Author Topic: Етнос и Религия- дали разбираме разликата  (Read 141140 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline ficinka

• Adviser
Предлагам да изложите тезите си за произходът на помаците в тема подходяща за тази цел.Благодаря за разбирането. :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Предлагам да изложите тезите си за произходът на помаците в тема подходяща за тази цел.Благодаря за разбирането. :)
Добро, согласен сум со мојата голема пријателка  и вистинска горда македонка Фици!

neru

• Guest

Пък аз искам да попитам, къде е мястото в рая на жената според исляма?За мъжете ясно- при чернооки хубавици!!Не синеоки,зеленооки,светлооки а чернооки!Та ако може помогнете ми с информация!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Пък аз искам да попитам, къде е мястото в рая на жената според исляма?За мъжете ясно- при чернооки хубавици!!Не синеоки,зеленооки,светлооки а чернооки!Та ако може помогнете ми с информация!
На жената местото е кај едри млади македонци!

Offline ficinka

• Adviser
Ако беше жена щях да разбера защо те вълнува  този въпрос ,   ;D но да не спамим повече темата моля. :)

neru

• Guest
С тези смаѝлита направи цял комикс.Аз питам сериозно!!!Не съм запознат!Честно!

neru

• Guest
Питам съвсем честно!Ако някоѝ знае,моля да ми отговори според Корана!

Offline Сидхарта

• Historian
Питам съвсем честно!Ако някоѝ знае,моля да ми отговори според Корана!
Мога да ти отговорам според шопското разбиранье-''Козата си сака пръч''.
А иначе сериозно- сигурно има кой да те светне експерти боллук.

neru

• Guest
И друго,кого според Корана чакате като съдия?

Offline 1pomak

• Member
  • **
Сигурно не сте забелязали, че най-масово разпространените имена сред мъжете помаци са традиционно еврейски.
Нека да видим: Давид, Аврам, Якоб, Сами (особнено масово в Смолянско), Ефрем, Самуел (от Исмаил) и оше няколко, но сега за тези се сещам на прима виста защото лично познавам много помаци с тези имена.

neru

• Guest

Сигурно не сте забелязали, че най-масово разпространените имена сред мъжете помаци са традиционно еврейски.
Нека да видим: Давид, Аврам, Якоб, Сами (особнено масово в Смолянско), Ефрем, Самуел (от Исмаил) и оше няколко, но сега за тези се сещам на прима виста защото лично познавам много помаци с тези имена.
[/quote]
И двете религии християнска и ислямска са АВРААМИСТИЧНИ.Дали ти викат Петър,Симеон ,Симон„Сюлеѝман,Соломон и други подобни, почти всички имат корен с евреѝската религия,

neru

• Guest
Пак ме започнаха на личната ми поща в абв.бг.То не са псувни ,направо чудо!И поради что ве джанъм?

Offline 1pomak

• Member
  • **
Затова казвам, че идвайки на Балканите в 7-8 век започват да ни разглеждат като богомили и павликяни, но ние реално сме си били най-обикновени евреи. Те затова ни наричали едно време сектанти и богохулници. И сме си били затворено общество с наши си вярвания и празници.
Но тъй като след идването на испанските евреи в Османската империя се наложило все пак на лингвистично-народно ниво да се постави разграничение между испанските и балканските евреи, на нас удобно ни сложили епитета помаци, идващо от "помагам, лоялен съм" на османските власти.
Но какво става в по-ново време. В края на 19 век из Европа отнова се надига антиеврейска вълна и ние по един или друг начин биваме принудени да приемем други религии с които да отървем кожата: едни стават мюсюлмани, други християни.
И добре, че така се е случило, защото всичко за нас щеше да свърши в газовите камери на Аушвиц. Така че историята ни е твърде прозаична и естествена.

Offline 1pomak

• Member
  • **
Например Хюсеин Мехмед в неговата книга се позовава на няколко пъти на документи и артефакти специално за ритуала обрязване.
Това е факт, но лично мене много ме подразни, че той директно е споменал, че това е мюсюлмански обичай, без да спомене истината, че това ни е останло от юдейския период. Обрязване има и при двете религии. Нека да направя това важно уточнение.

Offline Сидхарта

• Historian
Пак ме започнаха на личната ми поща в абв.бг.То не са псувни ,направо чудо!И поради что ве джанъм?
Джавахарлал приятелю ,любопитството винаги се заплаща ,така сигурно е и в твоя случай.
Трънлив , нелек меко казано е пътя на познанието, но ти дерзай.