Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 276800 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Свободен чове

• Guest
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #510 on: February 26, 2010, 17:57 »
Щом човек се е регистрирал, нормално е да е "насъбрал". Всеки новорегистрирал се го премате на нож и го обвинявате в провокация. Последно на Hamdiko така се репчихте..

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #511 on: February 26, 2010, 20:18 »
Ммм да, за съжаление... Останал съм с впечатлението, че в ислямския свят жените за нищо ги нямат!!! Защо трябва да се булят!!! Какви са тея фережета?? Те не са ли хора?? Какво трябва да крият и от кого???
Така е писано в Корана и е казано, че само мъжът трябва да вижда лицето на жена си.За съжаление повечето хора се срамуват, така да се каже, от това и са малко хората, които го правят.
Уважаеми yaip,
Извинявай за уточнението, но ако ти си останал с такова впечатление, не значи, че е вярно. Дори повечето да мислят като тебе, не значи, че това е истината. Едно време всички бяха с впечатлението, че слънцето обикаля около земята, ама се оказа, че всички са грешели.
Ако те интересува нещо конкретно за Исляма и мюсюлманите, заповядай в раздела "Религия и мистика", за да не се отклоняваме от темата.
Моите уважения.
Мирвам.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #512 on: February 26, 2010, 20:37 »
Ммм да, за съжаление... Останал съм с впечатлението, че в ислямския свят жените за нищо ги нямат!!! Защо трябва да се булят!!! Какви са тея фережета?? Те не са ли хора?? Какво трябва да крият и от кого???
Така е писано в Корана и е казано, че само мъжът трябва да вижда лицето на жена си.За съжаление повечето хора се срамуват, така да се каже, от това и са малко хората, които го правят.
Доколкото неподробно съм запознат, при Исляма - Жените (Майка, Съпруга, Дъщеря и т.н.) са поставени на Първото стъпало по Уважение и чак от там нататък и надолу се нареждат мъжете!  8)
Ако, има някаква разлика при различните народи на Ислямския свят, то нямам голяма представа за тези народи, но почти е сигурно, че при Помаците, жените са на Почит и Уважение!  ::)
Иначе за облеклото - забрадките и фереджетата, ако си запитаме нашето мъжко самочувствие, то може да ни отговори по различен начин, че е така или не е така!  ???
Но, това мъжко самочувствие първо трябва да даде пример и да направи показно, първо със "собствените" си такива женски същества, дали е по-важно да се носят минижупи на два пръста от кръста или дълбоки деколтета чак до нозете!  :o
Ако, го гледам като Демократ, на мен не би ми пречило ни едното, ни другото, нито фереджето, както и нито деколтето!  ;)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #513 on: February 26, 2010, 22:26 »

Мисля,че е техническа грешка.Може би горният цитат е отговор на долния.

Offline The Desert Fox

• Candidate member
  • *
Re: Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #514 on: November 27, 2011, 21:00 »

Moga da vi kaja edno ...izmenilite na rod i religiq ne sa mili nikomu-nito na svoite,nito na 4ujdite!!!

В случая не мисля, че става въпрос за именение на род и религия. За какво изменение на религия, при положение, че си сменя името човека. А ако името е Крум, Аспарул или Тервел - т.е. въобще не е християнско, а българско - какво пречи някой да си кръсти детето Крум и то да изповядва исляма? И при положение, че българите-християни и българите-мохамедани са един и същ народ, с различна религия, за каква измяна на рода говорим. Какво значение има дали си Мустафа или Михаил, като и в единия, и в другия тече една и съща българска кръв. И вместо да търсим пътища към обединението, че и без това се топим, ние се чудим на колко дребни групички да се наделим - едни християни, други мюсюлмани, едни от Левски, други от ЦСКА, едни синеоки, други чернооки. Ама то кан Кубрат навремето не случайно е дал примера със снопа.

Offline Kaplan

• Adviser
Re: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #515 on: November 27, 2011, 21:34 »
Г-н М. Шарков, Вие бъркате нещата, по тази тема с имената достаа се е изписало във този форум и ако се интересувате просто ги потърсете. Няма нужда отново едни и същи неща да се говорят. Един човек ако държи на религията, значи трябва да е с мюсюлманско име, ако смята че не е нужно религията да му определя произхода на името то прав му път... ако сака и Петкан да се нарече...
 В Исляма няма принуда, или го изпълняваш или не. Средно положение няма.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #516 on: November 27, 2011, 23:27 »
Значи няма да ме вземат за мюсюлманка, ако си запазя рожденото име.
Трябва да съм "Айше" или "Лейла" - иначе никакъв досег до Всевишния в джамията.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #517 on: November 27, 2011, 23:45 »
Един човек ако държи на религията, значи трябва да е с мюсюлманско име
И кои са тия имена, че да не сбъркам? :) Емил, достатъчно мюсолманско ли е?  :) :) :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #518 on: November 27, 2011, 23:48 »
И кои са тия имена, че да не сбъркам? :) Емил, достатъчно мюсолманско ли е?  :) :) :)

Не е достатъчно мюсюлманско, достатъчни са Христина, Кристиян, Йоан, Матей... ейтакива имена са най-използваните

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #519 on: November 27, 2011, 23:51 »
Съжалявам ама на мен Емил си харесва! :)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #520 on: January 10, 2012, 22:50 »
Тряба да се поправя не Неда а е Веда.Техническа грешка!Както сами виждате колко са противоречиви вашите исказвания за Миметил войвода.Момчил войвода си е измисленото име.И как така извън Български земи са се оказали българи които са си били със истинско българско самосъзнание.Значи славянина ще говори славянски а ще признае чуж за себе си туркски термин булгар или по вашему българин.И аз ви казвам по думите на Добрев такова животно нема!Защо тогава когато става преселението на юрюците никъде не се споменава за българите.Та българите до 1912г си бяха малцинство във Родопите!И то много малко около 5-10%.Кого искате да убедите?Мене не !!!По вашето изказване излиза че, и македонците и гораните и торбесите които не са били във български земи или са били за 5-10г са си българи.Недейте така !Стига на тази плитка историческа уравниловка!

Една стара песен от Западните Родопи в отговор на по горният пост:

МОМЧИЛ ЮНАК И КРАЛ ВЪЛКАШИН

Бог да бие Момчила юнака,
 Оти чести на Нова Пазара!
 Ако чести, защо либе води?
 Шетнало се Момчилово либе,
 Шетнало се уз Ново Пазаре,
 Сретнала е краля Вълкашина.
 Па говори на краля Вълкашина:
 - Добра среща, Момчилово либе!
 Отговори Момчилово либе:
 - Дал Бог добро, кралю Вълкашине!
 Отговаря краля Вълкашина:
 - Фала тебе, Момчилово либе,
 у Момчила се у свила одиш,
 моя да си, у сърма би била!
 Отговаря Момчилово либе:
 - Ако можеш Момчил да погубиш,
 язе тебе за либе че земем.
 Проговаря краля Вълкашина:
 ако можеш Момчил да издадеш,
 да издадеш, да си го погубим!
 Отговаря Момчилово либе:
 - Че издадем, оти да не можем!
 Отговаря краля Вълкашина:
 - Фала тебе, Момчилово либе!
 Че подраним рано отзарана,
 Та че идем у дивого лова,
 да си ловим тая дива лова,
 дива лова шати златокрили;
 ти го прати със мене да иде,
 и он д иде лова да си лови,
 ега можем да си го погубим.
 Ка е било вечер до вечера,
 Бог да бие Момчилово либе,
 Никак не е у яхър улезло,
 са улезна и пакост направи:
 на коня му крила опърлило,
 под крила му рани разранило,
 и рани му с катран намазало,
 и сабя му с калай запоило.
 Ка е било рано отзарана,
 По си ока Момчилово либе:
 - Диг се, диг се, Момчиле юначе,
 диг се, диг се, да би се не дигнал:
 сви юнаци у лова ойдоа,
 а ти лежиш у мека душека!
 Стана Момчил низ меки душеци,
 та изведе коня низ яхъре,
 та постегна коня крилатого
 и забрънчи сабля димиския,
 па си яхна коня крилатого,
 па си гони сговорна дружина,
 па ги гони, та па да ги стигне.
 Па си стигна краля Вълкашина,
 па го стигна Момчил добър юнак.
 Проговори краля Вълкашина:
 - Фала вамо, сговорна дружина,
 не ловете тая дива лова,
 нел фанете Момчила юнака.
 Фанете го да го погубиме!
 Събраа се сговорна дружина
 да си фанат Момчила юнака.
 Дочул си е момчил добър юнак,
 па побегна назад по друмове,
 па на коня потио говори:
 - Литни, коню, да би да не литнеш,
 са чем младо язе да погинем!
 А коньо си на Момчила дума:
 - Фала тебе, Момчиле юначе,
 я чем тебе до кале утекти,
 ама ти е кале затворено.
 Бог да бие твое първо либе,
 никак не е у яхър улезло,
 са улезна и пакост направи:
 изгори ми тия леки крила
 и под крила рани ми разрани,
 и ми рани със катран намаза,
 твоя сабя със калай запои.
 Коня му е до кале утекъл;
 Каго прийде на негови двори,
 Па си ока Момчил добър юнак:
 - Фала тебе, сестро Ангелино,
 стани, сестро, порти ми отвори!
 Отговаря нему мила сестра:
 - Леле брате, Момчиле юначе,
 Бог да бие твое първо либе!
 Излъга ме мене да си плете,
 та ми коси за дирек запои,
 та не можем, брате, да си станем!
 Отговаря Момчил добър юнак:
 - Тегли сестро, та коси оскуби,
 коси, сестро, па че ти пораснат,
 мила брата нигде не че найдеш.
 Тръгнала е Момчилова сестра,
 Тръгнала е та коси оскубла,
 па улезла у ладни зевници,
 та изнесе деведесе лакти,
 деведесе лакти бело платно,
 та прехфърли през високо кале.
 И Момчил се по платно фанало.
 Вече Момчил на върх да излезне,
 Да излезне, у двори да рипне,
 Бог да бие Момчилово либе!
 Пристигнало Момчилово либе,
 пресекло е това бело платно
 и Момчил си от надвор паднало.
 И пристигна краля Вълкашина.
 Тогай търгна Момчил добър юнак,
 търгнал си е сабля димиския,
 сабля тегли, сабля не се вади.
 Проговори Момчил добър юнак:
 - Фала тебе, кралю Вълкашине,
 нели тизе мене че погубиш,
 да погубиш мое пръвно либе,
 да залюбиш моя мила сестра!
 Погуби си Момчила юнака.
 Па улезна у равни дворове,
 улезна си краля Вълкашина,
 па се качи на високи чардак,
 па си дума краля Вълкашина:
 я изнеси Момчилови чижми
 да обуем, дали тамън че са!
 Ка изнесе Момчилово либе,
 ка изнесе Момчилови чижми,
 ка ги везе краля Вълкашина
 да обуе Момчилови чижми,
 двете нодзе у една е турил,
 па не могъл чижми да изпълни.
 Па си дума краля Вълкашина:
 я донеси Момчилови кожух
 да облечем, дали тамън че е!
 Ка облече Момчилови кожух,
 два аршина по земи повлече.
 Па си дума краля Вълкашина:
 я донеси Момчилови калпак
 да го турим, дали тамън че е!
 Ка си тури Момчилови калпак,
 Калпак му се на рамене опре.
 Проговори краля Вълкашина:
 - Бог те било, Момчилово либе,
 ти издаде най-боле юнака,
 та мене ли добро че помислиш?
 Па погуби Момчилово либе
 И залюби Момчилова сестра.

http://liternet.bg/folklor/sbornici/za_pravda/content.htm

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #521 on: February 08, 2012, 11:23 »
Господа гадината е 2012 не е 1985, 1971 и 1912. Това са неща които са останали във времето. Нека да гледаме напреде. За мен името е такова каквото е, важното дали си вярващ или не и дали това го изразяваш със сърцето си, или го правиш показно да залъжиш околните, че си голямата работа.
Моето име е сменено принудително през 1971г., когато бях в трети клас. Първо смениха имената на децата, а после на бащите и фамилиите, които звучаха като арабски. Моята Хаджиеви не бе сменена, поради факта, че такава има и българска /Прадядо ми е посетил Мека/. В училище се именувах с българско име, а в къщи родителите ме именуваха с арабското/Пиша арабско, не турско защото за мен старите  имена на помаците са арабски/. Така дойде време да уча в града/Кърджали/. Кандидатствах в строителния техникум и ме приеха. По време на обучението и българи християни/Пиша българи християни за да подчертая, защото аз се считам за също българин, но мюсюлманин/ и български турци се опитваха да се подиграват с мен, като ме подпитваха за старото ми име, а това за времето беше строго забранено да казваш, че имаш и друго име. Няма да ви казвам какво съм изтърпял сам си зная.
Това се повтори и в казармата, а също така и в университета/ВИАС, сега УАСГ/. След това беше мъка. Трябваше по разпределение да работя в града.
По това време нямаш право на жилище, ако не си жител на града. С две деца съм живял в една стая. Борих се пет години да взема жителство. През това време по най- лесния начин се уреждаха и българи християни и български турци. Защото имаха връзки от поколения в града, помаците бяха запратени по баирите на западните и източни Родопи.
 И на този етап, къде явно, къде скрито подигравките продължаваха и всичко което го постигах беше с много големи усилия. Докато българите и турците постигаха успехи по най-лесния начин.
За това реших, че е необходимо да продължа с новото си име и децата ми също, защото аз и децата ми ще живеем в тази страна и ако са различни от другите ще ги сполети същата съдба.
Вече  41 години ползвам това име и съм свикнал, но религията -мюсюлманска не съм си сменил, тя е в сърцето ми и не парадирам с нея. Почитам всички празници, коля курбан, чета корана / преведен на български/и знам няколко молитви на арабски.
Някъде в сайта бях написал, че има китайци, които са мюсюлмани и са с китайски имена , както и при много други народности.
И сега моите деца са с български имена, но съм ги възпитал и те носят в сърцата си мюсюлманската религия. Моята майка вече е раметлия, ги научи на няколко молитви на арабски. Дещеря ми завърши Аграрния университет вкл. и аспирантура и работи в Разплащателната агенция в Пловдив и винаги когато се е явявала на изпити и тръгва на работа с името на Всевишния. Сина ми сега завършва УАСГ и прави дипломна работа по същия начин започва да работи с името на Всевишния. Такава религия ни са оставили дедите ни и другата не я познаваме.
Но мисълта ми беше, че в тази старана винаги ще се гледа на хората с арабски имена, като чужди и няма да просперират.
Това е моето мнение за помаците, имената им и религията, която трябва да изповядват.
Някои от вас може да ме укори и да ми зададе въпрос, а какво ти пречи името да ти е арабско? Ще му отговоря така: Ако помаците искат да просперират и да постигнат успехи в живота то трябва да се пригодят към този начин на живот, защото другото значи да си обречен в живота. Това важи и за настоящия момент.
Някои от вас ще кажат, че това не е вярно и, че сега в страната има демокрация и пурализъм. Въпреки всичко и това да е вярно не значи, че репресивния апарат на тази държава не продължава да работи срещу нас.
Сега при съвременния начин на живот ценностната е друга и е променена.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #522 on: February 08, 2012, 12:05 »
Имало едно време една кума лиса та тя се начервила нагездила за да се хареса на Дружба Родина.
Но това не и стигнало та взела да пее песнички не какви да са а такива че да се харесат на Дружба Родина.
Но и това не и е стигнало та взела да преподава и проповядва патриотични мисли и възгледи кой какъв да е.
Но и това не и стигнало та крещяла колкото и глас държи докато си одере...........................................................
Та господин Сергей приличаш ми на тази кума лиса от Дружба Родина моля ти се свали си маската хайде карай направо.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #523 on: February 08, 2012, 12:38 »
Една стара песен от Западните Родопи в отговор на по горният пост:

МОМЧИЛ ЮНАК И КРАЛ ВЪЛКАШИН

http://liternet.bg/folklor/sbornici/za_pravda/content.htm

Расате,сигурен ли си,че произходът на тази песен е в Западните Родопи?Загледай се в диалектните думи,там  такива не се използват.
 Може съставителят на сборника да я е чул  в Западните Родопи,но по същият начин и ти можеш да чуеш "Руфинка болна легнала" във Варна.Което не означава,че е от варненско.

Offline Turas

• Forum fan
Re: Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #524 on: February 08, 2012, 13:42 »
Имало едно време една кума лиса та тя се начервила нагездила за да се хареса на Дружба Родина.
Но това не и стигнало та взела да пее песнички не какви да са а такива че да се харесат на Дружба Родина.
Но и това не и е стигнало та взела да преподава и проповядва патриотични мисли и възгледи кой какъв да е.
Но и това не и стигнало та крещяла колкото и глас държи докато си одере...........................................................
Та господин Сергей приличаш ми на тази кума лиса от Дружба Родина моля ти се свали си маската хайде карай направо.
Какъв ти е проблема?