Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 433393 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
Съществен елемент от стратегията е спешното издирване на водещи чужди учени с цел подкрепа на „научната концепция по възродителния процес на Политбюро“, а също на чуждестранни граждани, завършили образованието си в България, междувременно заели отговорни научни, политически или обществени постове в своите страни. Предвижда се издаването на трудове на симпатизиращи чужди учени, като усилията в тази посока се възлагат на Научно-координационния съвет по възродителния процес към БАН, Центърът по българистика, Народната библиотека „Кирил и Методий“ и агенция „София прес“. Специално внимание се обръща на планираните да се проведат в България съответно през 1988, 1989 и 1991 г. Х конгрес по славистика, VІ световен конгрес по балканистика и ІІІ конгрес по българистика. Комисията по външнополитическите въпроси към Политбюро нарежда на МВнР да състави списък на най-влиятелните периодични и специализирани издания в чужбина, в които „бихме могли да проникнем и присъстваме с публикации“. МВнР и БАН трябва да организират „наши изявени научни работници да посещават западни страни като гости на посланиците за проучвания и контакти с водещите учени от тези страни и разясняване на нашите научни възгледи по възродителния процес“. Това е времето, в което държавата отделя най-голямо внимание за  обгрижване и „купуване“ на чуждестранни българисти.

Специална рубрика на Българското радио „Предавания за чужбина“ трябва да громи „Гласа на Турция“, а Българската телевизия да разпространява съответните репортажи, включително в чужбина. От своя страна, „София прес“ трябва да изработи филми и издания за разпращане навън.

Преоткриват се известни произведения и автори, на които се придава съответната „възродителна“ актуалност. Такива са случаите с преиздаването и разпространението на романа „Време разделно“ на Антон Дончев, на филмите „Пътят към София“ и „Козият рог“. Планират се нови телевизонни филми като следващата екранизация на „Под игото“, а също за Индже войвода и Балканджи Йово. През март 1988 г. Политбюро предписва:

„Да бъдат създавани документални и художествени филми за възродителния процес, за борбите на българския народ срещу асимилаторския натиск на османския завоевател, за съхраняване на българското в продължение на столетия у ислямизираните и подложени на народностна асимилация българи, за тяхното национално осъзнаване и отърсване от кошмарните следи на турското робство.“ [49]

Създадени са около 20 документални филма (исторически, а също на актуални теми като единението, съдбата на емигрантите в Турция и пр.), някои театрални пиеси и форми, но водещо място сред тях има суперпродукцията „Време разделно“ със сценарист Антон Дончев по едноименния му роман, обявен за българска класика. Заснемането му е планирано през октомври 1985 г. от Председателството на Комитета за култура, като е предвиден телевизионен вариант в 6 серии. Филмът на изтъкнатия режисьор Людмил Стайков е завършен към края на 1987 г., а личните указания на Тодор Живков са „да се прожектира в тези райони.“[50]

Offline mechta

• Senior member
Не съм прочела нито една публикация по тази тема , но ми се иска да споделя мисли. на глас. Когато историята на един народ се гради на базата на художествените интерпретации на нечий "високо заплатен  ум" и те допускат грешки в които се давят. да погледнем реално: "Под игото" - започва с убийството на заптие.Ако днес някои  някъде убие служебно лице от полицията, в която и държава да е, какво ще му се случи/? Така и прослувутата сцена със тъпченето на хляба. Нито един мюслюманин не би посегнал на хляба , защото в Корана пише че след Аллах е хляба. Това е за размисъл на  немислещите.

Offline Беглик

• Advanced member
Мечта, може и да има вече и друга версия на "Под игото", но в тази, която аз съм чел, първа глава се казва "Гост". В нея няма убийство, а се описва с доста хумор семейна вечеря. Втората глава е "Бурята" и в нея има убийство, но не на заптие или друго служебно лице от полицията, а на опасен рецидивист-авджия.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Не съм прочела нито една публикация по тази тема , но ми се иска да споделя мисли. на глас. Когато историята на един народ се гради на базата на художествените интерпретации на нечий "високо заплатен  ум" и те допускат грешки в които се давят. да погледнем реално: "Под игото" - започва с убийството на заптие.Ако днес някои  някъде убие служебно лице от полицията, в която и държава да е, какво ще му се случи/? Така и прослувутата сцена със тъпченето на хляба. Нито един мюслюманин не би посегнал на хляба , защото в Корана пише че след Аллах е хляба. Това е за размисъл на  немислещите.
Мечта, с убийство на заптие започва Априлското възстание в Копривщица, а не романът Под Игото.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Истината за възродителния процес...Try our new playerистината-за-възродителния-процес_lifestyle

Историческият факултет на Софийския университет и Държавна агенция "Архиви" представят на публиката двутомното издание "Възродителният процес", Българската държава и българските турци. Документалните сборници от поредицата "Архивите говорят" са съставени от доц. Искра Баева и доц. Евгения Калинова за две години. Двата тома включват 900 документа от фондовете на Централния държавен архив и архивите на министерствата на вътрешните и външните работи, както и на БТА. Възродителният процес се превърна и в проблем на прехода, с който се злоупотребява, казва Искра Баева.

Доц.Искра Баева: "Всъщност това е един от основните мотиви, за да издадем този сборник, вижте колко са големи, за да не се злоупотребява, макар че съм сигурна, че това няма да спре никога."

Акцентът в първия том са вътрешнополитическите аспекти на процеса с насилственото преименуване на българските турци и цялата асимилационна политика, наречена от тогавашната власт "Възродителен процес". Вторият том разкрива международните измерения на процеса и външната реакция на властите в България и нарушаването на човешките права.

БНТ: Вие с тази книга какво искате да кажете на българските турци?

Доц. Искра Баева: "Искаме да кажем, че сме съпричастни с тяхната трагедия, която беше и трагедия на българския народ, защото това, което става с тях, се отразява и на българите, особено това, което журналистите нарекоха доста цинично "голямата екскурзия"."

Последиците все още се чувстват, твърди Искра Баева, както в икономиката, така и в етническите отношения, така и в облика на България по света. Затова прочетете документите и истината за българските турци.

Ot bnt.bg

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Изданието сигурно е интересно, но не съм чел гледал видеото още и не съм чел материалите по него!
Ама, като гледам първоначалното му представяне, май, че пак "Възродителният процес" се титулова едва ли не само като репресия единствено срещу "Българските турци", то това нема как да не ме учуди отново!  :o
Същинският "ВП" в БГ, не започва от лето 1985г., а МНОГО години преди това и МНОГКРАТНО насочен към един невидим народ, общност и людье наречени ПОМАЦИ, драги хисторипрофесори!  :o
Незнам, да считаме ли, че срещу "Българските Помаци" не е имало "ВП" , или тези хора от "Академиката" смятат "Помаците" за чисти "Българи" и тези насилия срещу тях не трябва да се считат като репресия, а ново "Възраждане" и вероятно да е "Въздигане и връщане към корените в лоното на стадото"!  8)
Абе, що да не зема да се определя и язье за Туркин, та задавам таквизье ахмашки въпросчета на тея Академични Акъллий!  :D  :)

Offline Hat

• Moderator
За пореден пьт няма дори и намек,че вьзродителният процес е разделен на две части и то от години.Имам чуството,че пьрвата част,чийто сьщност е побьлгаряването на помаците се засяга някак си по плахо и не се споменава много много.Това ми дава основание да си мисля,че дори някои от  сьвревените изследователи старателно избягват това явление.Защо ли.

Offline mechta

• Senior member
юропомак, и ти на моите години ще да си забравил доста неща, но все пак е факта дали в тази или онази книга. не е толкова важно. по-важно е че помаците отдавна са почти асимилирани а този процес вече е успял и при турците. аз нямам претенции да бъда това и онова стига да бъда равнопоставена с българите, но както върви скоро тая няма да я бъде, защото те все ще са"богоизбрани" и ще заемат властовите позиции. ако греша кажете ми има ли някой генерал турчин, помак,циганин или академик турчин, помак,циганин, или в йерархията на полицията някой там над капитан да е циганин помак, турчин.а някоя българка да мете улиците. може да ми се изсмеете, но аз мисля, че циганите заслужават да бъдат почитани като всички хора. ако не са те кой ще чисти боклуците на България. да спрем само да ги обвиняваме в кражби.то големите крадци ги знае всеки но никой не смее и гък да каже. проблемите са много по-дълбоки и съществени, отколкото ни ги представят.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
. .по-важно е че помаците отдавна са почти асимилирани а този процес вече е успял и при турците. аз нямам претенции да бъда това и онова стига да бъда равнопоставена с българите, но както върви скоро тая няма да я бъде, защото те все ще са"богоизбрани" и ще заемат властовите позиции. ако греша кажете ми има ли някой генерал турчин, помак,циганин или академик турчин, помак,циганин, или в йерархията на полицията някой там над капитан да е циганин, помак, турчин, някоя българка да мете улиците....
Колкото и да си права, жалкото е, че това е и самата горчива истина, която, като всенародни хапове се изпиват с кисела гримаса и огорчение от тези малцинства!  :(

Offline mechta

• Senior member
"колко сме щастливи че сме богоизбрани", а?тия малцинствата са по-долно качество хора, да си чукат главите като са будали.ние гледаме напред към "светлото" бъдеще само че с европа и америка , а не с русия.е утре може и с някой космически континент.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
юропомак, и ти на моите години ще да си забравил доста неща, но все пак е факта дали в тази или онази книга. не е толкова важно. по-важно е че помаците отдавна са почти асимилирани а този процес вече е успял и при турците. аз нямам претенции да бъда това и онова стига да бъда равнопоставена с българите, но както върви скоро тая няма да я бъде, защото те все ще са"богоизбрани" и ще заемат властовите позиции. ако греша кажете ми има ли някой генерал турчин, помак,циганин или академик турчин, помак,циганин, или в йерархията на полицията някой там над капитан да е циганин помак, турчин.а някоя българка да мете улиците. може да ми се изсмеете, но аз мисля, че циганите заслужават да бъдат почитани като всички хора. ако не са те кой ще чисти боклуците на България. да спрем само да ги обвиняваме в кражби.то големите крадци ги знае всеки но никой не смее и гък да каже. проблемите са много по-дълбоки и съществени, отколкото ни ги представят.
Мечта, ето ти помаци на висши постове- Алексей Петров- бивш негласен шеф на ДАНС, Велин Хаджолов- бивш шеф на отдел задържания в ДАНС, Петър Стоянов- (баща му е помак)- президент на България, Зорка Първанова- съпруга на настоящия президент, Владимир Уручев- евродепутат и експерт на ГЕРБ, професор Теофил Гачилов- председател на Световната федерация по хладилна техника, конструктор на хладилниците "Мраз" и още знайни и незнайни. Така че помаци на висши постове и имало, има и пак ще има. Няма смисъл да се жалваш о оплакваш.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
 Мехмед Дикме,например.Има и други,в момента не ми се издирват.Наистина не бива да се оплакваш.

Offline mechta

• Senior member
брей, че известни людкове бре! що не попиташ тях дали е вярно твоето твърдение?
хубав ти е огъня балканджи но кой ще гори в него? това като заплаха ли е или липса на самочувствие от произхода ти.
аз пак ще се позова на един много умен славянин, дето пак беше припознат, но както и да е.
"О, неразумний юроде, поради що се срамиш..." нататък всеки знае. та думата ми е, че помака никога не се срамил от себе си и рода си. и няма защо да се срамува....
политиците нямат етническа принадлежност - те са европейци.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
брей, че известни людкове бре! що не попиташ тях дали е вярно твоето твърдение?
хубав ти е огъня балканджи но кой ще гори в него? това като заплаха ли е или липса на самочувствие от произхода ти.
аз пак ще се позова на един много умен славянин, дето пак беше припознат, но както и да е.
"О, неразумний юроде, поради що се срамиш..." нататък всеки знае. та думата ми е, че помака никога не се срамил от себе си и рода си. и няма защо да се срамува....
политиците нямат етническа принадлежност - те са европейци.
Мечта, къде в огъня видя заплаха или срам от произхода ми, че не ти схванах гениалната мисъл, явно съм много прост за да се меря с теб и твоите умозаключения. А пък Паисий оти го намеси ми е тъмна Индия.
 Можеш да ги питаш ти вярно ли или не твърдениято ми, за тях се знае много отдавна какви са и що са.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
А някой пак такъв, но с мюсюлманско име, има ли?
Или с други думи: има ли помак на висш пост,
на който да му личи примерно по името,
или въобще по нещо забележимо, че е помак?
Както и сама знаеш мнозинството помаци са с български имена. Говоря така защо смоленските помаци са най-многобройни, а огромното мнозинство от тях са с български имена, същото важи и за тетевенските помаци. Не виждам защо някой трябва да му личи по нещо от къде е. Ако толкова искаш да проличи порвери ги дали са сюнетисани и се успокой.