Author Topic: Старинни думи запазени в говора на Помаците  (Read 203960 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sherif

• Member
  • **
Чудно, давайте в този ред, все български думи от цялото езиково землище. Е ,поздравления от мен.
кьоше /тр/- ъгъл
оджак/тр/- огнище
баджа /тр/- пещ

ромоня- говоря тихо
 Ето и ние ги ползваме ама сме далече от вас, та виждате ли колко сме си близки?
ne se barkai tezi sa turski dumi

Offline sherif

• Member
  • **
Пенджер не е ли влашка? Баба ми я ползваше, както и фъркулица за вилица.
pendjer e turska

Offline Сидхарта

• Historian
pendjer e turska
-така знам и аз че е турска.

Offline abc

• Forum fan
А аз като влашка. Баба ми я употребяваше.

Offline dim56

• Forum fan
андавалия – тъп, глупав човек
ардъч - ела

байгън, байгънево – прилошаване, призляване
балтак - брадва
баялдисва ми – призлява ми; става ми тежко на стомаха
беленига – висок (най-често за юноша, младеж)
берден – рязко, изведнъж
бетно – лошо; мръсно; грозно
бизкя, бискя – бозка, женска гърда
бизея – бозая
бизьок - сукалче
благо – сладко
блачко - сладичко
бойдан-боя – отгоре до долу; открай докрай
болашик – който много цапа
бриша (се) – бърша (се)
брисачка – кърпа за бърсане
буджак, бужек – ложе, легло
бундалест, бандалест – с дебели крака
бъзгунь - сръдльо
бъзуникам - бръмча
бъзя се – дразня се, сърдя се
бърже, бържко – бързо, бързичко
бъхта – бия

To be continued...  :D

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
чурилка - цицина на главата

Ismet DRAMSKY

• Guest
EЙ, брей администрацията, кой ми махна "Аватара"? Абе, то  "К-ДС"-то, къде ли не се набърка!!!  :o

Ismet DRAMSKY

• Guest
Извинения, това не беше за тази тема! За друга е "оплаквания"-та, но излезна и се активира доста късно!

Offline dim56

• Forum fan
варенясвам - развалям
вешки - вежди
влюден - способен
влютнат - вкиснат
враг – дявол, нечиста сила
врить, вритченка, вруть - всички
възбърце – нагоре, нанагорнище
върга - цицина

гаджуль – тояга с желязна кука на върха
гаджук – куче с отрязана опашка
галагонки – зелени, незрели плодове
гардаре – собственици на овце в общо стадо
гирас – боклук; мръсен, неопрятен човек
градя – зидам; правя
гром – гръмотевица (рус. гром)
гропал – гол
гългачам – закачам, дразня някого
гърдене – пръхтене( на кон); котешко мъркане
гюсь – гърди

To be continued...  ;)

Offline dim56

• Forum fan
джаба – безплатно
джабала - врява
джапар – босоног
джаскам (се) – удрям (се) внезапно, рязко
джигъл, джигла – разголен(а) от кръста надолу
джугаль – ледена висулка
дзарка – процеп, пролука
дзингаль - джанка
дзипам – ритам
дзоф – дребен, хилав
довадам, дохадам - идвам
довидам - довеждам
докондисвам – обиждам, засягам някого
дребошак – дреболии, ситнеж
дърмон - решето
дьокуни – играчки; лични вещи

епаджак, япаджак – няма що
ешкеле – разгеле, добре че

To be continued...  ;)

Ismet DRAMSKY

• Guest
Браво, Браво и поздравления, че почти ги бехме забурили тея думи!  :)

Tralala

• Guest

Offline rsrebranov

• Avarage member
Абе знаете ли, че има провинция Чеч-Йон в Корея? Де ги видяхте тези кумани, бре? Ми тези думи, където тук ги пишете ги ползват и каурите. Аман бре. Колко от вас знаят украински или са го слушали, та дрънкате врели-некипели? Ми, че той украинският е по средата между полски и руски. Познания от други славянски езици знаете ли? Кумани, иранци, тюркмени, готи, траки - всичко може, ама да е по-далеко от каурите. Хайде стига сте дрънкали глупости. Като давате нещо, давайте и библиография, цитирания и т.н. И не само на български. Че тези кумани ги изкарахте колкото китайския народ. По едно време всемогъщите прабългари ги тикаха къде ли не. Тук пък кумани, печенези. И от няколко думи се правят едни грандомански заключения. Филология, история - фасулска работа, нещо като езика фарси, щото езикът си е фарси, демек лесен. Много последователи на Раковски се навъдиха. Знаете ли, че Одисей е българин и одил да сее. :-). А сега малко по-сериозно, най-устойчивото нещо на един език е граматиката, а не лексиката и фонетика. В последните два дяла всичко може и отвсякъде. Идват, възникват и умират думи. Но граматиката много трудно се поддава на промени. Ай сас здраве и по-полека с голямата лъжица. :-)

Offline Metka

• Forum fan
Aма и ти нещо почна тенденциозно да си изпускаш нервите.
Нов си и е хубаво да премерваш нещата.Имаш написана книга - ОК.
Но бади толерантен към различно мислещите от тебе.
Ти всъщност до сега помогнал ли си на някой твои приятел помак да напише такава книга?
Това е сайт представящ гласът на помаците а не място за наливане на знания по макаренковската система.

Offline rsrebranov

• Avarage member
Мьеде, досега мюсюлманин не се обърнал към мен, дори напротив, аз се обърнах към едно момче от Кочан, но не би. Занимава му се, ама не толкова надълбоко. Никой не си пада по гърча, да се рови. Никой не налага нещо, но не понасям нещо като полунаука, полуистина. Научил нещо, ама не баш докрая - ей така малко плитко. Че кажи ми колко помаци са написали книга? Имам немалко приятели помаци и никой не ме е отделял, нито ме е дамгосвал ние сме помаци, ти си болгаин или каурин. Приятелите не си слагат табелки. И ще ти кажа друго - между самите мюсюлмани има разлики от кой край са. По изписването ти допускам, че не си от Неврокопския край, щото там се обръщат на Мьеде, а не Метка, което е типично от Якоруда на север и до Кърджали. Мюсюлманите в Неврокопско са много по-гостоприемни и по-задушевни. Имам преки наблюдения върху мюсюлмани от Невркопско, Разложко и Велинградско, както и турци от Кърджали и Казанлък, а и Разград. Като душевност неврокопските мюсюлмани много повече се доближават до тези от Централните Родопи, нежели тези, които са на север. Най-малкото това се вижда в словника - в южните части има много повече умалително-гальовни съществителни, напр. бакор 'меден съд' - бакорка 'по-малък меден съд' - бакорчинка 'още по-малък меден съд'. Толерантен не мога да бъда към полунауката, нещо като народна етимология. Има един лаф - голям залък хапни, голяма дума не казвай. И още нещо, един професор беше казал "когато изчетеш два вагона книги, тогава ела да спориш". И е прав, защото това му е професията, с това се занимава всеки ден, а не помежду другото, както правят сума даскали. Знаеш ли на какво дередже заварих децата в това селце? И друго, когато тръгнах, всички къщи в селото искаха да остана за вечерта. Аз останах при хазяина, защото беше първият човек, който ме подслони. Уважението при мюсюлманите е много силно. И съм помогнал с каквото съм могъл на ученици и студенти. И сега да отида, знам как ще ме посрещнат. От Велинград до Годяшево и Црънча има къде да остана, защото имам приятели. :-)