Author Topic: Надгробен камък от Разложко с арабски надпис от 1250 г.  (Read 51035 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline bube_to

• BuBsSs
  • Member
  • **
Здравейте..пиша ви много късно ама сега видях тази тема и ме заинтересува..Имам познат чист арабин  и прекарвам много време с него и ми е интересно да изучавам релиигиите и езиците особено арабския и знам много за корана.Преди много години вси4ки мюсолмани са писали и са говорили на арабски това е им традиционален език. Дори в днешно време в  джамиите ходжите в бг говорят на арабски. А Турция сменя писането  с латиница има съвремена азбука.Мога да ви преведа какво пише на плочата обаче немога да я видя добре ако ви интересува още пратете ми снимката... Извинявайте ако имам правописни грешки или ако не се изказвам добре ама от далго време не пиша и не говоря бг понеже живея в чужбина.

Offline bube_to

• BuBsSs
  • Member
  • **
Приятели то си е написано недвусмислено, че годината 1250 е по хиджра. Всеки запознат с арабската азбука ще ви посочи, че арабското х (в арабския има общо 3 букви наподобяващи звука х) в краен вариант така се изписва.

арабската азбука е много трудна ...всяка една буква се пише различно спрямо мястото на думата ударението и произношението.Ако някоя сагласна се произнася меко тя не се пише.

Offline Сидхарта

• Historian
Липсата на означение че става дума за арабското летоброене съвсем не означава че надписа е датиран по християнският календар.
Най вероятно си е по хиджра.

Offline Dobrev

• Forum fan
Елементарно. В случая няма как да е от 1250 година от християнския календар, защото в година 1250 летоброенето е било различно.
По това време християнският календар е бил от сътворението на света, не от рождението на Христос.
Чак след 1600-та година започва да се използва летоброенето както го знаем днес.
Дотогава е било година от сътворението на света, тоест 1250 година християнския календар я е обозначавал като година 6759 от сътворението на света.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82_%D1%81%D1%8A%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

Щом на камъка пише 1250, то това е по Хиджра, съответстваща на 1834 от съвременния календар.

Offline Сидхарта

• Historian
Абсолютно вярни разсъждения на Добрев- летоброенето е било от сътворението а не от рождество Христово.
Спора дали е или не е по Хиджра е излишен.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Приятели, докато чакаме Шефкет да публикува снимки на камъка от с.Рибново, предлагам на вашето внимание следната находка от едно село на 12 км от гр.Разлог. Камъкът е изровен в частен имот - градина, а според думите на откривателя в селото няма джамия.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3935&st=0

Годината се забелява съвсем четливо - 1250. Освен това не е отбелязана с "х", което означава, че не е по Хиджра. Текстът е на арабски език. Особено впечатление прави обозначението "ибн", което на арабски означава "син на". Това значи, че камъкът не е на старотурски, а на чист арабски език.

Моля за вашите мнения!

Сега за малко непросветените!!!
В българските земи се използва Източноримското(византийското) летоброене-за това говорят всички източноримски и останали български хроники.
Годината от рождението на Христа като начало на новата ера е въведена при реформите в католическата църква от папа Григории и новото летоброене влиза в сила в страните от Западна Европа едва през 15в.
Следователно и дума не може да става за това летоброене през 11 век

Offline тамбараци

• Member
  • **
  • наблюдател
защо го четете на Арабски, то е стартурски, не е ибн. а е бин /синът на../ а годината нее 1250 а е 1256.

Offline arabic

• Member
  • **
един въпрос имам....... каква е разликата между "bin" i "ibn" и къде се вижда цифрата "6"  и какви са аргументите, че споменатата дата не е по хиджрата?!?

Offline arabic

• Member
  • **
арабската азбука е много трудна ...всяка една буква се пише различно спрямо мястото на думата ударението и произношението.Ако някоя сагласна се произнася меко тя не се пише.
ако си свикнал с арабското писане нямаш проблем с писането....дай пример къде в арабския не се произнася някоя мека съгласна дай пример??!?

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
1256 = 1840

те не са арабски гробове а турски

http://www.takvim.com/takvim_donusum.php

Offline arabic

• Member
  • **
кажи ми каква е разликата между ибн и бин ?????

Offline bube_to

• BuBsSs
  • Member
  • **
"al-marhoum wa al-agufour Ali IBN IBRAHIM AFANDI al-ladi towofia fi al-hawl (sena arabi) 1250 "
Моя приятел изучава такива камани и на този камак е исписано на чист арабски език...за годината потарсете как се пише на арабски език и е тази 1250 година....

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
"al-marhoum wa al-agufour Ali IBN IBRAHIM AFANDI al-ladi towofia fi al-hawl (sena arabi) 1250 "
Моя приятел изучава такива камани и на този камак е исписано на чист арабски език...за годината потарсете как се пише на арабски език и е тази 1250 година....

Merhum gafur oğlu ali ibn (oğlu) ibrahim efendi :) S chist turski i tursko ime

Offline bube_to

• BuBsSs
  • Member
  • **
ако си свикнал с арабското писане нямаш проблем с писането....дай пример къде в арабския не се произнася някоя мека съгласна дай пример??!?[/quote]

и ти случайно да не си арабин че знаеш..Арабския правопис има много на4ина за писане ..много страни говорят арабси оба4е го пишат по разли4ен на4ин нямат еднаква азбука ама се води пак арабси език приятелят ми е учен и е чист арабин и изучава историята на арабите...

Offline arabic

• Member
  • **
не ми отговаряте на въпроса...каква е разликата между ибн и бин?!?а за датирането то си е ясно за боравещите с  арабски език

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42