Author Topic: Да опознаем "Исляма"-Теми,които ни вълнуват  (Read 104850 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
Шали,това е лично мнение,но показва непознаване на ислямските правила и закони....Така,че ако имате интерес  прочетете.

Взимам бележка от забележката и се извинявам за разпростарнението на свободните си размишления без уточнението, че са такива - прецених, че едва ли ще ги вземе на сериозно Светла. :)
Поздрав, Мутиш!

Offline ProudPomak

• Member
  • **
  • Повечето истински помаци тук имат минусов Respect
Quote from: Балканджия
Quote from: Svetla
Виждала съм, виждам всеки ден и съм общувала с такива в Турция, Мароко, Индия, Франция и Тунис. Досега не съм чула някой да е казал пред мен, че детето му ще се ожени/омъжи за друговерец.
Между страните които си изброила не виждам България. Запознай се и общувай с български мюсюлмани и ще се промениш мнението!

По какво Мюсюлманите в България се различават по религия от Мюсюлманите от други страни? Исляма като религия е един и същ и всеки, който почита тази религия в чистата и форма, трябва да се придържа към правилата и. Факта, че в България има хора, които се наричат Мюсюлмани, без да се придържат към правилата на Исляма не значи, че те са истински Мюсюлмани след като искат да се наричат такива.

Offline Svetla

• Advanced member
Цитат на: Шали в Ноември 23, 2010, 15:57:03

Правото да се влюбиш и обичаш не подлежи на регулация ;) Нямат право да се омъжват - това е друго :)

Шали,това е лично мнение,но показва непознаване на ислямските правила и закони.Практическите въпроси на взаимоотношенията между мюсюлманите и ахл ал-китаб(това са хората на писанието,а кои са те сама си отговори) се разглеждат от ФИКХА. В случая тази ислямска наука регламентира въпросите за изграждането на нови храмове от друговерците,, за възможностите мюсюлмани да встъпват в брак с тях или да ядат приготвена от тях храна.Така,че ако имате интерес  прочетете.

А горните три постинга казват друго...

Offline ProudPomak

• Member
  • **
... Така,че ако имате интерес  прочетете.

А Вие, уважаема, след като сте толкова "начетена", защо не се опитате да обясните как стоят нещата вместо да питате други "неначетени" да Ви обясняват?!

Offline Svetla

• Advanced member
Отговор на подобно "подхвърляне" е излишен. Казах вече какви са ми личните наблюдения, по-вещи от мен в исляма ми отговориха изчерпателно. Вие не следите предишните  постинги.

Offline muti6

• Adviser

Светла,това е от ъгъла на пречупване.Виновни нема. ;)

Offline ProudPomak

• Member
  • **
Отговор на подобно "подхвърляне" е излишен. Казах вече какви са ми личните наблюдения, по-вещи от мен в исляма ми отговориха изчерпателно. Вие не следите предишните  постинги.

Липсата на желание от Ваша страна да се обясни е свързано или с мързел, или с нежелание - и при двете от които е по-добре да си мълчите, като липсват обясненията. Достатъчно добре следя постингите Ви и смея да твърдя, че в тях се усеща доста подигравателно отношение към Помаците - тук няма място за подигравки.

Offline Svetla

• Advanced member
ПрудПомак, "чувствителността" ви е много избирателна. Мислех си, че когато човек се обръща няколко пъти на ден със сърцето си към Бога е по-смирен, явно живея в заблуда.

Не виждате ли темата "Да опознаем исляма", а не "Опознайте исляма"?!  8)

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Най-обичаното създание от Аллах – Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал:

„Ей хора, никакъв пратеник или апостол не ще дойде след мен и никаква вяра не ще възникне.

Ей хора, тогава обмисляйте добре и вниквайте в думите ми, които ви предавам!
...След... мен оставям две неща:
Свещения Коран и Благородния ми Суннет, ако ги следвате никога няма да се заблудите.

Нека всички тези, които ме слушат сега да предадат това послание на останалите, те на други и последните да ме разберат по-добре от тези, които ме слушат в момента.”

Offline muti6

• Adviser
Сърцето на Коран е сура Йа-син. Който го чете за задоволството на Аллах с надеждата да получи наградата си на другия свят, Аллах ще го опрости.* Четете го и на умрелите ви.**”
(Абу Дауд, Дженаиз 20)

36 Сура Йа Син
СУРА ЙА СИН
(ЙА СИН)
Меканска, с изключение на знамение 45, което е мединско. Съдържа 83 знамения.
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

1.  Йа. Син.
2.  Кълна се в мъдрия Коран!
3.  [О, Мухаммад] ти наистина си от пратениците
4.  по правия път
5.  низпослан от Всемогъщия, Милосърдния,
6.  за да предупредиш хора, чиито бащи не бяха предупредени, затова са нехайни.
7.  Сбъдна се словото за повечето от тях те не са вярващи,
8.  и сложихме на врата им окови до брадата, и са държани с вдигната глава.
9.  И сложихме пред тях ограда, и зад тях ограда, и ги затулихме, та не виждат.
(Пътищата на вярата са затворени за тях, затова истината е недостъпна.)
10.  И е все едно дали ги предупреждаваш или не ги предупреждаваш, те не вярват.
11.  Ти убеждаваш само онзи, който следва Напомнянето и в уединение се страхува от Всемилостивия. Благовествай го за опрощение и щедра награда!
12.  Ние съживяваме мъртвите. И записваме какво са направили отнапред, и следите им подир тях, и отбелязваме всичко в ясна книга.
(Съживяването на мъртвите се тълкува и като извеждане на невежите към правия път, и като обръщане на съдружаващите от многобожието към истинската вяра.)
13.  И им дай пример с жителите на селището, при което дойдоха пратениците!
14.  Изпратихме им двама, а те ги взеха за лъжци. Тогава ги подкрепихме с трети и рекоха: “Наистина сме изпратени при вас.”
15.  Рекоха: “Вие сте само хора като нас. Всемилостивия не е низпослал нищо. Вие само лъжете.”
16.  Рекоха [пратениците]: “Нашият Господ знае, че наистина сме изпратени при вас.
17. Наш дълг е само ясното послание.”
18.  Рекоха: “Предчувстваме злочестие от вас. Ако не престанете, ще ви пребием с камъни и ще ви сполети от нас болезнено мъчение.”
19.  Рекоха: “Злочестието ви е от самите вас. Нима да ви се напомня [е злочестие]? Вие сте престъпващи хора.”
20.  И дойде мъж от другия край на града устремен. Рече: “О, народе мой, последвайте пратениците!
21.  Последвайте онези, които не търсят отплата от вас и са на правия път!
22.  И защо да не служа на Онзи, Който ме е сътворил и при Когото ще бъдете върнати?
23.  Нима ще приема други богове, а не Него? Ако Всемилостивия поиска да ме сполети беда, тяхното застъпничество не ще ме избави от нищо и не ще ме спасят.
24.  Тогава ще съм в явна заблуда.
25.  Аз повярвах във вашия Господ [о, пратеници], чуйте ме!”
(След тези думи хората, пред които проповядвал, го убили с камъни и, умирайки, той чул цитираните по-долу слова.)
26.  Речено му бе: “Влез в Рая!” Рече: “Ах, да знаеше моят народ
27.  как ме опрости моят Господ и ме стори от удостоените!”
28.  И не изпратихме срещу народа му след него войнство от небето. Нямаше [нужда] да изпратим.
29.  Бе само един Вик и ето ги изпепелени!
30.  О, горко на рабите! Не идва при тях пратеник, без да се подиграят с него.
31.  Не виждат ли колко поколения преди тях погубихме? Те не ще се завърнат при тях.
32.  А всички при Нас ще бъдат доведени.
33.  И мъртвата земя е знамение за тях. Ние я съживяваме и изваждаме от нея зърно, от което ядат.
34.  И създаваме там градини с палми и грозде, и сторваме там да бликнат извори,
35.  за да ядат от техните плодове и от онова, което със своите ръце придобиват. Не ще ли бъдат признателни?
36.  Пречист е Онзи, Който сътвори  по двойки всичко от онова, което земята ражда, и от тях самите, и от онова, което не знаят!
37.  И нощта е знамение за тях. Ние отделяме от нея деня и ето ги в мрак!
38.  И слънцето е устремено към своето местопребивание. Така е отредил Всемогъщия, Всезнаещия.
39.  И на луната отредихме фази, докато заприлича на изсъхнала палмова клонка.
40.  Нито слънцето може да настигне луната, нито нощта да изпревари деня. Всички по своя орбита плават.
41.  И знамение за тях е, че пренесохме бащите им [с Нух] в натоварения Ковчег.
42.  И създадохме за тях негови подобия, на които се возят.
43.  И ако пожелаем, ще ги издавим и нито ще имат избавител, нито ще бъдат спасени,
44.  освен по милост от Нас и за временна наслада.
45.  И когато им се рече: “Бойте се от онова, което е било преди вас и от онова, което ще бъде след вас [в Съдния ден], за да бъдете помилвани!”,
46.  и всякога, щом дойде при тях знамение от знаменията на техния Господ, те се отдръпват.
47.  И когато им се рече: “Раздавайте от онова, което Аллах ви е дал!”, неверниците казват на вярващите: “Нима да храним онзи, когото, ако Аллах пожелае, би го нахранил? Вие сте в явна заблуда.”
48.  И казват: “Кога [ще се сбъдне] това обещание, ако говорите истината?”
49.  Очаква ги само един Вик, който ще ги сграбчи, както спорят.
50.  И не ще съумеят нито да се разпоредят, нито при семействата си да се завърнат.
51.  И ще се протръби с Рога, и ето ги от гробовете към своя Господ се втурват!
52.  Ще рекат: “О, горко ни! Кой ни възкреси от нашите гробове?” [Ще им се каже:] “Това е, което Всемилостивия обеща, и пратениците говореха истината.”
53.  Ще е само един Вик и ето ги всички при Нас доведени!
54.  Днес никой не ще бъде угнетен с нищо и ще ви се въздаде само за онова, което сте вършили.
55.  Обитателите на Рая Днес ще са заети с наслади.
56.  Те и съпругите им ще са на сянка, облегнати на престоли.
57.  Там ще имат плодове и ще имат, каквото пожелаят.
58.  [И ще им се каже:] “Мир!” Слово от милосърдния Господ.
59.  Отделете се Днес, о, престъпници!
60.  Не ви ли повелих, о, синове на Адам, да не служите на сатаната? Той е ваш явен враг.
61.  А на Мен да служите! Това е правият път.
62.  Заблуди той много народи сред вас. Не сте ли проумели?
63.  Това е Адът, който ви бе обещан.
64.  Горете Днес в него, защото бяхте неверници!
65.  Днес ще запечатаме устата им и ще Ни говорят ръцете им, и ще свидетелстват краката им какво са придобили.
66.  И ако пожелаехме, щяхме да ги ослепим и щяха да се блъскат по пътя. Как тогава биха виждали?
67.  И ако пожелаехме, на място щяхме да променим вида им и нямаше да могат нито да вървят напред, нито да се връщат.
68.  И на когото дадем дълголетие, преобръщаме неговата природа. Нима не проумяват?
69.  [Мухаммад] нито го научихме на поезия, нито му подобава. Това [на което го научихме] е само напомняне и ясен Коран,
70.  за да предупреди онзи, който е жив, и да се сбъдне Словото спрямо неверниците.
71.  Нима не виждат, че измежду онова, което Ние сътворихме за тях, създадохме добитък, а те го владеят?
72.  И им го подчинихме от него са ездитните им животни и от него ядат.
73.  И от него имат други облаги, и за пиене. Не ще ли бъдат признателни?
74.  И вместо Аллах приеха други богове, за да им се помогне.
75.  Не могат те да им помогнат и срещу тях ще бъдат войнство, което ще бъде доведено [в Съдния ден].
76.  И да не те наскърбяват словата им! Ние най-добре знаем какво спотайват и какво разкриват.
77.  Не вижда ли човекът, че Ние го сътворихме от частица сперма? А ето го явен противник!
78.  И дава той пример на Нас, а своето сътворяване забравя. И казва: “Кой ще съживи костите, след като станат на пръст?”
79.  Кажи: “Ще ги съживи Онзи, Който ги сътвори първия път. Той знае всичко как се сътворява.
80.  Онзи, Който стори за вас огън от зеленото дърво и ето ви от него палите!”
81.  А нима Онзи, Който сътвори небесата и земята, не е способен да сътвори подобни [хора]? Да! Той е Всетворящия, Всезнаещия.
82.  Повелята Му, когато желае нещо, е само да му каже: “Бъди!” И то става.
83.  Пречист е Онзи, в Чиито Ръце е владението на всяко нещо и при Когото ще бъдете върнати!

В имeто на Аллах Всемилостивия, Милосърдния!
Тази сура била низпослана в Мека, състои се от 83 аят. Започва с две букви от арабската азбука, следва клетва в Премъдрия Коран за това, че Мухаммад, салаллаху алайи уа саллам, е един от посланиците на Аллах, който е на правия път, показан от Корана, в Откровението, което му е низпослано от Аллах Превеликия и Всемилосърдния, за да може да призовава народа си. Сурата говори за тези, които не искали да слущат и отричали призивите и не повярвали. Нима увещанието е полезно само за онези, които слушат и приемат напомнянето и се боят от Аллах Всемилостивия? В сурата се указва това, че Аллах възкресява мъртвите и държи сметка за делата на работе Си. Също така Аллах разказва на меканските неверници притчата за борбата между вярващите, призоваващите към Аллах и неверниците, оспорващи призива към Исляма, и показва резултата за деянията на всяка една от тези групи.
В сурата се привеждат и доказателства за мощта на Аллах и тези доказателства водят до вяра и страх пред Неговото наказание, което ще ни застигне в Деня, когато на всяка душа ще бъде въздадено според извършеното от нея.
Тези, които ще влязат в Рая, ще се наслаждават на пребиваването си в райските градини и ще се радват, ще имат всичко, което пожелаят. А онези, които ще бъдат на изгнание в Ада, устата им ще бъдат запоечатани, ще говорят части от телата им. Ако Аллах пожелае, може да промени облика им.
Нима Аллах не е Този, който може да замени силата в слабост и ума – в малоумие, Този, които дава живот.
Аллах е защитил Своя пророк от илюзии, мистика и забрава и не го е карал да съчинява стихове. Не му подобава това.
Наистина Мухаммад салаллаху алайи уа саллам, бил пратен с Откровението – с ясния Коран, основан на логика, дадена от Аллах.
Аллах подчинил животните на хората – да ги ползват за придвижване.
Без да взимат предвид милостта и благослова от Аллах към рабите в техен интерес, те Му приписват съдружници, измислени безпомощни богове.
В края на сурата се обръща внимание на сътворяването на човека от Аллах от кал.
Аллах е Този, който е създал света, огъня и зелените дървета, небесата и земята, който е способен да съживи и изпепелените кости.
Когато пожелае нещо, Той само произнася „Бъди!” и творението става.
Слава на Аллах, Всевишния Владетел, в чиито ръце е властта над всичко и при Който ще се завърнем!
http://islambulgaria.blogspot.com/

Offline muti6

• Adviser
ФОРМУЛАТА НА СПОЛУКАТА
от Ali Hayraddin на 09 февруари 2011 г. в 17:20
СПОЛУКАТА ЗА ВЯРВАЩИТЕ
                                              /А. Хайраддин/

Вярата е основният фактор за сполуката и щастието на всеки човек. Потребността от нея е заложена в неговата същност и не може да я замени с друго, така е сътворен. Всеки, който се опитва да намери нейн заместител, в крайна сметка става жертва на това, което търси, защото друго не е в състояние да попълни нейното естествено място. Развръзката е с предизвестен край – обърканост и отчаяние.

Човекът днес е под изключителното въздействие на материализираното общество и рекламата му и е с очакване там да открие утеха, успех и щастие. Факта обаче, че материално обезпечения човек, без вярата не намира покой и щастие, красноречиво говори за  това, че тази посока няма да го отведе при сполуката и щастието. Обратното, както в миналото, така и днес сме свидетели на бедни хора, които чрез вярата са намерили покой и щастие.

Наред с това, че вярата дава отговор на съдбовни въпроси като: от къде идва човека, защо идва и къде отива, тя му дава устойчивост, целенасоченост, устременост – дава му заряд.

Човекът от нашето съвремие повече от всякога е ангажиран с търсене пътя на сполуката, на успеха. Необходимо е да споменем и безбройните учения днес, които по своеобразен начин са формирали у него и стереотип на мислене и възприемане. Отвсякъде му се предлагат варианти и той препуска ли препуска в така необятната и неизвестна шир на предизвикателствата, които го съблазняват. Голямата част от вярващите също са устремени в тази надпревара и са част от групата на препускащите. Пътят на сполуката, който ще се постараем да открием е необходимост за всеки човек на планетата земя, но тук конкретно ще говорим за вярващия.

След като е повярвал, често човек автоматично се причислява към онези, които Аллах Всевишния е похвалил в Свещения Коран. Вярата според исляма обаче, не е израз, само на едно вътрешно убеждение, а е съвкупност от убеждение, поведение и дела. Свидетели сме, как хора претендират за дадено нещо, но вършат съвсем друго. Откриваме претенции, които не намират израз в поведението и делата. Основавайки се на това, можем да говорим за два вида език, този, който гласно заявява и езика на поведението. Ето защо, вярата според исляма не се състои, само от заявяване и претенции, а е неразделно свързана с езика на поведението. Тя се състои от убеждение, утвърждаване с език и прилагане на дело.
Никак не е трудно да открием, че малко мюсюлмани днес, с поведение и дела покриват ислямските критерии. Ето защо, нека се насочим към първите стъпки от формулата на успеха за вярващите, посочена от Аллах Всевишния:

От Омар Ибн Хаттаб, Аллах да е доволен от него, се предава, че когато на Пратеника с.а.с. било низпославано откровение, около лицето му се чувал звук наподобяващ жужене на пчела. След един такъв случай, казва той, той се обърна към кибле, вдигна ръцете си и отправи дуа: „О, Аллах, надбави ни, не ни намалявай, почети ни, не ни унижавай! Придай ни, не ни лишавай! Предпоче ти ни, не предпочитай други пред нас! Бъди доволен от нас и ни стори доволни!” После рече: „Бяха ми низпослани десет айета, който ги изпълни, ще влезне в Дженнета” и изчете първите айети на сура Му`минун:

1. Сполуката е за вярващите,
2. които в своята молитва са смирени
3. и които от празнословието странят,
4. и които милостинята закат дават,
5. и които целомъдрието си пазят,
6. освен за техните съпруги или за владените от техните десници. Те не ще бъдат порицавани ­
7. а които се стремят към друго, освен това, тези са престъпващите, ­
8. и които повереното им и обетите си съблюдават,
9. и които своите молитви редовно отслужват,
10.    тези са наследниците,
11.    които ще наследят Градините на Фирдаус, там ще пребивават вечно.

ПЪРВА СТЪПКА НА СПОЛУКАТА – НАМАЗ В ОТДАДЕНОСТ

След като човек е повярвал в Аллах Теаля и е убеден в това: че Той е Господаря, от Който зависи, както появата му на света, така и края; че Той е Господаря на явното и скритото; Господаря на съдбата му, тогава той търси връзка с Него, за да предизвика Неговото одобрение и благоволение. Всъщност, това е закономерната позиция, израз на признателността и любовта към Всемогъщия, че човека е възлюбен и предпочетен да бъде човек.

Освен това, Той не го е оставил да прекара живота си в лутане и търсене на пътя, напътил го е, като му е изпратил указател /Свое Слово, в Което няма съмнение/ по който да се направляват благочестивите. А колко невежа и претенциозен е човека днес? Яхнал необузданите страсти на егото си, когато се касае за напътствие, за норми и закони на Създателя, виждаме да заявява: „Защо някой трябва да ми казва кое е добро и кое зло?” В същото време обаче, когато стане въпрос за човешки учения, разпоредби и предупреждения по дадени въпроси, същият този човек ги следва, без да има претенции, че е поучаван. Субханеллах, безобразно е човешкото упорство! Колко припрян и неразумен е човека. Сам той не намира друго, което да пасне на душата му и в което да намери утеха и покой и само, защото е казано в религиозно послание, високомерничи и упорства, останал под въздействие на превъзнесеното си его, а в същото време се увлича и вглъбено следва разни учения на себеподобни. Всевишния е дал пример всякакъв: Но най-много от всичко друго човек оспорва. /18:54/ 
 http://www.facebook.com/note.php?note_id=181276981909129&id=100000658476512
http://www.facebook.com/note.php?created&&note_id=181456398557854

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
Ванга - Религия и вяра

Vanga - Ванга - Религия и Вяра

Offline ibrahim65

• Moderator
Мойте уважения към тези хора на който Ванга е помогнала ако е истина. Обаче има неща който не се казват за нея. Доста се изопачава това което е казала. Особено в Русия, а в България това го правят русофилите , именно с подобни клипове, който са националистически, поръчкови. А това което не се казва за Ванга е фактът че тя признава че когато е изпадала в транс, някакво извънземно същество ѝ е казвало какво да предсказва. Това същество е имало вид на гущер, голямо колкото човек и много интилигентно. Нека не забравяме че цялото име на врачката родена в Македония е - Ванга Гущерова. Тоест логично е да се допусне че има някаква връзка с рептилийте. Но дали наистина Ванга е общувала с Рептил? Защо това се премълчава? Заради пропагандата срещу Македония ли?