Author Topic: Етнос и Религия- дали разбираме разликата  (Read 142619 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Изкривихте" темата...
Вкл. и тематиката

Offline ProudPomak

• Member
  • **
  • Повечето истински помаци тук имат минусов Respect
Замислете се...
« Reply #226 on: June 11, 2010, 23:03 »
За справка: моят отговор в момента към тази тема е № 237. Всеки посетител на форума, може да види, че в тази тема от Отговор № 186 до Отговор № 220 включително (като изключим 3-4 отговора помежду им, съдържащи молби от участници в дискусиите да се спре с писането на глупости) няма никаква смислена информация по темата - в отговор на която тези отговори са дадени. Това са около 30 отговора, един след друг, без никакъв смисъл в тази тема!
Моля замислете се на кого от четящите тази тема ще му бъде приятно да прочете към 30 последователни отговора без никакъв смисъл и без връзка с темата. Нещо повече: подобни дискусии отблъскват потенциални потребители на този сайт да участват и да изказват мнението си. Може би трябва по-сериозна модераторска или администраторска намеса към потребители, пишещи подобни глупости, за да се опази престижа на форума и сайта да стане предпочитано място за възпитани хора с уважение и разбиране към събеседниците. Защото на никого не му е приятно да чете глупости.

neru

• Guest
Тук стана литературно пространство. Душата изяде разума.
Именно предубедеността, с която е бъкано тук, не понася друго мнение. Дори есеистиката не може да прикрие дупките в логиката ви-ТОВА го казвам на тези ,които си присвоиха лиценза на Първи помаци сред останалите. За театъра на съзнанието вероятно всичко е достатъчно, но не повече от материал за художествено произведение. Идва някоѝ и казва ние сме араби,идва друг-турци,ще доѝде трети след написаното от мен и  ще се е-ава!Истината е една-имаме една Родина и не остава друг шанс освен да се хванем за ръце !Дали хорото е шопско,от тракия или северна България, да го изиграем както се полага !Така,че да грабнем очите на света ! И чак тогава да започнем да гледаме и дребните неща!Коѝ арабин и не знам още какъв! Хаѝде, лека нощ!

Offline Hadj

• Adviser
Истината е една-имаме една Родина и не остава друг шанс освен да се хванем за ръце !Дали хорото е шопско,от тракия или северна България, да го изиграем както се полага !
Това за Родината и хорото много добре казано,но дано не съм до теб на хорото ,че ако започнеш отново тъпо и упорито с предизвикателните си въпроси ще объркаме стъпките на хорото

neru

• Guest
Това за Родината и хорото много добре казано,но дано не съм до теб на хорото ,че ако започнеш отново тъпо и упорито с предизвикателните си въпроси ще объркаме стъпките на хорото

Точно такива като теб визирам!-
"ще доѝде трети след написаното от мен и  ще се ебава!"

neru

• Guest
Hradj kаза - " с предизвикателните си въпроси ще объркаме стъпките на хорото"-
Неру рече- В предизвикателството е Истината!Там се вижда ,коѝ е в ритъм!

Offline Hadj

• Adviser
Точно такива като теб визирам!-
"ще доѝде трети след написаното от мен и  ще се ебава!"
  И с точно такива като теб хоро не става,играй си играта ни не се бъзикай с религията ни.Хайде чао и  много ти здраве от врачката от Катранчикур.

neru

• Guest
Hradj,думата "бъзикаѝ" никога не бих я употребил заедно с думата религия!По- скоро бих казал -" не се подиграваѝ".
А това ,което си написал го прочетох още в 2 без 5 h тази сутрин!

Offline Seiko

• Global moderator
Хадис Ибн ел- кайим казва: „ В ал-уаабилус- сайиб мин ал-Калими’ т- Тайиб, че един от Селеф казал: „Наистина, един раб извършва грях с който влиза в Рая, а друг извършва добро дело, с което влиза в Ада”. Тогава го попитали: „ Но как така?” А той отговорил: „този който извършва греха постоянно мисли за него, което е причина той да се страхува от извършеното, да съжалява, да скърби за него и да се срамува от Господаря си, най-Великият, заради него. Той се изправи пред Аллах със съкрушено сърце и с глава, приведена в смирение. И така този грях е по-полезен за него отколкото много действия на подчинение, ако го кара да придобие смирение и скромност- което води до щастие за раба и до успех и то до такава степен, че грехът му става причина той да влезе в Рая. А колкото до извършилият добро, то той не смята това добро за благо от неговия Господ, по скоро той става арогантен и удивен от себе си, казвайки: „Аз постигнах това и това, и това, и това. И така по-нататък това го прави още по самоуверен и арогантен, докато стигне до там, че това да стане причина за неговото унищожение.”
Когато отида там ще ти кажа , а може и сам да разбереш ако се засечем в рая   
Прекопирано от профила на Висш Ислямски Институт в Facebook

Offline ficinka

• Adviser
А колкото до извършилият добро, то той не смята това добро за благо от неговия Господ, по скоро той става арогантен и удивен от себе си, казвайки: „Аз постигнах това и това, и това, и това. И така по-нататък това го прави още по самоуверен и арогантен, докато стигне до там, че това да стане причина за неговото унищожение.    Много мъдри думи Sevim ,определено успя да ме накараш да се чувствам зле от думите си , цитатът беше една шега , всеки сам ще отговяря за делата си ,„Наистина, един раб извършва грях с който влиза в Рая, а друг извършва добро дело, с което влиза в Ада”. 

Offline Seiko

• Global moderator
Fisinka тези думи несъм ги измислил аз и ни наи малко съм искал ти да се разкаиваш от думите си , просто искаше ми се този материал да покаже че когато става въпрос за религия трябва да се пишат точни неща а не да се говори безразборно.Извиняваи!

Offline ultras_as23

• Member
  • **
 Моето мнение/не искам да ангажирам никого с него/
 е следното:
 Етнос и релиигия нямат и не могат да имат нищо общо по между си.
 Изключение правят само евреите - при тях тези две понятия са синкретични синоними
 - т.е. ти си такъв каквато е религията ти - т.е. щом си евреин значи изповядваш юдаизма
 ,а щом изповядваш юдаизма - значи си евреин.
 Но да се върна на мисълта си. Защо според мен,религията няма нищо общо с
 етническата принадлежност на индивида?
 Ето примери:
 През ІІІв.пр.н.е.,Китай приема будизма от монаси от Индия.
 Станаха ли китайците - индийци? Не!
 През 863г. българите приеха православното християнство
 от Византия.Станахме ли ние византийци или гърци? Не!
 В края на ХІІІв.,османските турци от племето огузи и по точно от
 клона му "Кайъ",начело с вожда им - Ертогрул/баща на султан Осман І Гази
 1299-1326/,приемат исляма.Днес турците турци ли са или араби?
 Станаха ли те след приемането на исляма араби? Не!
 Това е моето мнение,казах си го.Очаквам вашите такива.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Моето мнение/не искам да ангажирам никого с него/
 е следното:
 Етнос и релиигия нямат и не могат да имат нищо общо по между си.
 Изключение правят само евреите - при тях тези две понятия са синкретични синоними
 - т.е. ти си такъв каквато е религията ти - т.е. щом си евреин значи изповядваш юдаизма
 ,а щом изповядваш юдаизма - значи си евреин.
 Но да се върна на мисълта си. Защо според мен,религията няма нищо общо с
 етническата принадлежност на индивида?
 Ето примери:
 През ІІІв.пр.н.е.,Китай приема будизма от монаси от Индия.
 Станаха ли китайците - индийци? Не!
 През 863г. българите приеха православното християнство
 от Византия.Станахме ли ние византийци или гърци? Не!
 В края на ХІІІв.,османските турци от племето огузи и по точно от
 клона му "Кайъ",начело с вожда им - Ертогрул/баща на султан Осман І Гази
 1299-1326/,приемат исляма.Днес турците турци ли са или араби?
 Станаха ли те след приемането на исляма араби? Не!
 Това е моето мнение,казах си го.Очаквам вашите такива.

Прав си,но има едно но!!!
Опитаха ли се гърците да ни направят гърци-да
Опити колкото щеш през османския период-и погърчените българи не са малко-близо 1/3 Гърция.
Опити за потурчване на българи спрямо религията колкото щеш-няма реална бройка на Потурчените българи.(не разбирайте помюсюлманчени).

Това е така защото спрямо гръцката конституция елин е всеки православен християнин-оттук и парадокса славяногласни елини ;D  ,но с течение на времето се превръщат само в елини.

При мюсюлманите е същото:
В Османската империя рано приелите исляма българи с течение на времето са загубили своя език и са се превърнали в турци-примери за това колкото щеш,защото в миналото не се говорело за християни и мюсюлмани от простолюдието а,за българи и турци,т.е. в ареала на българките земи ако е християнин е българин,ако е мюсюлманин е турчин-така се стига до парадокса,че две линии на един род-християнската са се смятали за българи,а мюсюлманската за турци обуславяйки се на религията.

Offline ultras_as23

• Member
  • **
 И ти си прав но и при тебе има едно НО.
 И това НО се състои в следното:
 доколко самият човек,позволява да го правят на такъв какъвто
 всъщност той никога не е бил. Т.е. ставаш еди какъв си,но само ако сам пожелаеш да бъдеш такъв
 и никой под никакъв начин и предтекст да не ти го натрапва - било то доброволно или насилствено.
С други думи ако искаш бъди си сам еди какъв си,но ти самият лично и сам да желаеш да бъдеш такъв.
 В протоколите на ООН от 1947г. се казва следното:
 "Всеки е точно такъв за какъвто се определя самият той.".
 Е,сега съм ясен нали?Защото тук говорим за положението през ХХІв.,а не за миналите времена.
Отбиваш темата в съвсем друга насока. ;)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
И ти си прав но и при тебе има едно НО.
 И това НО се състои в следното:
 доколко самият човек,позволява да го правят на такъв какъвто
 всъщност той никога не е бил. Т.е. ставаш еди какъв си,но само ако сам пожелаеш да бъдеш такъв
 и никой под никакъв начин и предтекст да не ти го натрапва - било то доброволно или насилствено.
С други думи ако искаш бъди си сам еди какъв си,но ти самият лично и сам да желаеш да бъдеш такъв.
 В протоколите на ООН от 1947г. се казва следното:
 "Всеки е точно такъв за какъвто се определя самият той.".
 Е,сега съм ясен нали?Защото тук говорим за положението през ХХІв.,а не за миналите времена.
Отбиваш темата в съвсем друга насока. ;)

Лошото е,че с миналото се опитваме да оправдаем сегашни грешки и постъпки.