Author Topic: Етнос и Религия- дали разбираме разликата  (Read 139036 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шест хиляди

• Guest
Здрасти и на теб, ефенди, не съм казвал да се мразим, нека се уважаваме, ама да не се натискаме излишно да сме КАТО тях, те си имат партийка, която достатъчно добре ги обгрижва и се грижи за сигурността им. Виж, ние сме тия дето са на течение..Ферщейн?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Здрасти и на теб, ефенди, не съм казвал да се мразим, нека се уважаваме, ама да не се натискаме излишно да сме КАТО тях, те си имат партийка, която достатъчно добре ги обгрижва и се грижи за сигурността им. Виж, ние сме тия дето са на течение..Ферщейн?
Прав си прав, Аркадаш, те си имат партия, но пък Помаците си имат много повече партии!  :o
Всеки Помак си е отделна партия, та значи в БГ-то има около 500 - 600 иляди Помашки партии!  8) 
Надявам се, че и ти си в една от тези партии, но за политика си има друга тема, айде, че да не разваляме хубавата и интересна тема с нашите партийни философии!  ::)
Бай, бай !  ;)

Offline ProudPomak

• Member
  • **
  • Повечето истински помаци тук имат минусов Respect
Етноса е понятие включващо религията. Но в етноса влизат много повече неща от една религия: традиции, обичаи, празници. Етноса е независим от националността.

Offline Сидхарта

• Historian
Етноса е понятие включващо религията. Но в етноса влизат много повече неща от една религия: традиции, обичаи, празници. Етноса е независим от националността.
Ашколсун ,ашколсун ето едно модерно разбиране на понятията.
Ама етноса може и да изключва религията аджиба-а и независимостта  му от националността не е задължителна.
Необходимоста от преотценка и нов подход към много богатото съдържание на термините и тяхното значение в съвремието ни, е необходимо, но не и самите термини естествено.

Offline ProudPomak

• Member
  • **
Ашколсун ,ашколсун ето едно модерно разбиране на понятията.
Ашколсун, ашколсун, ето едно некомпетентно мнение. Само трябва да се пишат помии да ти се увеличава броя на съобщенията в профила, пък смисъла на писаното от теб няма никакво значение...

Offline 1pomak

• Member
  • **
Аха..демек аз като помак, ако се откажаот исляма и стана или християнин или юдеин, то автоматически загубвам статуса си на помак, така ли да го разбирам?
Нещо по-глупендерско ше са измисли ли?

Offline ProudPomak

• Member
  • **
Аха..демек аз като помак, ако се откажаот исляма и стана или християнин или юдеин, то автоматически загубвам статуса си на помак, така ли да го разбирам?

Извинете, моля? Вие "като помак" ли? ;D Ако можеше "да го разбираш", нямаше да дрънкаш "по-глупендерско" от това.
Бъди какъвто се самоопределяш и давай възможност и на другите да се самоопределят свободно, защото това си е право на всеки свободен човек.
Друг е въпроса, каква е гордостта и произтичащото от нея самочувствие при родоотстъпниците - ако въобще може да се говори за самочувствие при родоотстъпници ::)

Offline Сидхарта

• Historian
Ашколсун, ашколсун, ето едно некомпетентно мнение. Само трябва да се пишат помии да ти се увеличава броя на съобщенията в профила, пък смисъла на писаното от теб няма никакво значение...
Аферим аркадаш ама прочети писаното пак и помисли- етноса може и да включва религията но може и да е над религиозно понятие като включва повечко религии.
Религиите пък имат над етнически или мултиетнически характер понякога- та на моменти се явяват по широкото понятие.
Но независимо от това кое понятие е по широко те не бива да се смесват защото са различни неща.
А относно това което пишеш за независимостта на етноса от нацията - ами може и така да се каже те са си различни понятия.
Помия е когато се игнорират едни елементи за сметка на други-това е смисъла на темата.

Offline Hadj

• Adviser

Помия е когато се игнорират едни елементи за сметка на други-това е смисъла на темата.
  Веске раздела е  "кои сме" а не "кои сте" остави  ние да говорим за себе си,нямам никаква потребност ти да ми обесняваш кой съм,това са направили предците ми.

Offline muti6

• Adviser
Аферим аркадаш ама прочети писаното пак и помисли- етноса може и да включва религията но може и да е над религиозно понятие като включва повечко религии.
Религиите пък имат над етнически или мултиетнически характер понякога- та на моменти се явяват по широкото понятие.
Но независимо от това кое понятие е по широко те не бива да се смесват защото са различни неща.
А относно това което пишеш за независимостта на етноса от нацията - ами може и така да се каже те са си различни понятия.
Да, доста словоблудство, чак и аз се отегчих ...

Offline Hadj

• Adviser
      "глупендерското" отдавна е измислено.Официалното определение  от  "държавните" историци в България е:"Помаците са българи които  изпълняват мохамеданска ???   вяра т.е. бългъромохамедани".Една армия тук във форума постоянно ни натяква това-как сме потурчени и насила сме приели исляма,не игнорирай голимите им "доводи".Пък по-"глупендеско" от помак-юдеин и най "умната" глава не може да измисли

Offline 1pomak

• Member
  • **
Защо да няма помаци-юдеи, бе чоджуклар?
В този сайт най-убедителната теория е, че сме араби. И аз избрах да стана юдеин за има малко различие в помашкото многообразие. Все сме си братя семити. Нека да не се делим :))

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Veroiqtno byrkash Pomacite s Hazarite i Kаrаимite(кримските евреи) ?

Offline 1pomak

• Member
  • **
Няма грешка ве, човек. Щом сме дошли от Сирия 7-8 век, е много вероятно да сме евреи, понеже тогава многзинството население на Сирия е било еврейско,.

Offline Сидхарта

• Historian
Да, доста словоблудство, чак и аз се отегчих ...
Аман ефенди-с никого не блудствам религията не ми го позволява.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42