Ами както виждаш аз не говоря нищо с което да ти противореча. Ако не гледаш повърхностно, на написаното от мен. Само дето на едно място съм писъл, че не се знае процента на еретиците, а на друго че няма и сведениятам да се е изповядвало християнството. Виж сега аз не се съмнявам, че е имало миграции и че чрез тези миграции в Родопа планина са се заселвали и православни. Факта, че и днес са там си е факт. Иширков в една своя публикация написа, че православното население било защитавано от духовната власт, докато еретиците не били защитавани. Там горе се споменаваше, как един поб бил насилен и приел исляма и неговото потекло и до днес носело фамилията Попедикойси. Доста се съмнявам на това, ама ако погледнем реално на нещата, ако е имало такива насилстени актове към попове, като този поп от Лилково, като Методий Драгинов и пр. първото което ще направят е да напишят едно сведениедо до епископа или митрополита към когото са заведени. Сведението ще започва със думите "Във лето еди коеси и пр." Тези сведения ще се отправят към патриарха, а той ще се обърне към султана или към християнските страни, че в страната ни са предприедти такива и такива действия. Ако попа е неграмотен, за което се съмнявам, тъй като няма как после да чете Св. Писание, той ще отиде и усно ще се оплаче на своя по виш началник, който по писмен път чрез рапорт ще донесе за случилото се на патриарха. До сега такива сведения не са открити, така че няма как да се да се пишат подобни измислици. Има един Султански ферман от 22.01.1844 г., който е по сведение на патриарха в Истамбул и в който се забранява насилсвеното помюсюлманчване, тъй като не е било по убеждение и акта няма да е траен. Във фермана изрично се потвътждава факта, че тези насилствени действия не са били масови, а били единични случаи по време на османската власт. Ето на това вярват очите ми, другото е да напиша и ако се фане някой добре дошло за каузата.