ами от това което съм чел/което няма никаква гаранция че е верно/. Пра българтие са имали засилени контакти(вкли около век зависимост) с различни видове тюрки. Така че дали са говорели ирански с тюркси заемки или обратното е много трудно доказумемо към момента. Малко от вас сигурно знаят но след осовбождението изкуствено се слагат в книжовния български език руски(славянски)/латински заемки за да не изпозлваме толков амного турски думи. Въпреки че нашия език е славянски вероятно преди 100г над 30% от думите са били турски! Още повече една общност с едно съмосъзнание може да говори на 2 езика типичен пример е Ирландия. Там едва 10% от хората говорят някаква версия на стария келтски..., което по никакъв начин не прави останалите 90% англичани..
що се отнася до диалектите. Искам само да споделя че грубо 1/2 от думите ги има в различни диалекти, но не са намерили място в книжовния Български език и за това си мислите че са помашки /родопски/. Но пък другата 1/2 за мен са абсолютна новост, надявам се да са типично ваши а не заемки от езици които не знам/турски, гръцки/
@osoitza, за това което си написал е възможно да бъдеш обект на обиди и обвинения от рода на - вероотстъпник, инородец , национален предател, антибългарин , сепаратист и какво ли не.
Разбира се тези неща не се търпят от админите като обиди , но аз някъде назад в мойте коментари бях писал именно за двуезичието или билингвистичните общества които са съществували като модел на Балканите Не само през Османската империя но и в предишните империй на Балканите включително и средновековната българска държава.
Поради това че сайта е обект на яростни провокаций от активисти на шовинистични доктрини, ние наистина не можем спокойно да разказваме за себе си.
Най често срещания въпрос е какъв е нашия майчин език .
Бъркат се примерно определенията за книжовен, майчин език,офицялен, уличен език и освен това тази манджа се обърква допълнително със разните диалекти на всеки един език.
Формирането и реализирането на националните идей преполага и утвърждаване на
определени националистични "чисти езици', като за база се използва онзи диалект или "език", които е най близък да "майчиния" език на съответните победители , воеводи, комити , партизани или ятаци в съответната империя , където те са водили борби за реализиране на идеята за нация.
Всъщност всяка една балканска идея за нация е нещо което се е развивало непрекъснато след разпада на Османската и Австроунгарските империй.
Което означава и това че и самия език се е развивал като в него са влизали чуждици а искуствено са искарвани от него "турцизми".
След 1912 година , помаците са били репресирани с цел да забравят езиците или диалектите на които да гворят.
Моят прадядо е знаел кам 7 езика.И то се езици от балканските етнически общности - сръбски,турски, гръцки, влашки, албански...
След като са възникнали национални държави, имперският етнически модел не се толерира от националната държава на всяка цена.
Появяват се Фашизма и Комунизма.
- Един бог;
- Една държава;
- Една нация;
- Един език;
- Един народ;
- Един вожд.
Всякакви интересни и уникални етно култури се асимилират и унищожават дори с варварски методи.
Но дали успяха при нас?
Май не.
Защото нямаше да ти го кажа това тука.
поздрави.....