Айше,Благодаря ти,че даваш шанс да видим и се радвае ,че има наши талантливи деца! Затова сме тук помаците да сме в полза на поколения след нас.Преди време Рахмие публикува статия за едно момиче от Брезница- племенничка и как е с медал по плуване в многомилионна Турция. Нека занапред сайта ни си остане дом на помаците по света,за талантите ни,за това че ни има.Благодаря Айше Шукри за това.
Сонай Юсеин. „Обичам музиката, обичам да пея. Това е, което искам да правя цял живот.” –казва преди три години на своята ръководителка Юлиана Ковачева познатият на всички във Велинград Сонай Юсеин. Оттогава, досега той не спира не само да пее, но и да печели симпатиите на хората около себе си. Защото всеки, който го познава, не може да не го обикне. „Изключително добродушен, умен и много умерен и прецизен в изказванията си”- споделя Юлиана за него. „Той не капризничи, никога не се сърди и не обвинява…с него лесно се работи.”
Юлиана Ковачева за Сонай Юсеин
Директорката на ОДК се връща назад в спомените си , когато желанието да намери талантливи деца, за да сформира вокална група „Караоке”, я среща със Сонай : „Госпожо, мисля, че това искам да правя цял живот, но знам само една песничка- Високи сини планини…Няма да забравя очите му- чисти и по детски невинни. Отговорих му, че това е една стойностна песен и аз ще го науча да пее. Така и започнахме. Сонай беше с астматични пристъпи( 6-8 дневно), дишаше тежко. Музиката му даде смисъл да се бори. Когато имахме концерти, впръсквахме с помпата антиалерген зад завесата на сцената. Той излизаше и пееше. Още първата година спечели бронзов медал. Много са неговите награди- 2 специални награди от българския композитор Жан Пехливанов на Фестивала на детската и забавна песен- гр. Пловдив, една специална награда”Нота по нота” от Красимир Гюломезов, сребърен медал за дуетно изпълнение в Панагюрище и т.н., като последните му награди са сребърен медал за дуетно и бронзов медал за индивидуално изпълнение тази година в Несебър.”
За него Юлиана Ковачева казва още, че никога не отсъства, много е отговорен, идва да пее, дори когато не се чувства добре и диша тежко. А тази година на концерта в Дорково той е пял с абокад и тежка бронхопневмония. Интервю със Сонай Юсеин Екипът на Градвелин, който неведнъж е присъствал на изпълнения на „Караоке”, където Сонай пее и като солист, се обърна към него с няколко въпроса.
Кога за първи път у теб се пробуди любов към музиката и желание да пееш?
Сонай: Записах се в група „Караоке” с голямо желание да пея и това желание и любов са все по- големи.
Какво е усещането, когато си на сцена?
Сонай: Винаги искам да доставя удоволствие на хората с песните си. Светлините, сцената, песните създават една особена атмосфера. Забравям притесненията, искам само да радвам хората. Коя е твоята първа награда?
Сонай: На националния фестивал „Родолюбие”, Панагюрище. От 600 участника аз получих бронзов медал.
Стимулират ли те успехите?
Сонай: Разбира се, те ме карат да полагам още по- големи усилия.
Имаш ли своя любима песен?
Сонай: „Не плачи за мен България” на Илия Ангелов. Тази песен ме кара да се чувствам истински българин.
Как се чувстваш сред толкова много момичета в „Караоке”?
Сонай: Добре, те са ми приятелки. Много се разбираме. В групата сега вече сме три момчета- аз, Сашко Атанасов и Митето Чернаев.
Какво за теб е музиката, песента?
Сонай: Всичко!!! Това, което мее прави щастлив, това, което ме кара да се чувствам добре.
На сцената Сонай пее толкова прочувствено, толкова дълбоко, че ти се иска да го прегърнеш. Защото това, което пее извира направо от душата му, сякаш сам е написал и текста, и музиката... Едно малко дете - една голяма личност! Поздрав от Сонай
http://gradvelin.com/display.php?m=person&n=2009-07-29-sonai-yusein