Author Topic: Насилието ne води Света към добро!  (Read 5621 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ще ви постна един постинг на една българка която вземайки гражданска позиция ....показва своите си човешки качества.А разказаното от нея .....е страшно.Тя разказва за един излизащ от Софийската джамия (събота вечер)и .....пребит от няколко млади хора ....и то по жесток начин.Специално аз самият съм потресен.И си зададох въпроса дали не започват новите комитаджийства във новото време ...и то кога сме във ЕС.Насилието не води до никакво добро!То води до други още по опасни прийоми за отмъщение.Близо ни е Косово,и Босна и Македония!!!Хора от всички етноси да се обидиним срещу омразата и насилието!!!!

Поствам ви постинга на Виктория .

Конкретен повод да напиша тази тема е един  кошмарен инцидент, на който бях свидетелка снощи, в събота вечерта и стана пред очите ми! Също така ми се струва, че ще е полезно в една обособена тема да се коментира този много голям проблем за нашето общество, засилвящия се шовинизъм!
За мен като истинска патриотка, националистка, е важно да се направи това разграничение между родолюбието, национализма и шовинизма. Самата аз съм огорчена,че и  някои българи във форума, си позволяват на моменти да пишат с един шовинистичен, антидемократичен език(казала съм кои трима визирам за техния език на омразата в другата тема).
 Инцидента, които стана снощи ме потресе и още съм шокирана! Всичко се разви пред очите ми, на метри от мен. Бях с компания- три момичета бяхме и едно момче. Връщахме се от заведение, където се почерпихме за Рождения ден на една от приятелките ми.Бяхме в една посока и заедно чакахме трамвая на спирката. Действието се развиваше на спирката срещу Централните хали. Вече се беше смрачило. Всеки софиянец знае, че срещу Халите е Джамията. Кошмарът започна, когато чухме крясъците на някакви хора зад нас и се обърнахме да видим какво става. Имахме фронтален поглед срщу входа на джамията. Видях как от лявата посока четирима младежи, на възраст между 20 и 25 години, по мое мнение, тичаха  към входа на джамията и викаха. Там имаше дин човек на около 50 години, който изглежда току-що е бил излязал от там, със сигурност е бил турчин. В това съм убедена, защото го чух като викаше за помощ и се опитваше да омилостиви нападателите.Говореше много добре български, арабите не говорят така добре езика ни.
  Четиримата младежи му налетяха, освирепяли, и започнаха да го блъскат и ритат. Повалиха го на земята, като му крещяха: " Мръсен турчин, ще те заколим!" " Всичките резаци ще ви избием", " Махайте се в Анадола, фесове гадни", " Като вземем властта ше ви избием всички" , " На сапун"...
И още много подобни цинични и вулгарни реплики чух, които ме е срам да цитирам. Псуваха и ритаха човека навсякъде, дори това, че той беше паднал и беше беззащитен не ги омилостиви.
 Четиримата бяха като дрогирани. И всичко това ставаше на метри пред мен и приятелите ме, както и пред останалите хора, които чакаха на спирката. Човекът, докато го ритаха и удряха, го чух да ги пита "Защо ме биете, моля ви се спрете, какво съм виновен?" А отговорът на едни от биячите беше: "Щом си турчин си виновен" и му се изхрачи в лицето.
Както казах, на спирката имаше и други хора, но повечето бяха жени, имаше и няколко старци, пенсионери. Всички гледаха ужасени и изплашени. Един дядо се приближи към младежите, които продължаваха да обиждат и да удрят турчина, и им каза да спрат, да оставят човека на мира, дори ги заплаши, че ще извика полицията. Реакцията на един от младежите беше чудовищна. Той се прлиближи към дядото и му се развика: " Мръсен пенсионер, млъквай ти да не си Кириак Стефчов, българин с фес ли си?" и го изрита и го блъсна така силно, че дядото падна. Жените от спирката започнаха да викат за помощ, създаде се суматоха, при която дори някои от автомоблните шофьори спряха, и излязоха от колите да видят какво става. Струпаха се доста хора и чак тогава биячите оставиха човека на мира и избягаха. Като на тръгване единия от тях извади нож и се развика към тълпата, че като взмета властта щели да убият всички турци, но също и всички българи, които им слугуват и ги защитават.
 Хората изправиха турчина, помогнаха му да стане и един мъж дори прояви голямо разбиране и човещина, и го покани да го закара с колата си към Пирогов, за да го прегледат лекарите.
  Разказвам цялата история,защото бях потресена. Чувала съм, че е имало подобни междуеттнически вражди и караници в провинцията, но това се случи пред очите ми, и то в центъра на София!

Offline Rahmie

• Charter member
Ynt: Насилието не води Света към добро!
« Reply #1 on: February 16, 2009, 14:59 »
Vsyakakv vid nasilie e ujasyavashto!
I nay loshoto e che horata, koito sa bili nablizo ne sa vzeli nikakvo uchastie za da pomognat ili po tochno da go sprat...Jalko dnes choveshkoto vav horata namalyava sas vseki izminat den...!

Isyankar

• Guest
Ynt: Насилието довежда до насилие!!!
« Reply #2 on: February 16, 2009, 15:01 »
Насилието довежда до насилие - правилно !

Да не бъда разбран погрешно с въпроса си, но тези горните дето са били в случая - "Чие насилие ги е довело до това насилие" ?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #3 on: February 16, 2009, 15:17 »
Неправилно формулирано заглавие на темата. Иначе случката е ужасяваща, но по-лошото е, че в подобни хулигански прояви на преден план се изтъква етническия или религиозен мотив на извършителите. Идва ред на новото /контра/ насилие, подбудено от същите мотиви. Навлизаме в омагьосен кръг и така до безкрайност.

В действителност, престъпността няма религия и етност.

Isyankar

• Guest
« Reply #4 on: February 16, 2009, 15:24 »
mustafa_b

Съгласен съм, че заглавието е провокативно и неправилно.

Престъпността не се ражда винаги от насилие ... Това тяхното е вандалска и престъпна постъпка....уж след убийството на Балтов - подобни случаи на безпричинни пребивавания щяха да бъдат жестоко наказвани, но уви .....

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #5 on: February 16, 2009, 16:30 »
mustafa_b

Съгласен съм, че заглавието е провокативно и неправилно.

Престъпността не се ражда винаги от насилие ... Това тяхното е вандалска и престъпна постъпка....уж след убийството на Балтов - подобни случаи на безпричинни пребивавания щяха да бъдат жестоко наказвани, но уви .....

Във този случай все пак ми даде надежда че,хората които са били там  са проявили милсърдие.Един се опитал да помогне и той бил бит.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #6 on: February 17, 2009, 01:42 »
И аз споделям мненията, че заглавието на темата е доста провокативно. 

Както и да се погледне, в случая, както е описан, става дума за един вандалски и престъпен акт.  Бих искал да обърна внимание и на наблюдателите.  Толкова ли не се е намерил някой, който да окаже съдействие на пострадалия... Явно хората ги е страх.  Тук трябва да се замислим, че всеки от нас може да е на мястото на бития човек, при това само защото е различен по някакъв признак /не само национален или религиозен/ в очите на такива изроди.     

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Насилието ne води Света към добро!
« Reply #7 on: February 17, 2009, 06:22 »
Тео,промених Темата на" Насилието не води Света към добро"! Както виждаш по горе съфорумниците ни сами признават,че предишното заглавие на темата беше провокативно,и моля когато цитираш тук постинги от други Форуми не е нужно да ги рекламираш.По горе текста е от друг форум дето сте пренесли тука.Ок,добре е да дадем гласност на това,съгласен съм! Никой не желае насилие,независимо над кого и как е извършено! А такива за съжаление стават всеки ден по света.Нека споделим и да се опазим от такива!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Насилието ne води Света към добро!
« Reply #8 on: February 17, 2009, 14:53 »
"Песен за братството" /"Адем"/, в изпълнение на Шериф Кайран. Песента представлява призив за край на насилието на етнически и всякакъв друг признак. Пее се на турски и кюрдски. Няма как да не забележите думата "бъратии" - братство /kardeşlik/.

- Братя и сестри, всички ние сме деца на Адем и Хавва. Нашите бащи и дядовци също са братя. Затова - братството, братството, да живее братството!

- Последният Пророк Мухаммед /Аллах да го благослови и с мир да го дари/ е казал:
"О, хора! Господ е един. И вашият баща е един. Всички сте деца на Адем /АС/, а Адем е създаден от пръст. Арабите нямат предимство пред тези, които не са араби, както и обратното. Червеният цвят на кожата няма предимство над черния, нито пък черният над червения. Предимството е единствено в страха пред Бог /"Таква"/.
"   

http://www.youtube.com/watch?v=uWUcN4mteIc#hq