлманите и тези, които изповядват други религии.  Кой иска подобна вражда?  Не мисля, че "цялото общество" вижда в мюсюлманите терористи, както твърдите.  Ако ще ми давате примери с Атака и тем подобни организации, то имайте предвид, че те не са олицитворение на "цялото общество", дори напротив. 

Това понятие "различни" е доста относително.  Всички сме различни, еднакви хора няма. Предполагам, че имате предвид различието по отношение на религиозната принадлежност.  Мисля, че по-правилно би било, ако се каже, че различните трябва да се приемат помежду си, т.е. процесът да е двустранен.       

Нямах предвид това. Исках да кажа, че цялото общество /в смисъл - болшинството/ е склонно да приеме подобни "сензационни" новини без да ги подлага на съмнение. Вината на мюсюлманите след 9/11 е аксиоматична.

Погледнете, как е извършената самата акция. Колко хора от обществото ни биха се възмутили от тези действия, освен пряко засегнатите?

понеделник, 16 март 2009

София

ДАНС арестува рано тази сутрин кмета на община Гърмен Ахмед Башев. Заедно с местния управник е прибран и Мурад Бошнак - учител по радикален фендаментализъм в гърменското село Рибново.

Спецченгетата нахлули преди 6 ч. в кметския дом, разказа за АСН плачейки съпругата Шорсе Башева. Потропали на вратата, жената питала кой е и не искала да отваря.
Силите на ДАНС обаче моментално разбили вратата и нахлули, като подкарали Башев по пижама. Последвал тараш из гардеробите. Добре че внучето не се събуди, много щеше да се изплаши, разказа още кметската съпруга много притеснена. Шорсе зовеше за помощ някой да помогне. нахлулите от родното ФБР й заявили, че не е нейна работа на въпросите защо задържат мъжа й, не казали нищо повече.

Към 6,10 ч. ченгетата напуснали къщата, дъщерята на Ахмед Башев успяла да даде на баща си дрехи.

Кметът на община Гърмен - Ахмед Башев, и Мурат Бошнак - учител в село Рибново, са доведени тази сутрин за снемане на обяснения в сградата на ДАНС в София, съобщиха междувременно от агенцията. Довеждането е в следствие на прокурорска преписка да се съберат данни за оказан натиск по отношение на изповядване на религия и дали има данни за подбуждане на национална вражда и религиозна омраза, посочва ДАНС.

И двамата арестуване в момента се намират в централата на родното ФБР в София по информация на бТВ. Най-вероятно става дума за обвинения, свързани с ислямския фундаментализъм. В края на миналата седмица лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев занесе  в ДАНС папка с документи, свързани с разпространението на ислямския фундаментализъм у нас
.

Гелина, ти наистина ли пращаш детето си при "учител по радикален фундаментализъм"? Аман от медийни клишета!

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #70 on: March 16, 2009, 12:42 »
Какво сега, държавата трябва да определя как да се обличам, така ли?

Ако говорим за училищата, естествено, че държавата е тази, която определя правилата...     

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #71 on: March 16, 2009, 12:43 »
В училище - ДА !

На улицата - НЕ !

Можеш ли да ми посочиш законът, който забранява носенето на забрадки в училище, че нещо не мога да го открия в мрежата?

Isyankar

• Guest
« Reply #72 on: March 16, 2009, 12:44 »
Можеш ли да ми посочиш законът, който забранява носенето на забрадки в училище, че нещо не мога да го открия в мрежата?

По турския закон се водим, защото българския е калпав и както знаеш все още не е изчистен до край този въпрос ... Нормално е да търсим опит от други светски мюсюлмански държави и да взаимстваме от тях подобно законодателство...

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2400&sectionid=16&id=0000101

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #73 on: March 16, 2009, 12:51 »
По турския закон се водим, защото българския е калпав и както знаеш все още не е изчистен до край този въпрос ... Нормално е да търсим опит от други светски мюсюлмански държави и да взаимстваме от тях подобно законодателство...

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2400&sectionid=16&id=0000101

Не ми хареса този отговор! По тази логика някой би поискал да се ръководи от закона в Саудитска арабия и никой не би му попречил. Затова, цитирай ми действащ нормативен акт, който пряко да забранява носенето на религиозни символи в българските училища.

Isyankar

• Guest
« Reply #74 on: March 16, 2009, 12:54 »
Както виждаш м-р Вълчев се заел да юридизира тази забрана конкретно, заради такива като тебе, които не възприемат понякога моралната забрана, а искат конкретно в закона да се споменава....

Да не забравяме, че последните подобни случаи за забрадки свършваха в съда ...