Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 276847 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #495 on: February 05, 2010, 14:42 »
Балканджи, по този въпрос съм писал и друг път. Ще отговоря още веднъж, а ако някои (имамин,ходжа...)  е по-запознат нека разясни по-добре... Като владетели на свещените градове Мекка и Медина, османската държава е била  наречена ''халифат'', а султана ''халиф'' т.е. той е божий наместник на земята и пазител на ислямската култура. А османците, като цяло са съвремените турци, т.е. народът на султана (турците) бил народ пазител на ислямските ценности и морал, неговата култура била пример за ислямският свят, с това и самите имена носени от турците са канонични (по шериата, казано по ислямски). А от тук идва и доказателство споменато в Корана, че мюсюлманите трябва да се наричат с мюсюлмански имена, иначе в съдният ден синът (мюсюлман) ще търси сметка от баща си - защо не си е изпълнил задължението като мюсюлманин!
  Подобно се случва и в християнството - когато Борис (покръстител на българите) приема християнството той променя името си на Михаил, (името на своя кръстител - император Михаил), всъщност той си слага християнско име от столицата на християнството (православието) - Константинопол. Наред със себе си тои сменя имената и на синовте и целият си род, като всички прекръства с християнски имена...
Поксръства ги ама какво общо имат имена като Радослав и Владимир с християнството и Гюлшен и Гюнеш с исляма, точно нищо общо. Такива имена и турците и българите са имали преди приемането съответно на исляма и православието.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #496 on: February 05, 2010, 14:45 »
Говоря за добре документираната държавна политика на "народностно осъзнаване" срещу това население, което недвусмислено показва, че те (помаците) не се имали за българи. Не ме пращай в 16-ти век. 

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #497 on: February 05, 2010, 14:50 »
Балканджи, по този въпрос съм писал и друг път. Ще отговоря още веднъж, а ако някои (имамин,ходжа...)  е по-запознат нека разясни по-добре... Като владетели на свещените градове Мекка и Медина, османската държава е била  наречена ''халифат'', а султана ''халиф'' т.е. той е божий наместник на земята и пазител на ислямската култура. А османците, като цяло са съвремените турци, т.е. народът на султана (турците) бил народ пазител на ислямските ценности и морал, неговата култура била пример за ислямският свят, с това и самите имена носени от турците са канонични (по шериата, казано по ислямски). Значи турските имена по шериат са мюсюлмански. А от тук идва и доказателство споменато в Корана, че мюсюлманите трябва да се наричат с мюсюлмански имена, иначе в съдният ден синът (мюсюлман) ще търси сметка от баща си - защо не си е изпълнил задължението като мюсюлманин!
  Подобно се случва и в християнството - когато Борис (покръстител на българите) приема християнството той променя името си на Михаил, (името на своя кръстител - император Михаил), всъщност той си слага християнско име от столицата на християнството (православието) - Константинопол. Наред със себе си тои сменя имената и на синовте и целият си род, като всички прекръства с християнски имена...
Taka e Халифа е пазителя на ислямските ценности и пазител на двата свещенни града.
Но ти знаеш ли кой султан прьв се е провьзгласил за Халиф и кои е Халифа доведен от него в Истанбул.
А иначе има много резон в думите на Балканджията.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #498 on: February 05, 2010, 14:58 »
Съжалявам Цветан (ТУ-154), Я трябва да ти сложа бан тук :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #499 on: February 05, 2010, 14:59 »
Taka e Халифа е пазителя на ислямските ценности и пазител на двата свещенни града.
Но ти знаеш ли кой султан прьв се е провьзгласил за Халиф и кои е Халифа доведен от него в Истанбул.
А иначе има много резон в думите на Балканджията.

Сигурен съм, че султаните започват да се назовават халифи след 16 век, а първият султан-халиф мисля, че е султан Сюлейман Велики... но това какво има общо с темата...

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #500 on: February 05, 2010, 15:11 »
Сигурен съм, че султаните започват да се назовават халифи след 16 век, а първият султан-халиф мисля, че е султан Сюлейман Велики... но това какво има общо с темата...
Виждам че не си много информиран но това не е беда винаги можеш да прочетеш и научиш малко повече.
По темата има отношение като напомняне от кьде идва религията и идеята за халифата -какви са имената в Корана и респективно в Библията -та по вьпроса кои имена са канонични не сьм много сьгласен с теб-тюркските имена в далечният изток и те ли са такива-нищо че хората там са от други религии?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #501 on: February 05, 2010, 15:11 »
Болгарето са били словени, за другите не знам.
Интересно е тогава какво са визирали професорите от БАН като са били категорични за Тюркския им произход. Мен са ме учили в гимназията че са били от тюркско татарски произход. Май че нещата са се променили когато тези Тюрко-Татари научили славянския. Ако Булгарите са Славяни, къде са славяните. Доста объркана работа. То и името Булгар означава объркано, смесено

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #502 on: February 05, 2010, 17:58 »
Виждам че не си много информиран но това не е беда винаги можеш да прочетеш и научиш малко повече.
По темата има отношение като напомняне от кьде идва религията и идеята за халифата -какви са имената в Корана и респективно в Библията -та по вьпроса кои имена са канонични не сьм много сьгласен с теб-тюркските имена в далечният изток и те ли са такива-нищо че хората там са от други религии?

ves.k тук ставаше дума за турските имена, а не за тюркските, като цяло.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #503 on: February 05, 2010, 21:52 »
Интересно е тогава какво са визирали професорите от БАН като са били категорични за Тюркския им произход. Мен са ме учили в гимназията че са били от тюркско татарски произход. Май че нещата са се променили когато тези Тюрко-Татари научили славянския. Ако Булгарите са Славяни, къде са славяните. Доста объркана работа. То и името Булгар означава объркано, смесено
Субиги като говоря за ''болгарето'' имам предвид днешния народ живеещ в България и назоваван българи. А за народа ''булгар'' нека спрорят учените, мене лично слабо ме засяга дали са тюрки или иранци.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #504 on: February 05, 2010, 22:05 »
ves.k тук ставаше дума за турските имена, а не за тюркските, като цяло.
Сюлеймане, говорим точно за турските имена с тюркски произход.

Offline yaip

• Member
  • **
« Reply #505 on: February 26, 2010, 17:34 »
Ммм да, за съжаление... Останал съм с впечатлението, че в ислямския свят жените за нищо ги нямат!!! Защо трябва да се булят!!! Какви са тея фережета?? Те не са ли хора?? Какво трябва да крият и от кого???
Така е писано в Корана и е казано, че само мъжът трябва да вижда лицето на жена си.За съжаление повечето хора се срамуват, така да се каже, от това и са малко хората, които го правят.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #506 on: February 26, 2010, 17:39 »
  Това пък горното какво е и има ли нещо общо с темата?Като гледам първа публикация и то велика.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #507 on: February 26, 2010, 17:50 »
  Това пък горното какво е и има ли нещо общо с темата?Като гледам първа публикация и то велика.

Сигурно с цел да освежи темата.Щото май нещо забуксува на едно място,и то на грешното.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #508 on: February 26, 2010, 17:52 »
...Като гледам първа публикация и то велика.

Aма и ти ,Хадж, му спретна едно посрещанеее ;) В началото понякога е трудно да се напипа пулса на форума, нека се поорентира и yaip, трябва да се дава шанс на новорегистрираните, нали :)

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #509 on: February 26, 2010, 17:55 »
  Добре Пепи ама много "силно" начало.