Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 433381 times)

0 Members and 27 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
 Дилмана,все още търсим ,снимката говори много и малко.Налице са хора изселвани насила от комунистическия режим! 
  В момента проверявам,все ми се струва от Гоцеделчевско са хората.Казвам това обосновавайке са на спомените ми от разкази на баба ми ,когато нашите хора помаци са насилвано изселвани през периода след войната в годините 50- 70 по Северна България.Дядо ми Ибрахим Балков,бащата на жена ми Къдрие/ родом от с.Туховища,изселен насила/ ми е разказвал за с.Гигент Плевенско,и други наши помаци насила изселени по Северна България.!В Русенско също е имало десетки семейства изселени,познавам такива от с.Слащен,Кочан...

Offline yusu

• Global moderator
     Искам да ви припомня едно предаване на БНТ канал1 от преди десетина години в което хората от Брезница си спомнят с горчивина за времето на визродителния процес, както и коментарите  на Харалан Александров,който в Брезница е наричан от хората просто Хари.
     Дано да имате търпение да го изгледате!

kanal1- chast1Try our new player

Offline yusu

• Global moderator

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
   Парламентът осъжда възродителния процес.!

12.02.2010

Проект за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, прие вчера парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Това съобщи пред „Монитор" нейният председател Йордан Бакалов. В документа, предложен от Синята коалиция, се обявява прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим. Депутатите призовават българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за възродителния процес. Проектът бе приет с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и ДПС. Представителите на „Атака" и РЗС отсъстваха, а от БСП се въздържаха. Очаква се до 10 дни решението да се гласува и в пленарната зала.

Източник- http://www.monitor.bg/article?id=232369

Offline Seiko

• Global moderator

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
Като гледаме декларацията, то пак излиза, че май, че "възродителния процес" и онази единствената година е бил само и единствено срещи турците!   :o
"Те, горките Помаци, сами и доброволно са се "Възраждали"!  :D
Помаците, пак ги няма никъде, нито в годината на възраждане, щото Парламента ги приравнява и уеднаквява с Турците, че после се сърдят, че Помаците ги "турцизирали"!  :o
КОЙ ли, като гледаме и ДПС-то редом с тях и с пълен глас няколкото плашливи, мълчаливи и страхливи Помаци в него !?! ???  8)  ;D

Offline Kaplan

• Adviser
Като гледаме декларацията, то пак излиза, че май, че "възродителния процес" и онази единствената година е бил само и единствено срещи турците!   :o
"Те, горките Помаци, сами и доброволно са се "Възраждали"!  :D
Помаците, пак ги няма никъде, нито в годината на възраждане, щото Парламента ги приравнява и уеднаквява с Турците, че после се сърдят, че Помаците ги "турцизирали"!  :o
КОЙ ли, като гледаме и ДПС-то редом с тях и с пълен глас няколкото плашливи, мълчаливи и страхливи Помаци в него !?! ???  8)  ;D

Лъжа ли е, че макар и да не признават българите винаги са считали и считат помаците и турците за един народ ? НЕ е лъжа ! Патилата и на помаците и на турците в България е една ! Аз мисля, че това трябва да ни сплотява, а не да ни разединява, оставете въпроса за турцизирането, за мен който смята че в България има някакво турцизиране, той или е фанатик или е зле с главата!  Все пак старите хора, независимо какви са все турци се броят, какво лошо има ? Въпрос на личен избор и предпочитание, а и двата народа братски си помагат през събитията от 1912-1913 г.  Някои искат постоянно да вкарат връжда между помаци и турци, за да изпълняват своите користни цели, аз обаче вярвам, че ние няма да са поддадем на тези провокации, за да не станем за смях пред всички, вярвайте и Вие!!! :)

Offline roikata1

• Member
  • **
Въпросната декларация не касае само 84-89 година! Въпросната декларация бе приета на конференцията на Федерация "Справедливост-България",проведена в град Гоце Делчев и носеща заглавието-" ПОМАЦИТЕ И БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД". През месец април 2009 година ФСБ подписа споразумение със Синята коалиция за съвместно участие в изборите за Европарламент и Народно събрание! Синята коалиция прие като свой ангажимент вкарването в пленарна зала на гореупоменатата декларация! И ето че изпълни това свое задължение по споразумението и по всяка вероятност тя ще бъде приета! Успех! А по-надолу ще публикувам пълния текст на декларацията и споразумението,тъй като съм един от "Виновниците" за тези 2/два/ документа!

Offline roikata1

• Member
  • **
              ФЕДЕРАЦИЯ " СПРАВЕДЛИВОСТ-БЪЛГАРИЯ "

Д Е К Л А Р А Ц И Я
  до НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани

Ръководството на Федерация "Справедливост-България" и нейните членове и симпатизанти,вземайки предвид липсата на давност по отношение на престъпления срещу човечеството, изпълнението на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства,развитието на отношенията на толерантност между етносите в Република България, и изчистването на името на страната ни пред европейската и световната общественост     З А Я В Я В А М Е :
 1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България,включително и т. нар. Възродителен процес!
 2. Обявяваме прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване,извършено от Тоталитарния режим!
 3. Призоваваме българското правосъдие и главният прокурор на Република България да възобновят делото срещу виновниците за т. нар. Възродителен процес. Опитът да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ!

Offline roikata1

• Member
  • **
                С  П  О  Р  А  З  У  М  Е  Н  И  Е

НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ОБЕДИНЕНИ В " СИНЯТА КОАЛИЦИЯ " СДС,ДСБ И СДРУЖЕНИЕ ФЕДЕРАЦИЯ "СПРАВЕДЛИВОСТ-БЪЛГАРИЯ " ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПОДКРЕПА НА ИЗБОРИ НА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ЗА 41-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Днес,30 април 2009 г. Партиите и сдруженията,подписали настоящето споразумение взеха следното
                     Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е :

За сътрудничество и подкрепа на общите кандидати на " Синята коалиция " на изборите за членове на Европейския парламент и 41-то НС на Република България

ФЕДЕРАЦИЯ " СПРАВЕДЛИВОСТ-БЪЛГАРИЯ " ПРИЕМА ЦЕЛИТЕ,ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАДАЧИ И КОАЛИЦИОННИТЕ ПРИНЦИПИ ЗАЛЕГНАЛИ В СПОРАЗУМЕНИЕТО НА СДС И ДСБ ЗА ОБЩО ЯВЯВАНЕ НА ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ И ЕДИННА ПОЛИТИКА В 41-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ 28 ФЕВРУАРИ 2009 Г.

"Синята коалиция " и Федерация " Справедливост-България " сключиха следното споразумение :
      "Синята коалиция " и Федерация " Справедливост-България " се споразумяват за сътрудничество и подкрепа на общите кандидати на " Синята коалиция " на изборите за членове на Европейски парламент и за изборите за 41-то Народно събрание на Република България.
      "Синята коалиция " се ангажира да предприеме,при участието си в изпълнителната и законодателната власт,следните политически действия:
 1. Създаване на анкетна комисия в 41 НС за парламентарно разследване на т.нар. "Възродителен процес " през периода на 60-те до края на 80-те години на 20-ти век.
 2.Прилагане на Рамковата конвенция за защита на малцинствата.
 3.Създаване на Държавна агенция за малцинствата.
 4. Създаване на Институт за национална памет в Република България.

София 30 април 2009 г.

Следват подписите:

за СДС : Мартин Димитров
 за ДСБ : Иван Костов
 за  ОЗ :  Анастасия Мозер
 за ФСБ : Сезгин Мюмюн

Въпросното споразумение бе сключено в сградата на Народното събрание,като от страна на Федерация "Справедливост-България" присъстваха още Ремзи Хамди,Ариф Алов,Атанас Кисьов и Къдри Уланов.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Лъжа ли е, че макар и да не признават българите винаги са считали и считат помаците и турците за един народ ? НЕ е лъжа ! Патилата и на помаците и на турците в България е една ! Аз мисля, че това трябва да ни сплотява, а не да ни разединява, оставете въпроса за турцизирането, за мен който смята че в България има някакво турцизиране, той или е фанатик или е зле с главата!  Все пак старите хора, независимо какви са все турци се броят, какво лошо има ? Въпрос на личен избор и предпочитание, а и двата народа братски си помагат през събитията от 1912-1913 г.  Някои искат постоянно да вкарат връжда между помаци и турци, за да изпълняват своите користни цели, аз обаче вярвам, че ние няма да са поддадем на тези провокации, за да не станем за смях пред всички, вярвайте и Вие!!! :)
Сюлеймане, личи си очвевадното ти непознаване на историята. Иди в източните и средни Родопи щом държиш на устната традиция и разпитай местните помаци в какво се е изразявала "братската" помощ от страна на турците. От едната страна ги е клала българска войска, като се оттегли ги е клала турската войска защото са се покръстили, макар и насилствено. Поне се подготви малко преди да даваш определения!

Ghost

• Guest
Думата "помаци" в тази декларация никъде не я видях. Явно сте ни включили като български мюсюлмани, то повече и за турците говорите де..

Offline roikata1

• Member
  • **
 Лошо,ако не се виждаш в хората,принуждавани "доброволно" да си променят имената в периода 60-90 г.,без значение кой как ги нарича-помаци,българомохамедани,български мюсюлмани и т.н. !

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
......... българите винаги са считали и считат помаците и турците за един народ ? НЕ е лъжа ! Патилата и на помаците и на турците в България е една ! ... да ни сплотява, а не да ни разединява, ...... старите хора, независимо какви са все турци се броят, какво лошо има ? ... двата народа братски си помагат през събитията от 1912-1913 г.  ..... да вкарат връжда между помаци и турци, ...... за да не станем за смях пред всички, .....
"Сюлемане", мислем, че точно за това става въпрос, но ...!  ???
Поради това, че горе се говори за два народа, никъде още по-нагоре не се вижда къде са упоменати тези Два народа, или една народност и един друг етнос, или още по-точно изречено - една народност и една друга общност, тази на Помаците, която я няма никъде, дори и като казват по новому "българи-мюсюлмани"!  8)
Затова казвам, че спрямо онзи неизвестният народ, етнос или общност наречена "Помаци", то интересите и на по-голяма част от братския "Български народ" и на братския "Турски народ" съвпадат, т.е. да ги няма изобщо ни в списъци, ни в декларации, та затова пък и не трябва да има сръдни между тези два братски народа "Българския" и "Турският", че се уеднаквяват "Помаците", като единствено идентичен на "Турският"!  8)
И затова, "Етно-българите" да не обвиняват никой, че някой иска да "турцизира" Помаците, като те самите го приемат за такъв! ;D
Вижте подробно текста на всички декларации и ще видите неизвестното "П", има ли го или го няма, или хайде за угода друга , неизвестното "Б-М" има ли го, или го няма, тъй че, хвала пак на "Турците"!  :o
Иначе, не знам отговора на "Сюлеманката" какъв ще е, примерно, ако аз се определя като единствен останал единичен екземпляр от народа на "Помаците" или от народа на "Марсиянците", дали няма да ме приравни или уеднакви пак с народа на "Турците" или с народа на "Българите", или пък с народа на онези "Невидимите-Известни"!  :(
Защото аз ще го приема за такъв, какъвто той си се счита, дори и за Турчин или за Българин, ако сам се определя за такъв, но ако аз искам и той да не ме изключва или да ме приема, за такъв какъвто аз си се считам, дори и от народа на онези "Изгубените-Невидими-Помаци", то следва ли да е сърдит толкоз много, ако не съм и толкоз ГМО-чист като представител на другите два най-Велики народа на света, този на Туркията и този на Болгарията!  :D  ;)

Ghost

• Guest
Лошо,ако не се виждаш в хората,принуждавани "доброволно" да си променят имената в периода 60-90 г.,без значение кой как ги нарича-помаци,българомохамедани,български мюсюлмани и т.н. !

Лошо е като направиш една декларация да говориш с половин уста, а да не казваш нещата с истинските им думи. Много лошо