Author Topic: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009  (Read 83519 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline gugu

• Senior member
Ynt: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009
« Reply #240 on: April 26, 2009, 21:11 »
 ....Държавата никога не ни приемала като БГ граждани.Само на теория.....
Много обикновенни хора ви приемаме. Това е важно. Но и вие трябва да ни приемете.
Познавам и доста българи мюсюлмани извън компактните райони, които много добре се вписват в обществото, има заможни и направо богати, без никакви забележки към държавата.
Що се касае до държавата или държавниците.... Спомням си един събор, в Якоруда ли бе, поканиха Тодор Живков след като беше вече свален и му устроиха такова посрещане, каквото не е имал докато бе на власт.  Първоначално не повярвах.  Но беше искрено и неорганизирано. Явно той е направил много за помаците.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Re: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009
« Reply #241 on: June 17, 2009, 13:46 »
Евгения Иванова: Опасно е, че обществото май започна да изпитва глад за "новини" за "ислямската опасност"  
[23 март 2009]

София, 23 март 2009 г. – През последните дни една разюздана кампания, водена със задружни усилия от безотговорни и провокационни политици като народният представител Яне Янев и от много медии, подпомогната – волно или неволно – от органите, охраняващи националната сигурност и от прокуратурата, при подозрителното мълчание на президента на републиката, залива публиката. Става дума за „откритията” за съществуването на радикален ислям в района около Гоце Делчев, населен с българомохамедани. Действително, политиците в навечерието на избори имат навика да шокират избирателите било с неизпълними обещания (пример: „800-дни на Симеон Сакскобургготски), било с измислени опасности. След 11-ти септември №1 в списъка на раздутите до неимоверност – по-специално за нашата страна опасности – е, разбира се, „радикалният Ислям”. Опасното на заливащата ни вълна на краен национализъм и антиислямски бяс не е самото й съществуване, а в това, че – след появата и възхода на Атака” – вече е "позволено" на всички желаещи да взимат с пълни шепи от репертоара на тази партия с цел привличане на гласове. Опасното е още и в това, че с редки изключения традиционните политици – и отляво, и отдясно, не намират за нужно нито да заклеймят, нито дори да се разграничат от настъплението на екстремния национализъм.

Това са изводи, които в различни свои публикации Българският хелзинкски комитет отдавна е направил (за последен път – в Декларацията на Общото събрание на БХК от 17 март т.г. под надслов „Възмутени сме от непропорционалните и провокационни действия на ДАНС в община Гърмен и в село Рибново”, която може да бъде намерена в раздела „Новини” на сайта ни). По един блестящ начин и с много нови доказателства същите изводи прави и доц. Евгения Иванова, чийто анализ „В село Рибново пътят свършва”, публикуван м днешния брой на в-к „Дневник” можете да прочетете по-долу.

Единственото, което доскоро се знаеше (при това от малцина) за село Рибново, бяха шарените сватби с писаните булки. Гледахме на филм струпаните чеизи, обагрени сякаш в най-есенните цветове на планината, къносаното лице на гелината, обутите в пъстроцветни шалвари дечица и въздишахме по тази прекрасност със самочувствието на любознателни пътешественици от XVIII век, срещнали загадките на нецивилизования, но все пак прехласващо екзотичен Ориент. Именно така западните пътешественици от Века на просвещението са виждали Балканите например. И решили да изобретят източните варвари, за да изтъкнат собствената си цивилизованост.

Та и ние така - в "Карбовски" style - се въобразяваме много цивилизовани в сравнение с Рибново…

Село Рибново се мислеше (от малцината, виждали го на кино) като етнографски резерват, съхранил традиционни носии и обичаи. До традиционната нравственост това мислене едва ли стигаше. Не се дискутираше също така чии точно са тези носии и какво изразяват. (Слави Трифонов ги нарече "национални".) Доминиращото отношение към приказната резерватна шарения преливаше от умилителна благосклонност. На никого не му минаваше през ум, че приказната шарения съдържа силно радикализиран ислям.

А ситуацията в Рибново всъщност е съмнителна от гледна точка на "българщината" поне отпреди 45 години, когато кметът Башев се родил като Ахмед. В началото на март 1964 ЦК на БКП порицава Благоевградски окръг за "катастрофалното изоставане от българщината". Като най-драстичен пример за това изоставане е посочено селото в края на пътя - Рибново. Окръжният комитет на БКП в Благоевград взема решение за незабавна смяна на имената. Формално решението наистина е взето на местно ниво, но по-късно Тодор Живков ще признае, че за тази операция "знаехме само четирима души".

Вестта за решението се разпространява из окръга мълниеносно. В Корница, Брезница, Аврамово, Вълкосел, Якоруда се готвят за съпротива. В Рибново - също. На 23 март хората отцепват селото - нали е в края на пътя… Всеки, който се опитва да влезе, е посрещан с камъни. На 31 март властта започва преговори. При бунтовниците е изпратен генерал, завеждащ отдел в ЦК, който съобщава личната воля на другаря Тодор Живков за прекратяване на преименуването. Съобщава още, че местните власти трябва да се извинят на населението.

Бунтът приключва с викове "Ура!" и "Да живее другарят Тодор Живков!"

Именно този модел - всичко да се представя като "спонтанни" решения на местни гаулайтери - ще стане основният механизъм, чрез който "възродителният" процес ще се осъществи почти безпроблемно. Местните власти, разбира се, не се извиняват на "населението". И никой не е наказан за "спонтанното" решение. Десет години по-късно всички в Рибново имат български имена. И кметът Башев става Андрей.

Припомних бунта от 1964, наричан в трудовете на "възродителите" въстание, за да опиша изключителния радикализъм на хората в Рибново - радикализъм в отстояването на човешките им права.

Сега обаче един бдителен депутат с непрекъснато растящ рейтинг внезапно ни съобщи, че радикализмът на рибновци всъщност бил ислямът. И цялото общество (в лицето на медиите си) се втурна да дискутира има ли радикален ислям в края на пътя, без да е чувало за село Рибново, а още по-малко какво е това радикален ислям.

Оказа се, че радикален ислям било обръщението "ага", произнасянето на сура от Корана на арабски и, преди всичко, гледаните досега с благосклонно умиление шарени носии. По всички телевизии се изстъпваха компетентни политици и говореха за икономическата изостаналост и поради това податливост към всякакви внушения на помаците, за раздвоената им идентичност, показаха ни дори репортаж, в който учителят на Бин Ладен и идеолог на "Ал Кайда" бил силно заинтересуван от тази общност (Добре, че навреме го взривили. Иначе вече да живеем в халифат и да ни съдят по шариата.).

На топ събитието посвети специално предаване и Слави Трифонов. Съвсем в духа на макиавелизма "добрият чичко Слави" се умиляваше от шарените носии и невинните гримирани очички на рибновските дечинки, а лошите му сценаристи (целите в черно) диаболически подхвърляха - дали пък наистина ислямът в края на пътя не е в края на краищата радикален... Кулеков показа заснет материал от училището в Рибново, където учат мирно и съвместно помачета, християнчета, турчета и ромчета. Забрави да съобщи, че всъщност е заснел училището в общинския център Гърмен - доколкото в Рибново липсва така подходящото за шербетлия глазура етническо и верско разнообразие.

Един учен пък изкара помаците с раздвоено съзнание

Това говорене никак не е ново. Но се превърна в топ новина. И не само защото маскиран спецотряд посред нощ проведе мащабна акция за обезвредяването на един кмет и един учител. А защото обществото ни вероятно е започнало да изпитва потребност от такъв тип новини. Ето това ме безпокои. Не ме безпокои перспективата Яне Янев да стане за смях. Безпокои ме растящият му рейтинг.

Не ме безпокои перспективата за радикализиране на исляма. Такава перспектива поне сега, поне в случая "Рибново" липсва. Безпокои ме все по-радикализиращото се втренчване в такива теми. Не ме безпокои перспективата за разразяване на етнически конфликт. Такава перспектива поне сега, поне в случая "Рибново" липсва (интересно е, наистина, защо най-големите радетели на "българщината" наричат потенциалния конфликт между българи християни и българи мюсюлмани етнически). Безпокои ме растящият интерес на обществото ни към етнизираната скандалност.

Безпокои ме фактът, че все повече политически партии започнаха да изземват националистическата риторика на "Атака". Безпокои ме възгледът им, че тя е печеливша. Скоро след поразилата същото това общество победа на "Атака" в парламентарните избори от 2005 направих изследване на електоралната мотивация на симпатизантите й. Много по-печеливша се оказа популистката, антиелитистка риторика, а не толкова националистическата. Сега всички, които се опитват да откраднат парцел от електоралната торта на "Атака", говорят националистически. Дали това говорене ще се окаже наистина печелившо предстои да видим.

Безпокойствата ми обаче остават. Не бих се безпокоила, ако чрез експониране на "радикалния ислям" управляващите чертаят апокалиптични прогнози, за да ни покажат възможности да стане още по-лошо. Не бих се безпокоила, ако чрез експониране на "радикалния ислям" опозицията вземе някой и друг глас от "Атака". Ще се обезпокоя сериозно, ако се окаже, че предчувствията за апокалипсис са станали гъделичкащо спасение от бедняшката скука.

*Авторът е доцент в Нов български университет, изследовател на етническата политика, малцинствата и балканските проблеми

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=news&lg=bg&id=2206

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #242 on: June 17, 2009, 14:21 »
А Башев спокойно може да се кандидатира за депутат.

Ахмед Башев: Надявам се за мен да гласуват огромна част от християните
http://izbori.btv.bg/bg/news/view/546/

Познах. :)

Жалко че във форума не може да се говори за политика.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #243 on: June 17, 2009, 14:53 »
Бих бил потенциален ако не бяха се прегърнали с ДПС!

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #244 on: June 17, 2009, 15:06 »
С кой очакваше да се прегърне? С лудото Яне и с Болен ли? :)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #245 on: June 17, 2009, 15:09 »
Не, но не и с ДПС.

Offline meriam

• Member
  • **
« Reply #246 on: June 17, 2009, 15:21 »
Много добре казано доц. Иванова поздравления -

но интересното е, че от такива медийни заигравки печели не само "Атака" а и доста други.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #247 on: June 23, 2009, 17:35 »
Рибново винаги се ползва като коз от политици, смята районният мюфтия
19 юни 2009 | 11:19 | радио "Фокус"- Пирин

Рибново. Рибново винаги се ползва като коз от политици за воденето на различни авангардни мероприятия. Това каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин районният мюфтия Айдън Мохамед. Той уточни, че според него причината Рибново да се използва по такъв начин е, че на практика възродителният процес започва от там през 1962 година, но заради отпора на рибновци е забавен до 1973-та.“ Всички политически партии, които имат проблеми, се опитват винаги да пренасочват нещата в тази посока. Добре, че хората в Рибново са зрели и не се хващат на подобни провокации”, каза още Айдън Мохамед. Той изказа опасения, че ако жителите на Рибново не са проявили разум и зрелост при всички тези неща, които се изприказваха по техен адрес, нещата са могли да стигнат до опасни последици. “ Вярата е най-съкровеното неща за един човек и никой политик няма правото да я използва по такъв начин, за да гони собствените си цели”, категоричен бе Айдън Мохамед. Той допълни също, че в момента ситуацията в Рибново е спокойна и хората там също са се успокоили.
Даниела КРАНТЕВА

Isyankar

• Guest
« Reply #248 on: June 27, 2009, 18:22 »
Изключително интересно предаване днес. Отново имаме помаци в студиото - от Кочан. Нека, ако някой може да качи предаването, иначе по-късно от сайта на БТВ ще пуснат линк с клипчето и ще е достъпно.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #249 on: June 27, 2009, 18:27 »
Без политика моля! За доброто на сайта! :D

Isyankar

• Guest
« Reply #250 on: June 27, 2009, 18:28 »
Гелина, нищо политическо повече или по-малко от заглавието на темата не съм казал. :) Или предлагаш да се изтрие цялата тема ? :)

Isyankar

• Guest
« Reply #251 on: June 27, 2009, 18:55 »
Ето и адреса към първата част на предаването, където участват Кочанци:

http://btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=230&video_id=16371

Някой, ако може нека да качи самото клипче, защото предишните пъти беше го качил някой така...

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #252 on: June 27, 2009, 19:01 »
Исианкар ,що не копнеш нещо и от СКАТ.

Isyankar

• Guest
« Reply #253 on: June 27, 2009, 19:03 »
shaban,

когато покажат помаците по Скат - и от там ще копна - но нямам тази телевизия и няма как да видя.

Има 19 страници за това предване, има интерес по тази тема - ако не ти е интересно - не я чети. Никой не те задължава.

Ако не ти оттърва това предаване си кажи, а недей почва мен да обвиняваш. Не съм го заснел аз това предаване и са го гледали поне 1 млн души, тъй, че остави ме намира.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #254 on: June 27, 2009, 19:08 »
Що, на мен ми отърва, но май не аз съм този на който нещо не му отърва.