Author Topic: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009  (Read 83520 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Ynt: БТВ Сеизмограф - 07.03.2009
« Reply #180 on: March 21, 2009, 20:19 »
Всеки си гледа от неговата камбанария ...

Isyankar

• Guest
« Reply #181 on: March 21, 2009, 20:28 »
Чак пък обидно....на мен не ми е обидно, на тях им е обидно...

Впрочем в Хасково живеят огромно количество помаци - атеисти или приели християнството, но в крайна сметка нерелигиозни и атеисти .. но трябва да знаете, че в Хасково има много помаци от Източните и Централни Родопи...

fotakiev

• Guest
« Reply #182 on: March 21, 2009, 20:38 »
Чак пък обидно....на мен не ми е обидно, на тях им е обидно...

Впрочем в Хасково живеят огромно количество помаци - атеисти или приели християнството, но в крайна сметка нерелигиозни и атеисти .. но трябва да знаете, че в Хасково има много помаци от Източните и Централни Родопи...
Ami naprimer tyrseh edna poznata koiato jivee v Zlatograd. Zapoznahme se vyv edin manastir vyv Tyrnovo i ne beshe musulmanka. I za da im obiasnia koi tyrsia kazvah, 4e e taka i taka e pomakinia...te napraviha fizionomia i me popraviha na bylgaro-mohamedanka...

.... popravih  go zashtoto vyv byrzinata sym go napisal malko nerazbiraemo

Offline kasmet70

• Advanced member

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #185 on: March 22, 2009, 15:52 »
Този Андон Искренов е пълно ДС. Той е шеф на някаква фиктивна помашка орагнизация и като наближат избори търчи при Атака да разправя по СКАТ как всички помаци са щели да гласуват за Атака, щото били българи, а брат му - Дамян Искренов - пък е шеф на ОМО Илинден за целия регион и ходи по селата да агитира хората да си извадят македонски паспорти. Сами си правете изводите - единият брат чист етнически българин, а другият чист етнически македонец.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #186 on: March 22, 2009, 16:13 »
Може да са от различни бащи  ;D

PETER

• Guest
« Reply #187 on: March 22, 2009, 17:36 »
Щом са с еднакви фамилии не може да са от различни бащи, но може да са от различни майки.

Тая история с хляба верна ли е?

Isyankar

• Guest
« Reply #188 on: March 24, 2009, 11:15 »
Ахмед Башев в ТАЗИ СУТРИН:

http://btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=258&video_id=12733

Isyankar

• Guest
« Reply #189 on: April 03, 2009, 00:03 »
83% против кръстове и забрадки в училище

Часовете по религия са нежелани в училище, показва телефонно проучване на “Медиана” сред 506 българи в 17 областни града, публикувано в четвъртък във в. “Дневен Труд”.

Близо 2/3 от вярващите българи, живеещи в областните градове са против въвеждането им срещу 23% “за”, показват данните. Сред атеистите процентът на противниците стига 74, а желаещите децата да изучават религиите са едва 15 на сто.

Едва за 6-8% от градските жители е допустимо децата да носят религиозни символи в облеклото си в училище. На обратното мнение са над 10 пъти повече, или по 83 на сто, сред атеисти и вярващи.

“Хората смятат, че мястото на религията е в храмовете и неделните училища, а не в школото”, коментира за “24 часа” шефът на “Медиана” Кольо Колев. Така хората се противопоставяли на напъните на институциите на двете основни вероизповедания - Българската православна църква и Главното мюфтийство, да проникнат в светското българско училище. “Още повече атеистите са най - “масовото” вероизповедание в страната. Тази група не може да приеме претенцията на вероизповеданията, че само те възпитават в ценности и добродетели. Хората смятат, че училището не е място за създаване на допълнителна различност на базата на религия”, убеден е изследователят.

http://24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=32256

Offline gugu

• Senior member
« Reply #190 on: April 04, 2009, 00:50 »
Исках да се включа в темата за "Помашката  индентичност", но е заключена.
Затова пиша тук, пък и въпросът тия дни се поизостри и утре вечер пак ще има по БТВ в 19.30 ч.
Защо ми се струва че се изостри темата за исляма в България?
Защото много интереси се пресрешнаха.
Първо различните исповедания в България не са хомогенни.
Ето една добра класификация на мюсюлманите, в частност помаците:
1.Значителна част от мюсюлманите в България са светски настроени и практически нямат отношение към религията. Те са отворени към обществото в България. Нейните представители са готови да излязат от сравнително затворената мюсюлманска общност. Проблемът е, че останоло обществото не винаги е готово да ги приеме. Защото и християнското общество има много слоеве, и крясъците на Атака надвикват по-голямата и разумна част.Тогава те са принудени да се върнат към първичната си група, насочени от инстинкт за самосъхранение.
2. Втората част от ислямската общността е традиционалистчо настроена, при нея религията е  на ниво на т. нар. "битов ислям", принадлежност към ислямската общност се показва  по конкретни случаи - честването на религиозни празници, семейни ритуали и други. Тази група е гръбнакът на ислямския култ в България, тя е настроена доброжелателно към останалите религии и е много умерена и прагматична. От тези среди има смесени бракове и от двата вида - и мъже и жени са женени за друговерци или атеисти.
3. Третата група са консервативните и силно религиозните. Те са склонни да възприемат исляма като единствен белег за своята идентичност и не приемат интегрирането в обществото. По мнение на специалисти те посещават и работят в новите, алтернативни джамии с "чист ислям", изтласквайки традиционалистите.
4. Вероятно има и арабски емисари, които са твърде радикални дори и за най-консервативната част от българските мюсюлмани. От там според мен идват идеите мюсюлманите говорещи български да се настройват против останалите българи. Това е по-интересно , и затова тези арабски духовници работят сред помаците, а не сред  турците.

И сега - как реагира останалата част от българското общество, което не е мюсюлманско. Ами много различно, защото и то не е хомогенно.
Наи спокойно и дори опасно безразлично се държат атеистите. За тях тези спорове са чужди.
Голямата част от православните, които подобно на втората група мюсюлмани са "битови християни" - т.е. спазват домашните празници, но не ходят ревностно на черква имат своите страхове. Но не от обикновенния мюсюлманин, било говорещ български или турски, а именно от външната пропаганда в лицето на 3 и 4 група. Тази група е отворена за диалог с мюсюлманите, има между тях смесени бракове.
Естествено има и тук четвърта група на крайните. Те са в лицето на Атака и други подобни. При тях влиза в действие оня рефлекс, който американския психолог Тимоти Лиъри нарича "анално-териториален" (извинянайте, но терминът не е мой и е много точен. Чувствайки се застрашени най-слабите психологически защитават територията си чрез най-примитивните форми - псуват и налитат на бой (скоро дискутирахме техния форум)

КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОВА КРАЙНО НЕПРИЯТНО И ОПАСНО СПОРЕД МЕН ПОЛОЖЕНИЕ?

Според мен умерените среди и в двете общности трябва да си протегнат ръце и да изолират крайните и конфликтни групи. Т.е. - "Атака" трябва да бъде вразумена, като им се обясни, че не са опасни мюсюлманите като цяло, а само външните и крайни екстремисти.
Същото трябва да направят и мюсюлманите. Не трябва да се допускат опити да бъдат използвани за чужди интереси, като се стига до твърдения граничещи с опити да се създава държава в държавата.
Според мен тук е мястото на този сайт, в който по мое мнение преобладават разумните хора. Ще си позволя нескромно да ви напомня, че от как аз съм сред вас, винаги съм се опитвал да ви предложа тази посока за развитие, именно за да се избегнат недуразуменията и изострянето на отношенията. Явно обаче по-крайните среди сред вас, в сблъсък с крайните християнски среди, са взели връх на някои места. А това дава храна за раздухване на проблемите по вестници и телевизии и ето до къде стигнахме.
Вече на преден план изникват като "големи проблеми" уроците и забрадките, а не намирането на общите ни интереси, изглаждане на историческите недоразумения и неправди и към двете общности и отхвърляне опитите в нашите дела да се намесват чужди хора.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #191 on: April 04, 2009, 11:00 »
gugu, изводите за исляма в България не са твои и не са точни. Чел съм ги на няколко места, включително и в този форум. Сегрегацията в ислямското вероизповедание не би трябвало да бъде проблем на държавата, а на самите мюсюлмани. "Защо ми се струва че се изостри темата за исляма в България?" - Защото "Исляма" е горещата тема на 21. век, а България е държавата с най-големия процент мюсюлманско население / 12% / в рамките на Европейския съюз. Трябваше да демонстрираме пред света, колко сме "загрижени" за бъдещето на тази религия. Затова бе и цялата медийна шумотевица преди 2 година и сега, със случая Рибново. Целта бе да се предизвика нова ислямофобска вълна сред нашата и световната общественост.

Забележи тази структура :

ислямофоб - обикновен мюсюлманин - екстремист   

Когато ударите идват от ляво /както в случая/ това може да доведе до радикализиране на част от обикновените мюсюлмани. Ролята на службите за сигурност е да спират атаките от дясно, а не да стимулират тези, от ляво. 

Offline gugu

• Senior member
« Reply #192 on: April 04, 2009, 13:17 »
Защото "Исляма" е горещата тема на 21. век......
ислямофоб - обикновен мюсюлманин - екстремист  
Защо ислямът е гореща тема на 21 век? Може би защото ислямофобите и екстремистите (предполагам че имаш предвид ислямските) се борят за влияние над обикновенните мюсюлмани. Само че във схемата липсват "обикновенните НЕмюсюлмани", такива като мен. Ние и Вие, надявам се принадлежащи към "обикновенните мюсюлмани" :), имаме общи интереси да елиминираме двете крайности.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #193 on: April 04, 2009, 15:46 »
Защото соц.лагера се разпадна. Нямаме антитеза, с която да заплашваме масите за да прокарваме интересите си. В геополитически и идеологичен аспект Ислямът се оказа идеален за да приеме функцията на "новото зло". Страхът манипулира масите. Налице е новата формула /по Хегел/ : Теза - антитеза - синтез :

Съвременото Демократично общество е тезата, Ислямът е антитезата, а синтезът е Новият световен ред.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #194 on: April 04, 2009, 16:15 »
Страхът манипулира масите.