Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 433132 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
До Гелина
Да, жени в бели забрадки са. Но на втората снимка има не само жени с бели забрадки, има и жени с тъмни (черни) забрадки с бели кантове по краищата.

Offline Dilmana

• Editor
Метка, на снимките жените все още са с носии. Моля ви, разпитайте близки и познати кое може да е това село, нека разгледат площада.

Offline dim56

• Forum fan
Наистина доста е възможно населеното място да е Якоруда. Не съм разпитвал познати от Вълкосел или Годешево как е преминало преименуването там, но си спмням, че ексцеси имаше докато се сменяха имената; когато вече се правеха паспортите, не знам да е имало някакви вълнения.
Дано се включат  съфорумци от тези села и да помогнат за идентифицирането на селището.

Offline Dilmana

• Editor
Здравей,  dim56 ,а площадът на Якоруда не е ли по-голям? Прилича ли на този площад?

Offline Metka

• Forum fan
Да, снимката определено е на хора,от които не е зависело как трябва да се обличат! А преждеговорящият определено има опит в тази насока,така че може да му се вярва!?!Той казва,че това не е било по тяхно желание,а по чие,"Другарю партиен секретар?" Как ги правехте по-красиви, БЕЗСРАМНИЦИ!!!
Къдри Уланов, това че нарушаваш за пореден път правилата на форума е ясно.
Но не е ясно защо като лидер на нерегестрирана партия се опитваш да клеветиш - изобщо пък не ми е ясно защо го правиш.
Мога ли да те помоля да ми разясниш какво точно искаш да кажеш?

Offline Metka

• Forum fan
Здравей,  dim56 ,а площадът на Якоруда не е ли по-голям? Прилича ли на този площад?
По голям е.
Но около Якоруда има много села.Тука има хора от онзи регион които живеят там и те знаят най добре.
Дилмана, хубаво е да разкажеш предисторията на тази снимка.
Може от там да се хване някаква следа.

Offline Dilmana

• Editor
Метка, тези 3 снимки, за които разказах са изпратени някога до Фреди Фосколо и това е цялата предистория. Петър Бояджиев ги сканира неотдавна и сега ги имаме на дигитален носител.

Offline Metka

• Forum fan
Метка, тези 3 снимки, за които разказах са изпратени някога до Фреди Фосколо и това е цялата предистория. Петър Бояджиев ги сканира неотдавна и сега ги имаме на дигитален носител.

Благодаря ти.
Даниела, ще направим всичко възможно да разпознаем  от къде е тази снимка.
Имай напредвид че доста неща са се променили. Тука само около Гоце Делчев има над 60 села.
Доста от кметствата  не са във този вид , ако това е кметство пред което са се наредили хората.Искам да кажа че около селските площади днес има нови постройки.
И другото което го писах по горе е фактът че по време на Възродителния процес, за жените имаше някакви носии които не бяха нито "възродителни",нито традиционни.
На тази снимка има две неща които ми правят впечатление.

Едното е че май има някаква река отвъд тези хора , по средата на снимката.Вижда се ясно две подпорни стени, като предполагаемото корито на реката.

Другото е това че мъжете са поставили на главите си от онези специалните партиини каскети, с които е ходил Комунистическият вожд - Ленин, и в България тогава тези шапки бяха наложени по партиина линия.
По нашите три села - Брезница, Корница и Лъжница , тази партийна мода не бе разпространена.
Мъжете ходеха с едни кръгли шапки на които им казвахме - "Баретки".
 А тези каскети които ги има на самата снимка бяха много разпространени в селата - Дъбница,Хвостяне,Долно Дряново,Абланица, Сатовча и т.н.

Offline Dilmana

• Editor
Метка, в центъра на снимката с гръб към нас има двама милиционери. До камиона вдясно от момиченцето има групичка от трима души - двама са мъже и са с такета. Зад момиченцето има още един човек с таке. Тези с каскетите може и да са дошли в помощ на "другарите". Както и да е - ако се намери селото, хората ще разкажат какво виждаме на снимката и какво е това, което виждаме на другите 2 снимки.

Offline Dilmana

• Editor
всъщност униформените фигури в центъра може и да не са милиционери, а военни

Offline Metka

• Forum fan
Даниела, но къде са другите две снимки?
Не мога да ги открия..

Offline Dilmana

• Editor
не съм ги публикувала, защото няма много смисъл - сайтът изисква да се смалят много.
Пък и трябва да питам Петръ Бояджиев съгласен ли е да ги публикувам.

Offline Metka

• Forum fan
не съм ги публикувала, защото няма много смисъл - сайтът изисква да се смалят много.
Пък и трябва да питам Петръ Бояджиев съгласен ли е да ги публикувам.
ОК. Но бихме се радвали да ги видиме.Но Даниела, можеш и във фейсбука да ги публикуваш в профилът си. Там даже автоматично се смаляват.
Разбира се ти си знаеш най добре дали да ги публикуваш или не
. Но тази снимка е уникална, На нея наистина си личат милиционерите с шапките.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
А има ли в Годешево убити по време на насилственото преименуване?
От с.Годешево няма Даниела! Това е последното село на България в посока Гърция, по поречието на река Места,на 3 км е от моето село Туховища.Имаме съфорумници от село Туховища, от съседното с.Слащен както и от.Вълкосел,Сатовча.За справка насилствената смяна на имената в село Туховища беше през лятото на 1972 година! Снимките е добре да се проверят преди да се пише друго.

Offline Hat

• Moderator
Аз мисля,че тази снимка е от с.Цветино общ.Вилинград едно време то е било средищен центьр на всички околни махали.От него е трьгвало всичко свьрзано с вьзродителният процес.