Zdr. bi li mi obyasnil nyakoi ot foruma kakav e proizhoda na pomacite
Spored dumite na edin bulgarski istorik , she kaje po natam imeto,
parvitе izvestni zaselnici v na6iet poma6ko, torbe6ki region sa ideiskite daktili i te sa se zaselili samo vov nashite planini sos cel - dobivane na jelezo,olovo, srebro i dr. Belite Ideskite daktili sa bili parvoto pleme otkrilo dobivanieto na metalite i vov minaloto te sa darjali monopola varhu targaviata s metalite.Vov raoina na planinata Kushica/Pangei/ parvo te sa zapo4nali da dobivat srebroto.Ideiskite daktili sa semitsko pleme.Malko sled teh v nashite raioni dohadat trakite . Trakite deto zaselovat nashite raioni sa otdelni plemena ot drugite trakiici. Nai golemite pleme e bilo plemeto na Edonite i te sa imali i sobstvena drjava. Nai izvestnoto pleme e bilo tova na satrite i drugite nezavisimi plemena ot zemite na Makedonia. Dvete plemena ideiski daktili i plemenata ot grupata na nezavisimite planinski traki se obedinavat i zapo4novat zaedno da targuvat s metali.
Ideiskite daktili sa donesli zabelejitelna kultura verata v Dionis e donesena ot teh ot zemite na dne6en Egipet, a ne kakto se tvardi 4e Dionis e tarkiisko bojestvo. Ne slu4aino 4e nai golemoto svetieli6te na Dionis se e namiralo v Rodopite i besite sa bili tam jreci. Pri obedenieto na dvete plemena se obrazuvat i ob6ti vervania, no predvid mnogo po golemata naprednalost na daktilite trakite priemat povece ot tehnoto. I saotvetno gadatelite i grecite sa bili daktili ili taka nare4enite Besi - jre4eskata kasta na obedinenite plemena v koito s te4enie na vremeto vrh vzemat trakite.Orfei e pridobil svoite znaniea i umenia ot daktilite na ostrov Tasos. Izvestniat golem 1.3 m. trakiiski me4 - Romfeata vsa6tnost vaob6te ne e trakiiski - toi e daktilski= Mejdu drugoto tozi me4 i dosega se namira samo v Rodopite.
Ta tova e spored edin istorik arheolog Krasstio Mutaf4iev i az sm sklonen da mu verovam donekade.Ta tova e - nashite parvi korene sa semitski i trakiiski.