Author Topic: Възродителният процес - Горчиви Спомени !  (Read 433210 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
Двамата униформени, които се виждат на снимката не са милиционери по мое мнение.През 70-те години милиционерите носеха бели колани.

ЕvroPOMAK

• Guest
Ако се приеме за ориентир, че това очертание зад хората е наистина река, то тя ще трябва да е доста голяма според очертанията на коритото, както и че населеното място е разположено в равнинен терен без видими в близост, наличие на високи или хълмисти терени!  ???
Такива помашки села с по-равнинен терен и с миниваща по-голяма река през селото не са много по ЧЕЧ-а! Примерно: Кочан, Сатовча, Абланица, минавайки насам към Смолянски окръг - Барутин, Змеица, Сърница, нататък към Маданско-Рудоземските села като село Чепинци, по Златоградска община село Старцево и т.н.!   ???
Може да се предположи и по регистрационният номер на автомобила, но пред него има един човек и не се вижда целият регистрационен номер! 8)
По-скоро може да се предположи, че е някое село от Смолянски окръг, тъй като и там бяха малко по-напред във  "Възродителните процеси", които бяха започнали доста години преди 1972г. още от времето на организацията "Културата", а нали и там беше "Хуманоидната лаборатория" за подобен вид изпитания, съдейки и от това, че показаното на снимката "възродено" облекло е доста "по-модернистично" от облеклото по ЧЕЧ-а и по Якорудските села през този период на промяна!  ???

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Да, снимката определено е на хора,от които не е зависело как трябва да се обличат! А преждеговорящият определено има опит в тази насока,така че може да му се вярва!?!Той казва,че това не е било по тяхно желание,а по чие,"Другарю партиен секретар?" Как ги правехте по-красиви, БЕЗСРАМНИЦИ!!!

Интересно ми е кого точно визираш с "другарю партиен секретар" и "преждеговорящият".  Възможно ли е да се внесат малко повече яснота и факти в тази насока? 

Offline Dilmana

• Editor
Двамата униформени, които се виждат на снимката не са милиционери по мое мнение.През 70-те години милиционерите носеха бели колани.
Здравейте, г-н Шумаров,
Да, мисля че сте прав и сигурно не са милиционери, а военни.

Offline Dilmana

• Editor
От с.Годешево няма Даниела! Това е последното село на България в посока Гърция, по поречието на река Места,на 3 км е от моето село Туховища.Имаме съфорумници от село Туховища, от съседното с.Слащен както и от.Вълкосел,Сатовча.За справка насилствената смяна на имената в село Туховища беше през лятото на 1972 година! Снимките е добре да се проверят преди да се пише друго.
Здравей Назми,

Разбира се, че преди да се пише каквото и да е било ще се проверят внимателно фактите.
Тук изказваме само предположения и хипотези. Снимките очевидно са правени през зимата. Бялото, което се вижда в дъното покрай реката е сняг. Жалко че съфорумците от Вълкосел и Сатовча не са се включили.

Offline Dilmana

• Editor
Ако се приеме за ориентир, че това очертание зад хората е наистина река, то тя ще трябва да е доста голяма според очертанията на коритото, както и че населеното място е разположено в равнинен терен без видими в близост, наличие на високи или хълмисти терени!  ???
Такива помашки села с по-равнинен терен и с миниваща по-голяма река през селото не са много по ЧЕЧ-а! Примерно: Кочан, Сатовча, Абланица, минавайки насам към Смолянски окръг - Барутин, Змеица, Сърница, нататък към Маданско-Рудоземските села като село Чепинци, по Златоградска община село Старцево и т.н.!   ???
Може да се предположи и по регистрационният номер на автомобила, но пред него има един човек и не се вижда целият регистрационен номер! 8)
По-скоро може да се предположи, че е някое село от Смолянски окръг, тъй като и там бяха малко по-напред във  "Възродителните процеси", които бяха започнали доста години преди 1972г. още от времето на организацията "Културата", а нали и там беше "Хуманоидната лаборатория" за подобен вид изпитания, съдейки и от това, че показаното на снимката "възродено" облекло е доста "по-модернистично" от облеклото по ЧЕЧ-а и по Якорудските села през този период на промяна!  ???
Привет Европомак,
Може би си прав,макар че така задачата ни става още по-трудна.:) Но според Зейнеп носиите на жените (виждат се ясно на втората снимка) са типични за гоцеделчевския край, но не са от нейното село(Корница), нито от Брезница и Лъжница.
Загадката засега си остава загадка. Трябва първо да изнамерим кое село е това, после вече е по-лесно.

Offline Dilmana

• Editor
Аз мисля,че тази снимка е от с.Цветино общ.Вилинград едно време то е било средищен центьр на всички околни махали.От него е трьгвало всичко свьрзано с вьзродителният процес.
Здравейте, а дали имате снимки от площада на това село Цветино?

Offline Hat

• Moderator
За сьжаление нямам такива снимки ще се опитам да потьрся или ще помоля да ми изпратят от там ако е вьзможно.

Offline Dilmana

• Editor
ОК. Но бихме се радвали да ги видиме.Но Даниела, можеш и във фейсбука да ги публикуваш в профилът си. Там даже автоматично се смаляват.
Разбира се ти си знаеш най добре дали да ги публикуваш или не
. Но тази снимка е уникална, На нея наистина си личат милиционерите с шапките.

Метка,  не ми се ще да ги публикувам във Фейсбука, а и както вече споменах първо трябва да питам Петър Бояджиев дали е съгласен. На другите две снимки не се вижда почти нищо от селото, което и да е то.
На втората снимка са заснети една върволица от двадесетина жени, които вървят покрай път, предвождани от двама-трима мъже. Единият не се вижда добре, но носи таке, а този на преден план е с каскет и с наметнато на плещите сако. Повечето от жените са с бели кърпи (някои са на шарени цветя), но има и 7-8 жени с тъмни кърпи (4-5 от тях са с бели краища).
Доколкото мога да видя (понеже всички жени са с дълги тъмни палта) мисля че са с носия под палтото, не изглежда да са панталони, понеже се подават шарени краища.
На снимката се вижда част от камион с покрита с брезент карусерия и две къщи с керемиди, има и скупчени мъже в горния край на снимката покрай пътя, по който се движат жените. Пътят е бял, по всяка вероятност има сняг, а клоните на дърветата са голи.
На преден план има две деца на около 12-13 години - момче и момиче. Момичето е с бяла кърпа на цветя, светла жилетка или пуловерче  и светли шалвари ( дрехите му са светли, почти бели), а момчето е с тъмен костюм (вероятно ученическа униформа) и с ученическа фуражка и май че е с гумени цървули.

Offline Dilmana

• Editor
много благодаря, hat!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Dilmana, не можеш ли да качиш въпросната снимка с по-голяма резолюция? Имам предвид да я качиш на някой сървър и да пуснеш линк към нея във форума. Категорично селото не е Корница, нито пък Лъжница и Брезница.

Offline Dilmana

• Editor
Здравей, Мустафа. Не, не е нито Корница, нито  Брезница, нито Лъжница.
Ще видя какво мога да направя, за да видите снимката по-добре.

ЕvroPOMAK

• Guest
Здравей, Мустафа. Не, не е нито Корница, нито  Брезница, нито Лъжница.
Ще видя какво мога да направя, за да видите снимката по-добре.
Едва ли може да се направи да се изглежда по добре от това, тъй като същата снимка чрез копиране и преформатиране с "Microsoft Office Picture Manager" може да се увеличи достатъчно и по-детайлно, но пак няма да е достатъчно ясен и чист образа, пък и "Помашкото ЦРУ" не сме си купили още по-модерни апарати за разчитане на подобни фотоси, че са ияцье скапьи!  8)  ;)
Освен да се покаже на повече хора от Помашките райони и някой случайно да се подсети и спомни за разположението на основните детайли от снимката през този период!  ???
Зад "Кафенето", другата дългата сграда с надпис е вероятно "Фурна", но пък не се вижда да има голям комин, или пък "Смесен магазин" и също не може да се разчете добре, но е от типа "ТКЗС-арски" постройки използвани по онова време за складове или магазини!  8)
Най-добре, ще е да я зърнат повече хора от Помаклъка и все някой ще познае селото, а и характерните за този район и неразпространени в други райони, двускатни покриви на къщите, които за тази година са доста обновени!  ::)
Нали през тези години както на всички людье, така и на Помаците, други строежи не се позволяваха да се правят, освен големи къщи, плевни и сушилни за тютюн, ама тук ни сушилни се виждат, нито парници за зеленчуци, та се иска май и повече очинкьи да погльоднать фотоснимката за да я разпознаят от кое средно големо село е!  ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
http://bulgaria1989.files.wordpress.com/2009/11/000003.jpg

400х375 е крайно недостатъчен размер за детайлно преглеждане. Даниела обаче спомена, че разполага със сканирана оригинална снимка, което ще рече резолюция от порядъка 2000х3000 пиксела, постигната чрез интерполация. Ще изчакаме да я публикува в по-голям размер.

Offline Dilmana

• Editor
ЕvroPOMAK ,
 изключително наблюдателен си. Не бях обърнала внимание на двускатните покриви.

И аз мисля, че малката сграда е фурна или магазин, било смесен, било железария някоя или пункт за изкупуване на бутилки.:).
Надписът не може да се разчете като се увеличи, но е една дума и изглежда кратка за "магазин" или "хлебарница", по-скоро прилича на "фурна" (може само да са продавали хляба там; в дядовото ми село пишеше "фурна", но хлябът го караха от другаде).
Мустафа, оригиналната снимка, която имам е 820 х768 пиксела  и мисля че Европомак е прав, че няма да има кой знае каква разлика.