Аз като един мюслюманин,категорично съм против под прикритие на религията ни да се създадат някакви терористични организации със цел унищожаване на друго не мюслюманско население.
1.Това е против повелите на Аллах
2.Никой не може да убива и да налага исляма със сила.
3.Създаването на така наречените "воини на Аллах" създадени със цел убийства,такива които бяха във Алжир през 1992,които убиваха и колеха и то предимно мюслюмани....за мен са терористи.Там за няколко години бяха убити към 100 000 човека.А спора беше как някои възприемат някои клаузи на Корана.
4.До сега във историята на Българското мюслюманско вероисповедание не е имало един единствен случай на признакци които да са били насочени към терористични актове и насаждане на мъст и омраза.Ние във смесените райони си живеем спокойно и със голямо уважение.За мен българин,турчин,помак, ром,влах,арменц,нямат никакво значение.Те всичките са граждани на България и за мен ако мюслюманина е извършил престъпление той е престъпник пред закона.Не бих го защитил във никакъв случай!
5.Бог е един а религиите са пътищата към бога.Всеки е свободен да изповядва тая религия която харесва.
6.Всеки е свободен да носи каквото си иска и да се облича тъй както си иска.А и основно правило във Исляма е самата простота и ненатруфеност.От тук идва и нашето просто обличане.
7.Ние не се кланяме на икони и на най различни пророци.Нашата религия и нашата молитва е насочена направо към бога.
8.Още един път ви искам да ви кажа.Ако имаше почва за радикален Ислям във България пръв за това щях да сигнализирам аз който, съм мюслюманин но съм светски възпитан по идеите на Кемал Ататюрк.А Кемал Ататюрк даде истинската насоченост на Исляма именно, отвърляйки най различни молитви на лъже-проповедници,шейхове и самоназвани "богоизбранници".
9.Какво значи Ислямки Радикализъм?И защо постоянно във нашата преса се заиграва тази карта от опасност от джамиите и от нашата религия?и Защо във една държава във ЕС продължава да се гледа на ислама като една терористична организация.Тия проблеми отдавна са решени на Запад и тук във Американска земя.Тук във Канада,САЩ ,всички хора са равни.Защо във България все още се гледа на мюслманите,като към потенциални терористи?
10.Погледнете форумите на най различни националстични организации.Особено Атака,ВМРО,Воини на Тангра,БГ-Националти,Воинска Слава които буквално произвеждат омраза и ненавист срещу нас.Това не ли РАДИКАЛИЗЪМ?
11.Ние като малцинства в България и като един от народите на ЕС нямаме ли право да се притесняваме, че живеем във земя където постоянно ни сочат със пръст и ни обвиняват за всичките злини сполетели България.
12.Постоянно ни гонят във Анадола.....а искам да ви кажа че,като гражданин на България ,аз също си обичам Родината си.Не може България да е мащеха за едни а за други добра майка.
13.Погледнете сега този форум който е една мулти етническа среда и където много от членовете ги чувствам като приятели...и със тях си подържам комуникации.
14.Нека сега и да ви кажа и за Пламен Пасков......
Когато се запознах със Пламен ,неговото мнение към нас малцинствата беше много крайно...и чувствах че, той испитва страх във наше име че, един ден можем да станем проводници на разделянето на България.Исконно ли е правото му?Аз мисля че, като един българин той действа според разбиранията си.И за това не го осъждам.Ние във няколко форума продължихме да водим диспути и то на "нож".Но въпреки това нашите кореспонденции не са се прекъсвали и ние придължавахме да се "диспутираме" и да водим диалог на опоненти.Някой загуби ли от това?Мисля че никой!Ще ви кажа.Още повече във интернЕт пространството се появиха скайп сценарии от мое име които уж се отпрявят към Пасков със един арогантен език.Най голяма грешка на Пасков беше да публикува моя лична кореспонденция във интернрт пространството.На който категорично съм против,защото личните писма и мейлове са лични и не трябва да се показват без разрешението на човека които ги е писал.Нашите отношения във интернет пространството бяха до такава степен напрегнати,че едва ли аз бях най големия враг на всички.Но постепенно всичко се изясни и то благодарение на мои приятели българи...и най което благодаря на един прекрасен художник Герака,който, най яростно се протовопстави на тези твърдения че тези гнусни псувни са мои.Постепенно Пламен Пасков изтегли своите си изказвания за тези скайп инсинуации.Въпреки тези наши напрегнати отношения ние със Пламен си продължихме да общуваме по скайп и продължаваме да общуваме.И един ден ПАСКОВ МИ СЕ ИЗВИНИ за всичко.Той не само ми се извини но, произнесе и много добри думи за малцинствата.Въпреки че,той от по рано имаше много лошо мнение за нас малцинствата,той ми каза това :"Тео благодарение на такива като теб и Адем аз напълно си промених отношението към вас.Отначало не познавах вас и мислех това което съм писал по отрано.Но всеки човек се променя и диалОга е важен....и трябва на всяка цена да продължи.И една от най - искрениет му признания беше че въпреки че, чувства себе си за националист той никога не знаел за тежката съдба на Помаците и мюслюманите които са били под гнета на комитаджиите.Сега ги вика много добре разбирам и им съчувствам!Прествавих ви променения образ на ПАСКОВ И което най малкото исках да ви кажа със тези си мои думи че ,ние всичките тук във този форум сме хора и ние имаме сензорни възприятия и можем на един етап от нашия живот да мислим по един начин ,но после да можем да покажем развитие и да почувстваме болката на другия.Ето образа на един мой опонент от интернет пространството.Нима Пасков няма право да защищава своите си виждания?Има разбира се!!!Тогава нека да дадем шанс на всеки да говори това което мисли и това което му е ценно.Например за мен самия Пасков никога не бил някаква опасност.Именно благодарение на неговите твеърдения тук се развиха много съвременно наши историци и общесвеници.Няма да спомена имена но много хора тук буквалоно израснаха.Табутата не раждат истината.Истината се твори във ковачницата на живота и там където има толерантен диспут.От бившия форум на Ардино тук са Исйанкар ,който е един млад географ и който със своите си толерантни изказвания за малцинствата и такива като Пасков и много други които сме спечелили към страната ни и ще продъжаваме да печелим те са вече наши приятели които ни понават.Също от този форум тук е и д-р Петър Генов (Петер).И по тоя начин именно това е ковачницата на новите бойци на мултиетничното разбирателство.Разбете че,да гоним един зарад убежденията си за това че е от друга религия и етнос това само ни отдалечава.Но искам от тук да поздравя екипа на сайта че ,наистина успяват да създават среда на приятели.И аз от тук въпреки че, спорим и сме различни във споровете си,ние трябва да останем приятели във живота.Историят да се помни за поуки но нетрябва да се злоупотребява за съдаване на огнища на расизъм и омраза.Скоро със Пасков съдаваме един сайт на анализи и диспути където пак ще спорим дето се вика на "нож" но във живота сме поставили една единствена цел: въпреки че сме различни и на различни "фронтове"---Да създаваме приятели и да се опознаваме и да пренебрегнем злото и омразата.
15.Време всички етноси да се разбираме и да продъжаваме важния диалог,който ни липсваше дълги години.