Отдавна ми се иска да споделим за една група наш народ помаци от този район. Темата обхваща района от Велинград- до Доспат! Винаги съм се изумявал на тези хора и съм се възхищавал от труда и традициите им. Малко членове имаме тук, затова ми се иска повечко от този регион да споделят за живота на този наш народ. Тука в сайта основно помаци от ГоцеДелчевско и Смолянско сме, та си мисля ще е добре всеки от нас ако има история или случка, нещо свързано с този район! Като се тръгне от Велинград за Гоце Делчев се убеждаваш в пъстротата на носиите и помашките традиции. В Юндола имат какво да споделят,по надолу е село Пашово-една помашка крепост дето традициите се пазят ревниво с години. По надолу Света Петка и махалите-Дъбрава, Юмерова махала са красота като природа, следва Аврамово с най-високата гара като височина на Балк. полуостров, по надолу Дагоново, отсреща махалите с помаци дето все още бъхтят пеша по пътеките за да могат да се придвижат до Велинград. Този помашки народ,въпреки че е изолиран и забравен от света, освен покрай избори си е там, живее,труди се. Живота им никак не е лек,лятото основно с гъби, дървен материал, боровинки и основно производство на картофи са поминъка на народа. Картофите им определено ги изкупуват на безценица от Мутри и хората са принудени да ги разменят стока срещу стока. Държавата е абдикирала от проблемите на тези помаци. По надолу е Якоруда-смесица от живот между помаци и християни, много бих се радвал от там да се сподели също. На път ни е Сарница-съвременна с богаташи и старинна със това да се запази помашкото в народа, стигаме до Доспат! Нека,всеки сподели за този наш народ, как го виждаме и да помогнем. Учудващо е, че въпреки това там миграцията е по малка на помаци отколкото другите региони!