Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 433150 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Не знам дали това е най-подходящото място, но не искам да отварям нова тема, затова ето нещо интересно от Ройтерс.

Ройтерс: Пукнатини в българския етнически модел

01 юни 2009 | 08:32 | Агенция "Фокус"

Крумовград. Над двадесет години след предприетата в България кампания, от тогавашния комунистически режим, за преследване на мюсюлманското малцинство, представителите му се страхуват че нарастващата ксенофобия може да върне този кошмар. Според тях растящата антимюсюлманска реторика подстрекава към етническа омраза и отваря стари рани, съобщава Ройтерс.
„Ние всички сме много притеснени. Хората са уплашени от крайнодесните партии, които проповядват и искат да видят България като държава от една нация”, казва 56-годишният философ и бивш учител Мустафа Юмер.
Мюсюлманите са около 12% от 7.6-милионното население на балканската държава, като по-голямата част от останалото население принадлежи към Българската православна църква. Страната си спечели похвали за избягването на етнически сблъсъци след края на Студената война, за разлика от бивша Югославия с която граничи на запад.
България е единствената страна в ЕС където мюсюлманите не са имигранти. Повечето са потомци на етнически турци, заселили се по време на управлението на Османската империя. Те живеят заедно с християни в култура известна като „комшулук”.
Но растящата популярност на крайнодясната партия Атака и формирането на по-крайно отношение на други десни политици спрямо мюсюлманите преди парламентарните избори през юли, разкрива „пукнатини” в българския модел.
Атака е малко вероятно да бъде част от следващото правителство, но помогна за установяването на тона в предизборната кампания.
Някои мюсюлмани се опасяват да не изгубят гражданските си права, получени през последните две десетилетия, и да не се повторят репресиите от 80-те години, ако националисти се присъединят към едно коалиционно правителство след изборите на 5 юли.
Според анализатори, старите традиции на хубаво добросъседство и предходните 45 г. на официален комунистически атеизъм за момента правят трудно навлизането на радикалния ислям в България.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=n1194533

Isyankar

• Guest
Продължение (жалко, че не мога да си редактирам мнение от преди малко над час и се налага 2 поста да пускам):

“Ако продължим да бездействаме и не започнем работа като български патриоти, един ден те ще ни завладеят. Ще анексират цели региони от страната”, призоваваше лидерът на “Атака” Волен Сидеров на предизборен митинг през май.
През последните 2-3 години бяха регистрирани над 100 случая на вандалски прояви срещу мюсюлмански джамии и други религиозни сгради.
От друга страна, на мюсюлманките в някои български училища бе забранено носенето на традиционния хиджаб - було, което скрива косите и шията на момичето. Това изглежда като първия тревожен сигнал за появата на същите проблеми с мюсюлманите, които белязаха през последните години редица държави в Западна Европа.

Радикализация?

Някои мюсюлмани се опасяват да не изгубят гражданските си права, получени през последните две десетилетия, и да не се повторят репресиите от 80-те години, ако националисти се присъединят към едно коалиционно правителство след изборите на 5 юли.
Според анализатори, старите традиции на добросъседство и предходните 45 г. на официален комунистически атеизъм за момента правят трудно навлизането на радикалния ислям в България.
“Възродителният процес”, проведен по време на управлението на последния комунистически лидер в страната, Тодор Живков, за насилствена асимилация на мюсюлманите, се състоеше в това те да приемат насила прекръстването си с български имена, доведе до масово изселване на близо 300,000 етнически турци в съседна Турция през 1989 г. Според различни данни, между 500 и 1500 души са загинали по време на възродителния процес, в периода от 1984 - 1989 г., а хиляди други са били заточени в трудови лагери. В отговор на тази репресия, турски терористи организираха бомбено нападение в страната, при което загинаха десетки цивилни.
“Раните щяха да заздравеят, ако някои хора не ги отварят отново”, казва 49-годишният зъболекар Фикри Гулистан от Момчилград, където турският език се употребява в ежедневието на всички жители.
Някои религиозни лидери предупреждават, че малцинствени групи мюсюлмани действително могат да попаднат под влиянието на радикални духовници, идващи отвън. “Правим всичко възможно да пресечем всеки подобен процес”, заяви Хюсеин Хафазов, помощник на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, “Опитваме се да имаме контрол над всяка джамия и всеки ритуал. Досега сме имали успех”, допълва той. Ако към мюсюлманите продължават да бъдат отправяни подобни обвинения, че са терористи и опасни за сигурността на страната, не се знае кога те наистина ще започнат да се чувстват така.
От своя страна, главният мюфтия заяви, че през последните 19 години в страната са построени общо 323 джамии, главно благодарение на лични дарения на по-заможни мюсюлмани или от страна на ислямски организации в чужбина, включително и Турция.
Българската полиция проведе няколко разследвания около съмнения за ислямистки звена в страната, дори извърши няколко ареста, но тези обвинения не бяха потвърдени и съответно не бяха повдигнати обвинения. През март, силите за сигурност започнаха разследване около кмет на населеното предимно с мюсюлмани село Рибново, към когото бяха отправени обвинения в съдействие със саудитска групировка, за разпространение на радикален ислям в региона на Родопите. И тук нямаше официално повдигнати обвинения, но случаят бе широко коментиран от медиите и предизвика редица антимюсюлмански лозунги като “България за българите”. Религиозните лидери отричат съществуването на радикален ислям и случаят с Рибново само увеличава тревогите на местните хора, че политиците заплашват толерантността в смесените общества.

EVROPOMAK

• Guest
Сега малко по-сериозно! Незнам, но все съм се чудел защо в масовите медии и чужди коментари все се споменава, че едва ли не "възродителниат процес" е започнал през 1985г. и се е проявил и възобновил през 1989г.?  8)
Нещо, все убягва от на част от журналистите онези различните "ВП"-та , през 1912г. , различните проявления след това и засилено възобновяване през 1972г. Дали затова, че през тези години бяха насочени основно към Помашкия етнос, поради непознаване на тази тема от една част от журналистите, или поради други причини не се посочват тези години!  ???

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Появата на "Атака" и засилването на влиянието й през последните години е съвсем нормална реакция и трябва да го разберете. Според мен тази тенденция ще достигне своя връх през следващите 4 години и ще започне полека-лека да се свива. Тази тенденция е в резултат на несъразмерното присъствие на ДПС във властта през последните 2 мандата и на отношението към българите християни в смесените райони от страна на администрацията на ДПС. В моя роден град Лозница, Разградско, е почти невъзможно християнин да започне да развива някакъв сериозен бизнес или пък да направи значима инвестиция, без благословията на ДПС. Да не говорим за това да си намери работа в администрацията - общинска или държавна, ако не е член или привърженик на ДПС. Затова и тези райони са изостанали, в тях почти няма никакви инвестиции, освен турски, а хората умишлено са държани в бедност и страх, за да бъдат контролирани от Ахмед Доган.

Докато не се разчупи тази отровна прегръдка, такова ще е положението, за съжаление.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Появата на "Атака" и засилването на влиянието й през последните 8 години е съвсем нормална реакция и трябва да го разберете. Според мен тази тенденция ще достигне своя връх през следващите 4 години и ще започне полека-лека да се свива. Тази тенденция е в резултат на несъразмерното присъствие на ДПС във властта през последните 2 мандата и на отношението към българите християни в смесените райони от страна на администрацията на ДПС. В моя роден град Лозница, Разградско, е почти невъзможно християнин да започне да развива някакъв сериозен бизнес или пък да направи значима инвестиция, без благословията на ДПС. Да не говорим за това да си намери работа в администрацията - общинска или държавна, ако не е член или привърженик на ДПС. Затова и тези райони са изостанали, в тях почти няма никакви инвестиции, освен турски, а хората умишлено са държани в бедност и страх, за да бъдат контролирани от Ахмед Доган.

Докато не се разчупи тази отровна прегръдка, такова ще е положението, за съжаление.

Ако това не ставаше с благословията на ДПС, то със сигурност щеше да е необходима нечия друга благословия...

Проблемът с ДПС е, че умишлено държат в бедност и страх собствените си гласоподаватели, както сам твърдите.  Гладният човек винаги е по-лесен за манипулация.

Що се касае до Атака...  Може би от ДПС са най-добре запознати.

Offline Българин

• Advanced member
Ако това не ставаше с благословията на ДПС, то със сигурност щеше да е необходима нечия друга благословия...

Проблемът с ДПС е, че умишлено държат в бедност и страх собствените си гласоподаватели, както сам твърдите.  Гладният човек винаги е по-лесен за манипулация.

Що се касае до Атака...  Може би от ДПС са най-добре запознати.

Според мен "Атака" не е рожба на ДПС, макар че на Доган му идват дюшеш действията и изявленията на Волен. Тъй като преди да почна работа в "ТЕМА" бях близо 4 години във в. "Земя", издаван от бившия шеф на Шесто на ДС Димитър Иванов, поназнайвам някои неща за "Атака".

Що се отнася до "благословиите" - в общините, ръководени от други партии, не се създават толкова много пречки по всевъзможни начини на потенциалните инвеститори, както в районите, управлявани от ДПС. Не знам на какво се дължи това, всеки може сам да си отговори на този въпрос.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Драги мои съфорумци,
Днес точно няколко дни пред изборите...реших да ви публикувам една тема от един вестник.Бившите садисти и възродители от десетките геноциди и възродителни процеси все още са на власт.Те продължават пировата си игра.Вие сами ги знаете кои са...за това няма да споменавам имена.Но знам че след 3-4 дена много хора ще гласуват на тези лъжци които все още са на власт.Вече 20 години нашите надежди за една реална демокрация са излъгани и продължават да бъдат излъгани.Бивши възродители все още са на власт.На власт са и техните лакеи,агенти,доносници...и садисти.Дори има едни които са в листата на Евро Депутатите.Прочетет това:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=134995

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Постинга на Тео е преместен тук понеже има създаден линк от ismetaga ,иначе си пишете,ето и замисъла на ТЕО което може и тук да се пише.Цитат на Тео"- Окей можеш да истриеш темата.Но там не се вижда и исках да съсредоточа вниманието на особено важната тема за стерилизацията на жените ни- край на цитата" . Съгласен съм Тео  за  важния  проблем,дето е искал да се обърне внимание,така че пишете!

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Исках тази тема да бъде една отделна тема защото даването на един линк и отминаването без някакъв коментар е сериозен пропуск.Днес ни управляват потомствени агенти на които вие след 3-4 дена ще си дадете гласа и доверието си на тях.Един от потомствените агенти и доносници на малцинствата и традициите на малцинствата  е Юнал Лютфю от "любимата ни партия"- ДПС.За мен един потомствен "чантаджия"  като Юнал Лютфу,отдавна далеч от проблемите ни ...продължителят на възродителните процеси над народите ни.Всеки е свободен да избира своя депутат,на никого не налагам своето мнение.

Тази тема е толкова важна че, стерилизацията е един от методите на Възродителите.Ако не вземем мерки и не говорим това може да продължи.

Искам да ви напомням как със години продължи унишожаването на един от местните народи на "плуващата във Демократични вълни Норвегия....ТАТЕРИТЕ.Те са дошли в Норвегия преди 4000 г.До 1978 стерилизацията на жените им продължи докато напълно унищожиха този народ.Днес във Норвегия няма Татери,но в центъра на Осло има огромни двуметрови паметници на жени със разтворени ръце....към небитието.Да днес норвежците признават този геноцит но,......вече народът на Татерите е унищожен.

Offline Българин

• Advanced member
Исках тази тема да бъде една отделна тема защото даването на един линк и отминаването без някакъв коментар е сериозен пропуск.Днес ни управляват потомствени агенти на които вие след 3-4 дена ще си дадете гласа и доверието си на тях.Един от потомствените агенти и доносници на малцинствата и традициите на малцинствата  е Юнал Лютфю.За мен един потомствен "чантаджия"  като Юнал Лютфу,отдавна далеч от проблемите ни ...продължителят на възродителните процеси над народите ни.Всеки е свободен да избира своя депутат,на никого не налагам своето мнение.

Тази тема е толкова важна че, стерилизацията е един от методите на Възродителите.Ако не вземем мерки и не говорим това може да продължи.

Искам да ви напомням как със години продължи унишожаването на един от местните народи на "плуващата във Демократични вълни Норвегия....ТАТЕРИТЕ.Те са дошли в Норвегия преди 4000 г.До 1978 стерилизацията на жените им продължи докато напълно унищожиха този народ.Днес във Норвегия няма Татери,но в центъра на Осло има огромни двуметрови паметници на жени със разтворени ръце....към небитието.Да днес норвежците признават този геноцит но,......вече народът на Татерите е унищожен.

Тео, ето, че ти сам започваш да сипваш в копанята на хора като "Лютфю", които гледат да се задържат на власт, насаждайки страх у мюсюлманите. Това ли ти е целта? За каква стерилизация на жените ви говориш в 21 век, бе пич? Кой ще ви "стерилизира"? Освен това комунистите може да са били големи изроди, но чак стерилизация... твърде съмнителна е тази работа, да не кажа - предизборна.

Правете деца и ги отглеждайте като достойни граждани на България!

Offline dim56

• Forum fan
Смятам, че от няколко дни насам в този сайт вече стартира прдизборната кампания.
Ако модераторите не вземат навреме мерки съгласно правилата, не ми се мисли на какво ще заприлича сайта, докато минат тези пусти избори  >:(

Offline Българин

• Advanced member
Дим56, хубаво е да има сблъсък на мненията. Политиката е важна част от обществения живот. Важно е и да се гласува масово - особено в България!

Но ей такива евтини подавания няколко дни преди изборите...