Author Topic: Старинни думи запазени в говора на Помаците  (Read 204053 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
a ima li iztochnik za pra-balgarski ezik. obachi za dunavskite pra-balgari.

десс

• Guest
не-има една колона написана на протобългарски с гръцки букви от времето на Омуртак и това е- всичко друго е било унищожено от византийците и османците-има старо-български източници в манастирската света гора,но там е трудно да отидеш,а е и  имало пожар в зогравския манастир.
Има колони и каменни плочи из цяла Стара България,но те са написани с руническо писмо,което още не е разчетено-всички автори които се опитват да го преведат са диелетанти и преводите им са им художествено произведение.Сега при разкопките в Крим има доста артефакти на българите,но на руническо писмо.
Основните доказателства за българския език от преди са в московските архиви и само от Волга-на арабица-нашите са на старобългарски с кирилиевото писмо.
Единствените остатъци са в самия български език и са с ирански произход-около 1/3-сегашния български е изцяло на доблетни форми с ирански,славянски,гръцки и турски думи-Някой учени приемат,че думите с ирански произход са някъде 1/3 от българските.
славянски/ирански
красив/хубав
дом/къща
голям/велик и т.н.
ако искаш да узнаеш повече има хубави статий на общо признати български доценти по лингвистика  тук:http://protobulgarians.com

десс

• Guest
trana-supa ot brashno szaprajka iparcheta loi;inash-vednag;boinash-niakoga;klikam-kazvam;tsikam-krqskam silno;vikam-placha;rive-plache;kopale -izvan brachno dete;opishkvam se-barkam si vokoto bez da iskam;chuknat-chovek koito ot  nishto ne razbira;
В плевенския има също
копале-копеле,но и келеш
тумбак/тумбаци-момче/момчета(казано от друго по голямо дете-ей тумбак я ела на сам)
Плаче-харесвам(Оряхово)(она плаче за тебе-тя те харесва)
Рев-силен плач
инаш-еднъш-веднага
чо фаташ-какво правиш
Фрате-приятел(като брат-нещо като брате)
дечиня-деца
дечиняк-дете
дечко-като дете/гадже
Сакам-искам
пукам-гърмя
чибук-лула
пула-облещвам се,ококорвам се
магарето се пули-магарето ражда
пуленце-магаренце
бибе-гъсе
суек-полски плъх и т.н. има много още думи които са характерни за този диалект-ако заговори някоя доста стара баба немож се разбра що говори ако не си си от тука!

Offline ficinka

• Adviser
Аналози в плевенските диалекти
Кимбе-кюмбе
кише-кюше
шикер-шекер
архаизми характерни  за плевенско
Прогън-място до селото дето се изхвърля боклука
лъка-поле до селото за пасене на добитък-коне,магарета
кър-поле
катарага-стълба с едно рамо
дръже-остатъчния стръг царевица с шумата
ластуне-остатъчния стръг царевица без шумата
масур/мамул-кочан царевица-зелен с шумата/зрял
какаляшка-кочана без зърната
кръна-безразборно обрязане на дръвчета,храсти
чегара-зарязване на дръвчета и лозя
конощип-попово прасе/рачец
каластирка-мотичка за копаене на пиперови и лукови лехи
пастра-пазя,съхранявам
Рада/фата-работя нещо у дома/правя нещо у дома
любеница-диня
реза-лоза
асма-лозница
характерни гостби-саламура-супа от пиле,чесън и пипер/чушки
ютика-лятна гостба приготвена от счукани домати,печени чушки и чесън или лук-оттук постна-сурова и ютика с пиле
При нас е абсолютно същото.

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
не-има една колона написана на протобългарски с гръцки букви от времето на Омуртак и това е- всичко друго е било унищожено от византийците и османците.

ok. a za osmantsite imate li dokazatelstvo.

i az vyarvam na drugata teza , koyato kazva , che pra-balgarski ezik e tyurski. no men me interasuva samo ezika.

mersi.

десс

• Guest
знам-но другото характерно за пред балканските говори-нали от там е част от родата на майка ми е заместването на звукът "х" с "й"-например
правих-правий
дойдох,дойдой
станах-станай
Я станай заранта за да ода на къра,но отидей много късно оти она мойта ...
Заран-утре/рано сутринта използва се и сабален като утре-пример Я треба да ставам сабален заранта,а в много случай ако искаш да кажеш много рано-я треба да ставам сабален заранта рано(сабален,заран в някой случай са равностойни-заран=сабален,а в други се припокриват-сабален-утре,заран-рано.
ще ставам сабаленка рано или ще ставам заранка рано или сабален заранта и трите форми се използват,като за много рано се използва-ще ставам сабален заранта рано и още по рано-ще ставам сабален заранта многу рано(вече по първи,втори или трети петли))

десс

• Guest
в момента тюрко-алтайската теория се оспорва-българите са с по малко монголоидни черти да кажем от украинците-а и Неможе самият василевс да воюва с Едно малко чергарско племе-виж излизат много доказателстъва потвърждаващи,че България по време на Еспор-Еспорих(исперих,аспарух зависи от превода) просто се разширява в мизия на запад и на юг до Балкана.Тук има доста публикаций и изледвания на протобългарския език-http://protobulgarians.com.
Второ Антите от които уж произлизат сегашните руси са били сарматски племена,на които славяните по късно били повлияли-пълни глупости-ако видиш картата на аватара ми това е картата на Велика България,не повлияна от политическото влияние на Руснаците да омаловажат ролята на България в етнообразуването им-апокрифна е в русия и за руската наука,но сега се подема от украинците.При разкопките на крепостите на п-в Крим се установи,че венецианските крепости  всъщност са по оправени български и,че  българските селища там са били повече от 200,а населението им е било повече от това на сега живеещите там Руснаци-демек над 2 мил души.
Да се върнем на теорийте за произхода на българите-основните са две-тюрко-алтайската и иранската,като иранската все повече измества тюркската.
п.с.-Ако искаш дай по някакъв начин мога да тия пратя,за да я разгледаш.или да я кача тук,но незнам как.

Offline osoitza

• Avarage member
ok. a za osmantsite imate li dokazatelstvo.

i az vyarvam na drugata teza , koyato kazva , che pra-balgarski ezik e tyurski. no men me interasuva samo ezika.

mersi.

ами от това което съм чел/което няма никаква гаранция че е верно/. Пра българтие са имали засилени контакти(вкли около век зависимост) с различни видове тюрки. Така че дали са говорели ирански с тюркси заемки или  обратното е много трудно доказумемо към момента. Малко от вас сигурно знаят но след осовбождението изкуствено се слагат в книжовния български език руски(славянски)/латински заемки за да не изпозлваме толков амного турски думи. Въпреки че нашия език е славянски вероятно преди 100г над 30% от думите са били турски! Още повече една общност с едно съмосъзнание  може да говори на 2 езика типичен пример е Ирландия. Там едва 10% от хората говорят някаква версия на стария келтски..., което по никакъв начин не прави останалите 90%  англичани..

що се отнася до диалектите. Искам само да споделя че грубо 1/2 от думите ги има в различни диалекти, но не са намерили място в книжовния Български език и за това си мислите че са помашки /родопски/. Но пък другата 1/2 за мен са абсолютна новост, надявам се да са типично ваши а не заемки от езици които не знам/турски, гръцки/

Offline osoitza

• Avarage member
@десс  моля те не спами темата/а и всикчи останали!/. Ако толкова те интересува темата за произхода на пра-Българите отвориотделна тема, аз също имам какво дакажа/дълбоко се съмянвам че това е място/, но не разводнявай тази.

Offline Metka

• Forum fan
ами от това което съм чел/което няма никаква гаранция че е верно/. Пра българтие са имали засилени контакти(вкли около век зависимост) с различни видове тюрки. Така че дали са говорели ирански с тюркси заемки или  обратното е много трудно доказумемо към момента. Малко от вас сигурно знаят но след осовбождението изкуствено се слагат в книжовния български език руски(славянски)/латински заемки за да не изпозлваме толков амного турски думи. Въпреки че нашия език е славянски вероятно преди 100г над 30% от думите са били турски! Още повече една общност с едно съмосъзнание  може да говори на 2 езика типичен пример е Ирландия. Там едва 10% от хората говорят някаква версия на стария келтски..., което по никакъв начин не прави останалите 90%  англичани..

що се отнася до диалектите. Искам само да споделя че грубо 1/2 от думите ги има в различни диалекти, но не са намерили място в книжовния Български език и за това си мислите че са помашки /родопски/. Но пък другата 1/2 за мен са абсолютна новост, надявам се да са типично ваши а не заемки от езици които не знам/турски, гръцки/

@osoitza, за това което си написал е възможно да бъдеш обект на обиди и обвинения от рода на - вероотстъпник, инородец , национален предател, антибългарин , сепаратист и какво ли не.

Разбира се тези неща не се търпят от админите като обиди , но аз някъде назад в мойте коментари бях писал именно за двуезичието или билингвистичните общества които са съществували като модел на Балканите Не само през Османската империя но и в предишните империй на Балканите включително и средновековната българска държава.

Поради това че сайта е обект на яростни провокаций от активисти на шовинистични доктрини, ние наистина не можем спокойно да разказваме за себе си.
Най често срещания въпрос е какъв е нашия майчин език .
Бъркат се примерно определенията за книжовен, майчин език,офицялен, уличен език и освен това тази манджа се обърква допълнително със разните диалекти на всеки един език.
Формирането и реализирането на националните идей преполага и утвърждаване на
определени националистични "чисти езици', като за база се използва онзи диалект или "език", които е най близък да "майчиния" език на съответните победители , воеводи, комити , партизани или ятаци в съответната империя , където те са водили борби за реализиране на идеята за нация.

Всъщност всяка една балканска идея за нация е нещо което се е развивало непрекъснато след разпада на Османската и Австроунгарските империй.
Което означава и това че и самия език се е развивал като в него са влизали чуждици а искуствено са искарвани от него "турцизми".
След 1912 година , помаците са били репресирани  с цел да забравят езиците или диалектите на които да гворят.
Моят прадядо е знаел кам 7 езика.И то се езици от балканските етнически общности - сръбски,турски, гръцки, влашки, албански...
След като са възникнали национални държави, имперският етнически модел не се толерира от националната държава на всяка цена.
Появяват се Фашизма и Комунизма.
- Един бог;
- Една държава;
- Една нация;
- Един език;
- Един народ;
- Един вожд.

Всякакви интересни и уникални етно култури се асимилират и унищожават дори с варварски методи.
Но дали успяха при нас?
Май не.
Защото нямаше да ти го кажа това тука.

поздрави.....

Offline Сидхарта

• Historian
Интересни твърдения Метка -кой и къде е репресирал помаците с цел да забравят езика си? ако може малко повече информация, мисля че уточнението ще е интересно.

Offline PETER

• Forum fan
Има един РЕЧНИК НА ЧУЖДИТЕ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
издание на БАН

Що преди да пускате разни думички и да ги обявявате за такива или онакива не проверите дали ги няма там?

ПП Има и БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК ;)

Offline Metka

• Forum fan
Интересни твърдения Метка -кой и къде е репресирал помаците с цел да забравят езика си? ако може малко повече информация, мисля че уточнението ще е интересно.

Писал съм и на други места във форума, нямам време да търся линкове.

Но ще ти кажа накратко :

отзад напред

- тука в сайта онези неовъзродители, които използват агресивен начин на налагане на "правилният граматически" български език на които да пишем тука. Никакъв турски, торбешки македонски или гръцки, да не говорим за "помашки".Подигравки, обиди, заплашване със смърт или обвинения в талибанизъм и сепаратизъм

- преди 1989 година - комунистите възродители и тайната им полиция, като на глава от населението сред нас помаците имаше най голяма концентрация на агенти на ДС/възродители/.Основната идея бе създаването на "единна социалистическа  нация"

- преди 1944   до 1912 г. - Дружба "Родина", ВМРО, ВМОРО /като "граждански или политически организаций/
 и всички български правителства без исключение през този период които до едно са провеждали непоследователна политика към опазване на културното ни наследство.

Имало е заповед след 1912 година всеки които по нашите села не говори български език, е бил затварян в кочина за едно или няколко денонощия.

Offline osoitza

• Avarage member
Има един РЕЧНИК НА ЧУЖДИТЕ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
издание на БАН

Що преди да пускате разни думички и да ги обявявате за такива или онакива не проверите дали ги няма там?
Що се отнася дали са само помашки или не това не може да знае всеки и се изисква дълбока лингвистична подготовка, която няма никой тук .

ПП Има и БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК ;)

@Петер, провери първо заглавието на темата. Там не пише уникални думи ...
пише старинни. Аз в това влагам думи които не са в книжовния български език.

@метка,  който го е  страх от мечки да не ходи в гората. От друга страна  мога да докажа всичко което съм писал. Темата която подхванах а ти се закачи за нея  - формиране на национално чувство, зависмост от езика и реглията за формиране на национално чувство, едно или многонационални държави и т. н. живо ме интересува, но не знам до колко  съответства за форума така че ако прецениш постни отделна тема.

десс

• Guest
Незабравайте,че османо турския е систавен от 70% персийски и арабски заемки и 30% тюрски.При реформата арабските и персийските думи се заменят с Новобразувани тюрски,латински или френски-има доста статий и на тази тема. 

п.с.Аз бях помолен да дам информация за прабългарския език.И мисля ,че бях изчерпателен.