... Красотата предполага естественост. А тя означава спонтанно движение, каквито са изказът на чувствата, избликът на сърцето, красивата прегръдка, сълзата. Несправедливо е да се отнема възможността на мъжете да се изразяват естествено, дори и чрез сълзите. Обществото обаче успя да наложи на мъжа един модел, който унищожи неговата чувствителност и спонтанност.
Господ сътвори човека мъж и жена. Защото ли не направи два Адама, за да се гледат един друг и си казват: "Ах, колко съм хубав!" Защото два пъти Адам = 1/2, докато Адам и Ева правят едно цяло. Само че тази цялост се постига чрез общуване и предполага простота и смирение.
Нужно е смирение и без съмнение е добродетел да откриваш и изразяваш чувството, което изпълва сърцето ти, както без съмнение е проява на егоизъм и саморазруха да не оставяш чувствата си да се проявяват, само и само да бъдеш "истински мъж". Така може би наистина се "удвоявяш" в собствените си очи, но оставаш в същността си и реално половинчат и непълен.
Любовта е риск. И рискът започва още от мига, когато сърцето се запита: "Ами ако ме предадат? Ако не оценят чувствата ми? Ще страдам и за пореден път ще ме наранят."
Бедни човече! Ако знаеше само каква отровна игла забита в сърцето ти е тази мисъл и какъв човекояден звяр храниш в себе си, егоизма, щеше да оставиш сърцето си да кърви, пък нека винаги да бъдеш жертва! Никой не може да онеправдае едно богато сърце, или поне досега не се е намерил такъв в световната история. Защото обичайки, усъвършенстваш себе си. И следователно който обича, върви напред и всъщност получава повече.
Нека го кажем още по-просто: Направи щастлив човека до теб, за да можеш да му се радваш и ти. Приятелю, изпълни нейното сърце с красота и аз те уверявам, че ще държиш в ръцете си ключовете на рая. Стопли сърцето й с топлите вълни на твоето сърце и ще имаш в дома си най-прекрасната градина. От теб зависи цветята в тази градина да не увяхват, стига само присъствието ти да бъде като росата и да ги освежава със своите оптимизъм, самодисциплина и стабилност.
из книгата "Жената през погледа и мисълта на православния монах"