Пламене айде недей и ти да говориш глупости. Помня много ясно, че турците ги гонеше именно България. Хората със сълзи на очи се разделяха с близките си и с родните си места. Помня че им даваха минимален срок да се изнесат, беше ужас и плач. Помнякак изгониха комшиите ни- турци, така че недей да вменяваш, че аджеба друг бил гонил турците. Това е една от големите грешки в историята и едно своего рода етническо прочистване, няма какво да се лъжем. Хората се страхуваха, правеха съпоставки с депортирането на евреите. Беше нещо УЖАСНО!
Петре, когато вървеше този процес, аз бях на 24 години, ти си бил 3-4, най-много 5.
Искаш да ми кажеш, че по-добре си видял и разбрал това, което ставаше, във всичките му детайли, в такава крехка възраст ли?
Тогава протичаха страшно много процеси, като "Екскурзията" беше само предпоследният акорд. Защото последният беше след това завръщането на повече от половината, разочаровани от очакванията си в Турция.
Процесите бяха на саботажи, на палене на ниви, на унищожаване на народно имущество, на саботиране на ходенето на работа, на закани, на етническо напрежение, на създаване, активация и пропаганда от страна на ТНОДБ, на огромни опашки за получаване на международни паспорти с мотива "на екскурзия в ТУРЦИЯ".
Аз нямах международен паспорт тогава.
Нямаха и 95-98% от останалите българи.
Турците обаче искаха, получиха и ги използваха. Ако паспортните служби или други представители на милицията тогава са им ги давали с думите: "
и да 2 часа, или 2 дена да си се изнесъл от България", то това си е било лично тяхното мнение.
Емоционално локално отношение, а не политиката на държавата. Защото аз много добре знам и помня, че наличието на международен паспорт даже и тогава изобщо не задължаваше притежателя му да напусне страната в какъвто и да е срок.
Имаше ограничения за действието и влизането в сила на
визата.
А визите издаваше не България, а Турция.
Всичко, което казваш за големия емоционален градус тогава е многократно и напоително разказвано, показвано и освещаване.
Вярно е, не го отричам. Аз съм бил свидетел на всичко това и бях в съзнателна 24 годишна възраст, а не дете.
Но не е вярно, че България като държава и като държавна политика ги е изгонвала.Пак повтарям - не защото комунягите нещо се бяха загрижили за човека като такъв или им се е събудил морала, а просто защото нямаха сметка от това.
Народната (тогава) икономика понесе колосални загуби във връзка с тази "екскурзия".
Сред тези райони обаче шетаха едни други емисари. Които даже слагаха отметки на вратите на тези къщи и семейства, които трябваше да се изнесат.
И с тях не се спореше.
А българската държава и нейните органи тогава не направиха нищо, за да защити хората или да даде някакви по-човешки релси на емигрантите.
Напомням нещо много важно: Екскурзията беше не 5 дни, не 5 седмици, даже не и 5 месеца след Възродителния...
Екскурзията беше
5 години след това!
Замисли се над това!
Време, което предполага много повече
подготовка, отколкото емоции!
Подготовка не от България, казах вече защо.