Author Topic: Надгробен камък от Разложко с арабски надпис от 1250 г.  (Read 50347 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница

Кое точно ги задължава да не отбелязват Хиджра?

Поколенията след тях - за да не се бъркат с официалния календар в съответните територии.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Шам (Руслан му е името на човека, Шам е старото име на Сирия) е много навътре с материала. И друг път е дискутирал подобни надписи. На мен все ми се струва, че това е знака за хиджра, а и след като момичето го е посочило, никой не е изказал мнение. Все пак има някаква мистерия покрай тоя камък. Иначе в Разлог (Мехомия) е имало много помаци, обаче при Кресненско-разложкото въстание са избити. В книгата на Арденски "Загаснали огнища" е описано как са били изгорени, даже и жените, а после в пепелта се виждали плитките им  :(

Знакът под годината всъщност е арабската дума "сена" / سنة /, която означава "година" . Това бе установено и от bogutevolu, в постинга му по-горе. Момичето е объркало последната буква от тази дума / سنة / (арабския се чете от дясно на ляво) с обозначението за "хиджра" в последното мнение от онзи форум.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Merhum ve mağfur
…..ibn İbrahim efendi
……… Allah ….... ruhları
içün  Sene 1250

bogutevolu, сигурен ли си в транслитерацията, която предлагаш? Шам от другия форум не знаеше какво означава думата "айджун" - тази на последния ред от снимката вдясно. Ако наистина е "içün" /на турски "за"/, то тогава най-вероятно става дума за надпис на османотурски от 19 в.

Пламен Пасков

• Guest
Защо не се замислите за най-логичното:

така е по-ясно, макар и да няма новости по тезата.Надпис, който със сигурност разчитам е "Ali ibn Ibrahim Fendi....Sana 1250" - Али ибн Ибрахим Фенди, година 1250-та. Има дума ,която не разбирам - aidjun - айджун - не знам такава дума...на арабски.Но другото е на арабски.Другото,което продължава да ме смущава е годината -няма обозначението за хиджра,без него годината е 1250 сл.Хр. а обозначението е задължително ,особено,ако е надгробна плоча,камък и т.н.Ако е 1250-та година,защо Ефенди-тогава турци няма по тези земи,особено пък титлата ефенди.Може да е просто име -Фенди.Въпросите са това главно....и те за мен лично са важни.
То ест, накратко, имаме следното:
1. Понятие "ефенди", което указва със сигурност на османски период
2. година 1250, която в османска държава не може да е нищо друго, освен по Хиджра, то ест, плочата е от втората половина на 19 век.

Защо е нужно да се придърпват нещата за ушите, като нещата в логиката на тези камъни си следва строго канона (традицията) на дадената религия?
А, да, забравих, защото на някои тук неистиво им се иска да изнамерят на каквато и да е цена ислям на Балканите преди нашествието на османците.
Този опит се провали, дайте следващия.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Пасков, този път те подкрепям. Излишно се вдигна толкова шум. Просто умът ми не го побира, на подобен надгробен камък годината да е по християнското летоброене.

Пламен Пасков

• Guest
Пасков, този път те подкрепям. Излишно се вдигна толкова шум. Просто умът ми не го побира, на подобен надгробен камък годината да е по християнското летоброене.
Благодаря ви, Чечлия, имаме и други съвпадения в позициите, прочетете коментара ми на един друг от вашите последни постинги в темата "Българи-прабългари".
Надявам се да станат повече.

Offline al-fatiha

• Senior member
celestialwish, мислиш се за нещо повече от другите, но си една недоразбрана жена. Прости ми, че ти казвам това!

mustafa_b даде своите обяснения. Той ги представи по един много спокоен и обоснован начин. А ти как ще обясниш своето враждебно отношение към нечии предположения?!

Offline feti66

• Adviser
Kogato sa klalo pomacite v tozi raioni decata sa plakali, edin ot pala4ite im e kazval "Ne boite se deca-dedo Kole, leko kole!" I do sega tezi dumi se pomniat i se izpolzvat.Tova ne e edinstveniat nameren kamyk a edinstveniat pokazan moje bi.

Пламен Пасков

• Guest

Пламен Пасков

• Guest
Kogato sa klalo pomacite v tozi raioni decata sa plakali, edin ot pala4ite im e kazval "Ne boite se deca-dedo Kole, leko kole!" I do sega tezi dumi se pomniat i se izpolzvat.Tova ne e edinstveniat nameren kamyk a edinstveniat pokazan moje bi.
Айде пак кланета и репресии...
Темата е за камъка и анализа на текста му...
Какво трудно има, особенно за модератор, да се придържа към темата и да не вкарваме пак кървавите събития, за които си има достатъчно теми?
Айде, мир да има, и аз ще пусна няколко фотографии на плочи с арабски надписи от самоковско - ако има специалисти, пробвайте да ги разчетете.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Защо не се замислите за най-логичното:

така е по-ясно, макар и да няма новости по тезата.Надпис, който със сигурност разчитам е "Ali ibn Ibrahim Fendi....Sana 1250" - Али ибн Ибрахим Фенди, година 1250-та. Има дума ,която не разбирам - aidjun - айджун - не знам такава дума...на арабски.Но другото е на арабски.Другото,което продължава да ме смущава е годината -няма обозначението за хиджра,без него годината е 1250 сл.Хр. а обозначението е задължително ,особено,ако е надгробна плоча,камък и т.н.Ако е 1250-та година,защо Ефенди-тогава турци няма по тези земи,особено пък титлата ефенди.Може да е просто име -Фенди.Въпросите са това главно....и те за мен лично са важни.
То ест, накратко, имаме следното:
1. Понятие "ефенди", което указва със сигурност на османски период
2. година 1250, която в османска държава не може да е нищо друго, освен по Хиджра, то ест, плочата е от втората половина на 19 век.

Защо е нужно да се придърпват нещата за ушите, като нещата в логиката на тези камъни си следва строго канона (традицията) на дадената религия?
А, да, забравих, защото на някои тук неистиво им се иска да изнамерят на каквато и да е цена ислям на Балканите преди нашествието на османците.
Този опит се провали, дайте следващия.

1. Терминът Ефенди съществува и в Сирия
2. Годината ако е 1250 /след Христа/ камъкът няма как да е в рамките на Османската държава.

Шумът е нужен особено за онези, които с ирония отричат всичко, което противоречи на собствената им теза, за да стъпят за малко на земята.

ПС-
Този опит не се провали. Благодарение на него аз научих за цели помашки села в Разложко, които са били изпепелени и погребани в земята, свидетелство за което е и "сагата" с този камък. 

Offline al-fatiha

• Senior member

Пламен Пасков

• Guest
1. Терминът Ефенди съществува и в Сирия
Ще проверя.
Откога съществува?
Сирия е била много дълго време в рамките на османската империя, и терминологията е била унифицирана за цялата империя.

2. Годината ако е 1250 /след Христа/ камъкът няма как да е в рамките на Османската държава.
Няма как да е, но няма как ислямски надгробен камък с арабски надпис да не ориентира летоброенето по Хиджра.
Намерето поне още един такъв.

Шумът е нужен особено за онези, които с ирония отричат всичко, което противоречи на собствената им теза, за да стъпят за малко на земята.
Ако визирате мен, ще ви помоля да уточните - за кое точно от отреченото от мен според вас греша?

ПС-
Този опит не се провали. Благодарение на него аз научих за цели помашки села в Разложко, които са били изпепелени и погребани в земята, свидетелство за което е и "сагата" с този камък. 
Аз писах ясно - в какъв смисъл се провали този опит.
И този камък не доказва нищо повече от известното, а именно: че през 1878 (1250 + 628) е имало война и страшни кървави събития в региона, при които се е проливала много човешка кръв - от страна на защитниците на империята и това, което тя им е давала, и от страна на тези, които са искали да се освободят от "рахата" и.
Изпепелени и погребани села има не само в Разложко. И не само помашки.
Дайте да гледаме на тази река от двата и бряга. Иначе никога няма да стигнем до общи гледни точки.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Коментарите във форума наука.бг,по-конкретно твърденията на специалиста по арабско писмо Шам, чисто арабското обозначение "ибн" за "син", липсата на "хиджр" под годината, показанията на момичето, че наблизо няма джамия и мюсюлмански гробища ... всичко това ме наведе на мисълта, че в действителност камъкът може да е по-стар. 

В контекста на всичко това, никак не ми допадна намека за "проваления опит". Още повече, когато идва от страна на човек, пожелал да изоставим "условностите на страна".