Author Topic: Помаци от Велинградско!  (Read 334556 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Ynt: Помаци от Велинградско!
« Reply #135 on: March 24, 2009, 22:07 »
Не бъди толкова сигурен просто никой нищо не е търсил.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #136 on: March 25, 2009, 07:36 »
Интересно ми е кога са възникнали махалите в Бабешко в литературата сведенията са изключително оскъдни.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #137 on: March 28, 2009, 10:21 »
Интересно ми е кога са възникнали махалите в Бабешко в литературата сведенията са изключително оскъдни.
  Добър въпрос.Винаги и аз съм се питал как и кога са възникнали махалите във Велинградско.Има ги и до днес.Питам понеже са факт,а са изоставени от света!Преди години чаках на разклона за Пашово автобуса от Гоце Делчев за Пловдив.Пристигнаха две жени,които ми казаха че са вървели пеша 1 час за да доидат и хванат единствената връзка автобуса.Защо е така ,и какъв е живота в тези откъснати махали по Велинградско?

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #138 on: March 28, 2009, 14:22 »
До колкото познавам района това което мога да обобщя е че част от махалите и селата са местни-пр.Драгиново -бившите села сега квартали на Велинград -Чепино и Лъджене-може би СВ.Петка и Грашево но за тях не съм сигурен - а някои махали са заселени от хора от македонско- съществува такова предание за някои села-пр. Цветино.Прави впечатление че и диалектите на които се говори са различни пр. диалекта на Драгиново и този на Каменица-сега квартал на Велинград(там са православни българи( е идентичен- този във високия район е според мен някаква форма на македонският диалект а този в Сърница по скоро има форми на среднородопския.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #139 on: March 29, 2009, 12:39 »
До колкото познавам района това което мога да обобщя е че част от махалите и селата са местни-пр.Драгиново -бившите села сега квартали на Велинград -Чепино и Лъджене-може би СВ.Петка и Грашево но за тях не съм сигурен - а някои махали са заселени от хора от македонско- съществува такова предание за някои села-пр. Цветино.Прави впечатление че и диалектите на които се говори са различни пр. диалекта на Драгиново и този на Каменица-сега квартал на Велинград(там са православни българи( е идентичен- този във високия район е според мен някаква форма на македонският диалект а този в Сърница по скоро има форми на среднородопския.
  За Сърница иде реч,дано има някой да сподели повече,за което Благодаря предварително.Доколкото знам,в Сърница има борба между новото и исляма,даже имаше доскоро от Арабския свят,но местните мюсюлмани ги изгониха,понеже проповядваха друг начин на религия- например да се женят близки роднини,нека други да споделят!!!

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #140 on: March 29, 2009, 13:33 »
За Сърница не знам много и ще ми бъде интересно да разбера нови неща.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #143 on: April 03, 2009, 07:46 »
Оправдаха Фидел Беев за недекларирани доходи !
   Софийският градски съд призна депутата Фидел Беев за невинен по обвинение за недекларирани доходи в размер на 43 000 лева и за данъчни задължения в размер на 27 000 лева, съобщи БиТиВи.На 7 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев внесе искане за снемане на имунитета на Беев поради повдигнатите обвинения, а седмица по-късно депутатът сам поиска имунитетът му да бъде свален.
Присъдата подлежи да обжалване или на протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.  в-к Сега.Днес

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #144 on: April 03, 2009, 08:09 »
  :) Въобще не се учудвам .... Като знам съдебната ни система , за която сме критикувани от ЕС и какви не вратички , ами ПОРТИ има в законодателството ни ....нищо ново под небето ... "А да ви е честито братя от Велинград "

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #145 on: April 03, 2009, 08:14 »
Сещам се.." За милиони няма закони,за кокошка НЯМА прошка!" :)

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #146 on: April 03, 2009, 08:23 »
 ;D Точно казано Назми , пък и парчето си го бива от първите чалгаджийки .....

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #147 on: April 03, 2009, 16:33 »
Ето една песен от с.Драгиново-Вахо мари-  Аман веке мале мила от сеймене от сеймене мила мале хаджиюви -еден стане мале друг седне останахме мира мале без работа - без работа мила мале без дарове ---Не грижи се Вахо мори не тъжи се  не тъжи се Вахо мори за дарове -Да са живи вахо мори     твойте лели твоите лели вахо мори каменчанки каменчанки вахо мори белювченки -ще напредат вахо мори даровете ще изтъкат вахо мори тънки кърпи ще одарим ваха мори сватовете сватовете вахо мори деверите.   По сведения на стари хора  и в книгата на Полежански за Чепинско  е кпоменато в с.Драгиново в миналото са провеждани надпявания ежегодно ...                                                                                                                                                                                                                                   

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #148 on: April 09, 2009, 22:52 »
Privet na vsi4ki.Az sım ot selo Avramovo,ot 15 godini jiveya v R .Turtsiya.Pro4etoh ot na4aloto do kraya temata ''Pomatsi ot Velingrad'',no mi napravi vpe4atlenie ,4e u4astnitsite s izklü4enie n a1-2 sa  pomatsi ot Velingradsko.İ iskam da popravya B52,4e v Sveta Petka manastir nyama da bıde otkrit zastoto ne e sıstestvuval.Blagodarya i me izvinete ,4e pisa na latinitsa
  Хубаво е,че си тук ,знам с.Аврамово както и най-високата гара надм височина,има тук във Форума от Велинградско,надявам се да ни зарадват с новинки каквито и да са от нашия народ там по Велинградско,пишете

Offline aishka

• Member
  • **
  • Човек е това, което мисли!
« Reply #149 on: April 10, 2009, 14:33 »
Здравейте! Прочетох всички дискусии по темата.. Моите корени са именно от този край, но не сам раждана там понеже родителите ми са се изселили за по-хубав живот в северна България.. Ходила съм във велинградския край няколко пъти на гости, но освен събора в Юндола, нищо друго не ми направи впечатление.. Никакво развитие няма в тези махали..И именно това за което пишете е поминъка на хората - картофите, които се заменят за пшеница за хляб, боровинките и гъбите..
Но пък хората са прекрасни, гостоприемни и истински.. Благодаря на всички за хубавите помашки песни!