Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 276845 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #480 on: February 05, 2010, 13:56 »
А какви са били преди да захванат да се наричат помаци?

Наименованието няма значение. Били са други, различни от българите по самосъзнание хора.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #481 on: February 05, 2010, 14:02 »
Наименованието няма значение. Били са други, различни от българите по самосъзнание хора.
А ти от къде знаеш, кой с какво самосъзание е бил по това време Мустафа? И що е българин по това време? Моля те да ми отговориш.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #482 on: February 05, 2010, 14:04 »
А какви са били преди да захванат да се наричат помаци?
Ам американцете ,италянцете , фрънцузете, ингилизете ,булгарете,турцето и много млого други знайни и незнайни по напреж какви ли са били.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #483 on: February 05, 2010, 14:06 »
Ам американцете ,италянцете , фрънцузете, ингилизете ,булгарете,турцето и много млого други знайни и незнайни по напреж какви ли са били.
Болгарето са били словени, за другите не знам.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #484 on: February 05, 2010, 14:09 »
А ти от къде знаеш, кой с какво самосъзание е бил по това време Мустафа? И що е българин по това време? Моля те да ми отговориш.

Знам го от историческите документи, в които по категоричен начин са описани опитите на държавата в лицето на БПЦ, родинци, ОФ и БКП за "народностното осъзнаване на българомохамеданите". Ако са се чувствали българи, за какво ще ги "осъзнават"?!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #485 on: February 05, 2010, 14:10 »
Болгарето са били словени, за другите не знам.
Шшшшшшшт ,да не те чуят иранците ,персийците , арийците  и де да знам кви още бяхте.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #486 on: February 05, 2010, 14:15 »
Сюлеймане, само да те попитам как разбра, че предците се срамуват??? Може би си спиритист и контактуваш с отвъдното? Ако е така евала!

Балканджия, според теб предците на едни помаци, ако са били вярващи хора, биха ли се гордеели с това какво наследниците им сега ? 
  Важно е да разшириш гледната точка и ще откриш отговора...!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #487 on: February 05, 2010, 14:16 »
Знам го от историческите документи, в които по категоричен начин са описани опитите на държавата в лицето на БПЦ, родинци, ОФ и БКП за "народностното осъзнаване на българомохамеданите". Ако са се чувствали българи, за какво ще ги "осъзнават"?!
Мустафа и този и предният ми въпрос бяха относно времето преди помаците да захванат да се наричат така, моля те ми отговори за това време.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #488 on: February 05, 2010, 14:16 »
Шшшшшшшт ,да не те чуят иранците ,персийците , арийците  и де да знам кви още бяхте.
забрави да споменеш марсиянците само.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #489 on: February 05, 2010, 14:18 »
Мустафа и този и предният ми въпрос бяха относно времето преди помаците да захванат да се наричат така, моля те ми отговори за това време.
Ами по преди сме били ромеи демек урумлени Бълканжи,демек византийци.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #490 on: February 05, 2010, 14:19 »
Балканджия, според теб предците на едни помаци, ако са били вярващи хора, биха ли се гордеели с това какво наследниците им сега ?  
  Важно е да разшириш гледната точка и ще откриш отговора...!
Сюлеймане, а да те попитам турски имена като Айсехел, Гюлшен, Гюнеш, Ердоан и така нататък мюсюлмански ли са или старинни тюркски? Защо един турчин мюсюлманин може да носи старинни тюркски имена които нямат нищо общо с мюсюлманската именна система завещана от Коран и Керим и какво пречи на един помак да носи славянско име като Радослав, Деница, Цветан, Радостина, които нямат нищо общо с християнската именна традиция?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #491 on: February 05, 2010, 14:21 »
Ами по преди сме били ромеи демек румлени Бълканжи,демек византийци.
Ромей не е етническо име а е сборно име на гражданите на Василия Ромеон, която ние наричаме Византия.  Точно както американц е всеки гражданин на САЩ без разлика на етническия му произход.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #492 on: February 05, 2010, 14:38 »

Мисля, че отговорих - няма значение как са се наричали помежду си. Важното е, че не се чувствували българи. Т.е. били са друг народ. 

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #493 on: February 05, 2010, 14:39 »
Сюлеймане, а да те попитам турски имена като Айсехел, Гюлшен, Гюнеш, Ердоан и така нататък мюсюлмански ли са или старинни тюркски? Защо един турчин мюсюлманин може да носи старинни тюркски имена които нямат нищо общо с мюсюлманската именна система завещана от Коран и Керим и какво пречи на един помак да носи славянско име като Радослав, Деница, Цветан, Радостина, които нямат нищо общо с християнската именна традиция?

Балканджи, по този въпрос съм писал и друг път. Ще отговоря още веднъж, а ако някои (имамин,ходжа...)  е по-запознат нека разясни по-добре... Като владетели на свещените градове Мекка и Медина, османската държава е била  наречена ''халифат'', а султана ''халиф'' т.е. той е божий наместник на земята и пазител на ислямската култура. А османците, като цяло са съвремените турци, т.е. народът на султана (турците) бил народ пазител на ислямските ценности и морал, неговата култура била пример за ислямският свят, с това и самите имена носени от турците са канонични (по шериата, казано по ислямски). Значи турските имена по шериат са мюсюлмански. А от тук идва и доказателство споменато в Корана, че мюсюлманите трябва да се наричат с мюсюлмански имена, иначе в съдният ден синът (мюсюлман) ще търси сметка от баща си - защо не си е изпълнил задължението като мюсюлманин!
  Подобно се случва и в християнството - когато Борис (покръстител на българите) приема християнството той променя името си на Михаил, (името на своя кръстител - император Михаил), всъщност той си слага християнско име от столицата на християнството (православието) - Константинопол. Наред със себе си тои сменя имената и на синовте и целият си род, като всички прекръства с християнски имена...

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #494 on: February 05, 2010, 14:40 »
Мисля, че отговорих - няма значение как са се наричали помежду си. Важното е, че не се чувствували българи. 
А ние християните дали сме се чуствали българи и дали помежду сме се наричали така? А не можем да знаем как са се чуствали едно хора през 16 век, поради това че нито сме били там нито някой е писал как се е чуствал.