Абдула,
Вярно че говорим на различни езици. Моят език е езика на науката и логиката. Според мен твоят език е езика на вярата.
Кажи ми как съвместяваш наука и вяра?
Науката изисква
да опитваш, да експериментираш, да наблюдаваш, да се съмняваш, да описваш ...
Как го правиш това в твоята вяра?
Питаш “ако правиш лошо, връща ли се?”
Зависи какво разбираш под “лошо” и какво “да се връща” .
Дай определение на твоя език и ще получиш отговор от моя.
Все пак понятията добро и лошо са обществено определени и относителни.
В неживата материя и енергията такива понятия няма. ( нали знаеш Е=mc2 )
Не може да има добра или лоша сопа. Добра или лоша може да е ръката (човека, групата хора)
Т.е. тук нямаме доказан факт че закона за запазване на енергията
има някаква връзка с понятията добро и лошо, но все пак съм любопитен да чуя твоята теза.
Мустафа,
Не разбираш същността на атеизма.
Твърдението че “понятията дух и душа са само резултат на функционална изява на мозъка” са също ВИД ВЯРА.
Също като твоята вяра че "Признаците за морално поведение у животните са вдъхновение от Създателя".
При атеизма такова АБСОЛЮТНО ТВЪРДЕНИЕ няма. Първото, както и второто са само хипотези.
Освен това не разбирам защо мотивът да се постъпва добре или изпитването на гузна съвест трябва да е заради някакъв Върховен авторитет а не примерно заради вътрешна осъзната потребност. Нима трябва всичко да се прави със страх пред Бог.
Нали СЪ-ВЕСТ е вест от себе си, а не от Бог?
А САМО-контрол е когато имаш възможност за избор а не когато нешо ти се налага като догма.
Примерно, ако майка ти те контролира дали спазваш религията, това не е самоконтрол, нали?
Все пак твърдението на науката ( с примери )
е че морала предхожда религията защото живите организми предхождат човечеството.
Щото човечеството е само от 2 000 000 години. Няколко минути в сравнение със съществуването на живите организми.
Има една много хубава картинка във връзка с това.