Тези изводи са бих казал малко неточни. Най-напред не може да се говори за сатри, дии, беси и ислям заедно, тъй като, когато се появил ислямът, траките вече са били ислямизирани. То въобще е нямало много траки, тъй като от постоянните варварски нашествия, голяма част от населението е избита, а икономическата криза, предизвикана от славянските нашествия, е оказала сериозно влияние на демографията. На са на лице и доказателства, че славянското и тракийското население в Родопите са живели в различни затворени общности. Първо имаме само тракийски, а после трако-славянски селища. Тук става въпрос за синтез. Този синтез се е получил в следствие на законите на Византийската империя в ранните години на славянските заселници - най-напред славяните не са били обект на събиране на данъци. Траките са се сближили с тях, за да попаднат под данъчният им чадър. Освен това траките са били подтиснати от Византия по всякакъв начин. Дори през пети век е прокаран опит за насилствената им християнизация, но той пропаднал. От друга страна славяните са били езичници, отвращавали се от християнството и не пропускали случаи да рушат християнски храмове. Пленниците си принуждавали да се отрекат от християнството.
Теорията за валахидите също е смешна - не знам как ще се докаже, че валахидите са потомци именно на елинизирани траки, ами не, да речем, на елини.
Аз действително подкрепям тезата, че ислям на Балканите е имало от преди османското нашествие - имаме следи от исляма през 8 век, 10 век и 12 век. За Варадарска Македония съм сигурен, че е приютявала мюсюлмани поне от 12 век. Има вероятност такива да са живели и в региона на Мадан, Рудозем и Ксанти, както и на няколко места в Чеча от преди 14 век, но тук работата е много мътна и тепърва трябва да се правят археологически проучвания.
А относно статията на Имамов в горепосоченият сайт, той сам си противоречи. Първо казва, че абланичани са мюсюлмани от преди османско време, после ни показва документи, че населението е било християнско и е приело исляма през 17 век. Освен това за Абланица имам една статия от списание Археология за разкопки на средновековно селище и некропол, от които са извадени маса кръстове, християнски гръцки накити с текстове и други християнски артефакти.
Едното и другото, но нека сме честни. Това, че България ни е фалшифицирала и премълчавала историята, не ни дава право и ние да я фалшифицираме и премълчаваме. Ако искаме да ни вземат на сериозно, трябва да сме обективни.