Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 424148 times)

0 Members and 29 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Как са живели българите в Османската империя?

Ново изследване за демографската политика на Османската империя
с автор професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов

През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4666551

Offline ibrahim65

• Moderator
Аз все още чакам Rasate   >:(

Инфо:
Мехмед Боюкли-Метката- наш съфорумник не пише вече тук.Радетел на теорията за арабският произход на помаците-тотално оспорена от мен.
Пише тук: http://kornitsa.com/forum/index.php

Rasate ти са си побъркал на теп не ти казвам че си националист ти си откачалка, просто си издънка, как е възможно да плямпаш толкова слама, абе кой си ти бе тъпаян с тъпаня му със какво си го опровергал.
Ти кой си Метката кой е но да си ти кажа и аз съм обиден на него че не пише тук намерихте празен мегдана, свъртяха се от кол и въже.
Това си го сложи на проветриво място че ще ти е нужно. Метката винаги е казвал че не сме АРАПИ или ТУРЦИ като ВАС, а сме местно население много по блиско до гораните и бошняците.
Но ти ако не му се ИЗВИНИШ или ОПРОВЕРГАЕШ за мен ще си останеш една част на колата кадето се дава гъз.

А да вметна аз съм един от участниците в тези събития и работя върху проект да създам музей изложба както в Батак за тези събития искам да наема стая във четалището ако не стане там ще купя къща но ще покажа на света що за стока сте.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
УВАЖАЕМИ ТУК ПРИСЪСТВАЩИ И СПОРЕЩИ-ОТБЯГВАМ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМ И ДА УЧАСТВАМ СЪС КОМЕНТАРИТЕ СИ ТУК НЕ  ЗА ДРУГО;А ЗАЩОТО СМЯТАМ  ЧЕ ТАКИВА КАТО РАСАТЕ И ПОДОБНИ НА НЕГО НЯМАТ МЯСТО ТУК ВЪВ ТОЗИ ПОМАШКИ САЙТ НАРЕЧЕН"POMAK.NET".ЗА ДА СЕ СПОРИ СЪС ТАКИВА ХОРА КАТО РАСАТЕ ЗДРАВОСЛОВНО НЕ Е ДОБРЕ.НЯМАШЕ ДА ВЗЕМА УЧАСТИЕ АКО НЕ БЯХ ПРЕДИЗВИКАН ОТ КОМЕНТАРА ЧЕ НАШИЯТ БРАТ ПО ИМЕ И ВЯРА МЕДКАТА ТВЪРДЯЛ ЧЕ ПОМАЦИТЕ ИМАЛИ АРАБСКИ КОРЕНИ ТОВА ГО ЗАЯВЯВА ПСИХИЧНО НЕУРАВНОВЕСЕНИЯТ РАСАТЕ.ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА ПИТАМ РАСАТЕ-ВИЕ ДА НЕ БИ ДА ИМАТЕ НЕЩО ПОМАШКО ВЪВ ВАШИЯТ КОРЕН  И ЗАЩО ТВЪРДИТЕ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ВЯРНО.А ВЪВ КРАЙЩАТА НА КРАЙЩАТА ПО ДОБРЕ БИ БИЛО ЗА МЕН ЛИЧНО ДА СЕ ТВЪРДИ ЧЕ СЪМ ОТ ВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ НО НЕ И ОТ БЪЛГАРИЯ.ЗАЩОТО МИ ПИСНА НЯКОЙ ДРУГ ДА СЕ РАЗПОЛАГА И ДА МИ РЕШАВА СЪДБАТА И ЖИВОТА И ДА МИ НАРЕЖДА И ДА МИ СЕ ОПИТВА ДА ДОКАЗВА ВИЖ СЕГА ТИ ПОМАКА НЕ СИ ПОМАК А СИ БЪЛГАРИН. КОГАТО АЗ СЪМ БЪЛГАРИН РАСАТЕ ЗАЩО СПРЯМО НАС И НАЩЕТО ПОМАШКО ЕТНИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО ОЩЕ ОТ 1912 А МОЖЕ БИ И ОТ ПО РАНО Е ИМАЛО ЖЕСТОКИ И ПРЕСТЪПНИ ПРОЦЕСИ ДА НИ СЕ СЛАГАТ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА И ДА НИ КАРАТ ПО НАСИЛСТВЕН НАЧИН ДА СЕ ПОГРЕБВАМЕ СЪС КОВЧЕЗИ-РАСАТЕ МОЛЯ ТЕ ОТГОВОРИ МИ НА ТОЗИ ВЪПРОС ЗАЩО СЛЕД КАТО ТВЪРДИШ ЧЕ НИЕ ПОМАЦИТЕ СМЕ БЪЛГАРИ ЗАЩО НЕ ПОМОГНЕШ ДА СЕ РАЗРЕШИ ПРОБЛЕМА СЪС ОНЕЗИ ХОРА НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ ПОМАЦИ А ПЪК СА СЪС БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ВСИЧКИ СПАЗВАТ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ РАЗРЕШИ ИМ НА ТЕЗИ ХОРА ПРОБЛЕМА ДА ГИ ПОГРЕБВА ПОПА А НЕ ДА ТЪРСЯТ ХОДЖА ПРИ ПОГРЕБЕНИЯТА И ДА ПЛАЧАТ ПО РАЗНИТЕ ТВ  КАНАЛИ  И ДА ХЛЕНЧАТ И ДА ВИКАТ ВИЖТЕ ХОДЖАТА НЕ ИСКА ДА НИ ПОГРЕБВА.ТЕ СА СЪС БЪЛГАРСКО САМО СЪЗНАНИЕ ЗАПАЗИЛИ СИ ХРИСТИЯНСКИТЕ ИМЕНА РЕДНОТО Е ДА ИМ ПОМОГНЕШ ДА ГИ ПОГРЕБВА ПОПА ЩЕ ИМ СПЕСТИШ РИДАНИЯТА И ХЛЕНЧЕНИЯТА И ПЪТНИТЕ ИМ ДА СЕ ОПЛАКВАТ ПО ТВ ТЕ ТА.АКО ТИ СЪУМЕЕШ ДА ПОМОГНЕШ НА ТЕЗИ ХОРА ДА ГИ ПОГРЕБВА ПОПА ТОГАВА ЩЕ СИ ВИКАМ ЕТО НА Е ТОВА Е ЕДИНСТВЕН БЪЛГАРИН КОЙТО СЕ БОРИ ЗА БЪЛГАРЩИНАТА.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Сега не разбрах каква е връзката на българите с християнството.
Дали преди християнската религия не е имало българи?!
Дали във Волжка България ходжа не е погребвал българи с български имена?!

Колкото и да пишете все стигаме до религията и подсъзнателното и обвързване с етноса.

Сега ще задам друг въпрос в Ливан има много християни араби-те носят арабски имена-а ги погребва поп-нужно ли е и тях да преименуваме тъй като според написаното по горе носят "мюсюлмански имена". ;D  ;D ;D ;D ;D ;D 

Разберете имената нямат нищо общо с религията и никога няма да имат общо.Имената имат общо единствено с етническата принадлежност.Просто остатък от християнството е именуването на децата на светци от библията(корана),което се възприема и от исляма.

Само,че вие го давате вече на истерия.Дали е Сюлейман или Соломон-това е "библейска" личност.Дали е Ибрахим,Ейбрахам или Авраам-също.

Така е със всички имена внесени по линия на християнството(гръко-римо-еврейски) или по отношение на исляма(арабски).Вие не знаете значението им,но кръщавате децата си по навик.

И един последен въпрос Нихал,Фатма,Орхан,Курт,Низерган,Сурие мюсюлмански имена ли са?

А до комунизма - там всичко бе уравниловка(уеднаквяване)-от езикът,до мисленето, прическата,вероизповеданието(атеизма),та до погребенията.Това няма нищо общо с християнството.Имаше една позволена религия-а именно КОМУНИЗМЪТ.
Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
Аз все още чакам Rasate   >:(

Инфо:
Мехмед Боюкли-Метката- наш съфорумник не пише вече тук.Радетел на теорията за арабският произход на помаците-тотално оспорена от мен.

Rasate ти са си побъркал на теп не ти казвам че си националист ти си откачалка, просто си издънка, как е възможно да плямпаш толкова слама, абе кой си ти бе тъпаян с тъпаня му със какво си го опровергал.
Ти кой си Метката кой е но да си ти кажа и аз съм обиден на него че не пише тук намерихте празен мегдана, свъртяха се от кол и въже.
Това си го сложи на проветриво място че ще ти е нужно. Метката винаги е казвал че не сме АРАПИ или ТУРЦИ като ВАС, а сме местно население много по блиско до гораните и бошняците.
Но ти ако не му се ИЗВИНИШ или ОПРОВЕРГАЕШ за мен ще си останеш една част на колата кадето се дава гъз.

А да вметна аз съм един от участниците в тези събития и работя върху проект да създам музей изложба както в Батак за тези събития искам да наема стая във четалището ако не стане там ще купя къща но ще покажа на света що за стока сте.

По труди се-разрови се из форума ще намериш -спорили сме по различни теми и тези-за тракийски градове,летоброене изписано на паметници,заселване на араби,навлизане на арабски мисионери в България,различни теории и т.н.Помня ли къде и в коя тема и за това сме писали.Нищо не е систематизирано на едно място и в една тема ,а е разхвърляно по всички.

А до "сламата" огледай се около и в себе си и ще я найдеш.Всичко което е писано е въз основа на знания,източници-стари хроники,археология и пр.,а не на голословие характерно за повечето съфорумници като теб.

Поздрави

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Ибрахиме, потрудих се вместо тебе:

http://www.librev.com/index.php/component/content/article/1400

Offline Rasate

• Forum fan
Как са живели българите в Османската империя?

Ново изследване за демографската политика на Османската империя
с автор професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов

През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4666551

Ха тоз откри Америка!!!

Това е много добре известно,но тези процеси не са характерни само за Османската империя-те са характерни за цяла Европа.Само,че докато в Европа те са започнали през 17-18 век,то в Османската империя закъсняват с 100-200 години.Този процес започва с Ренесанса, постепенно поставящ ХУМАНИЗМА на централно място в европейското мислене.

Водят се войни за свобода и равноправие.Забранява се робството и т.н.

Offline ibrahim65

• Moderator
Rasate-Асан каде си го оспорил бе голям г.з не не историк ли беше или копи-мопи-тропи.

Svetlina куку-мявко това съм го чел три пъти. И каде е двубоят между тези двама-та това ме интенересува.

Offline Rasate

• Forum fan
Мерси Светлина-мислех Ибрахим да се потруди и да го търси в pomak.eu,ама щом споменаваме и други форуми.нейсе така да бъде! ;D

Мехмед Боюкли  - До Печенег /pecheneg/ :

"Уважаеми pecheneg, аз не знам ти като какъв се самоопредяляш, не ме и интересува това е твой лично право. За щастие от многото български историци който познавам, познавам и лично доцент Михаил Груев. Първият човек от лявата страна на снимката до мене е той: http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/ 34598_144050525608268_100000099649789_408319_14826 57_n.jpg , а ето какво пише под нея във фейсбук - Mehmed Boyukli с Mihail Gruev.
 Така че да спрем с манипулации. Имал съм достатъчно възможност да коментирам с него тези неща. Всъщност асоцирането на религия с националност не е приом на Исляма а на Християнството. Първо това се случва след френската революция със Англия и Франция, като те с тази асоциация са си съперничили кой са по добри християни - французите или англичаните. Това всъщност е и идеята за нация. По късно тази идея идва и на Балканите в средата на 19 век. Такава асоциация на религия и националност е инплантирана във "История Славяноболгарская" на Паисий Хилендарски, и после реплейвана до днешни дни. Ти казваш че това е религиозен фанатизъм или неграмотност. Ами няма логика при това положение, и не виждам смисъл да водя дискусия с тебе. Първо виж гредата в твоето око, тогава гледай камъчето в окото на другия.За арабския произход на помаците има зрънце истина.Та ние имаме над 12 идей за произход, не виждам причина да няма и арабски. Още повече че роденият в близкия нам град Кавала по време на Османската империя - Мехмед Али Паша е бил цар на цяла северна Африка. В село Брезница устната традиция на Хаджиевия род казва че те са потомци на войник от аскер, който е дошъл именно от Египет по времето когато Мехмед Али Паша е царствал там.Дошъл човекът от там заселил се в селото ни , оженил се за Брезничанка и днес неговия род след около 200 г е един от най големите родове в селото. Вземи например днешна София. ПО цялото протежение на улица "Пиротска" живеят араби. Голяма част от тях са женени за българки, ясно че че техните деца имат и арабски произход. Там даже вече се оформя нещо като арабски квартал. Всъщност за балканската народопсихология, особено за православието бих могъл да кажа че от тогава до днес дори - всички мюсюлмани на балканите са турци.Това може да го видиш в переодичните издания на български език по време на Османската империя, когато е започнало Българското Възраждане. И сега да ти кажа аз за какъв се самоопределям. Аз съм роден в България и поради това съм български гражданин, но нямам български произход, в смисъла който влагаха и влагат днешните възродители. Никой от предците ми, никога не е казвал че сме наследници на българи."

Мехмед Боюкли  - Нашият прозиход и злоупотребите с него:

"За трети път ми се вменява вина че помаците имаме арабски произход. Аз повторих няколко пъти по горе че помаците имаме мултикултурен, мултиетнически или мултирелигиозен произход. Тезата за арабския произход се превърна в нещо като нова стереотипна уязвимост, насочена срещу всякакъв опит някой от нашите среди по нормален начин да представи своя гледна точка за произхода ни, в българското публично пространство. Всякакъв опит за представяне на различен от "правилния" произход, той се превръща в бумеранг срещу нещастника помак, дръзнал по човешки начин да разкаже или напише това което знае. Аз, искам да ви призная че желаех да споделя моята идея за нашия произход, но се вижда от подигравките с "арабския" произход че тука при тази аудитория и по това време това е невъзможно. Въпреки че не съм казал дословно че помаците имат "арабски" произход, това се натяква по особено досаден начин. Аз дори се страхувам да говоря изобщо за произхода на помаците. Защото ние сме единствената общност в България, за която се говори най много относно произхода. И най много пари се харчат за произвеждане на "правилен" произход. Има два пътя - единия просто произвеждаш под формата на интелектуален продукт "правилен" произход, автоматично - или печелиш степендия,научна титла. службичка някъде или някаква фондациция.Другия път е да "произведеш" такъв произход на помаците който да е различен от "правилния". Тогава дупе да ти е яко:) Даже ще ти купят самолетен билет за Гуантанамо.
 Мойте големи адмирации към Златко, мисля го за достоен човек, който направи всичко възможно да се чустваме комфортно в тази компания. Благодаря ти Златко! Поздрави.."

http://www.librev.com/index.php/component/content/article/1400

Offline ibrahim65

• Moderator
Rasate каде бе Kardes каде си распънал на кръс Метката
това искам да видя от теб докажи го или само бълваш огън.

Няма как да има вряла вода в пожарните-те нямат нагревател.

Това е чиста слама и баластра.

То да беше само топла вода но не бойсе имаше заснети кадри рано или късно ще излезнат на бял свят.

Offline Rasate

• Forum fan
Rasate каде бе Kardes каде си распънал на кръс Метката
това искам да видя от теб докажи го или само бълваш огън.

Няма как да има вряла вода в пожарните-те нямат нагревател.

Това е чиста слама и баластра.

То да беше само топла вода но не бойсе имаше заснети кадри рано или късно ще излезнат на бял свят.

Я,я пак дрънкаш глупости.

Първо не съм се заел с Метката -даже ще ми е драго да пише пак тук.
Това,че оспорвам някога негови съждения-различни хора сме-различно мислим,и различни познания имаме.

Второ -няма как да имат топла вода,нито вряла-пожарни са- пълнят вода от най близкият източник-я река,я язовир,я от най близката пожарна,а водата там си е чешмяна.За зимно време даже студена. :)

Трето ще се радвам на кадрите.

Вместо да "плямпаш и вдигаш гири" замисли се-преброй до 10 и тогава пиши.Рационалността,а не изблиците водят до нормален диспут.

Поздрави.

Offline ibrahim65

• Moderator
Rasate-Хасан разбрах двубой е нямало ппросто испускаш пара от гъзъ, вдигаш прах.
На кадрите ще се радваш в това съм сигорен така се радваха и в Ираел когато хвърляха фосфорните бомби ти си това.
Но аз ще плача разликата е голяма господин копи-мопи-тропи.

Offline Rasate

• Forum fan
Rasate-Хасан разбрах двубой е нямало ппросто испускаш пара от гъзъ, вдигаш прах.
На кадрите ще се радваш в това съм сигорен така се радваха и в Ираел когато хвърляха фосфорните бомби ти си това.
Но аз ще плача разликата е голяма господин копи-мопи-тропи.

С Метката сме кръстосвали много пъти саби и на много места в нета по различни теми,някъде сме били и на едно мнение. ;D ;D

А до арабската теза-по търси в този. ;D

Видях,че продължаваш да бълваш глупости.

Първо Метката не бил поддръжник на арабската теза:

Инфо:

Това си го сложи на проветриво място че ще ти е нужно. Метката винаги е казвал че не сме АРАПИ или ТУРЦИ като ВАС,а сме местно население много по блиско до гораните и бошняците.

Светлина ти показа от друг форум,че е.

Сега пишеш ,че не сме спорили по тази теза.Айде престани да извърташ.Бъди мъж и си признай,че грешиш.

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
   Браво,Расате!Ще не ще,човек си издава природата.Твоята явно е свързана по някакъв начин с комунетата,донесли толкова нещастия на България и на народа и.Друга причина да цитираш разни секретари и комунистически разузнавачи-пропагандатори не виждам.И всички тези лъжи се пишат при толкова много живи свидетели!Това комунистите срам нямат!А ние ще си чакаче възродителния процес да бъде вкаран в учебния материал по история...

Също така очаквам да приведеш доказателства,че Метката е "радетел"  на теорията за арабския произход на помаците.Ако не успееш да намериш такива,то не е зле да си признаеш публично,че си сгрешил.За да не превръщаме форума в махленски клюканик от тип "как'Сийка".

Не съм Караибрехиме- семейството от страна на майка ми бе дангосано като фашисти,макар никога да не са били.Просто заможно интелектуално семейство-учили в Европа.
Аз не съм пряк свидетел на горещите следи на възродителният процес и като такъв съм длъжен да взема под внимание всички материали по него-т.е. да разгледам рационално и написаното и от двете страни.Да премисля и да оценя прочетеното.

Изводите,които съм направил са написани тук!!

До Метката-не вярвах,че ще напишеш това-мисля,че и ти тогава бе във форума-кога спорехме и по тази тема.

Мога да кажа,че сме спорили по много тези и тази е една от тях.Какво толкова е станало та да изпадате в истерия.Хе мога да кажа,че сме спорили и по тракийската.
 ;D  ;D ;D ;D ;D ;D И за това ли ще изтериясате?!

И като Ибрахимчо всички истерично ще започнете да нарушавате добрия тон с лични обидни нападки.Съжалявам,но възпитанието не ми позволява да се принизя за да му отговоря.

Е имаш своето опровержение дадено от Светлина от друг форум.

Виж това:
http://bulgaria1989.wordpress.com/2010/03/29/pom65/

Поздрави

П-с.
Книгите ги има на пазара,ако искаш купи ги и ги прочети-виж и другата гледна точка:
http://www.mobilis.bg/articles/view/45700
http://www.helikon.bg/books/290/123929_zaplahata-nastapva.-zapiski-na-kontrarazuznavach-po-turska-liniia.html

Offline ibrahim65

• Moderator
Защо не ме пробваш дали съм мъж има си начин, по всяко и едно време съм готов.

Глупостите ги започна пръв ти искаше да се искараш герой, но не стана седна си на вълнясалият.
Ако метката е тук ти ще изчезнеш, в това съм сигорен, защото по негово време бяхте нями.
Плямпаш за ниво и тон, кардешим, след като си тук на гости, ще си гостенин, и ще си знаеш мястото.
Никога не привишавай правата си да говориш зад гърба на тези който липсват и са допринесли нещо за развитието на този сайт.

Сега по сериозно това което прочетох разбрах едно че.....

Това е "доказателство" показва доказателства че - Първо помаците не сме българи. Второ - че има доста "българи" с арабски произход : "Вземи например днешна София. ПО цялото протежение на улица "Пиротска" живеят араби. Голяма част от тях са женени за българки, ясно че че техните деца имат и арабски произход. Там даже вече се оформя нещо като арабски квартал. Всъщност за балканската народопсихология, особено за православието бих могъл да кажа че от тогава до днес дори - всички мюсюлмани на балканите са турци.Това може да го видиш в переодичните издания на български език по време на Османската империя, когато е започнало Българското Възраждане. И сега да ти кажа аз за какъв се самоопределям. Аз съм роден в България и поради това съм български гражданин, но нямам български произход, в смисъла който влагаха и влагат днешните възродители. Никой от предците ми, никога не е казвал че сме наследници на българи."

Расате освен клеветник , ти  си заблуден манипулатор и........да не почвам пак.
Едно семейство в Брезница, дори и с арабски произход не прави помаците с арабски произход.  >:(

Offline Rasate

• Forum fan
Защо не ме пробваш дали съм мъж има си начин, по всяко и едно време съм готов.

Глупостите ги започна пръв ти искаше да се искараш герой, но не стана седна си на вълнясалият.
Ако метката е тук ти ще изчезнеш, в това съм сигорен, защото по негово време бяхте нями.
Плямпаш за ниво и тон, кардешим, след като си тук на гости, ще си гостенин, и ще си знаеш мястото.
Никога не привишавай правата си да говориш зад гърба на тези който липсват и са допринесли нещо за развитието на този сайт.

Сега по сериозно това което прочетох разбрах едно че.....

Това е "доказателство" показва доказателства че - Първо помаците не сме българи. Второ - че има доста "българи" с арабски произход : "Вземи например днешна София. ПО цялото протежение на улица "Пиротска" живеят араби. Голяма част от тях са женени за българки, ясно че че техните деца имат и арабски произход. Там даже вече се оформя нещо като арабски квартал. Всъщност за балканската народопсихология, особено за православието бих могъл да кажа че от тогава до днес дори - всички мюсюлмани на балканите са турци.Това може да го видиш в переодичните издания на български език по време на Османската империя, когато е започнало Българското Възраждане. И сега да ти кажа аз за какъв се самоопределям. Аз съм роден в България и поради това съм български гражданин, но нямам български произход, в смисъла който влагаха и влагат днешните възродители. Никой от предците ми, никога не е казвал че сме наследници на българи."

Расате освен клеветник , ти  си заблуден манипулатор и........да не почвам пак.
Едно семейство в Брезница, дори и с арабски произход не прави помаците с арабски произход.  >:(

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Глупости-никога не сме били неми.Айде поразрови се в сайта и по прочети,колко сме били неми.

А до арабите-за разлика от Метката има редица познания по генетика-особено по отношение на популационната.С оглед на доминатността на гените,които ги носят арабите -един арабин е достатъчен да промени облика на цяло село.Т.е. антропологичният вид на помаците в Родопите отрича наличието на каквито и да е арабски гени в тях.Всички помаци в Родопите принадлежат към Динарският тип европоидна под расова група.За разлика от тях тези в Балкана принадлежат към Понтийският тип европоидна под расова група.Помаците и от двата типа европоидни подрасови групи не се различават от християнското население в областите ,където живеят.Т.е. съвсем очевидно е,че принадлежат към един етнос.
Каквито и предположения да изказват псевдоучени от типът на Мехмед Боюкли,то те нямат научна обосновка и не мога да ги приема за достоверни.

Не само генетиката и антропологията защитават българският характер на помаците,но това правят лингвистиката и историческите документи,като Османският архив например.

Затова за да спря продължаващата безсмислена дискусия мисля докато не се започне конструктивен диалог да спря да ти отговарям

Поздрави