Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 433137 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
Метка, благодаря за разбирането! Копирането на испански модели в България е ясно, че не е добро начинание, поради разликата в културите, или по-точно поради умъртвяването на  религиозната култура в България в продължение на 45 години атеизъм.
Hadj,имам съученички от Джебел, които се омъжиха за войници от батальона на вътрешни войски в Джебел.Този батальон беше локализиран там точно за да осигури варварствата, които последваха в Джебел и из цяла България! Как са се чувствали сами си знаят, но е факт, че има такива бракове и не виждам нищо лошо в това. Обикновения войник не е там по собствено желание, а изпълнява заповед.

Offline Hadj

• Adviser
  Шумаров.Едва ли родител  и то майка  може до там да прости на човек който е погубил детето му,няма значение как е станало.

Shumarov

• Guest
Сигурно е трудно, Hadj!Да не дава господ на никой такива ситуаци!

Offline Dilmana

• Editor
Здравейте, всички. Искам да ви попитам дали имате снимки от площада на село Боголин, община Сатовча?
 Имало ли е там кафене на площада през 70-те години?
Друго: знаете ли за убити жени(момичета) по време на "покръстването" през 70-те години и в кое село са качвали голяма част мъжете на камиони и са ги извозвали от селото?

Offline Dilmana

• Editor
всъщност, оказа се, че ми трябва снимка от площада на Годешево

Offline Dilmana

• Editor
А има ли в Годешево убити по време на насилственото преименуване?

Offline Dilmana

• Editor
Привет отново. Искам да ви помоля да погледнете внимателно тази снимка и да ми кажете дали знаете къде, в кое село е правена?

Offline Dilmana

• Editor
тук може да я видите малко по-добре, защото сайтът на pomak. eu не позволява да я кача в по-висока резолюция:
http://bulgaria1989.wordpress.com/2009/11/26/runtov/

Offline Gelina

• Forum fan

Женската носия,която се вижда не е характерна за неврокопския край. А тези хора в далечината жени с бели забрадки ли са?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Има надпис на сградата вляво, мислех че е кметството с името на селото, но май е "Кафене".

Offline tersid

• Adviser
Селото е разположено на равно място и изглежда немалко ,покривите на къщите са двускатни ,което означава ,че селото е високопланинско и се намира във високите части на Родопите.Най вероятно е ,да е Сърница ,възможно е, да е ЯКоруда ,защото доколкото знам при тях правят повече двускатни покриви.Но във всеки случай извозването със камионите навремето са го правили по тъмно, а не по светло, и то във почти всички села. Голяма част от  преселниците  в Русенско ,Айтоско ,Казанлъшко,Еленско и т. н.  са извозени именно по този начин ,рано сутрин ,да не са се още събудили ,от там на молотовката и там на конския вагон и там по полските села за добро и за лошо.
А тази снимка най вероятно е свързана с някакъв празник, но това не я прави по малко ценна,само трябва да се разбере къде точно е  мястото и това ще повиши цената и.

Offline Rahmie

• Charter member
Привет отново. Искам да ви помоля да погледнете внимателно тази снимка и да ми кажете дали знаете къде, в кое село е правена?

Kato gledam momicheto nay otdyasno s pola i dimiyi mi myaza da e babechansko selo, no koi znae...

Offline Metka

• Forum fan
Аз също мисля че може снимката да е направена в Якорудския край.
Обаче трябва да се има и напредвид фактът че в онези времена Възродителите посегнаха и на женските носий.
Ако снимката е правена в такова определено село където тези клети жени са преживели това,
то е много възможно тези носий да са "хибридни".
Тоест хем "възродителни, хем традиционни".
Тогава за да не ходят с поли, жените носеха едни дълги манти,и анцузи.
Разбира се това не беше по тяхно желание, но и не беше по желание на Възродителите.
Подобна е била и ситуацята през 1912 година, когато млади моми и млади жени, с цел да не бъдат изнасилени са ходели нарочно с парцаливи дрехи и са си мазали лицата със сажди от огнището за да изглеждат грозни.

Offline roikata1

• Member
  • **
Да, снимката определено е на хора,от които не е зависело как трябва да се обличат! А преждеговорящият определено има опит в тази насока,така че може да му се вярва!?!Той казва,че това не е било по тяхно желание,а по чие,"Другарю партиен секретар?" Как ги правехте по-красиви, БЕЗСРАМНИЦИ!!!

Offline Dilmana

• Editor
Здравейте пак. Тази снимка  е първата от общо 3 снимки. Не са снимки от празник, а от момент, когато са събрали хората от цялото село да си сменят имената и паспортите. Надписът на сградата е "кафене'.
Затова ви питах дали не се сещате за някое село с подобен площад с кафене и до него магазин. Отсреща има път и може би река.
 По всяка вероятност снимката е правена от някой от длъжностните лица и по всяка вероятност е снимано от прозореца на сграда (възможно е да е от прозорец на общината).
На втората снимка, която имам са само жени. На третата изглежда ,че има убити.  Снимките са от около 1972-1973.
Съжалявам,че опциите на сайта не позволяват да се публикува снимката в по-висока резолюция.
Има ли някой от Вълкосел или Годешево?
Дали не можем да потърсим снимки от площадите на селата, които ви напомнят на тази снимка?