За влашкия не съм много съгласен със теб. На бъканите съществуват две влашки групи, едните са дако-румъни, а другите са аръмъни т.е. македоно-румъни има и едни други като меглено-румъни и там още една група, но те по някакъв начин се причисляват към аръмъните. На всичките произхода им е тракийски, дакийски и македонски. За тях пише и Ана Комнина в Алексиядата, че те обитавали южната и северна част на Хемус и били богато население. Ако проследим една от тези групи наречена по късно от османците къракачани, ще остановим че те идват от планината Пинд, която планина била някога и родната сттрана на македонците. Като цяло тези групи според някой учени са част от тракоилирската група, която се заселила от арменските планини най-рано на Балканите и като цяло в Европа. Латинизацията и гърцизацията на това население е станала още пре Римската империя. някой учени са дори на мнение, че част от тях са потомци на римските гарнизони, но според мен те не са а са си афтохонно население, тък като още Херодот споменава за това тракийско население, че те са били най-многобройни след индийцитие в света. И ако не са били разделени, нямаше да има по-силни от тях в света. Така, че напълно е нормалнотова да е толкова голямо население по Влашко и да са тези анклави от власи (аръмъни, куцовласи, каракачани и пр.) толкова по Балканите. Ако погледнем по-обстойно нещата, не че те се романизирали, а голяма част от тях се славянизирала. Говорим за власите в България, Сърбия, Босна, Македония и пр. славянски народи.
Колкото до крепостничеството, да си кажа откровенно и аз не съм много запознат дали преди Османската империя е било в такъв вид, какъвто е било то в Русия например. Знам само, че е имало едни народни маси, които са проповядвали богомиството и че сам Василий Врач, който е живял някъде по Тракия ги е приканвал да се заселят по Родопите за да се спасят от Църковните събори. Може би хората повече от това ги е било страх, от колкото крепосничеството, ако въобще е имало такова. Защото действително законите по това време били сурови. Говорим за обредното осакатяване, за кладите, за нажеженото желязо и т.н.т. И това е основната причина за заселването на големите маси еретици по високите райони из България. След това в един по-късен период, говорим за периода на Възраждането, когато се създала българската интелигенция и трезвомислещите българи, които искали да се освободят от османската власт и да създадът свободна България, единствената пречка пред Раковски, Каравелов, Ботев, Левски и пр. да не са плътно до Русия е било крепосничеството. В Османската ситема,която вероятно била наследена от Византийската, селяните били зачислявани в дадено село, те нямали сатут на роби, но е имало и роби. тези селяни можели да се изселват, но там кадето се остановят отново се зачислявали като пришълци. Статута на робите бил интересен, поне това което чета от книгата на Евлия челеби. В един момент от време те го изоставили, което било недопостимо да кажем в Южна Америка, закона в който район бил смърт.
Колкото до т.н. македонци, аз не визирах тяхния вече етнос, а езика им, но като си го повдигнал, като въпрос, ще го опсъдя и него. Още през Балканските войни, когато България и Сърбия били съюзници, желанието на Сърбите е било да пресъединят към себе си всички сърбоговорящи страни, но за това им попречила Австроунгария. Поради което Сърбия насочили погледа си към териториите на Македония, като претекст, че тази територия някога била в териториите на сръбския крал Стефан Душан. Това противоречало на политиката на България и от там нататака виждам, че историята я знаеш.