Author Topic: Помаци от Велинградско!  (Read 334866 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Помаци от Велинградско!
« Reply #120 on: March 20, 2009, 18:55 »
Kato cheta za Velingradsko mi stava hubavo,mnogo spomeni :),osobeno na Юндола! Znae li nqkoi kak e sega tam,imashe stancii,hubava pista prez zimata,borovinki  i chist vyzduh nagore kato se trygne za Belmeken.Predpolagam ima novi hoteli,imashe edna stanciq na Dap-Velingrad vse tam otsqdyh....spomeni.. :)

Offline sherif

• Member
  • **
« Reply #121 on: March 20, 2009, 20:10 »
Така е образованието е това което ще спаси света-науката.
NAPROTİV OBRAZOVANİETO SHTE UNİSHTOJİ SVETA

Isyankar

• Guest
« Reply #122 on: March 20, 2009, 21:50 »

:o

Offline abc

• Forum fan
« Reply #123 on: March 20, 2009, 22:38 »

Offline Ayshe Shukri

• Adviser
« Reply #124 on: March 20, 2009, 23:01 »
Kato cheta za Velingradsko mi stava hubavo,mnogo spomeni :),osobeno na Юндола! Znae li nqkoi kak e sega tam,imashe stancii,hubava pista prez zimata,borovinki  i chist vyzduh nagore kato se trygne za Belmeken.Predpolagam ima novi hoteli,imashe edna stanciq na Dap-Velingrad vse tam otsqdyh....spomeni.. :)
Тук си е все така хубаво Назми, чист въздух, пистата си я има на Юндола, има и друга по- голяма, нова на Старина, по пътя за Белмекен. Станцията на ДАП, незнам в какво състояние  е в момента, чесно да ти кажа, има друга на УОГС Юндола, която е най- добра за сега, хижата на Куртово също в момента действа и предлага много добри условия. Строителството все още нее много развито тук и затова може би природата е все така запазена и прекрасна, но занапред едва ли ще остане така, както в цяла България само се строи ли строи.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #125 on: March 21, 2009, 01:47 »
Тук си е все така хубаво Назми, чист въздух, пистата си я има на Юндола, има и друга по- голяма, нова на Старина, по пътя за Белмекен. Станцията на ДАП, незнам в какво състояние  е в момента, чесно да ти кажа, има друга на УОГС Юндола, която е най- добра за сега, хижата на Куртово също в момента действа и предлага много добри условия. Строителството все още нее много развито тук и затова може би природата е все така запазена и прекрасна, но занапред едва ли ще остане така, както в цяла България само се строи ли строи.
Благодаря Айше,много ме радва това,че въпреки мизерията и трудния живот във Велинградския край си има наш народ там,и красива природа!

Offline sherif

• Member
  • **
« Reply #126 on: March 21, 2009, 09:44 »
ami da to obrazovanieto dokara do zamarsqvaneto na okolnata sreda i ot tam natatak znaete nakade otivat ne6tata

Offline abc

• Forum fan
« Reply #127 on: March 21, 2009, 15:27 »
sherif не ми пречиш. Стой си необразован.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #128 on: March 21, 2009, 22:49 »
Да, така е. Районът го познавам, но винаги има какво още да се научи за него. За мен даже това не е храна, а вълшебна смес, защото в тревата има толкова много билки, че кравата, която яде тази смес дава не мляко, ами някакъв лечебен еликсир. Там винаги трябва да се внимава да не се ходи из високата трева, че после трудно се коси. Миналата година прескочих и до Тошков чарк и г.с. Снежанка. Не е като на времето, когато беше пълно с хора. Ако нещо те интересува и го знам, ще ти кажа.
  Хубаво си е в Родопите,красота,измъчени хора но кротки! Човек трябва да обиколи света и разбере за това.Разказвам една случка от един състудент мой в Пловдив през 1987 година.Тръгнал човека с една раница багаж на стоп беден студент,успял да стигне до разклона за село Любча.Привечер минал един местен,забелязал го и го попитал за къде се е запътил! Колегата/християнин/ знаейки душата на Родопчанина казал.."Ами търся хотел да пренощувам".Какъв хотел бе ,ти си наш гостенин мустафир,закарал го в дома си в с.Любча,дал му най-хубавата стая,нагостил го и на сутринта по живо здраво.Това е истински случай! За мен не е изненада защото познавам гостоприемството на помаците там,запазено е и до днес,идете и ще се убедите в това!

Offline B-52

• Member
  • **
« Reply #129 on: March 23, 2009, 22:39 »
Юндола си е като преди...с малки изключения. Станцията на ДАП-а е приватизирана и не работи...само 2ма пазачи. Но учебното стопанство изгради нова, хубава учебна база за студентите с хотелска част, ресторант, бар...супер е. За сега това е единственото новопостроено нещо, ако изключим вилите и къщите на разни баровци...

Offline B-52

• Member
  • **
« Reply #130 on: March 23, 2009, 22:43 »
МОЛБА...  Темата за образованието, моля на друго място...Please!

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #131 on: March 24, 2009, 07:23 »
При пътуването си преди време из този край срещнах интересни имена на селища-махали пр. махала МАГЕРОВО- интересно ще е за мен хора от този край да споделят повече информация за тази махала за името и - махалата е високо в планината и според местните хора е старо поселище с име непроменено от стари времена.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #132 on: March 24, 2009, 09:18 »
germanski                           angliiski
mager; thin, lean, skinny; skimmed, low fat; meager, poor, insufficient, gaunt

Vijda se che korena na imeto proizliza ot MAGER, gore e daden primer ot germanskiya rechnik s neinoto znachenie a na balgarski to e - tanak, iztanchen,

Starite POMACİ izpolzvat izraz kato - Tova iadene e mnogo hubavo lichi si che go e pravil MAGERA. (napisah go na chist balgarski zada go razberat vsichki)
Nadiavam se da vi pomogne . a do kolkoto za seloto ne sam bil tam.

Offline B-52

• Member
  • **
« Reply #133 on: March 24, 2009, 14:23 »
Ми кво да кажа...Махалата е точно срещу с.Света Петка...Вижда се...Ходил съм там...Добри хора, работливи...Откъде идва името...Опитват се да го изкарат, че идва от магерница /в манастирите, дет' готвят/...то за Света Петка говорят за манастир, ама още не открит...

Offline evvel

• Candidate member
  • *
« Reply #134 on: March 24, 2009, 21:20 »
Privet na vsi4ki.Az sım ot selo Avramovo,ot 15 godini jiveya v R .Turtsiya.Pro4etoh ot na4aloto do kraya temata ''Pomatsi ot Velingrad'',no mi napravi vpe4atlenie ,4e u4astnitsite s izklü4enie n a1-2 sa  pomatsi ot Velingradsko.İ iskam da popravya B52,4e v Sveta Petka manastir nyama da bıde otkrit zastoto ne e sıstestvuval.Blagodarya i me izvinete ,4e pisa na latinitsa