Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 424598 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Това, което като коментар е пуснато по-горе от "Ибрахим" е изречено като коментар към статията от някакъв българин наречен "Златко", а предполагам, че "Ибрахим" е пуснал коментара тук най-вероятно за да се покаже, че има и по-мислещи хора дори и сред българите и, че не всички етнобългари са нацисти и шовинисти, ама кой да чете, въпреки, че човека е пуснал дори и името на българина Златко?  ::) ??? :) 

Цитат
15-11-2011 19:43:05 |92.206.66.xxx| Златко

За да се изразя по-ясно: без да приемам като достоверна или задълбочена всяка идея, която предлагат нашите помашки събратя тук, аз напълно им признавам правото ...........

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Една поучителна "Балканска приказка", показателна за всички балканци, дори и за Етно-българската - Помашка история и взаимоотношения, за всички съвместни кланета от памтивека до днес !  ;)

Балканска приказка     
Написано от Велко Милоев     
Понеделник, 31 Октомври 2011 16:23 

Велко Милоев, „Балкански случки, войни и легенди“
Изд. „Сиела“, 2007

Д-р Херкулес Милас, преподавател по турска литература и история в Егейския университет, Родос, Гърция, разказва на срещата на Балканския политически клуб в Истанбул през 2003 година един турски анекдот[1].

Аз пък първо ще ви преразкажа съкратено самия анекдот, а после – брилянтните изводи на доктор Милас. Ще добавя идеите и на други остри умове, също свои си размисли над книги и вестникарски изрезки – с надеждата, че от всичко туй ще си изберете нещо накрая, което да си подчертаете с молив като една от поуките в тази книга.

В отдавнашни времена група мъже от едно село в Източен Анадол тръгнали на гурбет към Истанбул. Когато преминавали край някакъв поток, един от тях посочил птица, която летяла съвсем ниско, и възкликнал „Вижте! Тя почти докосна водата.“ Мъжете започнали да обсъждат случката, а скоро – и да се карат. Половината настоявали, че птицата е допряла за миг водата, а останалите – че само е минала много близо до повърхността. Спорът се разгорещил, изречени били обидни думи, започнал и бой, в който някои от мъжете извадили ножовете си. Когато най-сетне спрели и осъзнали какво е станало, почти половината от групата били мъртви. Покрусени и разкайващи се за стореното, оцелелите погребали другарите си и продължили нататък.

След няколко години същите гурбетчии се връщали по същия път към домовете си. Когато стигнали до потока, спомнили си тъжния инцидент. Срамота е, казали си, че приятелите ни загинаха за нищо и никакво, глупаво е хората да се карат за толкова дребни неща. Докато кротко си говорели, че е трябвало спокойно да обсъдят въпроса, с уважение към чуждото мнение и без употреба на сила, един от тях рекъл: „В края на краищата има ли изобщо някакво значение дали птицата докосна водата? Ако приемеш мнението на другия, дори да се престориш, че си съгласен с него, кавги от този род могат да се избегнат. Достатъчно бе да се каже: „Да бе, птицата докосна водата“, и нищо нямаше да се случи.“

„Така е – рекъл друг мъж. Но щеше да е още по-просто, ако вие се бяхте съгласили, че птицата не допря водата, защото беше очевидно, че не я допря.“

Читателят сигурно се досеща, че препирнята се подновила, пак преминала в бой и останалите от групата изгубили живота си заради същия въпрос за птицата над реката.

А ето и изводите на д-р Милас, както си ги е номерирал:

1. След кризата настъпва разкаяние. Мнозина говорят за мир, добросъседство и дружба. Чувството на съжаление е искрено.

2. Обаче „тъжните инциденти“ се повтарят. Защо? Защото, както се вижда от анекдота, участниците въобще не са разбрали същината на случилото се. Те продължават да си мислят, че спорът е бил за „птицата“ – тоест за някакъв факт или ситуация извън тях самите.

3. Нашите герои искрено съжаляват за насилието, но не и за своя начин на мислене, за отношението си към другите, за психологичните си нагласи и за своята „идеология“.

4. Трагедията е можела да се избегне не чрез консенсус по въпроса за птицата, а чрез коренна промяна на поведенческата нагласа. Упорството да се постигне единодушие върху „фактите“ може да има печални последици; важното всъщност е промяната на нашето отношение към преценките и възприятията на другите.

5. Обаче нещастната група от селяни не само не успява философски да се примири с две взаимно изключващи се „истини“, но не е наясно и със своята психология. Те не са в състояние да разберат, че отношението им е повлияно от основни човешки пороци: инат, който се основава на гордостта; гордост, прикриваща чувството за несигурност; несигурност, произлизаща от фобии; фобии, родени от невежество.

Добре, пита се доктор Милас, ние, народите, които също като героите от анекдота изпитваме вина за участието си в минали кървави конфликти, дали сме в по-добра позиция от анадолските гурбетчии или въпреки добрата си воля все още сме изложени на риска от повторение на „грешките“?

Трудно е да се даде окончателен отговор. От една страна, днешните балкански народи имат богат опит от миналото, отрицателни примери, които следва да се избягват. Ние имаме шанса да знаем защо сме воювали, да знаем много за национализма – идеологията, която доминира всички етнически конфликти. Академичният принос в тази сфера е огромен. В същото време обикновените граждани не са запознати с теоретичните постижения. Националистическата идеология доминира и се възприема от мнозинството като „здрав разум“. Това представлява заплаха за района.

Е, отваряме дискусията. Представям си как докладът-метафора на гръцкия учен предизвиква конкретни възражения във връзка със скорошни балкански конфликти. В Босна трите основни народа и страни във войната си имат свои непримирими обяснения за случилото се – външна агресия и геноцид или гражданска война са основните тези, плюс някои рядко изповядвани нюанси. Тоест „Скарахме се и се сбихме“ срещу „Вие започнахте първи, ние трябваше да се браним от планираното изтребление“. Единствената фундаментална обща черта на въпросните тези е непризнаването на собствената отговорност. „Нашите били правили лоши неща? Защо обвинявате жертвата, като целият свят знае какво направиха ония...“

Сараевският публицист и редовен автор в либералния всекидневник „Ослободженје“ Йосип Вричко: „Докато имаме три варианта на миналото, едва ли ще имаме общо бъдеще.“

Възразява му Боривой Таборин, и той често срещано име по страниците на същия вестник: „Десет години се препираме дали войната в БиХ е била гражданска или агресия, имало ли е геноцид или не. Ако ще правим същото и идните десет години, те ще бъдат изгубени за страната. Утвърждаването на истината като условие за национално помирение, за което се застъпват мнозина, е обикновено клише. Истината никога няма да бъде утвърдена. Моето предложение е: първо да се помирим, пък тогава голяма част от истината само ще излезе наяве.“

Българският историк Андрей Пантев във вече цитираната статия: „Казват, че братската омраза е най-силна. Казват, че братското предателство е най-отблъскващо. Като при сбиване на деца балканските историографски школи старателно и с настървена прибързаност питат и си отговарят кой започна пръв...

Историята понякога е лоша учителка... Какъв е истинският смисъл на кощунствено звучащата фраза, че където има премного история, тя следва да бъде забравена? Възобновяването на миналото, неговото гротескно възпроизвеждане е по-опасно от невежествената историческа амнезия. Особено ако това възпроизвеждане е селективно и целенасочено!“

Ами сега – да гласуваме? Всичко е мъдро и вярно... Или да видим първо, кое е очевидно невъзможно и колко всъщност е стеснен изборът ни на мъдрост.

Ще чуете и други гласове в подобни дискусии да изразяват горчивината си от историографските и фронтови вражди на Балканите с метафора някаква, че историята е вредна и нека я забраним. Толкова са много и наистина вредни злоупотребите с миналото, та и аз бих гласувал да обявим полуострова за едно или две поколения поне за зона, свободна от история. Но невъзможно е, уви, защото всеки вакуум, оставен от честните интелектуалци или политици, ще се попълни веднага с многотиражни манипулации на националистите.

Обаче да се напише и одобри една обща, универсална история също няма как, а трудно, чак и опасно е да се живее с толкова различни истории. Помирението не може без истината, защото жертвата трябва да прости, а извършителят – да се покае, но невероятно е това да се случи, докато всеки държи на сто процента от своята истина и настоява другият да направи първата отстъпка.

На основата на практическия си босненски опит аз гласувам за това истината да се търси. Да се рови в архивите, да се копае в масовите гробници. Но ако може шефовете на комисиите по ровенето и копаенето да не се изживяват като прокурори с обществена поръчка, а поповете и имамите да се молят над дупките, вместо да правят заглавия в медиите. Знам, ще я яхат и изнасилват истината, както е било во веки веков. Черепите и костите на жертвите ще се веят върху черни бойни знамена, натрапчивото вменяване на масова, колективна вина ще втърдява ината на действително виновните и те ще продължават да отричат. Обаче в глобализиращото се дори тук публично и медийно пространство истината прокапва между чадърите на невинността. Мисля да съм видял и усетил как сред единия народ започват да си казват – Абе, в Сребреница май наистина се е случило нещо, което... А другите пък ще си помислят над вестника – Абе, и нашите май са правили лагери, палили отделно взети къщи и застреляли тук-таме по някой невъоръжен цивилен нещастник.

И това ми изглежда като някакъв напредък все пак. Разочароващо бавен, наистина, та се питам – кога ще спре скелетното шоу, пропагандното взаимно замерване с бройките на жертвите, меренето на пролятата кръв в историко-кубически единици?

Това е всъщност – както вероятно и другаде на Балканите – проблем на бащи и деца. Няма богиня на историята, към която да се обърнем невинно с въпроса, какво ще ни даде от пожълтелите си страници. Много преди първия вестник и дори преди първата читанка родителите избират кои страници от коя балканска приказка да прочетат за заспиване. Родителите пишат учебниците и те решават в уроците „Водене на дневник“ или „Репортаж“ – реални босненски примери – колко да сложат кръв и ужас от попиляни от снаряд детски тела и колко от онези, като че ли между другото случили се примери на любов и алтруизъм.

Търсенето на истината ще даде плодове, ако преглътнем, каквото ни казва професор Милас – че е невъзможно за вечни времена или дори за известно време да се намери универсална истина. Няма да има скоро общ учебник по история на Балканите, одобрен от парламентите и народите на множащите се балкански щати, но възможно е да се постави на лавицата покрай нашия учебник и техния, и в тези учебници да са задраскани най-обидните редове, да са добавени тук или там по някоя нова страница.

Възможно е, макар често да ни мързи, да учим децата да четат.

Ама поне да им кажем: „Ей така беше едно време – половината от нас казваха, че са видели птицата да топва перата си във водата, а другите...“

http://www.librev.com/component/content/article/23-discussion-bulgaria/1391-2011-10-31-15-25-32

Offline ibrahim65

• Moderator

През зимата на 1972 г. танкове обкръжиха селото и се проведе акция за смяна на имената на помаците в с. Белинци, окр. Разградски (и също на много други места Б-я). Всички помаци от с. Белинци се организираха и цели 2 години стачкувахме: възрастните не ходеха на държавна работа, децата не ходехме на училище и загубихме 2 учебни години. През това време почина баща ми! Накрая, през пролетта на 1974 г. танковете обкръжиха селото, блокираха пътищата и насила, с бой, с ритници и смъртни заплахи накараха всички помаци да подпишат! Един помак, аго Рахми, чак го пребиха от бой и той с месеци боледува и накрая почина! Понеже баща ми беше починал, а ние не бяхме официално регистрирани в с. Белинци, нас с майка ми и по-малкия ми брат (тогава той беше на 10 а аз на 14) ни интернираха; върнаха ни обратно в с. Средно село, окр. В. Търновски, откъдето бяхме дошли. Но там ние вече отдавна нямахме къща, бяхме я продали, и се настанихме у един наш роднина, в една стаичка в мазето. Там живяхме 9 месеца, а през зимата на 1975 г. и там проведоха, вече най-последната и безпощадна, завършителна акция, и дето бяха останали тук там помаци по Старопланинските селца, ги накараха насила да подпишат. Майка ми се скри под леглото, а ние с брат ми я затрупахме със дрехи и чаршафи. Когато дойдоха милиционерите и цивилните агенти и казаха да излезе, ние им казахме че нея я няма и че е отишла на гости в с. Белинци. Те си заминаха но, след малко пак се върнаха и казаха че са питали в с. Белинци и че там я нямало. И започнаха до обискират навсякъде по къщата, и по шкафовете и по гардеробите на нашия роднина също на втория етаж. Погледнаха и под леглото там където беше се скрила майка ми но, не знам как не я видяха, а аз бях до тях и ги гледах; дори и аз се учудих как не я намериха! И пак си отидоха с празни ръце! Но, цял ден са ни наблюдавали, и майка ми през това време излезе изнемощяла изпод леглото, поиска вода и взе абдест и се откланя намаз, и пак се скри под леглото; не посмя да излезе навън, защото милиционерите и тайните агенти обикаляха наоколо и ни наблюдаваха от разстояние, може би и с бинокли. Надвечер, тъкмо преди да се стъмни, дойде един цивилен агент, такъв един наперен, от пръв поглед си личеше че е опитен специалист, и почна да "души" наоколо и по къщата като същинска хрътка! Най-накрая стигна пак до леглото под което се криеше майка ми. Другите агенти и милиционери му казаха че там вече са проверявали, но той не се довери на тях и сам се наведе и започна да измъква бохчите със чаршафите и дрехите с които бяхме покрили майка ми. И след миг се раздаде злорадостният му вик: - "Ето я! Намерих я! Излизай бързо от там!!!" .... Нямаше какво да се прави! Майка ми излезе, пребледняла и посърнала от глад и жажда, трепереща от страх, едвам се държеше на краката си, стоеше като парализирана и нищо не говореше. Ние с брат ми я придържахме от страни за ръцете докато тя бавно креташе към Съвета, където насила и сложили един химикал и я накарали да подпише. А през това време милиционерите и тайните агенти се смееха злорадостно и оня който я беше намерил се хвалеше как я е открил: - «Като погледнах под леглото и издърпах парцалите, видях я как ме гледа с ейй такива отворени очи и трепери от страх, ха ха ха ...!!!»... После се прибрахме у дома. .... След няколко седмици, през пролетната ваканция се върнахме пак в с. Белинци, понеже там ни беше къщата която баща ми беше купил с последните си пари. Аз си поставих цел да си отмъстя един ден!!! Тренирах и се обучавах 6 години, и на 02.08.1980 г. избягах от Б-я в Турция; преплувах през Черно Море сам с гумена лодка, с гребла, без мотор, 150 км за 28 часа, от Мичурин (сега Царево) до Ийнеада, и се заселих в Истанбул. Един месец след пристигането ми в Турция стана военен преврат. Бях решен да си отмъстя за всичко това, което ни бяха причинили българите!!! Тогава в Истанбул можеше да се намери каквото си поискаш оръжие. Започнах да се готвя за следващата ми стъпка; да тренирам и да се обучавам още по усилено, започнах да събирам необходимата ми информация и пр. и пр., ....и българите щяха да видят невиждано до сега!!!!!!! ... дълга и широка, .... но, се оказа че тогавашното правителство на Тодор Живков е само една пионка, която изпълняваше заповеди дадени им "отгоре"! ... и че самият български народ, обикновеният "Бай Ганьо", си няма нищо общо с всичко това, и че и той е мамен и лъган, и използван както и много други!!!

Offline beta

• Member
  • **
Всички помаци от с. Белинци се организираха и цели 2 години стачкувахме: възрастните не ходеха на държавна работа, децата не ходехме на училище и загубихме 2 учебни години.                                                                                                                                                                                                                                                                                               1  V razveta na komunizma   tolkova dılga  sta4ka  ----pılna izmislitsa  na bolen  mozık.                                                                                                                         Тренирах и се обучавах 6 години, и на 02.08.1980 г. избягах от Б-я в Турция; преплувах през Черно Море сам с гумена лодка, с гребла, без мотор, 150 км за 28 часа, от Мичурин (сега Царево) до Ийнеада, и се заселих в Истанбул.                                                                                                                                                                                                                 2. Toq   hepten  ni vze  za  balıtsi  Mi4urin  - Yeni ada   e okolo40 km  po su6a    .Kakvo li e pravila  bregovata  ohrana  30  h  bez  da  go vidi    pri  polojenie       4e  obstanovkata e bila mnogo napregnata prez tozi period.                       

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Това което се случи през 1972-73 година не искам да се повтаря защото навява горчиви спомени.

Слушах уплашен от родителите си какво се случва в селата Барутин, Брезница и Корница и си мислех че ние  ще бъдем подминати и не може да се случат такива работи с нас.Но грешах една сутрин селото осъмна блокирано от полиция и воиници.Всички изходи бяха завардени и не даваха никой да излезе от селото.Започнаха от къща на къща идват със списъка и без да те питат слагат ти ново име от Асан Асен от Алим ставаш Ангел,Мустафа става Младен и така на всеки му измислиха партизанско име. Нема  такава игра искаш не искаш, пишат ти името и ставаш с ново име нов човек.Това мина без много народа да пострада но започнаха да налагат глоби  побоища по полицеиските участъци ако те чуят на улицата да повикаш някои на истинското му име. Имаше и комични ситуации когато на събрание на селсъвета повикат някои на новото име и като не се обади никои почват да го търсят на старото си име.След смяната на имената хората от едно и също село израснали заедно започваха да се запознават като непознати.Смениха имената но с това не се задоволиха и започнаха да сменят и носиите.Докараха по магазините манта и всеки трябваше да си закупи новата униформа като в казармата.Младите по бързо приеха и започнаха да се обличат но по старите които цял живот са били с забрадки не можеха така изведнъж да се разделят със старите си дрехи и да подменят гардероба за един ден. За да наложат новата униформа измисляха наи различни начини да облекат особено жените.В магазините трябваше да пазаруват само жените и то облечени в новата униформа за хляб трябваше да иде само жената с нова носия иначе ще видиш хляб през крив макарон.Не можеше да пътуваш в автобуса ако не си облечен с новите дрехи които са одобрени.Късаха шалварите на жените по улиците кои къде свари,абе голяма излагация.Майка ми беше от тези дето по трудно се адаптираха към налаганите нови правила.Тя не искаше да ходи нито по магазини, нито по улиците, затвори се и не излизаше от къщи по цели седмици.Така мислеше че е решила проблема но в къщи нямаше вече нито, олио ни захар, нито хляб но тя упорито се съпротивляваше по неиния си начин. Положението стана  много лошо за нас децата, гладувахме защото нямаше хляб, нямаше нищо.След като и баща ми не можа да я убеди, да иде поне до фурната за хляб, той реши да се облече като жена, с манто с пола и отиде да вземе хляб.Донесе хляб,  но хляб трябваше всеки ден. На нас децата и на мъжете не даваха хляб.Втория път когато отиде за хляб беше разпознат и започнаха проблемите.За това че се облича за да нахрани децата си беше каран по полицеиските участъци, беше унижаван по наи различни начини, не можеше работа да хване никъде.Единствения начин за да изкара някои лев беше да работи на нивата с тютюна.Това че се беше облякъл като жена беше изтълкувано от управляващите като подигравка с власта.Всичко това се отрази и за напред .Бяха написани такива досиета , че не можеше да продължиш  на никъде, така много талантливи деца останаха не образовани. В казармата помаците бяха по трудовите поделения.Народната власт ни приемаше като втора ръка.Подигравките и униженията в училищата в казармите нямаха краи.Много младежи в казармата не можаха да приемат тези унижения и сложиха краи на живота си.Тези които успяха да избутат някък си тези гаври останаха осакътени и с наранено самочувствие.Затова когато доиде края на Народната власт помаците бяха първи на протестите.Те бяха наранени и изказваха своето възмущение и гняв събиран години наред.
  Това не може да бъде забравено.
Но трябва да се помни  само да не бъдат повтаряни извращенията и подигравките с един народ.

Offline ibrahim65

• Moderator
Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация

Дата: Сряда 11 Януари, 2012 02:30:49

Най-после настойчивите ни опити да накараме българският парламента да осъди Възродителния процес успяха. Днес Народното събрание прие декларацията внесена от Синята коалиция, с която осъди категорично насилствената асимилация на българските мюсюлмани. Документът обявява прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим и призовава българското правосъдие и Главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците.
Опитът процесът да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните извършители, върху целия български народ.

Ние, народните представители от 41-то Народно събрание

- Като се позоваваме на най-високите достижения на европейската и световна мисъл, на международното право в областта на правата на човека и малцинствата,

- Като се позоваваме на Европейската харта за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи,

- Като изразяваме огромното си съжаление за това, че от началото на демократичните промени, в продължение на 20 години, българската правосъдна система не съумя да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, в това число и за така наречения „Възродителен процес”,

- Като изразяваме категоричното си убеждение, че за подобни престъпления не може да има давност,

ЗАЯВЯВАМЕ:

1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения „Възродителен процес”.

2. Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

3. Призоваваме българското правосъдие и Главния прокурор на Република България да направят необходимото за приключване на делото срещу виновниците за така наречения „Възродителен процес”. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ.”

http://dsb.bg/bg/blogs/article/3065

Господ-ин Костов ней тъй замислен отчаян се връщам назад назад и стигам до сто хиледните митинги знаете ли плачех от радост когато изричах долу БКП а не бях само аз а имаше стотина Помаци с който се прегръщахме и си казвахме че е дошло истинска-та демокрация но уви ало ало виждатели ме господ-ин Костов тук съм до теб зад теб един отчаен Помак защо бе господине защо не ме виждате тук до теб съм до теб въпреки всичко аз ще си кажа тешката дума господ-ине ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ толкова мразя да се възраждам мразя думата дори ПРОЦЕС означава мизерия и тази дума мразя та господ-ин Костов и да не ме виждаш и да се правиш че не ме виждаш и аз бях ВЪЗРОДЕН като всички останали Помаци ееех господ не ме виждаш само ако ме беше видял как исках в тази деклерация да пишеше и мойто име а тои е ПОМАК господине

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Да - макар и закъсняло признание за тези периодични насилствени асимилации на турците и помаците, все пак е нещо осъзнаващо.
Но, аджбе, май пак има некво припряно и непълно прибързано написване на декларацията, тъй като се сочи конкретно само периода през 1989г., а и за наште Помаци пак нищо не се споменава, зер, че те , да не би доброволно да са се "възраждали", въпреки, че са яли повече бой и повече жертви са дали от турците и много от по-напред са ги тероризирали, но явно е, че в парламента нещо липсват и нема никакви Помаци, а може и да има неква единица мълчаливи и послушни Ахмаци, но които са там за слушкат кво ще им каже техниет Биг Бос, май!  ::) ??? :o ;D :) ;) 

Offline ibrahim65

• Moderator
На 8 декември депутатите от Синята коалиция поискаха парламентът да осъди Възродителния процес и асимилационните практики на комунистическия режим, насочени срещу мюсюлманското население. При две последователни гласувания на декларацията предложена от Синята коалиция ГЕРБ гласуваха "въздържали се".
Така след позитивната си идентификация -- "ние СМЕ партия, симпатизираща на диктатора Живков и на ръководената лично от него БКП" -- ГЕРБ се идентифицираха като антимодерна и антиевропейска партия вече и негативно -- посочвайки какви не са. Гласувайки "въздържали се", те потвърдиха "ние НЕ СМЕ партия, която смята за ненормално насилственото изселване на стотици хиляди хора".
Гражданите(!) за европейско(!) развитие на България(!) официално нямат мнение по това, че български(!) граждани(!) са били изселвани, разселвани, семейства са били разделяни, били са насилвани да сменят имената, облеклото и религиозните си обичаи. Мюсюлмански имена са били заличавани от надгробни камъни и заменяни с "български". ГЕРБ и Бойко Борисов-гражданина за европейско развитие на България вече официално са ОК с това.
Ако някой все още брои скандалите от началото на месеца до сега, този ще да е 20-ят.
Да прегледаме в сбит формат, към какви още явления гражданите за европейско развитие на България смятат, че е редно да се отнасяме сякаш Нищо Толкова Сериозно Не Е Станало.
- През 1948-1949 г., на три етапа БКП провежда операция по изселване на мюсюлманското население по цялата южна граница на България. Принудително променят местожителството си 10 000 българи мюсюлмани. Подадени са 250 000 заявления за изселване в Турция. Успяват да се изселят общо над 154 000 души.
- През 1958 г. започват първите опити за насилствено премахване на традиционното мюсюлманско облекло. През 1959 г. стартира кампанията по така нареченото "разфереджаване". Хора са били арестувани без да им се обяснява за какво и държани гладни през нощта, докато с "възпитателна цел" пред тях се устройват угощения. На отказващи да сменят облеклото си се е забранявало да пазаруват в магазините. В отделни села жените са насилствено събирани в училищни сгради където им е устроен импровизиран "съдебен процес" след който са задължени да си купят "нови носии", а сумите са им удържани от заплатите. В Златоградско се създава "централна комисия по внедряването на културната революция", която обхожда домовете в селата и директно изземва от покъщнината дрехи, свързващи се с религиозна идентификация -- фесове, шалвафи, фереджета и т.н. ...
- След като БКП повежда атака срещу шалварите в края на 50-те години, скоро решава, че е време да надникне и какво има вътре в тях. Обрязването е криминализирано. От средата на 60-те години съдилищата започват да издават ефективни присъди на извършващи обрязване лица с мотива "За нанасяне на тежка телесна повреда".
- В началото на 60-те започват и кампании по смяна на имената сред българомохамеданското население. Има случаи на въстанали села, където съпротивата е потушена с използване на бронирана техника и на войски, умишлено мобилизирани от съседните български села.
- След временно отстъпление кампанията по преименуването се разгръща отново в първата половина на 70-те години. Въвежда се именник с позволени имена за новородените и преименуващите се възрастни, а фамилните имена на вече мъртви роднини се сменят "посмъртно" от партийните кадри. В усърдието си някои партийни функционери решават да променят фамилните имена и на стари християнски семейства, в случаите когато те им звучат "небългарски" -- като Бостанджиев, Капсъзов, Везирски и т.н. Унищожават се надгробните паметници, върху които има изписани турско-арабски имена. Пенсии и заплати започват да се изплащат само срещу личен документ с "християнско" ("българско", не-турско-арабско) име.
- През първата половина на 1984 г. говоренето на турски език на обществени места вече се наказва с глоби. Учители са задължавани да глобяват учениците си, ако ги чуят да говорят на турски в училище. Специални комисии към Окръжните народни съвети проучват "родовия корен" на деца и родители. Кулминацията е кампанията по преименуването на българските турци, в резултат на която между отварянето и затварянето на границата от турска страна между 3 юни и 21 август 1989 г., около 360 000 души емигрират, а още около 400 000 са подали заявления за паспорти, което прави над 80% заминали и желаещи да заминат от страната.
След този съвсем бегъл поглед върху безчинствата на Живковия режим спрямо мюсюлманското население на България, редно е да споменем, че на пленума на БКП от 29 декември 1989 г. Българската комунистическа партия официално осъжда "възродителния процес" и посочва за главен виновник за него Тодор Живков. С други думи -- днес ГЕРБ и Бойко Борисов не знаят дали е редно да осъдят едно престъпление, за което самите извършители вече са се отказали да се оправдават. ГЕРБ отидоха не просто вляво от БСП, те вече са по-вляво отколкото БКП е била през 1990 г.
Общоизвестен факт е, че отзвукът от "възродителния процес" в България и по света е един от ключовите фактори, причинили дискредитирането на диктатурата на Живков и довели до нейното премахване. Бойко Борисов вече се е определил като поклонник на Тодор Живков. Неохотността му да осъди един от факторите довели до падането на неговия "политически ментор" от власт е разбираема в този смисъл.
Ето една област, в която премиерът е последователен -- морална защита на диктаторите и на етническите прочиствания като средство за запазване на властта. Би било редно и належащо да проучим мнението на Борисов и за личности като Хитлер, Сталин или Милошевич, ако се придържаме към по-популярни примери.

Не се сърдя на никой от ГЕРБ
А псувам и питам каде е ДПС
Защо те не внесоха тази деклерация

Ако ми падне сокола ще му омъкна пирушината.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Проф. Евгения Иванова:

В Западните Родопи т.нар. „възродителен“ процес е бил най-активен и са дадени най-много жертви. Там има и по-висока степен на капсулираност. Някои го обясняват и с това, че селата са на труднодостъпни места. Там почти няма смесени бракове, хората са по-затворени и традицията е по-запазена. Това вероятно също има влияние, но мисля, че специално за самоопределението „турци“ по-голямо значение има „възродителният“ процес. Другото, което влияе пък за самоопределението „българи“, особено в Смолянско, са традициите на Дружба „Родина“. Там – обратно, процесът на избор на българска идентичност е много по-интензивен. И още нещо, в Западните и Централните Родопи българите мюсюлмани живеят с християни. В Източните Родопи, където живеят с турци, диференцирането също е логично и обяснимо: там е най-българеещото се население.

Още:

http://www.rodopchani.eu/проф-евгения-иванова-в-родопите-няма-п/

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
http://dnes.dir.bg/news/turtzia-asimilatzia-10292513?nt=10      За голяма изненадта пак се говори за турци, като общ знаменател ! Какво означава това , че българите-мохамедани не взизат в тази графа , а са се изселили , не само чисто етнически турци , а и много българи ! Сега остава и Турция да признае геноцида и асимилационната поликита по време на Турското робство и мисля, че е готова за Европа ! :D

Offline Turas

• Forum fan
А кой ще осъди Костов за дето остави помаците без препитание?

Offline ibrahim65

• Moderator

В Турция приветстват декларацията за Възродителния процес

Декларацията на българския парламент, осъждаща опита за насилствена асимилация
 на българските мюсюлмани по времето на комунистическия режим, получи широк отзвук в Турция.

http://rodopipress.info/news/?p=9696#comment-13418

Offline beta2

• Member
  • **

Господ-ин Костов ней тъй замислен отчаян се връщам назад назад и стигам до сто хиледните митинги знаете ли плачех от радост когато изричах долу БКП а не бях само аз а имаше стотина Помаци с който се прегръщахме и си казвахме че е дошло истинска-та демокрация но уви ало ало виждатели ме господ-ин Костов тук съм до теб зад теб един отчаен Помак защо бе господине защо не ме виждате тук до теб съм до теб въпреки всичко аз ще си кажа тешката дума господ-ине ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ толкова мразя да се възраждам мразя думата дори ПРОЦЕС означава мизерия и тази дума мразя та господ-ин Костов и да не ме виждаш и да се правиш че не ме виждаш и аз бях ВЪЗРОДЕН като всички останали Помаци ееех господ не ме виждаш само ако ме беше видял как исках в тази деклерация да пишеше и мойто име а тои е ПОМАК господине
[/quote]    Kato    mnogo mrazi6  BKP   za kakvo glasuva6e  za  neq  pod stroi na tezi  izbori  . Propaganda vode6e  daje   za tqh    vseki koito  ne  glasuva   6te    se  izklu4va  ot  reditsite   vi  .

Offline Turas

• Forum fan
В Турция приветстват декларацията за Възродителния процес
Тя за това е тая декларация!!! Никой не се интересува за живота на помака, целенасочено се държи гладен, беден, с ниско образование(това в последно време бързо се променя), без политически лидери. Ама вас великите това не ви интересува!!! Много важно, че щели да осъдят някой и то сигорно ще пак някой девета дупка на кавала или невинен!!! А бедноста и безработицата са ужасни. При мен на курса за планински водачи имаше две жени от Сърница, като се сетя с какви ''обувки'' идваше едната на зимните практики още ми текат сълзи!!! Мислех да и купя едни, но ме беше страх да не я обидя. Толкова добри, наказани и смирени същества не съм виждал!!! За добруването на тия хора си заслужава човек да се бори!!!