Ali kardeşim bence çok asimile olmuş görme kendini
Burada kimse ne antropolog nede bilim adamı sıfatı ile yazılar yaziyor.Kendine göre doğru gördüklerini bulduklarını ( kimi zaman belgelerle ) ortaya koymaya çalışıyor.Sitenin tamamındaki fikirleri okursan aksi istikamette fikirleride bulabilirsin.Ataturk'ün ''ne mutlu Türküm diyene'' sözü çok önemli bir söz. Düşünülmesi gereken ,öyle geçiştirmeden uzun uzadıya tartışılması gereken bir söz.Sizin sitedeki yazıların birkaçını okuyup veryansin etmenizi endişelenmenizi bir bakıma anlayabilirim.Kimse sizi belli kalıplar içine '' sen şusun veya sen busun '' sıkıştıramaz .. merak etmeyin, bunu bilim bile yapamaz.Farzı mahal bir görüştür..Bulgar müslümani ( ben tam aksini düşünüyorum ya ) olsun Pomaklar? ne değişicek bünyeniz alıcak mi Bulgar Müslümanlığını? Bulgaristandaki Pomaklar bile çığlık çığlığa bunu redederken siz sahiplenmeye mi kalkacaksınız..Mirim sakin ol
adi ne olursa olsun Pomak Türkü veya Pomak veya herneyse...içindeki sesi dinlemen yeter sana ,gerisi tefferruat..Dünya olmuş sana bir kazan. O kazan içinde yemek olmuş olan bir sürü malzeme var..Patlıcan, soğan, biber, salça, yağ,baharat,tuz....sonuçta bir yemek olmuş
işte o yemek Pomaklar! işte o malzeme içersinde benim çok önem verdiğim ısrarla altını çizdiğim Balkanlara Karadenizin Kuzeyinden Göç eden Orta Asya Türkleri var ( Kuman Kıpçak,Peçenek )...kaldi ki bu milletler Balkanlarda Buhar olmadi ya
?Bu yemeğin içindeki diğer malzemeler mi ? Bulgarlar,Arnavutlar,Makedonlar...Al sana yemek..
Şimdi soruyorum dostuma ? Bu yemeğin sadece tek bir çeşit malzemeden oluştuğunu kim iddia edebilir ?
Rahat ol dostum sen ne isen osun..ne hissediyosan osun.. varsın asimile desinler varsin kültürel uyum varsın özümseme...Şu saatten sonra bazı kavramlara takılı kalmak ( bunu içtenlikle ifade ediyorum ) psikolojinizi dahi bozabilir..
Burada olan şey ne mi ? Bir Pomak kimliği var..Bu kimliğin evveliyatında bir kültürü var..Bi yaşam tarzı bir ruhu var...bu ruha sahip Makedonya , Türkiye, Bulgaristan ,Yunanistan da bir çok insan var..işte o insanları ortak bir kültür bağı çercevesinde uyandırmak bilgilendirmek..Bu yüzden fikir telakkisi içerisinde herkes bildiklerini yazmaya gayret ediyor.Bunun içersinde ( yine daha sırası olmadiğini düşündügümden karşı çıktığım ) etnisite olayıda var ki çok özel bir konu bilgi azligi ve konunun bakirliği göz önüne alinirsa net bişey söylemeye kimsenin vakıf olmadığı bir olay..
Vel hasıl Problem yok
Surç-i Lisan edilen bir cümle varsa Affola..Saygılarımla